:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 491
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът в Страсбург разреши религиозни символи в авиокомпаниите, но не и в болниците

Европейският съд за правата на човека гледа 4 дела на уволнени заради християнските си възгледи
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Стюардесата от британските авиолинии "Бритиш Еъруейз" Надя Еуейда преди телевизионно интервю в Лондон.
Служителка на британската авиокомпания "Бритиш Еъруейз", която била помолена от работодателя си да не носи верижка с християнски кръст на врата си, спечели дело за религиозна дискриминация в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, предаде Би Би Си. 60-годишната Надя Еуейда напуснала авиопревозвача през 2006 г. заради верижка с малко сребърно кръстче, което според "Бритиш Еъруейз" нарушавало вътрешноведомствените правила за облеклото. Според магистратите молбата на компанията, отправена към Еуейда да не носи кръстче, представлява нарушение на член 9 от Европейската конвенция за правата на човека - свободата на вероизповеданията.

Надя Еуейда е работила като стюардеса в "Бритиш Еъруейз" от 1999 г. Според правилата за облеклото на компанията жените трябвало да носят блуза с висока яка и шалче, без да се виждат каквито и да било бижута. След като през 2006 г. възникнал спорът, на Еуейда била предложена друга позиция, но тя отказала да я приеме. Надя Еуейда се върнала на работа през февруари 2007 г., след като политиката на "Бритиш Еъруейз" била променена и било разрешено да се показват религиозни символи като кръст и звездата на Давид. Магистратите в Страсбург решиха авиокомпанията да плати на ищцата обезщетение в размер на 6000 евро.

Надя Еуейда заяви, че е доволна от решението на съда, предаде Би Би Си. Британският премиер Дейвид Камерън също изрази задоволство от факта, че принципът да се носят религиозни символи на работното място е бил спазен. Според него хората не трябва да бъдат обект на дискриминация заради религиозните си вярвания. Камерън обяви, че ще бъде въведено законодателство, което да позволи на британците да носят религиозни символи на работа.

В същото време обаче магистратите в Страсбург отхвърлиха като неоснователни други три съдебни иска, свързани с християнски символи. Медицинската сестра Шърли Чаплин (57 г.) даде на съд британска болница, чието ръководство й забранило да носи кръст от съображения за безопасност и хигиена. Съдът сметнал за законосъобразно решението на работодателите на консултанта по въпросите на семейството и брака Гери Макфарлейн (51 г.) и брачния администратор Лилиян Ладел да ги уволнят за това, че отказали да предоставят услуги на еднополови двойки.

Четирите жени подават исковете си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург независимо една от друга, след като губят делата, заведени в родината си. Магистратите в Страсбург обаче разгледаха делата заедно, тъй като са свързани с дискриминация по религиозен признак.

12
3268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
15 Януари 2013 21:06
САТАНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ. НЕМА ЛАБАВО.
Правете си сметка кой владее този "съд" и как съди.
15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители: ⇨
16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове. ⇨
19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън. ⇨
20. И тъй, по плодовете им ще ги познаете.

Евангелие от Матей - Христови думи

15 Януари 2013 21:41
Демонстрирането публично на религиозни символи трябва да бъде ЗАБРАНЕНО!
Такова демонстриране нарушава правата на религиозно НЕвярващите(атеистите)!
15 Януари 2013 22:16
Глупости. Никакви мои права не нарушава това, че някой носи кръстче или звезда или полумесец. Правата ми са нарушени само ако някой ме принуждава да ги нося.
Колкото до забраната в болницата - мога да приема идиотщината с "хигиенните съображения" само ако в същата болница са забранени и брачните халки.
16 Януари 2013 04:16
параграфе мисли за религиозните символи като за шалчета на футболни отбори- смехотворни, но само по себе си са безобидни. ако се държат настрана от обществените институции са ок.
16 Януари 2013 06:55
Тия ИДИОТИ
Червения кръст
с Червена Фекалия ли ще сменят.
16 Януари 2013 08:25
Дори и комунистите не бяха полкова малоумни и налагаха много по-малко ограничения. Искам си комунистите обратно за да живея по-леко
16 Януари 2013 10:03
Мдаа. По времето на комунизма линейките бях с червен кръст...
16 Януари 2013 10:17
Демонстрирането публично на религиозни символи трябва да бъде ЗАБРАНЕНО!
Такова демонстриране нарушава правата на религиозно НЕвярващите(атеистите)!
Напоследък наблюдаваме възход освен на религиозни радикали, също и на атеисти-талибани.
16 Януари 2013 13:51
Заради Хексето.
Забранени са всякакви пръстени, включително брачни халки, също така гривни, часовници, неприбрани дълги коси - това за персонала които има пряк контакт с пациентите. На хирурзите са им забранени още повече работи.
Таз мода, да няма никакви религиозни символи по хората които работят с други хора започна заради една вечно обидена и много гласовита малцинствена група. Таз групичка прави лоша услуга на всички останали съвсем нормални хора, за които носенето на техните символи има значение. Иначе автобусните шофьори си носят тюрбаните, а медицинските сестри мюсулманските забрадки.
16 Януари 2013 14:03
Благодаря, Кру!
16 Януари 2013 20:17
...тъпичко, а какво да правят горките медсестри по болвиците с тия кръстове на касинките, при това червени, и не доброволно, ами зорлем ги носят?
17 Януари 2013 00:33
RAKITA,
/:/ paragraph39 : "Демонстрирането публично на религиозни символи трябва да бъде ЗАБРАНЕНО!
Такова демонстриране нарушава правата на религиозно НЕвярващите(атеистите)!
.............
Напоследък наблюдаваме възход освен на религиозни радикали, също и на атеисти-талибани
............................................................................
Я прочети какво казва по този въпрос българската "демократична" Конституция:
...............
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
...............
А публичното демонстриране на религиозни символи, атрибути и ритуали НАКЪРНЯВА атеистичните чувства и възгледи на атеистите! Така както нудистите накърняват чувствата и възгледите на "моралистите"- и по тази причина си има места САМО ЗА НУДИСТИ!
Схвана ли?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД