:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 140
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 33 000 фирми "забравили" да декларират печалба

Бойко Атанасов
Столичната НАП съобщи, че е открила цели 33 321 фирми, които не са подали декларации за данък печалба за миналата година. Бройката е стряскаща, като се има предвид, че това са нарушителите само в София. При това те са спипани при проверки, но не е ясно още колко са останали неразкрити. На неизрядните са съставени актове, а глобите започват от 500 лв. нагоре. "Проверките показват, че доста фирми напълно пренебрегват законовите изисквания. Опитвайки се да си спестят данъци, те ощетяват хазната с милиони. Контролът на НАП-София, е постоянен и всеки хванат в нарушение става обект на непрекъснато наблюдение", коментира Бойко Атанасов, шеф на софийската дирекция.

От приходната агенция все пак смятат, че част от фирмите просто са пропуснали да подадат декларации, а не са се опитали да мамят хазната. Показателно е, че една десета от нарушителите - 3193, са регистрирани по ДДС и редовно са се отчитали на НАП по този данък. Освен това има и предприемачи, които по разни причини не са имали дейност и съответно печалба през 2011 г. Те навярно са решили, че няма нужда да пращат декларации. Всъщност и в този случай законът изисква да се попълни формуляр - с нули срещу приходите и разходите, декларира се и загубата, напомнят от НАП.

Данъчните са започнали да пращат писма на "разсеяните" - вече 14 000 некоректни управители на фирми са предупредени, а над 1000 са подали декларации след подсещането.

10
3934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
02 Декември 2012 19:08
Милиционерщинаааа! Геноциииид!
Проверяват честните граждани.
02 Декември 2012 19:37
е, може ли такива работи - дреболии - дори не са 50 000.
А колко други мишоци крадат милиони и десетки милиони?
02 Декември 2012 20:08
Стряскащо било!? Стряскащ в България е жизненият стандарт, заплати, пенсии. Човек трябва да е пълен идиот, за да не се сети, че такива ниски доходи в европейска държава може да има единствено ако се краде най- нагло и безочливо, навсякъде и от всичко!
02 Декември 2012 20:14
10% от всички фирми?!
Я вижте дали не са закрити.
02 Декември 2012 22:39
ЧЧЧ(Чисти Честни Частници)!
Но..."добри стопани"( за Печалбите си!)!
А НЕ "лоши стопани", като Държавата- както ни убеждават(ха) "демократите", ЧЧЧ, икономисти, политолози, социолози и сие!
А, може би, тези ЧЧЧ са раздали Печалбата си, като 13-та и 14-та заплата или премии, на наемните им работници- та затова нямат какво да декларират, като Печалба?!
А?!
03 Декември 2012 08:45
глобите започват от 500 лв.
Глобите би следвало да са пропорционални на щетата причинена на държавата (т.е. обществото). Ако си ощетил с милиони, трябва да понесеш санкция, от която да те заболи точно толкова, колкото и някой, който с нарушението си е причинил незначителни щети. И къде им е на НАП софтуера със сигнални флагчета и т.н., който автоматично да ги известява за неподадени документи от данъчно задължените лица???? Или правят всичко ръчно!
03 Декември 2012 10:02
Какви частници, бе, какви печалби, какви 14-ти и 15-ти заплати??? Бас хващам, че от тези 33000фирми поне 90% са неработещи, нямат нито един нает работник, не произвеждат абсолютно нищо и собствениците им са пропуснали да си подадат нулевите декларации, че нямат дейност. Сега ще им друснат по една глоба от 500лв. за административно нарушение и държавата ще си заджоби тлъста сума за коледни бонуси на чиновниците
03 Декември 2012 13:18
И това става след като корпоративният данък и данъкът на физическите лица са най-ниските в Европа! Нали уж затова ги намалиха за да да не криели фирмите данъци.Така и не разбраха, че и 0.00001 % да е данъкът Ганьо пак ще го крие! Защо в Америка и Европа се събират данъци от 50 % и нагоре, а тук и 10 % не могат да съберат? Защото каквато е народопсихологията такъв е и НАП.
03 Декември 2012 18:34
По вероятно и предишните години да не са подавали декларации, и след като никой не ги търси, са решили че може и така.
В БГ само баламите внасят данъци и осигуровки.
03 Декември 2012 19:27
Защо не си помислите, че това са малка част от 1 400 000 фирми, които не се пререгистрираха през по - предната година и подлежат на закриване. Около 350 000 от тях са т.н. юридически лица, които се закриват сложно и скъпо от т.н. " ликвидатор". Независимо имали са дейност, оборот или други приходи. Сложна процедура, която започва с молба за отписване от НАП. После агенция по вписване, ревизии от НАП и т.н. и внасяне на такси, други пари, пак такси и т.н. И закриваните фирми - наричат ги заличавани - трябвало да подават празни декларации, че не работят и се закриват - защото НАП не знае това. Изобщо знае ли нещо?

Само велик гений на просветата, ама много велик може да иска такива декларации. И само той може да обясни за какво ще му послужат. Само, че по "европейски". А хората до сега са научили само една такава дума. " М.у.у " / превода от националното радио /. А други думи още не сме учили . Ще чакаме. Догодина- може би. И тогава може би ще разберат защо. Ако има нужда. Ама няма нужда - защото по- миналата година пак имаше "закон" за празни декларации и на физически лица. Имаш - нямаш допълнителни доходи и данъци за доплащане -пускаш. И НАП развива " дейност ". Ама както се казва по френски : " кел файда " и отпадна. Интересно защо.

За такива работи хората питат : Кой идиот измисли тая простотия?. Кой занимава хората с нея? И за какво? А обикновено отговор не искат. Защото знаят. Ама не знаят всичките. Добре е , че този сайт показва снимката и името на още един от тях. - http://www.segabg.com/pic/10992/626961-l.jpg
Ако знаете други - кажете ги - покажете ги. Ще зарадвате много хора. Няма само БТВ да показва разни палячовци. Тия ги надминават хиляди пъти.

А иначе гледайте каква сметка си прави малкия му мозък:

- 350 000 фирми по 500 лв. / поне/ за закриване = 170 000 000 лв.
Малко са, а - хич?
Интересно кой е уреден да ги вземе?

- 33 000 фирми не подали декларации - глоба по акт минимум 500 лв. = 16 500 000 лв.
/предлага вице президента да ги завиши до 50 000 лв., с оглед отчитане на добрите европейски практики/

Пак са малко ама от сърце.

Те така се прави "Брутен вътрешен продукт"!

Само , че нещо им куца математиката / така им се пада, като не си купуват книгите по математика на Боряна Милкоева/

Става дума за аритметични действия с 0 - умножение, събиране и др. Дума да не става за деление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД