:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учени излязоха на протест срещу злоупотребите в научния фонд

Президентът Плевнелиев деликатно зае страната на протестиращите
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
"Дошли сме да се борим за правила и за яснота, а не за пари", заявиха учените и поискаха преразглеждане на конкурса на ФНИ.
Гнили домати и знаме от изцапано бельо се превърнаха в запазена марка на вчерашния протест на учени, втори в мандата на ГЕРБ. Около 200 учени се събраха пред сградата на просветното министерство с плакати "За да има наука, Игнатов - вън оттука", "ФНИ - рай за калинки и блондинки", "Дискурс за бельото". Повод за протеста им са злоупотребите във фонд "Научни изследвания". Както "Сега" писа, значима част от класираните 95 проекта на обща стойност 14.8 млн. лв. са на колективи и фирми, близки до управата на фонда. Организаторите на протеста отхвърлиха обвиненията, че проявата е политическа. "Искаме ясни и прозрачни правила", обясни гл. ас. Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ.

Игнатов почти веднага прие Атанасов и колегата му доц. Христо Димов. Кратката среща обаче само втвърди позициите на недоволните. Министърът продължава да твърди, че няма големи нарушения във фонда. Въпреки многобройните примери за фрапиращ конфликт на интереси нямало основания конкурсът да се анулира. Вчера Сергей Игнатов не успя да отговори на въпрос на "Сега" как четири фирми са класирани с проекти, без изобщо да се занимават с научноизследователска дейност. "Ако има нарушения, ще се вземат мерки", бе единственият му коментар. От фонда твърдят, че всички класирани отговарят на европейските изисквания.

"За министъра може всичко да е нормално, но за читателите на вестниците, които в последните две седмици се запознаха със смехотворните проекти, не е. За министъра тези проекти са нещо нормално, което идва да покаже, че ние не сме чути и че в крайна сметка говорим със стената", каза Атанасов. "Моето лично мнение е, че в България се извършва геноцид срещу смислената и истинска наука. Финансират се псевдонауки, финансират се шаманство от типа на кухата Земя и Луната вътре в Земята, тирбушонни теории и всякакви такива неща. Ще дойде време, когато няма да има кой да обучава нашите деца, в училище няма да има истински учители", каза доц. Димов. След взаимна размяна на реплики Атанасов и Димов напуснаха с обещанието, че протестите ще продължат.

--------ПОЗИЦИЯ

Вчера в спора се намеси и президентът Росен Плевнелиев, като деликатно препоръча на Игнатов да даде обяснения в парламента. "Правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на министър Сергей Игнатов да се чуят аргументите защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата", каза президентът. И допълни, че "ако говорим за прозрачност, тя се доказва на дела".



14
1831
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
05 Декември 2012 20:19
смешен плач ....или плачен смеш.....
а тези хора като са чели правилата, `що не са протестирали...
истината е, че много университети и БАН са окупирани от някакви групички и като спре крана се почват .....настоящите истории...
който може вижда, който не може не вижда...

...читавите Учени ще се оправят и без фонда.
05 Декември 2012 20:27
Тия учени, първо да се редуцират малце.
Всеки втори е доцент или професор.
Бива ли така?
В БАН, не можеш да се разминеш от началници.
Дайнов, и той професор.
Дайнов не знае колко уши има по главата, ама на!
Бута се говедото му с говедо по секакви телевизионни
канали, само и само да напомня за себе си.
05 Декември 2012 22:03
първите двама желаещи (Guy_Fawkes и Бобърче) да заменят Игнатов, на все по-овакантяващия му се пост, вече се изказаха - достойни заместници са, спор няма - ще запазят настоящото интелектуално-психологическо ниво в министерството
06 Декември 2012 00:38
Боко, Игнатов, Гюров и сие мислят че ще им се размине. Не господа - проблемите ви тепърва предстоят.
Роско им намеква нещо, но те не го чуват.
Всички чакат на Боко. Но какво да направи той? Игнатов не е единствения министър, който прави далавери. Остави ги да крадат като за последно. Наистина ще е за последно. После някои може и да върнат нещо.
А това, че не е реформиран БАН е истина. Това, че Университетчетата са печатници на титли е истина. Но когато няма стратегия и приоритети, без да се използват клишета: Информационни, комуникационни, био, нано и други технологии, какви точно реформи да се направят? Главният виновник е правителството.
Е след години, може и много ще се усетим, че ни управляват тъпи политици. Но ще бъде късно.
06 Декември 2012 05:15
Guy_Fawkes и ***, абсолютно сте прави!
Крайно време е да им се спре кранчето и парите да се дават само на хора с MBА, ние ще усвоим парите, ще ги отчетем и ще подобрим тежкото състяние на гъйфоковте и бобрите. Имам и идея за проект но той е само за квадратни глави с много добри бизнес познания. Да дават кинтите ще ги опраим после договорите.
Бизнеса трябва да върти науката и да я насочва за правилна употреба. Стига с тия телескопи, лупи и микроби!
Физиката иска пари и ние ще ги употребим, найш ква физика съм си наел в джима ДДД носи и знае кво е хепи йендинк, не кат тия учените с училата.
От наште данъци дето не ги плащаме е най добре да се реинвестира в бизнес научни програми - браво на фонда, да се обаждат ние знам как да се отблагорим!
06 Декември 2012 07:08
Лопатар и генетик очевидно не са наясно как се пишат и отчитат 80% от проектите на БАН и Университетите /те затова са много малко международните проекти...там трябва работа и отговорност, а тук.....пишеш нещо/
......но пък за сметка на това са изненадващо повдигнати темите здрави мъжки тела /Лопатар/ и министерски кресла /генетик/
КУУЛ.......а и така за спорта да спишем нещо...
06 Декември 2012 13:25
Guy_Fawkes,
ей така ли се отчитат? http://news.ibox.bg/news/id_110775694 - сериозна астрономия за без пари, поддържана от чист ентусиазъм и обич към знанието.
Да видим НБУ и библиотекарския какво ще отчетат срещу милиони.
А по повод по-горното ми писание, нямаше как пряко да ви кажа, че сте прости и опростени, та го иносказах... жалко, че се налага да ви се обяснява.
06 Декември 2012 13:39
Циниците, писали по-горе, да си припомнят...

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей.
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!
06 Декември 2012 13:54
Светът днес все повече заприличва на света от 1912 г. - привидно "бел епок". Но после идват съвсем други години - не е нужно да се цитират.
Уважаеми форумци,
Не се ли чувствате разтревожени, че парите ви като данъкоплатци се харчат за подобни "национално значими" изследвания - http://bogeo.net/2012/12/06/beljoto/ (http://ebox.nbu.bg/unclo10/lessons.php)?
06 Декември 2012 14:07
""Дошли сме да се борим за правила и за яснота, а не за пари", заявиха учените и поискаха преразглеждане на конкурса на ФНИ."Xm....
06 Декември 2012 14:07
Лозунги по митинги показват краткосрочни,или дългосрочни цели се поставят.Последните 5 години по този фонд са субсидирани стотици колективи.(Е,може и да са от ляво,или от дясно на, някоя групировка)Над 100 милиона от данъчни приходи.Къде е архива за 2007, 2008,2009,2010,2011?Преди 3 години срещнах договор за 2,3 милиона.Млада фирма ще построи следяща система за фотоволтаици в огледален концентратор.Като се изпече ,как рабори слънчев панел? Сега данните в интернет ги няма.Ще сам благодарен и за адрес на темата "Космическо право";,финансирана с 2 милиона.
06 Декември 2012 14:18
Patriot1965, скри ми шапката
от http://bogeo.net/2012/12/06/beljoto/ - "... българската хуманитаристика, която е най-продаваемият български интелектуален продукт извън България ..."
Отказват да обяснят как се харчат стотици хиляди за хуманитарен проект, който не иска повече от домашен компютър, да може криво-ляво да стартира MSOffice.
Аз като кандидатствам за финансиране давам изключително подробен финансов план - кой консуматив, кой апарат и поддръжката му колко струват и т.н. И сега да ме попита някой, ще извадя фактури и ще дам сценарии за месечни разходи на научната ми работа, базирани на досегашен опит.
Любопитно ми е, какво пише един хуманитар във финансовия план (и отчет) под, например, 200 000 или 600 000 лв.
06 Декември 2012 21:05
Тия учени, първо да се редуцират малце.
Всеки втори е доцент или професор.
Бива ли така?
В БАН, не можеш да се разминеш от началници.
Дайнов, и той професор.
Дайнов не знае колко уши има по главата, ама на!
Бута се говедото му с говедо по секакви телевизионни
канали, само и само да напомня за себе си.
бобърче, хубаво е когато някой пише да знае това за което пише. Това, че всеки втори става доцент и професор е следствие на субекта Игнатов, който премахна ВАК. И Дайнов съвсем не е станал професор през ВАК.
06 Декември 2012 23:11
Guy_Fawkes
На Кул.. ми говориш, аха начи говориш езици, та може и по чужбина да си се пратил, експерт си значи.
Ми не знам братко как се пишат отчети в БАН ( що пък си избрал 80 а не 90% само ти си знаеш), знам само че публикациии от одобрените фирми няма как да произлязат, освен ако не наемат някой от БАН. А сега светулко мамина кажи ми как се вика тва на инглизки.
Айде ходи се поотъркай в мазни индиици и надути китайци после ще си говорим как там и как тук се пишат отчети.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД