:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съдби

Перник - половин година по-късно бедствието продължава

Хаос, закъснели помощи и неясни регламенти превърнаха в ад живота на хората след земетресението
И това е обитаем блок на "Мини" - Перник, чийто покрив е ремонтиран, но пък снегът и дъждът могат да си влизат през стените.
Зима в палатки! Това очаква три ромски семейства от Перник с неуточнен от съседите им брой деца. Палатките са опънати пред два блока на "Мини" АД - Перник в кв. "Бели Брег", в които фамилиите обитавали апартаменти от под 30 квадрата. Жилищата в тези блокове били порутени и преди земетресението на 22 май, но след него в стените вече зеят дупки. Въпреки това повечето семейства са се върнали по домовете си.

Сред тях е Росен, баща на три деца, който буквално изригва, когато вижда поредния екип, дошъл да отрази драмата на хората. "Престанете вече с тия интервюта. То се вижда каква ни е ситуацията. Отиваме в общината, тя казва "На мините е". Отиваме в мините, те казват: "Търсете в общината". Прекараха ни, та ги купихме. И вече не са държавна собственост - и двата блока са закупени. Но пак никой не помага", нарежда Росен.

После обаче сам подема историята си. Допреди седмица живеел със семейството си в палатка навън, но се разболял от пневмония. Кани ни в дома си да видим как



през стените "гледат небесата"



Едната стена се е откъснала току над леглото, в което лежи бащата на Росен. "Рискувам си децата, но не мога навън повече", казва той и показва купчината лекарства, които пие. Семейството му теглило кредит, за да купи разбитите 23 квадрата жилище. Излязло 3400 лв. с неплащания от години наем.

Преди земетресението в блокчетата всички живеели под наем, само трима били собственици. Мините са в ликвидация и имотите се продават, но никой не купувал от безпаричие. Имали дългове за наем, за вода, ток. След земетресението ги натиснали да купуват, за да имат право на обезщетения и помощ. Преди труса оценката била 12 000 лв. на апартамент, а после ги пуснали по 3000 лв., казва съседът на Росен - Павел. "За тия 3000 лв. нищо не купуваш, но хората се принудиха, изтеглиха заеми, да има къде да живеят", разказва той. Само, че се появил местен бизнесмен, който взел да предлага пари на хората, за да изкупи апартаментите. "Блоковете са в идеалния център и апартаментите вървят с право на строеж. Оценката сега е само заради земята. И тогава поисках от министър Томислав Дончев да направи така, че само на живеещи да се продават апартаментите", обяснява Валентин Пешев, говорител на обществения съвет в Перник. Така изнудването спряло, но преди това три семейства се простили с домовете си. Точно те са в палатките, но не събират много съчувствие задето са решили да си продадат имотите. "Не сме виновни, че са ги продали за 500 лв. Едното семейство дори не се води тук на адресна регистрация, имат си къща в квартала, която е рухнала", разказват съседите.

"Дай писмото, дето писахме, да искаме материали", обръща се Росен към комшийката Радка. Тя се смята за късметлийка. Живее в бл. 6, който според нея става за ремонт. Жилището им вече е постегнато, блести от чистота. Купили го и го стегнали срещу два кредита общо за 5000 лв. Два месеца обаче не са ги погасявали. Мъжът се схванал от дископатия и минал през операция. Жената също е безработна и чака да получи пенсия като диабетичка. "И като не можем, ще дойдат, ще ни изхвърлят и все едно нищо", казва тя. Но жали и комшиите си в бл. 5. "От долната страна е поддал. Толкова е цепнат, толкова е разрушен. Има доклад, че не е годен за живеене. Ведомствената комисия, като мина, защо още не е отпуснала помощ на тези хора?", пита тя. Радка пази отговор от Министерския съвет, в който обясняват, че "Мини" АД са поискали помощ за 50 техни сгради, но комисията отказала, защото няма ред за подпомагане на акционерни дружества. Само че сега апартаментите са частни.

В близост до блоковете някои са си



вдигнали набързо незаконни постройки,



за да се изнесат от опасните блокове при нужда. Дошли от общината да ги бутат. Хората наскачали: "Първо ни оправете домовете, тогава ги събаряйте". Валентин Пешев обяснява на вече насъбралите се 5-6 обитатели на двата блока, че трябва да се обединят, да си изберат домоуправител и чрез него да кандидатстват за саниране по някакъв проект. Зам.-областният управител Радослав Йорданов пък уверява "Сега", че кметицата на Перник Росица Янакиева е обещала да отдели средства за ремонт на двата блока от събраните към 170 000 лв. в дарителската сметка на общината.

От кампанията на БЧК бяха отпуснати 10 000 лв., за да се постегнат други пострадали блокове на мините. Те са в далечен квартал и затова там апартаментите са предложени на собствениците за около 1000-1500 лв. С парите са оправени керемидите и комините на 4 блока. Напуканите стени обаче личат отдалеч.

Червеният кръст организира кампания чак през септември-октомври, след като тази на общината претърпя пълен провал. За месец по банков път и чрез есемеси се събраха над 330 000 лв., а с дарението на ГЕРБ от 700 000 лв. и още 10 000 лв. от БЧК общата сума стана 1.47 млн. лв. С нея трябваше да се построят домове на хората в най-тежко социално положение. Вече са определени 17 лица и семейства, които ще получат сглобяеми домове. За толкова стигнаха парите, а и според кметицата Янакиева с това се решавали най-тежките случаи. Малките са между 35 и 40 квадрата за около 30 000 лв., големите между 70-80 за малко над 54 000 лв.

Първите къщи обаче започнаха да се сглобяват чак в края на ноември. В същото време изскочиха казуси, които показват, че всеки случай е индивидуален и не може да се робува твърдо на критериите. Дядо Велин от Мещица е един от останалите без дом, който влязъл в сърцата на всички от обществения съвет. Човекът прехвърлил къщата си на племенница срещу гледане. Сега той не е собственик, тя пък има второ жилище и за порутената къща семейството няма право на помощ от междуведомствената комисия. Дядото има животинки и не иска да се маха от Мещица, но пък и не досаждал на никого да моли за помощ. За него ще има една малка къщичка от БЧК, на което е съгласен за разлика от други самотници, които не са съгласни на малък дом.

Възрастната Ирина, бивша медицинска сестра, 40 години доброволка на БЧК, която няма никакви близки, е другата съдба, която в обществения съвет взели присърце. Първо я



отхвърлили с грозния мотив, че е доста възрастна



и болна и няма да може да се грижи за собствеността. Оказало се, че здравословното й състояние е по-добро от описаното в епикризите, а като се разбрало за дългия й стаж на доброволка всички били единодушни, че трябва да й се помогне.

Изненадата е, че в списъка с хората, които ще получат къщи от БЧК, няма нито една фамилия от Дивотино, най-засегнатото село от труса. В началото се говореше за около 50 къщи, които са тежко пострадали. Там още цитират обещанието на еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева до Коледа всички да получат помощ и дом. Равносметката към края на годината обаче е само четири съборени къщи, две построени и десетки оправени от хората, основно с кредити, тъй като помощта от междуведомствената комисия не само че не стига, но и за повечето хора се забави фатално. Като видели, че лятото минава, си извикали "неволята".

Молбата на баба Раинка и дъщеря й Веска - и двете вдовици, е отхвърлена. По информация на "Сега" понеже са по-възрастни, пък трябвало да се помага на младите семейства. Цяло лято те изкарват в един фургон. Като ги отхвърлят за къщичка, пернишка фирма се навива да им направи мобилна - 36 квадрата, за 18 000 лв., колкото им е отпуснала комисията за техния дом от 100 квадрата. Парите дори ще са по-малко, защото сумата не е освободена от ДДС. И няма да стигнат, защото къщата идва с всякакви екстри - кухненски шкафове, мивка, бойлер, душ кабина, но от фирмата правят жест - остатъкът е за тяхна сметка. Старият им дом обаче още заема мястото в двора. От БЧК все пак им отпускат средства за бутане на дома. Багерът идва в понеделник по време на първия сняг. Жените плачат, докато гледат как разбива каменната пътека и буквално разорава двора им. "Цяло лято имаха. Животът ми отиде.



Златно време изпуснаха



Ако беше тогава, щяхме да разградим отгоре и нямаше да разбият двора. На 78 г. да станеш и да се мъчиш като грешен дявол", нарежда баба Раинка. Студената нощ изкарали без ток във и без това студения фургон. Спрели го, да не пречи на разрушаването. Сега жените се надяват на 2000 лв. отнякъде, за да изравнят земята под мобилната къща.

Съселянката им Цветанка живее сама и е инвалид. Нея отхвърлили, защото преди 20 години напуснала мъжа си, но без развод и се оказало, че той има жилище. На нея й отпуснали 12 000 лв., за които същата пернишка фирма вече й вдигнала 18 квадрата дом. Отвън прилича на фургон, но жената ни кани с усмивка: "Елате тук да видите и после влезте във фургона", кани ни тя. Вътре е топло и уютно, печката бумти. Само дето още къщата не е вързана с тока и водата. "Веднъж се изкъпах, да се зарадвам и толкова", усмихва се тя. Токът е докаран с разклонител от напуканата къща, която още не е съборена.

Много хора обаче все още живеят по фургони и всякакви летни пристройки - кухни, плевници и пр. Половин година по-късно равносметката в Перник е плачевна. Сградите за бутане са 222. В общината са постъпили 8507 молби на граждани, от тях малко над 7000 лв. са за възстановителни помощи. Оценки са направени на 7574 обекта. Обезщетения от Междуведомствената комисия са получили едва 255 домакинства. Близо 190 домакинства са поискали кризисно настаняване. От тях 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в Перник и околните села. "Поискани са 18 млн. лв. за възстановяване на пострадали домове и подпомагане на гражданите. Досега от Междуведомствената комисия са предоставени 1.7 млн. лв. За общински сгради са отпуснати 3.5 млн. лв. при поискани 9.5 млн. лв.", изрежда тъжните числа кметицата Янакиева. Само една къща е достатъчна, за да се види абсурдният начин, по който работи комисията. Първоначално тя оценила унищожената къща на Веска от Дивотино на 2252 лв. След много молби и жалби същата комисия й отпуснала още 16 000 лв.
Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Наемателите на този блок №5 в кв. "Бели брег" в Перник са били натиснати да изкупят жилищата от "Мини" АД, за да имат покрив над главите, въпреки че той е обявен за негоден за живеене според обитателите му.
 Бащата на Росен, който избра да вкара семейството си в опасния дом, вместо да останат в палатка в студа, лежи в ъгъла до откъснатата стена на апартамента.
 От палатките в кв. "Бели брег" се чуваха телевизори, но никой не излезе да покаже как се е обзавел вътре. Сигурно защото и комшиите не одобряват постъпката на обитателите им, които са си продали апартаментите.
 Една от първите сглобяеми къщи, които вече се строят с пари от дарения, ще приюти семейство с две деца и баба от Драгичево за Коледа. Сега фамилията живее във фургон, защото масивната къща в далечината е негодна за живеене.
 Баба Цветанка се обижда, когато сравняват новия й мобилен дом с фургон и с гордост показва удобствата вътре - душ кабина, бойлер, нова кухня и специална изолация, за да си пали спокойно печката на въглища.
 Георги Асенов от Дивотино обяснява, че ще трябва да спрат укрепването на семейния дом заради зимата. От междуведомствената комисия им дали 12 000 лв., а строителните работи излезли 36 000 лв. Някои пък още не са дочакали подкрепа.
10
4161
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Декември 2012 20:37
Държавата не е длъжна да поправя къщите на хората.Трябва да им осигури храна и подслон за известно време, но да им купува нови къщи?? Значи имал колиба - иска държавата/останалите данъкоплатци/ да му прави палат?
06 Декември 2012 20:45
Бисерска история , в див... отинска версия ...
06 Декември 2012 21:15
Микчо, много си малък да определяш кое е длъжна държавата и кое не е.
Държавата е длъжна да се грижи за гражданите си чрез мерки за прилични заплати, за да могат после хората да заделят по некой лев при бедствия.
А не да им плащат колкото да стоят полугладни. Откъде да вземат пари тия хора, като заплатите им не стигат да покриват даже ежедневните им нужди, а?
06 Декември 2012 22:49
кайли - застраховките за какво са? Частната собственост значи сам да си ползваш собствеността, но и сам да си отговорен за нея. Интересно как когато име угодно хората искат частна собственост, а когато трябва нещо да се плаща .. искат държавата да помага. Че и се сърдят, сякаш държавата им е длъжна да им оправя частните имоти.
06 Декември 2012 23:39
не ти говорим за частната собственост, говорим ти откъде пари у тия хора, след като държавата не си е на местото да проведе политика за заетост и прилични заплати?
07 Декември 2012 07:31
kaily 06 Декември 2012 23:39 - Вече всеки сам си търси препитанието. Отделно - имотите им струват куп пари, нищо че са напукани и разпадащи се. Не могат да ги поддържат, но не искат и да ги продават. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Като не можеш да поддържаш нещо - продаваш и търсиш нещо което можеш да поддържаш.

Отделно - напуканите къщи са все неподдържани с десетки години или надграждани без всякакви правила.

Разбирам държавата да беше им отпуснала безлихвени кредити за да си поправят имотите - например срещу ипотека. В крайна сметка защо помощта трябва да е безвъзмездна? Не е ли по-важно да е навременна? И за всички еднаква? Щото едни ще получат сега по една нова къща, други нищо.. също като в Бисер. Имал колиба - дават му палат. С парите на данъкоплатците.
07 Декември 2012 10:29
тъжно, много тъжно ...
07 Декември 2012 14:04
Вместо да се изсипват милиони в "ромски" организации, може да се помага на такива хора, които наистина се опитват да се измъкнат от лайната, с извинение. Тоя човек, дето е теглил кредит, за да си купи жилище, пък ако ще и за 100 лева да е, е проявил гражданско съзнание и е поел отговорност за бъдещето си. Но съдбата го е ошамарила набързо и вероятно ентусиазмът му ще секне. И ще яхне каруцата на лов я за желязо, я за череши. Помагайки на него, помагаме и на себе си. Но зелени тикви, натровени с презокеански мантри за свещената частна собственост, у които думи като солидарност и състрадание предизвикват остри пристъпи на гастрит, запек и мигрена, няма как да проумеят тая простичка истина. Ама карай, здраве да е.
07 Декември 2012 16:02
Томиславе?
07 Декември 2012 22:26
И аз питам : Томиславе?!! Клисталинке?!! Бойко?!!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД