:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,430,661
Активни 121
Страници 2,083
За един ден 1,302,066

И ГЕРБ ударно сключва порочни сделки с държавни земи

Земеделското министерство нямало как да откаже на инвеститор, пожелал да си купи имот от горския фонд
Снимка: Велислав Николов
Министър Мирослав Найденов и съветникът му Симеон Главчев вчера обясниха, че 580 000 лв. за 29 дка между Несебър и Равда е много добра цена, на която държавата се е лишила от терена. По нареждане на премиера Найденов отива днес да провери дали на имота наистина има дюни. Вчера министър Найденов заяви, че "мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на БСП".
Клетвите на ГЕРБ за прекратяване на порочните практики при разпореждане с имоти от горския фонд, характерни за управлението на тройната коалиция, се оказаха кухи. Въпреки мораториума върху заменките на гори в стил "кон за кокошка" правителството на Бойко Борисов е позволило да бъдат приключени не по-малко порочни сделки за директно закупуване на бивши горски терени.

Терените са продавани без търг на конкретни заинтересовани лица, които са предявили претенции към тях и са платили такса за изключването им от горски фонд. По тази схема са продадени на ниски цени и 29-те декара дюни в Несебър, показа проверка на "Сега". Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, плати за тях 581 212 лв., а на следващия ден ги продаде за 4 млн. лв. на фирма, близка до кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев.

Скандалната възможност за продаване на бивши горски масиви на заинтересовани лица е съществувала в закона за горите от 2003 г. Вместо да запушат тази пробойна, в новия закон за горите, приет през 2011 г., управляващите от ГЕРБ са решили всички подобни процедури, стартирали при тройната коалиция, да бъдат приключени. Така всеки, пожелал да има гора, е получил възможност да си я закупи, без да има никаква конкуренция. Според Симеон Главчев, съветник на земеделския министър, Законът за горите бил такъв, че не може да се откаже на инвеститор покупка на имот от държавния горски фонд, ако той представи всички необходими документи.

Земеделското министерство вчера отказа конкретен отговор на настойчивия въпрос на "Сега" имало ли е търг за имота в Несебър и в крайна сметка на какво законово основание е извършена самата продажба. След проверка в Агенцията за приватизация и областната управа в Бургас, които също имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, се оказа, че имотът не е минавал през тях и е продаден от самото земеделско министерство, без конкурсна процедура. Според източници на "Сега" от агроведомството са се позовали именно на приетите през 2011 г. законови разпоредби, които благославят приключването на този тип сделки.

Земеделският министър Мирослав Найденов вчера също се оправда с нормативната уредба, която не му позволявала да спре сделките, като спести факта, че законът е гласуван в този вид именно по негово предложение. Според него общият брой на заварените случаи по подобие на този в Несебър е над 3000. Той обаче е доволен, че тези сделки са били временно спрени до промяна на наредбата, в която са регламентирани по-високи цени за продажба на бивши горски масиви. Не е ясно колко от тях са приключени, в какви срокове и дали има двоен аршин при третирането на заварените случаи. 3 години след като обяви борбата с тези афери за топ приоритет, ГЕРБ все още не е обявил публично за колко случая става дума и къде, нито е направил публичен регистър на терените и сделките. И сега обаче обеща да променя законите, за да въведе ред.

Найденов вчера се опита да докаже и че цената по сделката, сключена с Димитър Петров, не е ниска. "Общо за имота са платени 1 141 849 лв. - 405 479 такса за изключване от горски фонд, 7530 лв. за компенсационно залесяване и самата цена по сделката", изтъкна министърът. И така цената на имота на квадратен метър продължава да е ниска - 40 лв. на кв.м. Според Найденов цената по сделката не трябва да се сравнява и с последвалата ден по-късно препродажба, защото вече не се продавало само земя, а и готов инвестиционен проект с разрешение на строителство. Министърът обаче явно забравя, че земята е препродадена на 28 ноември 2012 г., а разрешението за строеж е от 21 декември. От министерството се хвалят и със завишената данъчна оценка на имота. Първоначално представеното удостоверение за данъчна оценка през юни 2009 г. е за 11 320 лв., а след нашата намеса новата данъчна оценка вече е 540 729 лв., доволни са от екипа на Найденов.

Дни след началото на скандала продължава да е мистерия и как дюните са били обявени за урбанизирана територия, върху която може да се строи. Теренът отстои на 100 метра от брега и попада на първа линия на морето, където строителството е изрично забранено. В тази защитена местност крайният купувач на имота - "Сле груп", възнамерява да строи 122 жилищни сгради. Инвестиционното намерение е обявено на 17 декември за информация на обществеността, 4 дни преди да получи строително разрешение.

Мистерията ще се опита лично да разсее днес земеделският министър, който пристига в Несебър. Още вчера обаче той вече нямаше съмнение, че това са дюни. "Няма спор в самата комисия, че очевидно става въпрос за такива образувания. Но ще се провери кой през 2007-2008 г. ги направи недюни", коментира Найденов. Премиерът очаква доклад по случая на бюрото си до 14 януари.

Междувременно от Коалиция "За да остане природа в България" обявиха случая с недюните за показателен. "Налице е пълният набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и унищожи Черноморието. Благодарение на липсата на графична информация, административните органи трудно могат да идентифицират всички морски плажове, лагуни, езера, и дюни, които по закон са публична собственост и не могат да се продават", допълват от организацията. "Случаят не е изключение, имам сигнали за застрояването на дюни в Приморско, около къмпинг Оазис и отново в Несебър, но още проверявам информацията", коментира и Тома Белев. Нови разкрития обещава и сайтът "Биволъ", който извади финансовите параметри на двете сделки в Несебър. Вчера той пусна данни за подобна продажба на земеделското министерство, отново в Несебър.---------------

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ

На 19 ноември 2010 г. Министерството на земеделието продава терен от близо 9 дка на фирмата "Крим 2002" за 316 666 лв., което е по 35 лв. на кв/м. Фирмата е собственост на Огнян Стефанов и Илиян Балабанов. Близо година по-късно - на 20 септември 2011 г., "Крим 2002" продава същия терен на тройно по-висока цена на "Форт Нокс" за 900 000 лв. Собственици на "Форт нокс" са Георги Иванов, украинецът с български паспорт Станислав Пархоменко и фирма "Вариант София" на Владимир и Игор Кукой, показва разследване на "Биволъ". Според публикацията в момента в този имот има красива гора. И двете фирми се сочат за близки до управляващите.--------

КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ

Лошата слава на тройната коалиция за някои от най-скандалните сделки с държавна земя не попречи на БСП първи да вземат отношение по случая в Несебър. Илияна Йотова поиска премиерът Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и обяви, че получават от структурите си сигнали как ГЕРБ продава държавата на безценица, за да купи предстоящите избори.

Земеделският министър с готовност отвърна на атаката, въпреки че е затънал в аналогични скандали. "Мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова", коментира той пред "Фокус". Преди Йотова да иска оставката на Найденов е трябвало да поиска оставката на земеделския министър по времето на Тройната коалиция, включи се и премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.
СНИМКА: ТОМА БЕЛЕВ
Снимките от Несебър явно убедиха земеделския министър, че там има дюни, защото вчера той заговори, че няма спор по този въпрос, но отиде да се убеди на място.
53
7579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
03 Януари 2013 19:46
Ама те не са като предните...
--------------------------------------------
Блогът на Генек
03 Януари 2013 19:48
Годфри Блум, британски евродепутат

"Българската администрация, финансирана от Европейския съюз, е корумпирана до мозъка на костите. Ако на върха започне гниене, то се просмуква надолу в цялото общество, а ние не искаме това тук"
03 Януари 2013 19:51
Земеделското министерство нямало как да откаже на инвеститор, пожелал да си купи имот от горския фонд


03 Януари 2013 19:52
Земеделският министър Мирослав Найденов вчера също се оправда с нормативната уредба, която не му позволявала да спре сделките, като спести факта, че законът е гласуван в този вид именно по негово предложение.


03 Януари 2013 19:53
Теренът отстои на 100 метра от брега и попада на първа линия на морето, където строителството е изрично забранено.


В интерес на истината теренът отстои от брега на 470-500 метра и попада в зона Б.
Но от него през пътя до морето са само дюни и на брега има два хубави малки плажа.
03 Януари 2013 20:18
Подир Дедо Цар и "по-горски" станахме...
03 Януари 2013 20:37
Бивши горски масиви, на плажната ивица! Те такова животно нема и нема.
Там, ако има некакви служители, дето да отговарят за кадастралния регистър, требе да постъпят по следния начин
03 Януари 2013 21:05
Европа трябва най-после да приеме закон по примера "Магнитски" за защита на гражданите на страните членки от разбеснели се чиновници. Тогава всички начело с Мършата и зам. Мършоядката ще са заплашени от санкции при такива изцепки.

Ето защо Бабуинът не обелва дума за неправомерни субсидии и разваляне на заменки.
03 Януари 2013 21:09
Емил Димитров не е обикновен депутат от ГЕРБ, каквито си остават повечето от парламентарната група на управляващите в началото на четвъртата година от мандата им.
Викат му Емо Ротманса, на практика е Дон. Донът на ГЕРБ. Не само заради оная реплика: "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас, или без вас!"
Просто успешно прокарва поправки, с които се затриват бизнеси - и се раздават бизнеси.
Той е добра трансмисия за законодателни промени с депутати от ДПС - ("гъст" е с партията на Доган и с кръга около бившия президент Георги Първанов от години). Така успяха да забранят търговията и производство в България на празните цигарени гилзи (сгъната хартия с филтър). Бизнес за около 200 милиона лева.
Димитров направи всичко, за да отложи максимално дълго влизането в сила на забраната за тютюнопушене. Опита се да прокара поправка за връщане на концесионните такси и в концесионирани ловни стопанства (де факто държи две - де юре не персонално), плътно стои зад скандалните промени в Закона за горите, заради които се вдигнахме на протести, има бизнес в дистрибуцията на цигари, туризма и хотелиерството, дърводобива. От 49-те заменки, заради които България може да бъде санкционирана от Европейската комисия, е замесен в две.
На практика е по-силен от Искра Фидосова и Красимир Велчев, взети заедно. А дали не и от Цветан Цветанов...
03 Януари 2013 21:34
Тройната коалиция си правеше труда да го кара на или малко над данъчната оценка, а тук говорим за 30 лв/м2 под данъчната оценка
03 Януари 2013 22:09
Шенген Ъ !
03 Януари 2013 22:14
Абсолютно всички нищожества правеха точно това в последните месеци от мандата - кражби с ускорени темпове. Без никакви изключения!

Сей земеделецо, сега му е времето!
Кради крадецо - тва ще ти остане!

Особено като са СИГУРНИ, че наказателни последствия НЯМА да има!
03 Януари 2013 22:20
Тройната коалиция си правеше труда да го кара на или малко над данъчната оценка, а тук говорим за 30 лв/м2 под данъчната оценка


Абе ти какво издребняваш, има ли повече и по-малко бременни? М?
03 Януари 2013 22:30
Мачкай, Миро! Браво, Монка! Подай, Бойче!П@д@раси ниедни
03 Януари 2013 23:00
Атанас Димитров 03 Януари 2013 21:09
03 Януари 2013 23:32
Може ли мърша да се хвърли на вълците
04 Януари 2013 00:10
Те сега ще видите вие, Главната цаца като запретне ръкави, как всичко ще излезе на бял свят.
04 Януари 2013 00:15
Изроди мръсни, има възмездие да го знаете. Винаги има!
04 Януари 2013 00:28
"УНИКАЛНА ПРИРОДА" НАТУРА 2000! ----- ДА ВЪРНАТ ДЮНИТЕ ДО ПЕСЪЧИНКА!!!!!
04 Януари 2013 08:29
Клетвите на ГЕРБ за прекратяване на порочните практики при разпореждане с имоти от горския фонд, характерни за управлението на тройната коалиция, се оказаха кухи.

Амбразурата -- татуирайте си горния цитат по челата и не се обаждайте повече поне по такива казуси.
04 Януари 2013 08:34
Вместо да запушат тази пробойна, в новия закон за горите, приет през 2011 г., управляващите от ГЕРБ са решили всички подобни процедури, стартирали при тройната коалиция, да бъдат приключени.

Този закон претърпя за една година 3 промени - заради пистите, заради това, онова, и пак не е добър - заради Тройната.....както и субсидиите си ги получават и увеличават, защото така било заварено от Тройната...
Ами като според вас не е добре - поправете го като хората бе, ама тогава с кого ще се оправдавате?
04 Януари 2013 08:35
И какво ще разбере Миро като иде на място? Пак ли малката Фидоска ще мине с ЖПС-а - да види докъде са дюните(като че му разбира). Нали "нямаше кадастрална карта" , после излезе - че има...последно - има ли?
04 Януари 2013 08:40
СДС беше сдружение на неуспели комсомолци и комунисти. А имаше и много успели, дето решиха да се правят на онеправдани. Е, имаше и такива, дето нищо не могат и не са направили, но винаги си търсят някой друг за оправдание.
ГЕРБ е децата на тези хора. Какво очаквате тогава - че неуспелите ще научат децата си да успяват ?!
04 Януари 2013 08:44
Защо въобще се продават държавни и общински земи? Защо не се отдават под наем за 10-20-30 години и толкова?
04 Януари 2013 08:50
Сега очаквам да изковат още един закон за амнистия и да му турим пепел!
Който крак - крал! Който е§ал - е§ал! Който спал - спал!
Докато има балами ще има и тарикати!
04 Януари 2013 09:00
Бург Гаски 04 Януари 2013 08:50 - той законът за амнистията си го приеха БСП - чиновниците - 5000 лева глоба и толкова. После защо никой чиновник не гледа какво подписва...
04 Януари 2013 09:03
Очаквам втори през 2013!
04 Януари 2013 09:06
/из цикъла”Калиниките на нашето време”/

Дюните!!!?

Миро вече прекалява,
цяла вечер бълва плява,
прави всички на маймуни
за несебърските дюни!

Също кат онуй месо,
от века на Пикасо,
дето границата мина,
а на Миро се размина!

Май ще се размине пак,
Миро хич не е ахмак!
Стрелян заек се оказа-
знае де пълзи проказа...

Но мишената- гугутка,
млада, страстна властитутка.
Своя подпис тя положи,
в сделката между велможи!

Някой камък хвърли в блато,
далавера-чисто злато!
Политически комплот,
е напълнил нечий джоб!

Не плачете вий Зелени,
Сини, Морави, Червени!
Всичко вече се оттече¬...
Дюните ги няма вече!
04 Януари 2013 09:22
(на Pisi)
О, музо! Възпей гнева на народа поробен!
04 Януари 2013 09:31
И как ми липсва един нагъл фалцет тук.

Генек, не се притеснявай - така е от известно време във форума. От "Ален мак" и "интернационала" нищо друго не може да се чуе.
По темата - и тези са крадливи като предишните. То няма начин да е другояче - тези са "Б"отбора, а предишните - "А" отбора на БКП!
04 Януари 2013 09:44
Не знам кой отбор сме, но само за три сезона ритаме в селските групи, като дори и за тях се очертава да правим квалификации с титаните от маймунарника
04 Януари 2013 09:52
Не знам кой отбор сме

То вие какво ли знаете.
04 Януари 2013 10:10
Теренът отстои на 500-600 метра от брега и НЕ попада на първа линия на морето, където строителството е изрично забранено.
Моля, коригирайте този неверен факт, който непрекъснато лансирате.
04 Януари 2013 10:18
Цената на кв. метър земя в този раойн е не по-малко от 50 ЕВРО,което прави 50 000 ЕВРО на дка. Тук става дума за 29 дка.Какво да си чешем езеците повече?Очевидна груба злоупотреба с цел облагодетелстване на някого, за сметка на държавата!Кой е Човека ?
04 Януари 2013 10:28
Е какво да правят? Защо да се различават и по какво от предшествениците си? По партийните книжки, по школите, по мъдрото ръководство, или по дългата банка с кадри... По какво се различават, че да правят нещо по- различно? Единствената разлика е, че по- немогат, ама учат се хората в движение... колкото и както могат...
04 Януари 2013 11:28
И ГЕРБ ударно сключва порочни сделки с държавни земи
Да не би да надушват, че губят властта?
По темата - и тези са крадливи като предишните. То няма начин да е другояче - тези са "Б"отбора, а предишните - "А" отбора на БКП!
ДС vs Народната милиция - 1:0. Не може да не се отбележи, че ДС го правеше с по-голям финес, макар че и те не се прикриваха кой знае колко.
04 Януари 2013 11:36
"Ако се окаже, че има нарушения и престъпления през годините, ще сезираме прокуратурата, обясни Найденов."

Мутрите в България най-обичат да бъде сезирана Прокуратурата!!!

Нека се провери и имотното състояние на предходния директор на регионалната екоинспекция - доц. Симеон Симеонов - понастоящем блаженно пенсионерстващ! Той също нагуши немалко от поста, който дълги години заемаше и правеше "услуги" на когото трябва!!!!/дедо Либен/
04 Януари 2013 11:54
Според Симеон Главчев, съветник на земеделския министър, Законът за горите бил такъв, че не може да се откаже на инвеститор покупка на имот от държавния горски фонд, ако той представи всички необходими документи.
тоя Главчев да не близка роднина на депутата от ГЕРБ Димитър главчев, щото освен фамилията и в скафандрите които са нахлузили на раменете са еднакви, нещо шуробаджанащина? туйцък-онуйцък или нашто дете е най-просто и грозно, нов морал? редакцията дали ще ни осветли ?
04 Януари 2013 12:10
В последно време много се излагат. Доказват, че и те са като всички останали. Дори по-зли. Възпрепятстват ни развитието. Спират вливането на чужди пари. Не искат да сме независими. Трябва да излезем всички да гласуваме и да им натрием носовете!
04 Януари 2013 12:36
Според новият закон продажбите трябва да се извършват чрез търг, но в случая, новия закон, не може да се приложи, защото процедурата/превръщането на дюните в урбанизирана територия/ е започнала през 2007г. ,а законът не може да действа с обратна сила. Интересна е и цената,на урбанизираната и вече включена в Подробния устройствен план територия, обявена през юни 2009г.-11300лв!!! Забележително, нали!
Не виждам каква е вината на Найденов. А Нихат Кабил в бяло, така ли? Ами ако сега се окаже, че околните строежи също са върху дюни! Тогава пак ли Найденов ще е виновникът? Ще е много интересно и да се види на какви цени са продадени терените, тогава.
П.С. Абсолютно манипулативно заглавие. Абе, не е приятно да ти дръпнат газовата цицка.04 Януари 2013 12:57
valbi, за кого, бе си се юрнал да гласуваш?
че и носове ще натриваш
освен за Светльо Витков ...просто не виждам алтернатива никаква
04 Януари 2013 13:22
Как ни хлъзгат по перваза ! Мамка им !
Pasi
Що не издадеш стихосбирка? Някой и частушки ще спретне.
Пък аз ще ти подготвя документи за закупуване на един декар дюни на несебърския плаж. Трябва да те огрее , щом Мършата каза ,че МЗ не можело да се отказва
04 Януари 2013 13:28
Ще се самоцитирам:05 Ноември 2012 14:45


ГЕРБ продължи да се възползва от всичко, в което обвинява Троегъзата. Не промени нито един от законите, приети от Троегъзата, които му изнасят. Не предприе никакво разследване на нищо и никого, както се заканваха преди изборите. Напротив - наместиха се във всички далавери на Троегъзата и гребат с пълни шепи. Затова рефренът за далаверите на Троегъзата не слиза от устата им - за да не се замислят хората и да видят, че това са и техни далавери днес.
Политическата класа при всеки избори си предава наследството - далаверите с бизнеса и скапаното овче стадо за доене

04 Януари 2013 13:59
04 Януари 2013 14:05
Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и се очаква подпис на министъра. Не е ясно дали Найденов или заместничката му Боянова ще се осмелят да подпишат в разгара на скандала, но както самите те обясниха, новият Закон за горите ги задължава да го направят.

За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от "СЛЕ Груп" с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. За един от терените преписката се води в полза на "Лайфстайл Холидей" ООД, регистрирана в Несебър с капитал от 1000 лв, в която същите лица са съдружници с по 50%.

От приложените документи, извадени от регистрите на МЗХ, ясно се вижда, че заявленията за отчуждаване са подадени през 2011 г. и преписката е тръгнала тогава. Освен това "Лайфстайл Холидей" ООД е регистрирана през май 2010 г., доста време след като Тройната коалиция е паднала от власт.

Тези нови факти опровергават напълно изявленията на Найденов и на Борисов, че схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори е заложена като мина от предишното правителство, а те само довършват процедурата. Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на "правилните фирми" е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74, 77 и 79.

Оплетен в непрекъснати лъжи Найденов днес не можа да отговори на журналистически въпрос в Несебър, колко нови процедури по очуждаване на терени от горския фонд е започнало ведомството му и в чия полза. Лъжата обаче, че след 2009 г. са били спрени старите процедури, а нови не са започвани вече е разобличена и корупционната схема е разкрита от Биволъ. Вчера изнесохме факти и за придобити по същия порочен начин терени от фирма свързана с президента Плевнелиев. Биволъ разполага с точна информация, че има още доста прикрити процедури в МЗХ, които в момента са в ход за продажби на горски терени около Несебър и превръщането им в строителни площадки. Едва ли правителството на ГЕРБ само ще извади и покаже на обществеността тези тъмни схеми, които силно накърняват държавния и обществен интерес в полза на приближени икономически субекти. Биволъ обаче ще продължи да прави това, за да осветлява престъпните действия на властта.


А целият текст, заедно с картинките, е тук https://bivol.bg/gerb-razgrabvane-4.html
04 Януари 2013 14:14
Съжалявам за двата грешни поста, но не мога да запазя промените във файла...

Линкът е https://bivol.bg/gerb-razgrabvane-4.html
04 Януари 2013 14:35
Аз имам 29 декара в Ивайловградско. Дали мога да ги заменя за двойно по-малко ,ама около морето,по-на юг така?
04 Януари 2013 14:37
Според Найденов, по време на управлението на ГЕРБ, няма започната процедура по изваждането на земи от горския фонд.
Явно е, че някой, или Биволъ или Найденов,лъже. Факт е обаче, че няма завършена такава процедура, в противен случай щеше вече да е известно.
04 Януари 2013 14:40
Може, ама си закъснял с около 4 години.
04 Януари 2013 17:32
Цялата далавера е започнала още 2008 година по време на тройната. Сега трябва да се сезира прокуратурата и да се разследва. Нещата няма как да не се изяснят. Мирише ми на далавера на кабинета Стснишев - Доган. Нека дочакаме отговора на Сергей. Трябва да се разследват всички заменки,разменки,откровени грабежи и кражби на тройната ламя. Тя се беше специализирана в тази насока.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД