:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,474,409
Активни 119
Страници 556
За един ден 1,302,066

Новият ред за плащане на данъци и осигуровки тръгна с проблеми

Банките се затрудниха с обработването на единните платежни, фирмите още не могат да проверят какво точно са платили на хазната
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
------
Проблемите с въведения от 1 януари нов ред за плащане на данъци и осигуровки започнаха. От тази година фирмите превеждат задълженията си към хазната с единно платежно, без да посочват за кой период и какво точно задължение покриват. В първите работни дни фирмите установиха, че преводите към бюджета по електронен път с новите платежни се бавят. Проблеми има и с новата услуга за проверка на стари задължения, които вече ще се покриват с приоритет. Така независимо от волята на платеца за какво точно превежда пари, постъпилите средства ще се пренасочват автоматично от данъчните към най-старото по дата задължение.

За да улесни фирмите със съществуващи непокрити стари задължения, Националната агенция по приходите въведе нова електронна услуга - справка за задължения. Софтуерът бе разработен в последния момент в края на годината, защото депутатите не дадоха достатъчно време на приходната агенция да се подготви за новите правила. Услугата бе активирана преди празниците, но внезапно изчезна в края на годината и форумите се наводниха с въпроси защо справката не е активна. Според счетоводители справките са били активизирани повторно на 2 януари. Услугата обаче в момента не може да се ползва на 100%. До 7 януари системата няма да е в състояние да показва възникнали след 1 януари 2013 г. задължения, както и извършените в този период плащания.

Липсата на яснота за отчетените плащания поражда напрежение, защото част от фирмите в момента покриват както текущи задължения към бюджета, така и стари задължения от миналата година. В новите платежни не се посочва нито за кой период се върши плащането, нито за какво е предназначено - за данъци или осигуровки, защото идеята е, че парите постъпват в обща сметка, а задълженията се покриват по дата на възникване. И изрядните, и неизрядните фирми се притесняват, защото в момента не могат да разберат как точно са отчетени плащанията им.

Наред с проблема около справките за задължения част от банките още не са пренастроили електронното банкиране за новото единно платежно, става ясно от сигнали на счетоводители във форума на odit.info. От НАП уверяват, че банките са заявили готовност да прилагат новия документ и единната сметка, но нарежданията масово се бавят. Така голяма част от направените в първите работни дни плащания дълго време стоят неосчетоводени. Счетоводители се опасяват, че след първите проверки за реално отчетени плащания проблемите ще се задълбочат.

"Можем да поздравим управляващите за това улеснение, дано не се наложи постоянно да си прекарваме времето в НАП", коментират граждани във форумите. Хаосът може да стане пълен, ако Конституционният съд отмени правилото за покриване на старите задължения с приоритет независимо от волята на платеца. Съдът вече бе сезиран за противоконституционност на тези текстове след събрана подписка от депутатите на "Синята коалиция".
17
6014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
04 Януари 2013 01:21
Банките се затрудниха с обработването на единните платежни, фирмите още не могат да проверят какво точно са платили на хазната


Създаването на бъркотия в страната е патент на червено-черните отроци на родната бивша номенклатура. От мерак да си напъхат гагата навсякъде, с пилешките си мозъчета те окакват всичко, до което се докоснат. Ама са много, гладни са и са тук, та няма отърване от тях... Деа и смотаната държаваааа...
04 Януари 2013 08:46
Бих се учудил ако всичко тръгне гладко. 2-3 месеца ще има проблеми.. надявам се само толкова.
04 Януари 2013 09:40
Всичко е за да приберат едни пари допълнително. Повечето фирми ще излязат нередовни, с някакви уж съществуващи стари задължения. После се намира че нямаш такива, но докато търчиш да доказваш че не си камила винаги ще ти остава една лихва да почерпиш.
04 Януари 2013 09:52
Тежко на тез, които имат невлезли в сила актове, за които не са предприети действия по предварителнто изпълнение !!
Всяка глупост на органите, имплементирана в ревизионни актове ще ни струва скъпо и нищо няма да струва на администрацията!
04 Януари 2013 10:27
Ако бяха дали на банките, провайдърите на банков софтуер и бизнеса едни 6 месеца за подготовка, всичко щеше да мине без никакви грижи ... Но за две седмици - пичове, следващите няколко месеца ще са кошмар, ако счетоводството ти не е супер простичко.
04 Януари 2013 10:28
Никой не е бил оптимист, че тази промяна ще тръгне гладко и безпроблемно. Поздравления за смелостта, да се направи тази реформа в изборна година.
04 Януари 2013 12:58
БАШБИРНИК, ,
Захарче, гръмни се!
Кризата и НАП ще затрият поне 10 хил. малки фирми.
Представете си следното: НАП те "гръмват" с измислен ревизионен акт. Докато текат правните процедури по обжалването и обезпечаването на т.нар.очаквано публично вземане /сумата на ревизионния акт/ всички плащания се насочват към него. Няма осигуровки, ДДС, НЗОК, нищо освен ДДС дерегистрация и откровен фалит. Като падне акта в съда, собственика и служителите са пили по няколко студени води, ако са живи.
04 Януари 2013 13:10
И нещо ново, във връзка с новите регламенти.
Днес си платих данъците за 2012 г. Сметките на НАП са в Инвестбанк и в сградата има техни каси, където плащанията до мин. год. бяха безплатни.
Сега ми взеха 1,50 лв. такса вноска и 0,50 лв. за отпечатване на касовата бележка.
А лицето Дянков се кълнеше, че от 2012 г. няма да има никакви такси при внасяне на данъци, такси, глоби. И както с всичко, казано от СД, дори се въвеждат нови.
04 Януари 2013 14:24
Нова 04 Януари 2013 12:58 - Сигурен съм, за това е помислено.
04 Януари 2013 15:05
Новият ред за плащане на данъци и осигуровки тръгна с проблеми

Да, ама тръгна!
За жалост на някои.....нека не ги споменавам!
04 Януари 2013 15:07
О , изчакайте още малко когато Конституционият съд отмени Единната сметка!Тогава да видим какво шоу ще стане!
Защото едва ли ще върнат старите кодове, а ще измислят някаква нова простотия която също ще трябва да се прави "на пожар".
А фирмите тъкмо ще са свиканли с новият начин на подаване на платежни!
04 Януари 2013 15:34
Това, че има идиоти не е голям проблем. Големият проблем е когато са управляващи. Самото въвеждане на единна сметка и код определено е противозаконно. За да не бъде голословен - не може личните осигуровки на работника да погасяват задължения на работодател.
04 Януари 2013 16:01
не може личните осигуровки на работника да погасяват задължения на работодател

Айде стига с това изкуствено делене на осигуровките - от работник / от работодател. И двете са от фонд работна заплата и на работодателя му е абсолютно все едно как ще се делят. На работника също му е все едно (важно е колко реално получава). Това деление една от най-тъпите, нескопосани и безполезни не, а направо вредни измислици на синдикатите - за да не изглежда че товарят заплатата на работниците, чиито интереси УЖ защитават, те налагат работодателя да плаща УЖ за негова сметка още осигуровки. Ама тия пари работодателя така или иначе ги отчита като разходи и е длъжен да ги подсигури за фонд работна заплата. Така че от тази измислица не се облекчават работниците, а само се създава работа за счетоводители и IT-та веднъж да делят осигуровките, а после НАП да ги събира обратно. Абсолютно, напълно завършена простотия, на която колкото по-скоро се сложи край, толкова по-добре!
...А синдикатите трябва да бъдат сериозно и публично порицани, че са поискали и наложили такова нещо. Не им е за пръв път, с най-добри намерения, да създават ад.
04 Януари 2013 16:28
Киро_Киров
04 Януари 2013 16:01
Какво общо има написаното от теб и предлаганата нова единна сметка и код? Само за твое сведение- почти навсъкъде в Европа социалните осигуровки се плащат от работодател и работник.
04 Януари 2013 16:31
Кирчо Киров е абсолютно прав. Делението е изкуствено и събирането на плащанията в едно го доказва. Трябва да се тръгне по обратния път - работодателят плаща на работника примерно 500 лв. договорена заплата чисто, след което внася за тази сума примерно 100 лв. на бюджета - данък за дохода на лицето и всякаквите видове осигуровки. Лесно и просто.
04 Януари 2013 16:42
borony
04 Януари 2013 16:31
Ако предлагаш всеки сам да си внася осигуровките, то тогава ще настъпи още по-голяма каша. Държавата ще трябва да се занимава с около 4млн обекти. Ако задължат работодателят да внася осигуровките, то тогава стигаме до модела, който се предлага сега - смесване на осигуровки и данъци.
04 Януари 2013 18:45
почти навсъкъде в Европа социалните осигуровки се плащат от работодател и работник

Ами аз не съм казал, че това е "постижение" на нашите синдикати. Това деление е глупост от европейска, а може би и световна величина. Което я прави една много скъпа глупост.
...Не само ние, българите, можем да творим глупости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД