:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 392
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Частните фондове са притеснени за пенсиите на родените след 1959 г.

Експертите настояват в определен момент парите от лични партиди да влизат в обща сметка като при държавното осигуряване
Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване - дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи. Това стана ясно от дебатите на кръгла маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване.

При действащото законодателство пенсионните фондове трябва да започнат да изплащат масово втора пенсия от 2023 г., когато първите осигурени в тях - родените след 1959 г., ще придобият право на пенсиониране от общественото осигуряване. Те трябва да гарантират доживотни плащания. Сумата, която всеки ще получава, зависи от натрупаните средства по неговата партида, които се разделят на години, свързани с предполагаемата продължителност на живот. Според Бялата книга за пенсиите се очаква у нас жените да живеят 17 г. след 65 г., а мъжете - 13 г. и половина.

Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им. "Актюерските разчети показват, че това ще стане при повечето осигурени", отчете Георги Тодоров, шеф на "ЦКБ-Сила". И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка) и в нея да влязат парите на хората, които вече получават пенсии, и сумите, които остават от партидите на починалите. От този фонд да се изплащат парите на дълголетниците.

"Ние искахме да регламентираме това още при правенето на пенсионната реформа през 2000 г. Но това беше малко след фалитите на банките, рухването на финансовите пирамиди и първите реакции на хората бяха, че правим още една пирамида. Затова отложихме решаването на въпроса за по-нататък", призна Йордан Христосков, един от авторите на големите пенсионни промени преди 12 г.

Сега доживотните пенсии трябва да се гарантират с резерв от собствени средства на дружествата и пари от партиди на починали клиенти, които нямат никакви наследници. Те обаче са пренебрежимо малко, тъй като по закон парите от партидите се наследяват от всички по права линия, но могат да се вземат само накуп. "Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства", твърди Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Според нея наложилата се световна практика е останалите в партидата средства при смърт на лицето да не могат да се наследяват накуп, както е в момента у нас, а с тях да се изплащат само наследствени пенсии и то на ограничен брой роднини. Сега всички наследници по права линия могат да претендират за парите по Закона за наследството.

"Задължително се изплащат пенсии на децата до 18 г., на преживелия съпруг, но като процент от пенсията на починалия. Кръгът може да се разшири според продуктите, които дружествата предлагат, например на инвалидизирани деца", обясни системата Петрова. Според нея, а и другите експерти, няма нищо солидарно в това пари от личните партиди на едни лица да се вкарат в общ кюп и да се използват за плащане на пенсии на други, както и да се ограничи унаследяването им, тъй като това ставало след определяне на първата пенсия. "А тя зависи от натрупаните вноски. Хората с по-високи доходи и по-големи партиди ще получават по-големи пенсии от тези с по-малки партиди. Освен това за разлика от солидарния стълб няма никаква вероятност хора, които по една или друга причина не са участвали в осигуряването, да получат пенсии", твърди Петкова.

Другият голям риск пред фондовете е инвестиционният, т.е. вече натрупаните средства да нарастват с възвръщаемост, по-ниска от техническия лихвен процент, обясни Георги Тодоров. Този риск беше отчетен и от Комисията за финансов надзор. Родното законодателството позволява дори хората да губят от парите си и накрая да имат по-малко, отколкото са се натрупали от вноски, тъй като гарантираната доходност може да бъде и отрицателна. "Затова ние искаме да се даде възможност на дружествата да трупат освен резерв за гарантиране на минимална доходност и още един за гарантиране на 100% на натрупаните от вноски суми", обясни Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Според данните на КФН към края на септември, изнесени от Петкова, средногодишната номинална доходност на парите ни за втора пенсия е 6.17%. В същото време доходите от лихви са били 5.97%, което означава, че няма кой знае какво значение дали ще се внася за втора пенсия или в банка. Средногодишната инфлация за периода пък е била 5.30%.



ПРЕДСТОЯЩО

Дебатите за законодателни промени във фазата на изплащането на пенсии от капиталовия стълб тепърва предстоят. Сега не е регламентирана възможността да се вземат парите накуп или чрез срочни пенсии. При тези варианти рискът от дълголетие не съществува, тъй като човек получава толкова, колкото има натрупани средства. Получаването на сумите накуп обаче може да доведе до друг проблем - това да се окаже предпочитан начин за повече хора, да се стигне до изтегляне на големи суми от дружествата и те да изпаднат в неплатежоспособност. Другият риск е, след като изхарчат парите за кратък период, хората да изпаднат в "бедност" и да легнат на социалната система.

90
10734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
19 Декември 2012 19:57
Дааа. Авторът от връзката, която предлагам по-долу, разглежда пенсионното осигуряване в САЩ, но същото се отнася и до всяка страна с модерна парична система, характеризираща се с фиатна национална валута, свободно търгуваща се на международните пазари (системата на валутен борд, не е такава).

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/4.html
19 Декември 2012 20:47
Дрън-дрън! Много е сладко да прибираш едни пари... но наистина ще дойде времето, когато ще трябва да ги извадят. При българската действителност, тези хора просто ще са ги опукали; най-много да кажат по едно съжалява... и "държавата" ще им влезе в положението.
19 Декември 2012 20:48
Ама га ядоха кифтетата добре им беше? И като дойде време за плащане: "ох аманам заман...". Е , то не е дошло все още, ама се подава на хоризонта. А пък тяхното е: "няма да платим, няма да платим..."
19 Декември 2012 20:51
и "държавата" ще им влезе в положението.


Коя държава? Която сега е влязла в положението на пенсионерите ли?
19 Декември 2012 20:54
И??? Накрая по 1 студена вода???
19 Декември 2012 20:54
Много ми е приятно да науча, че във фондовете, в които се осигурявам, са притеснени от перспективата на моето ... дълголетие. И аз ви обичам, пичове!
19 Декември 2012 20:56
Другият голям риск пред фондовете е инвестиционният, т.е. вече натрупаните средства да нарастват с възвръщаемост, по-ниска от техническия лихвен процент, обясни Георги Тодоров.
Скъпи съфорумци , запишете си - 2022-2023 година ще има фалити на пенсионни фондове.Не е луд който яде зелника
19 Декември 2012 21:06
Мечтата на един финансов министър на РБ (не визирам Дянков) е пенсионерите да изпълнят гражданският си дълг пред обществото и да бъдат така добри да се гътнат най-много 1-2 месеца след пенсионирането си.... Сега това си мечтаят и частните фондове...
19 Декември 2012 21:07
Има ли още луди да се осигуряват в "частни пенсионни фондове"
Не разбрахте ли че ви крадат парите по най-наглият начин.
Теглете парите и закриваййййййййй.
Лично моите предпочитания са така наречените пенсионни фондове да бъдат национализирани и след това закрити.
19 Декември 2012 21:09
Трябва ли да се радвам, че съм роден преди 1959

Очевидно не
19 Декември 2012 21:10
Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им.
Фирмин,не си прав.Аз доскоро не очаквах да издаяня до пенсия,пък учените глави от фондовете ми дават 13 години отгоре.
Ами благодаря.
19 Декември 2012 21:13
Къде са Георги Ангелов и сие от "Отворено общество" дето пишеха, ли пишеха, че сегашната пенсионна система била архаична, а трябвало всеки да се осигурява в частни пенсионни фондове. Ех мамини рожби, елате и коментирайте сега. Че парите дадени в частни пенсионни фондове няма да донесат лихва, а дали въобще ще могат да се вземат в размер в който са вложени, а може и една студена вода да пием.
19 Декември 2012 21:19
Пенсионните фондове да закупуват ДДТ на едро, за да се предпазят от евентуално дълголетие на пац... пардон, на клиентите. Щото сега инвестират в автомобили, секретарки и безкрайни работни закуски, обеди и вечери. Бих се радвал, ако вноските ми финансират дългия престой на тези, депутати и министри в местата за лишаване от свобода, без никаква свидливост.
19 Декември 2012 21:19
Значи Тези Акули когато взимат парите ни може но когато трябва после да плащат не им се дава ,какви са тези безобразия...
19 Декември 2012 21:24
Е, к'ва стана тя ?
Частни фондове, лични партиди, мамка му на държавното пенсионно ....

Пък сега ?

Му-ха-ха-ха !
19 Декември 2012 21:34
Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване - дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи
Няма страшно - невидимата ръка на пазара ще оправи нещата!
19 Декември 2012 21:45
Тия актюери са се пообъркали. Взели са данните за продължителност на живота от Германия или не са отчели, че управлява ГЕРБ.
19 Декември 2012 21:51
Всъщност, няма какво да се церемоним, откраднатите от работещите партиди да им се връщат СЕГА, защото от тези поредни финансови пирамиди в крайна сметка може да не се получи НИЩО, почти сигурно е! Боко Тиквата и Дянков точат лиги да опукат партидите както сториха с голяма част от здравната каца и част от същите тези пенсионни "фондове". И понеже имат само още 5-6 месеца ще направят и невъзможното за да ги откраднат.
19 Декември 2012 21:55
Традицията материалите във вестника да не са разбираеми, се спазва. Доколкото разбирам, става въпрос за някаква нова законодателна инициатива - частните фондове да осигуряват пожизнени пенсии. Аз съм роден след '59, така че имам задължителна допълнителна осигуровка, имам и доброволна. Условията са били, че ако и като доживеем до пенсия, ще си имаме колкото се е натрупало и ще можем да си теглим натрупаното - заедно с печалби ако има или без загубите, ако има. Дотук всичко е ясно. Сега обаче май се поставя изискване фондовете да изплащат не само натрупаната сума, а да има вариант и за пожизнена пенсия. Очевидно е, че те не могат да я изплащат при условията - ако живееш повече от средното, ще ти плащаме, ако е по-малко - парите остават за наследниците ти. Би трябвало всеки да може да си избира - или изплащане на натрупаната сума, или пожизнена пенсия, независимо колко ще живее. Пък фондовете да оферират според риска каква пожизнена пенсия могат да предложат за натрупаните ти осигуровки.
19 Декември 2012 21:58
Има ли още луди да се осигуряват в "частни пенсионни фондове"

Ами то второто задължително-доброволно осигуряване е в частни фондове. Държавата ни задължава да ги пълним, а те 10 години предварително започват да подготвят почвата за един голям ... пенсионен бум.
19 Декември 2012 22:03
Аз съм роден след '59, така че имам задължителна допълнителна осигуровка, имам и доброволна. Условията са били, че ако и като доживеем до пенсия, ще си имаме колкото се е натрупало и ще можем да си теглим натрупаното - заедно с печалби ако има или без загубите, ако има.


Пий една студена вода, Манерка, не много студена...
19 Декември 2012 22:14
Аз съм роден след '59, така че имам задължителна допълнителна осигуровка, имам и доброволна.


Практически си финансирал СИК, ТИМ (ЦКБ), ЛУКойл (Златев), ИПОН и Карагьозова (Тиквата) при отрицателна (за теб) лихва. И си длъжен да го правиш докато дишаш ,практически. Ти поне си избиваш част от откраднатото, но другите...?
19 Декември 2012 22:20
Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове

Честито "новина". Че фондонатрупващият (капиталовият) модел, дори при липса на източване и идеално управление, не може да осигури пенсии, поради прекалено дългото време на "операцията", спрямо икономическите цикли, не беше известно само на "старшите икономисти" и Каролев.
-
И разходопокривен пенсионен модел с отделни осигуровки, т.е. с облагане за нуждите на пенсиите само на труда, също ще може да осигурява все по-малко и по-малки пенсии, също е ясно. Само дето някои упорито си заравят главата.
-
Пенсии могат да бъдат осигурени единствено от общите приходи от данъци в държавният бюджет, и особено от косвени данъци, защото тогава се облага не отделен фактор за производство, а стоката или услугата, като цяло, а значи и всички фактори за производство пропорционално на участието им в нейното създаване. Това, означава, обаче и официалното признаване на пенсиите за това, което са - социални помощи за старост и болест.
19 Декември 2012 22:21
Практически си финансирал СИК, ТИМ (ЦКБ), ЛУКойл (Златев), ИПОН и Карагьозова (Тиквата) при отрицателна (за теб) лихва.

Ся, аз, разбира се, съм си избрал един от малкото фондове с чуждестранни собственици. Доходността не съм я гледал скоро, но от началото на кризата е разочароваща. Разочароваща обаче е и доходността от международни инвестиционни фондове, където съм се пробвал със скромни суми - криза е. На вноските в пенсионните поне не се удържа данък доход - берекет версин!
19 Декември 2012 22:23
Наистина частните фондове могат да изиграят номера със "съжалявам, парите свършиха", но макар и не колкото в Щатите и в България има достатъчно оръжие из населението. Като няма да има пари, поне един хубав лов на мениджъри на пенсионни фондове и на клакьори-рекламисти от НПОта ще се организира. Хора нямащи какво да губят ще има в изобилие. Ще е феерично, както казва един колега по форум.
19 Декември 2012 22:33
И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка)
Хейде, да живее общата каца! И как са се наредили и частни, и държавни експерти до кацата с мед!
Сега доживотните пенсии трябва да се гарантират с резерв от собствени средства на дружествата и пари от партиди на починали клиенти
И какъв е проблемът на експертите. Ако не си вземеш парите на куп, значи доживотно ще се изплаща пенсия. Вместо 17 г. (за жените) и 13.5 г. (за мъжете) се тургат реалните към момента данни (за 2011 г. е 23 г. и 21 г.), натрупаната сума от 48000 лв (40 г. х 12 месеца х 5% х 2000 лв) се дели на 300 (25 г. по 12 м. ), ей ги на 160 лв. месечно "частна" пенсия . И то даже е супер таван, щото един път няма как 10 години (1999-2009) да си се осигурявал на 750 лв. (па и процентът беше 3 вместо сегашния 5) и после да се брои за 2200 лв. (новия таван за 2013 г.); втори път се удържат 5% за управление и постигане на отрицателна доходност; трети път 7% отрицателна доходност; четвърти път данък "дянков" (ако не е данък-лихва или ДОД, ще са здравни осигуровки). Спокойно (с + - 10% грешка) може да се приеме, че 100 лв. "частна капиталова" пенсия ще е таванът за всички родени между 1959 г. и 1974 г. А след това ... няма да има частни пенсионни фондове. Така че, сегашните пенсионери да се радват, че все още таванът от 700 лв. не им е паднал върху главите.
Даже и Manrico го е разбрал и ръга средства колкото в обществения пенсионен фонд, толкова и в доброволният. Но друго си е да се купят няколко имота (четири било стандарт за всеки вифаджия, самотен бегач на дълго неориентиране) , пък после на "социални помощи"/ орден "Стара планина" и правителствена пенсия и 100 лв. капитолова пенсия. Приходите от наемите, рентиерството, е предприемаческа дейност и е изключена априори за пенсионерите.
19 Декември 2012 22:35
Има ли още луди да се осигуряват в "частни пенсионни фондове"

Ами никой не ги пита. Сега осигуряването в частни фондове е задължително и парите са събират от НАП. По същество държавата събира данъци в частна полза.
19 Декември 2012 22:36
Подобна "реформа" в Чили е довела до масови безредици. Под лозунга "създаване на капиталов пазар" се прави една от най-масовите и безочливи кражби. Тези пенсионни фондове инвестират предимно в свързани лица и като дойде време за плащане ще извият, че са свършили парите. Те и сега държат акции в дружества, които едва се търгуват на борсата и чиято капитализация е пълна измишльотина. После цялата мазаница пак ще трябва да се поеме от бюджета т.е. данъкоплатците. Бомба със закъснител.
19 Декември 2012 22:36
Има ли още луди да се осигуряват в "частни пенсионни фондове"
По закон сме такива. Пак по закон сме застраховани в полза на частни лица. А ти да не би да искаш да оставиш предприемачите, "честния частен" бизнес гладен?
19 Декември 2012 22:38
Ся, аз, разбира се, съм си избрал един от малкото фондове с чуждестранни собственици.


Даже да си хакер от първата десетка, не мож разбра чия собственост са множеството активи на територията, повервай
19 Декември 2012 22:48
По същество държавата събира данъци в частна полза.



НЕ са данъци, Ламбе!

Има си дефиниции за данъци, такси, осигуровки в множеството Закони и нормативни документи...

Това си е РЕКЕТ, а за да се гарантира събираемостта, назначиха за Премиер... познай Кого!
20 Декември 2012 00:06
Kъде са сега "старшите икономисти" и Каролев.ДА обяснят колко е гот да се осигурявам частен пенсионен ФОНД. Отворено общество Ли ,я марш от тука.

-
20 Декември 2012 00:11
Има ли още луди да се осигуряват в "частни пенсионни фондове"

Ами то второто задължително-доброволно осигуряване е в частни фондове.


Допълнително задължително. Не знам що, ама сума народ му викат доброволно задължително.
20 Декември 2012 00:20
А в статията пък имаше
гарантираната доходност може да бъде и отрицателна
20 Декември 2012 00:25
Макар че най-симпатично е
"Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства", твърди Даниела Петкова, шеф на "Доверие".
Все едно, хващаш се някъде на работа, разбирате се за заплатата, ти не стъпваш там и като ти се обади шефът, да те пита кво става, обясняваш му: "Абе, човек, няма субект в света, който да върши тая работа за толко пари, така че плащай и не питай".
20 Декември 2012 00:32
гарантираната доходност може да бъде и отрицателна
20 Декември 2012 00:41
Според данните на КФН към края на септември, ... средногодишната номинална доходност на парите ни за втора пенсия е 6.17%.

Обаче май КФН смята доходността само върху чистите суми, а не взема предвид таксите, които фондовете удържат. А те не са никак малки. Т.е. ако на мен ми вземат от заплатата 100 лв., фонда от раз прибира 5 лв. (5%) входна такса и остават чисти 95 лв. След това, ако фонда тези 95 ги инвестира и от тях спечели 5 лв. (т.е. натрупаната сума стане 100 лв.) това КФН го отчита като доходност от (около) 5%. А то всъщност, ако се сметне към това, което ми е реално удържано от заплатата, доходността е кръгла нула! Обаче не и за "експертите" на КФН. "Експертите" на КФН, които явно работят в полза на частните фондове и една от основните им задачи е да замазват гафовете им.

Обаче да опитаме да сме малко по-практични - има ли някъде сметната колко е доходността, но реалната такава (върху цялата удържана от заплатите сума)? Ако ли не, има ли някъде достъпни данни по които това може да се сметне? Мисля, че имаме право да знаем как реално стоят нещата!

...А КФН трябва по някакъв начин да бъде накаран да работи за тези, които му плащат заплатите (т.е. нас, данъкоплатците) и най-малкото, което може да направи е да ни дава реални данни.
20 Декември 2012 00:43
Вижте колко е персонала на един пенсионен фонд. Някои са има-няма десетина човека...
20 Декември 2012 01:14
Обаче да опитаме да сме малко по-практични - има ли някъде сметната колко е доходността, но реалната такава (върху цялата удържана от заплатите сума)? Ако ли не, има ли някъде достъпни данни по които това може да се сметне? Мисля, че имаме право да знаем как реално стоят нещата!

Фондовете са длъжни да ти пращат годишна справка на хартия за движението по партидата ти или да ти дадат възможност да го следиш по друг начин - повечето го качват на сайтовете си и ти дават парола, с която можеш да влизаш да си следиш собствената партида. Там има и таксите, които са ти удържали, та можеш да си сметнеш реалната доходност. Ма по-добре не го прави, ще се ядосаш и ще им спестиш от парите за дълголетие, които те няма да ти платят, щото ще фалират, ма поне ще се обясняват.
20 Декември 2012 01:19
Han,
няма значение, колко човека са, а колко пари прибират. Съвсем законно и без никакви врътки, водещи до положителна доходност на честните им фирми и отрицателна за фондовете и набраните суми, те прибират 5 %. Това означава, че в момента в който им дадеш парите си вече си на минус с 5%, а дали този минус ще се задълбочи или компенсира - божа работа.
-
И за разлика от един доброволен пенсионен фонд, в който никой никого не задължава да се осигурява и на балъците, които са му дали парите си може да се каже - кьорав карти не играе и никой не ви е виновен, че се вързвате на измами, пардон реклами, то при "вторият стълб" където държавата задължително, като данъци ти прибира парите и ги дава на частни пенсионни фондове нещата не стоят така. Там си е организирана престъпност.
20 Декември 2012 02:16
Не съм специалист но, защо сравнявате България с Америка? Когато ФЕД печати долари, когато доларът поевтинява, целият свят ползващ долар им плаща данък. Отделно си взимат където каквото си харесат, Индия и Китай са им роби, те могат да имат частни пенсионни фодове плащащи пенсии, ние колонията им - не.
20 Декември 2012 02:21
Ама стига сте рИвали, де!
Нали вече(23 години!) Демокрация Е, БЕ!
Или сега, пък, "23 ГОДИНИ СТИГАТ!", а?!
20 Декември 2012 02:28
Я още веднъж:
/:/ "...Родното законодателството позволява дори хората да губят от парите си и накрая да имат по-малко, отколкото са се натрупали от вноски, тъй като гарантираната доходност може да бъде и отрицателна..."
Някой ще(може ли) да обясни, с думи прости, какво означава туй "гарантираната доходност може да бъде и отрицателна"?!
Щото, доколкото ми е известно, "доход", "доходност" означава нещо НАД, а НЕ под- т.е., плюс, а НЕ минус!!!
20 Декември 2012 02:50
Най-после добре заплатената професия "килър" ще добие легитимност чрез частните пенсионни фондове. Какво ще се церемоните с пенсионерите - избивайте ги своевременно и спестявайте за светлото СИ(своето) бъдеще!... Кофти било при Т.Ж., а! Социализмът недоносче, а! Скок-подскок, а! Хак ви е сега! Радвайте се, щастливци износени, пардон, извозени!...
20 Декември 2012 02:57
Живков,
по твое време нямаше портокали, да ти напомня.
20 Декември 2012 03:09
Васик, портокали верно нямаше, ама имаше кисело мляко! А пък Петроханската наденичка и Балканския кашкавал какви бяха само! ...
20 Декември 2012 03:15
А, да - По "лошото" Живково време, освен портокали, нямаше и пилета напомпани с вода, нямаше кремвирши от тоалетна хартия и хрущялчета, нямаше сирене от палмово масло, нямаше 19 годишно говеждо из магазините! Много неща нямаше тогава, ама малкото в наличност бяха истински! Де ги сега?!...
20 Декември 2012 06:47
Още в началото си казват – може да се окажат в невъзможност да изплащат втора пенсия...
Останалото са приказки – ами изпапахме ви парите, но има обяснение, разберете ни, интелигентни балами сте...
-----------------------------------
Блогът на Генек

20 Декември 2012 07:12
Пенсионните дружества ни готвят коледен подарък?..

Натисни тук
20 Декември 2012 08:28
Пенсионните фондове - еквивалент на приватизационните фондове.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД