:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оправдан за убийството на Луканов осъди България в Страсбург

Юрий Ленев ще получи 27 хил. евро обезщетение заради изтезание от полицаи
Снимка: Борислав Николов
Юрий Ленев (крайният вдясно) заедно с Георги Георгиев и Ангел Василев. И тримата бяха оправдани за убийството на Луканов.
България е осъдена да плати 27 000 евро обезщетение заради изтезания на един от оправданите за убийството на бившия премиер Андрей Луканов - Юрий Ленев. Държавата трябва да плати и 4000 евро съдебни разноски.

Според Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) Ленев е бил изтезаван, за да му бъдат изтръгнати самопризнания за съучастие в престъплението. Той разказва в жалбата си, че е бил арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. След това е закаран във ведомствена вила на МВР в Копривщица, като по пътя е бит от полицаите. Във вилата служителите му забиват клечки под ноктите, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници. След побоя Ленев е разпитван от тогавашния началник на отдел "Тежки престъпления срещу личността" в МВР Ботьо Ботев. После е върнат в София, където е задържан в националното следствие и му е предявено обвинение за съучастие в убийство от следователя Богдан Карайотов.

Заради изтезанията Ленев подписва самопризнания, въз основа на които беше осъден на доживотен затвор на първа инстанция. На втора обаче всички подсъдими бяха оправдани от състав, председателстван от сегашния кандидат за главен прокурор, а тогава съдия - Галина Тонева, заради насилието, с което са изтръгвани показанията им.

Според магистратите в Страсбург срещу Ленев са приложени и незаконни СРС-та по време на престоя му във вилата. В решението съдът казва, че "не се съмнява, че малтретирането, чийто резултат са нараняванията на ноктите и пръстите на жалбоподателя, е причинено с цел да се сломи неговата физическа и морална съпротива и да се принуди той към самопризнание". Това е нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява изтезанията, нечовешкото и унизително отнасяне и наказание.



БЕЗНАКАЗАНОСТ

Полицаите, изтезавали Ленев, бяха обвинени в нанасяне на телесна повреда, но военният съд ги оправда. Ботьо Ботев не беше съден. Той напусна полицията и постъпи в Столичната община, където е шеф на звеното за вътрешен контрол. "Съдът установява и процесуално нарушение поради неефективното разследване, в резултат на което нито едно от лицата, участвали в изтезанието на Ленев, не е осъдено", обясниха от Българския хелзинкски комитет.
14
4072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Декември 2012 19:52
За съжаление парите ще са от бюджета, а не от аверчитата на Тиквоний.
04 Декември 2012 19:56
E хвала на такова правосъдие. Няма виновни и накрая данъкоплатците плащат. Ама да взема "топченгето" Ботев да ги плати тези пари!! Просто няма как да важат и осъдителната присъда от Страсбург, и оправдателната от българския съд. То вярно, че да се краде от данъкоплатците е най-лесно - ама поне да не се лъжем, че има някаква държава, някаква справедливост или въобще някакъв обществен ред.

04 Декември 2012 21:25
Ботьо Ботев е извършил това издевателство при управлението на Иван Костов,т.е. по време на Великата българска демокрация! А кой плаща? Плаща българският народ! АШКОЛСУН, Но,дълбоко погледнато, не Ботев,и не Иван Костов _специалистът по Политическа икономия на социализма/каквато наука няма!/ са виновни! Отговорноста е на българските избиратели!Преди много години в печата излезе една кратка,но много поучителна информация, как един овчар в Швейцария си пасял стадото овце в алпите, и как се изумил,когато една от овцете,без да има някаква причина, се уплашила, и в бягството си се хвърлила в дълбока пропаст. А,след нея, това сторили всички останали 149 овце от стадото му!А кой хвърли България в блатото "ГЕРБ"?
04 Декември 2012 21:26
Получаването на бюджетни пари след осъдителни присъди от Страсбург се е превърнало в бизнес. Но келешите които са попаднали в Парламента са заети да забраняват това и онова и да налагат задължителни застраховки, та не могат с два реда да задължат Държавата да повдига регресни искове към виновните лица, за да запълва множеството бюджетни дупки причинени от същите депутати и същата държава.
04 Декември 2012 21:47
"великият" милицай Ботьо Ботев трябва да плати! Той заповяда това! мамицата им фашистка!
04 Декември 2012 22:06
хайде сега героите в МВР от сагата да се разберат как да ги платят тези пари!
В МВР винаги е царяло огромното чувство за безнаказаност за всичките им простотии!
04 Декември 2012 22:08
Богата държава !!!
05 Декември 2012 03:57
Ако беше гражданин от Западна Европа, обезщетението щеше да се измерва в милиони. Но тъй като европейският съд дели хората на първо и второ качество, на човека само дали само някакви трохи. Дали съдията ще е съгласен да изяде толкова бой за тези пари?
Европейският съд осъжда държавата редовно, но само на малки, незначителни суми. Въпросът за дискриминацията над българските граждани от този съд трябва да се постави от медиите.
05 Декември 2012 09:26
Gozambo е прав. Можете ли да си представите ако това се бе случило с поданик на `нейно величество` или германец ? Ами ако пък беше американец ?! Майко мила - човека на който са му набивали клечки под ноктите щеше да е милионер в долари от обещетения, да не говорим за адвокатските кантори които щяха да го защитават ....
05 Декември 2012 11:08
За съжаление парите ще са от бюджета, а не от аверчитата на Тиквоний.

Що намеси Тиквоний? Професионална деформация или партийна повеля?
05 Декември 2012 12:56
Що намеси Тиквоний? Професионална деформация или партийна повеля?

Ами виж кой назначи "суперполицая" Ботьо на отговорна длъжност в столичната община. При това данните за побоя над задържания бяха станали вече публично известни.
05 Декември 2012 14:40
Едно нещо не проумявам. Знае се поименно кои са виновните във всички случаи в които нашите съграждани печелят делата си в Страсбург. Защо плащаме всички данъкоплатци за нечий персонален произвол, корумпираност, некадърност...? Защо не плащат конкретните виновни за осъдителните присъди в Страсбург? Едва тогава ще имаме относително отсъствие на полицейски произвол и вероятно, според общоприетите критерии, що-годе читаво правосъдие.
Ботев и подобните му няма ли поне от приличие и себеуважение да се пенсионират, или подадат оставки от държавна и общинска служба? Да се хващат с частен бизнес - хем да видят що е бачкане в реални пазарни условия, хем ще върнат на хазната похарченото за обезщетения на спечелилите ищци . За годишните заплати на колко приемни родители стигат 27 000 евро ? А парите от платеното за една само календарна година? Юрнало се е куцо и сакато да прави коледни благотворителни кампании. Ето ви пари.
05 Декември 2012 15:09
Ами Здравке, щото те ГЕРБ са дошли на власт точно затуй - да ги фанат сичките такива, ама друг път. Те най-си ги назначават на отговорни длъжности - глей оня с античното месо стана министър, ти сега за един побой искаш да го оставят обикновен милиционер - работил е човека, полага му се!
05 Декември 2012 18:16
"Детето чудо" Станишев да бръкне в партийната каса и да плати тия пари! Убийството на Луканов беше чисто вътрешно -партийна борба за надмощие чежду престъпните мафиотски кланове в БСП и българският данъкоплатец не трябва да плаща за това. Сташишев да вади парите и да ги приведе по сметка на Брюксел.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД