:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 523
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Опел Ампера" идва от бъдещето

Електромобилът с удължен пробег предлага разход от около 4 л/100 км
СНИМКИ: ИНТЕРНЕТ
-------------------
Автомобилите на електричество не са новост, даже напротив. В зората на производството на коли именно тези, задвижвани с ток, са били повече. И съответно още тогава е установено, че те имат своите големи предимства - по-евтини са, по-безшумни и по-чисти. Постепенно обаче те губят битката с бензиновите и дизелови машини и слизат от сцената.

Едва през 1996 г. концернът "Дженерал моторс" пусна отново такава машина - EV1, която бе приета с огромен ентусиазъм. Неизвестно защо обаче само няколко години по-късно моделът, който така и не бе продаван на клиенти, а само даван под наем, бе изтеглен и унищожен. Това обаче не стресна "Дженерал моторс", който продължи да работи в тази насока. В крайна сметка през 2010 г. се появи "Шевролет Волт", а две години след него излезе и неговият близнак за европейския пазар "Опел Ампера". За разлика от EV1 той разполага и с бензинов двигател, който се използва като генератор и зарежда електромотора.

Затова и "Ампера" е наречен електрически автомобил с удължен пробег, а не хибрид. Защото при хибрида машината работи или на ток, или на електричество, или на комбинация от двете. Докато при модела на "Опел" това не е така. Тоест, когато батериите се изхабят, се включва двигател с вътрешно горене и автомобилът работи като всички останали. Благодарение на това разполагате с машина, която демонстрира нисък общ разход на гориво. С напълно заредени литиево-йонни батерии, за чието зареждане в мрежата се нуждаете от около 4 часа, може да се изминат само на ток около 80 км. След това машината преминава към 1.4-литровия бензинов мотор и общият пробег надминава 500 км. Общо взето комбинацията дава разход от около 4 л/100 км, което никак не е за пренебрегване.

Всичко това прави "Ампера" доста удобен автомобил за всякакви условия. Изчислено е, че по-голяма част от колите в Европа минават под 60 км дневно, което означава, че тази кола може да се движи само на ток. И вечер да се презарежда, за да бъде готова за следващия ден. Отгоре на всичко не е задължително батериите да се пълнят догоре, а енергията в тях може да бъде съхранена за голям период от време.

Всичко това е много полезно най-вече в градовете в Европа - като Париж и Лондон, в чийто център е забранено влизането на автомобили с двигател с вътрешно горене. За целта на разположение на водача има бутон, с който се избира режимът на придвижване и може да пътува, без колата му да излъчва вредни емисии. Отгоре на всичко той е освободен от такси за паркиране, които в големите европейски мегаполиси са си сериозен разход.

Всъщност самото усещане от управлението на тази машина е доста различно. Още при качването в нея прави впечатление, че "Ампера" няма нищо общо с автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Вместо обичайното табло има дисплей, на който веднага след стартиране на двигателя се изписва какъв заряд има в батерията и колко километра могат да се изминат с нея.

Има и втори дисплей, от който водачът може да научи всичко, което му е необходимо за техническите данни и настройки на автомобила. И всичко това се управлява само с едно натискане на съответния бутон. В същото време седалките са удобни, като задните са разделени на две и съответно там могат да се разположат само двама души. Това обаче в никакъв случай не означава, че в "Ампера" е тясно - даже напротив. Тук трябва да прибавим и багажника с обем 310 литра, което е сериозно постижение за съвременен автомобил.

Някой може би ще реши, че управлението на машина, задвижвана с електричество, не носи удоволствие, но това не е така. Особено в градските условия "Ампера" се държи перфектно - няма ги познатите шумове и вибрации, автомобилът ускорява отлично - без да придърпва и без смяна на скорости. В началото шофьорът вероятно ще бъде изненадан от липсата на шум, но пък с това бързо се свиква. В същото време автомобилът ускорява великолепно - от 0 до 100 км/ч за 9 секунди, въпреки че теглото му е доста сериозно - над 1.7 тона.

Обяснението - електромоторът дава всичко от себе си още на най-ниските обороти, за разлика от двигателите с вътрешно горене, които имат нужда да се поразвъртят за достигане на максималната си мощност. Реално колата има мощност от 150 к.с., а електромоторът дава 370 Нм въртящ момент.

За да се постигне по-голямо генериране на енергия при инерция, "Ампера" има специална "бавна" скорост. При голям и продължителен наклон и включването на тази предавка въртящите се колелата произвеждат повече ток от стандартното движение. За да не се губи много от скоростта обаче, наклонът трябва наистина да е сериозен, защото бавната скорост действа като моторните спирачки на автобусите и камионите.

Като цяло "Ампера" разчита на 4 режима на движение, които лесно се избират от бутона Driving mode. При нормален режим се залага на най-ефективната и пестяща енергия настройка. За любителите на по-голямата динамика има и спортен режим. Ако се наложи движение по планински път с повече завой, автомобилът също избира съответна настройка и пести батерията. Последният режим е така нареченият "задържащ", който запазва заряда на батерията, а електромоторът черпи енергия от бензиновия двигател.

Освен това при пускане по инерция въртенето на колелата генерира енергия, която се връща обратно в батерията и така се осигурява допълнителен ток за по-късно. Дори и тя да е напълно изтощена и вече да се е включил бензиновият двигател, при достатъчно ток в батерията отново може за известно време да се кара само на електричество.

Общо взето "Опел Антара" показва какво да очакваме в бъдеще от автомобилите. Цената на модела не е за пренебрегване - около 90 000 лв. Тази сума може да бъде "избита" само от тези, които карат много. От друга страна обаче, цената е приемлива, особено ако я сравним с тази на напълно електрическите колички, които струват около 65 000 лв. Въпрос на избор.



 ------------------
 -------------------
 ---------------------
 Бензинов генератор, Литиево-йонни батерии Електрически двигател, Порт за зареждане
1
1800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Януари 2013 01:43
"Защото при хибрида машината работи или на ток, или на електричество, или на комбинация от двете"
Priceless....
А на магнетизъм не работи ли случайно?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД