:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК поиска спешна проверка на европроекта на "Пайнер Медиа"

Финансирането на попфолк музикалния лидер разгневи известни културни дейци, които призоваха всички театри и опери на бунт
Европейската комисия е поискала от българското министерство на икономиката да провери проект на компания "Пайнер Медиа" - собственик на попфолк телевизията "Планета", на стойност 3 197 324 лв., одобрен по програма "Конкурентоспособност". Реакцията на Брюксел бе предизвикана от остри коментари на наши творци и бурното недоволство в социалните мрежи, след като стана ясно, че фирмата печели еврофинансиране за покупка на нова техника. Негативната реакция бе засилена от факта, че държавата също ще отпусне 287 735 лв. по проекта, каквито са правилата за съфинансиране. "Пайнер Медиa" ще заплати 1 279 091 лв., а останалата сума - 1 918 233 лв., е от еврофондовете.

"След изразените безпокойства ние гледаме много сериозно на опазването на парите на европейските данъкоплатци и затова служби на ЕК поискаха от българските власти да започнат разследване доколко са спазени правилата по този проект по ОП "Конкурентоспособност", обяви говорителят на ЕК по регионалната политика Ширин Уилър пред сайта "Юрактив". Но уточни, че "отговорността за този специфичен проект се носи от министерството на икономиката и енергетиката". От управляващия орган на оперативната програма в България отхвърлиха обвиненията за нарушения.

Проверка на "Сега" на одобрените договори по ОП "Конкурентоспособност" показа, че проектът на "Пайнер Медиа" е бил класиран на 19 септември 2011 г. сред резервните, които са преминали успешно оценяването, но за които финансирането не е достигнало. Той е отговарял на всички критерии за допустимост. Името на "Пайнер" се появява в актуализиран списък на сключените договори по "Технологична модернизация на малки и средни предприятия" от септември 2012 г. Според управляващия орган на оперативната програма преминаването от резервния списък в основния става благодарение на компании, които се отказали от европроектите. "Някои от тях не са намерили пари, за да съфинансират проектите си", обясниха от управляващия орган. Сред отказалите се са "Стимекс", "Грамма нет ис" и "Кирково", които първоначално са фигурирали в одобрените проекти, но липсват в списъка с подписаните договори.

В окончателния вариант на списъка на сключените договори са добавени общо осем фирми от резервния списък. Сред тях е и "Дрийм тийм", която продуцира "Комиците". Тя получава 667 332 лв., от които 461 084 лв. е безвъзмездната помощ от Европа. Компанията "Глобал филмс", която стои зад "Господари на ефира" и редица други предавания, е с одобрен проект за 1 073 220 лв., за да купи ново оборудване за снимки. "Камера" ООД на Димитър Митовски, който снима сериала "Стъклен дом", е спечелил проект за 1.45 млн. лв., от които безвъзмездната европейска помощ е 1 млн. лв. "Междинна станция" на Иван и Андрей ще получи за проект за закупуване на нова техника 679 244 лв., като 475 471 лв. е еврофинансирането. Мартин Захариев с фирмата "Уеб Радио и ТВ" ООД също печели проект за 231 500 лв., от които 162 050 лв. са от ЕС. Проект на "Телеман", който продуцира "Горещо" и "Отечествен фронт", ще вземе 220 226 лв. безвъзмездна европейска помощ.

Творци определиха участието на държавата в популяризирането на попфолка като чудовищно и призоваха всички театри, опери и концертни зали да излязат на протест. Оказа се обаче, че повечето от критиците не са наясно с процедурата на избор на европроекти. За да се получат пари по програма "Конкурентоспособност", фирмите трябва да кандидатстват с конкретен проект, който да отговаря на предварително утвърдени от ЕК изисквания. При оценяването естетическите качества на произвежданата продукция нямат значение, не се взема предвид и пазарният дял на съответната компания, а само нейните финансови и икономически показатели - брой наети лица, оборот и т.н. Така компаниите се разделят на макро-, микро- и средни предприятия. По тези показатели "Пайнер Медиа", която е собственик само на телевизиите "Планета", "Планета Фолк" и "Планета HD", а не продуцира фолкзвездите, дори е кандидатствала като средно голямо предприятие.

Културните дейци обаче не се задълбочиха в тези подробности, а насочиха критиките си основно върху естетически качества на произвежданите от "Пайнер" музика и клипове. "Това е приоритетът на управляващите", каза литературният и медиен критик Митко Новков пред БГНЕС. "Това е чудовищно. Не знам кой чудовищен мозък е родил подобно нещо. В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света", коментира режисьорът Александър Морфов. Композиторът и пианист Антони Дончев обобщи случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. Театралният и кинорежисьор Теди Москов призова всички български театри, опери и концертни зали да излязат на протест.

От "Пайнер" заявиха, че дебатът за чалгата не ги притеснява. "Ако нямаше интерес от хората към този тип музика, нямаше да го има всичко това", заяви пред "Днес. бг" пиарът на "Пайнер" Любомир Костадинов и допълни, че парите се дават след "една камара щателни проверки на всяка стъпка, на всеки етап".



-------ПРОЕКТЪТ

Проектът на "Пайнер Медиа" ООД е одобрен за финансиране по процедура "Технологична модернизация в малки и средни предприятия". Общият й бюджет е 97 791 500 лв. (50 млн. евро). За парите са се борили 189 проектни предложения, като със 121 кандидати са сключени договори за еврофинансиране. Проектът на "Пайнер Медиа" предвижда доставка на оборудване и материали за визуализация, тестване и въвеждане в експлоатация на новозакупеното оборудване, провеждане на обучение на техническите специалисти за работа с новозакупеното оборудване и други дейности.
286
12210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
286
 Видими 
15 Януари 2013 20:09
Оппа, на Брайтмана лобистката задача ще даде фира...
-----------------------------------------------
Блогът на Генек
15 Януари 2013 20:15
Творци определиха участието на държавата в популяризирането на попфолка като чудовищно и призоваха всички театри, опери и концертни зали да излязат на протест.

И да си носят черпаците, щото, ако останат само да се издържат от зрители не ги виждам.
-
А иначе и "Пайнер" и останалите получили финансиране са популярни и известни с производството на качествен продукт, задоволяващ реални културни потребности. За разлика от възмутените, че този път не те са взели парите, както са свикнали.
15 Януари 2013 20:22
Брайтмана лобистката задача

Де да беше. Аз съм свободен човек, не съм в конфликт на интереси, така, че мога да лобирам за когото си искам, но случаят не е такъв. Просто се дразня, когато едни некадърници, които ако не ги субситират, включително и от моите данъци ще умрат от глад, щото нямат публика, а нямат защото продуктът им и е некадърен и никому не нужен, почват да реват, срещу нещо, което и е качествено и българско, и задоволява културните потребности на народа. Ако не ги знаех, че го правят от проста завист, то бих си помислил, че се дразнят, от това, че културното ни размиване и асимилиране се проваля от силата на корените и интонационните им потребности.
15 Януари 2013 20:22
след като Пайнер са българска фирма отговоряща на условията, защо да не могат да кандидатства за финансиране. Какъв е проблема, че разни псевдоинтелектуалци дето протестираха срещу Нобеловата награда на Солженицин, сега протестирали срещу Пайнер. Ми те всеки случай когато се дават пари и не участват, го приемат като лична обида и протестират.
15 Януари 2013 20:26
Оппа, на Брайтмана лобистката задача ще даде фира...


Льоши льоши хора
15 Януари 2013 20:29
И най-интересното, че от милиарди еврофондове раздадени досега на всякакви фирми, те скачат, точно срещу "Пайнер" - една от малкото на която първият и милион е доказано спечелен прозрачно и честно от пазара.
15 Януари 2013 20:45
. те скачат, точно срещу "Пайнер" - една от малкото на която първият и милион е доказано спечелен прозрачно и честно от пазара.

Тоест, платени са всички данъци през годините. Апропо, плащат и сега поп - фолк звездите данъците си върху хонорарите си ?
Защото парите които ще получат са от данъци.
15 Януари 2013 20:48
Както вече казах, ще се връщат/или няма да се дават пари
15 Януари 2013 20:49

Brightman -

15 Януари 2013 20:57
Аекс,
Не съм данъчен или счетоводител и не им светя, но проблемът с данъците е най-малкият при първият милион на останалите големи фирми, които със сигурност са получавали, получават и ще получават европари. Интересно защо там "няма проблем" ? Или те за разлика от "Пайнер" са от "наште", пък и бият ?
15 Януари 2013 20:57
Генек, и пръв брайти скача на амбразурата, с първия честен милион в България
15 Януари 2013 21:01
Чалгата ми бе напълно безразлична, но след всичко изписано днес, "Пайнер"- ът определено има нов фен


15 Януари 2013 21:01
че разни псевдоинтелектуалци дето протестираха срещу Нобеловата награда на Солженицин, сега протестирали срещу Пайнер.


Нобеловата награда е присъдена на Солженицин пред 1970 година.

Александър Морфов е роден пред 1960 година.
Антони Дончев е роден през 1959 година.
Митко Новков е роден през 1961 година.
Теди Москов е роден през 1960 година.

Мдам...



15 Януари 2013 21:02
Защото парите които ще получат са от данъци.

А нещо да кажеш за великите протестиращи, дето всичките им пари са от данъци, щото нямат публика, а значи и продукта им ненужен на никого, освен на тях самите и родата им ? Плащат ли си данъците върху хонорарите, които им плащат държавата и общините от бюджетите за култура ? Май не ? Кво показаха ревизиите 2010 г., помниш ли ? Много се шумя, така че едва ли си забравила.
15 Януари 2013 21:02
получават и ще получават европари. Интересно защо там "няма проблем" ? Или те за разлика от "Пайнер" са от "наште", пък и бият ?
.
Според законите в една правова държава винаги когато има укриване на доходи има проблем.
15 Януари 2013 21:04
По логиката на брайти и на това студио можем да му отпуснем някоя европейска пара
Натисни тук
така де за насърчаване на конкурентноспособността... само за протокола момичетата от Прайвът ми харесват повече от тия на пайнер
15 Януари 2013 21:05
Доволен съм. Тука няма шанс да се спре раздаването на пари на герберастията и простотията, но е нормално ЕК да е загрижена за парите на данъкоплатците.
15 Януари 2013 21:08
винаги когато има укриване на доходи има проблем.

Ами значи да чакаме Васил Найденов, Лили Иванова и кои още бяха там... да ходят в затвора .
15 Януари 2013 21:09
щото нямат публика, а значи и продукта им ненужен на никого, освен на тях самите и родата им ?


Уф. Брайтмана да се произнася само за неща, които познава. Очевидно театърът и музиката не са в кръга на интересите му.
15 Януари 2013 21:12
KingOfPain,
можем и понеже темата е продължение ще ти кажа и с какъв проект "Съдействие за преодоляване на демографският срив в България и Европа". Темата на проекта не е ли много по-значима от тези от типа "Изследване на влиянието на менструационният цикъл на кокошинката върху земната гравитация" .
15 Януари 2013 21:12
Винаги , ако е доказуемо. Такъв е закона , следователно така е . Това го знае всеки. Ако желаете посетете адвокат, или четете правна литература.
15 Януари 2013 21:14
Simplified Solutions,
ами аз предлагам да спрем всякакви субсидии за култура и всеки да разчита само на публиката си. Кво ще кажеш ?
15 Януари 2013 21:16
"Съдействие за преодоляване на демографският срив в България и Европа"


Това сериозно ли е заглавие на проект във във връзка с конкретното финансиране или се бъзикаш?
15 Януари 2013 21:17
Ако желаете посетете адвокат, или четете правна литература.

Благодаря за съвета, но мисля, че нещо си объркала форума.
15 Януари 2013 21:19
Тоа чалгар пак засра...
15 Януари 2013 21:19
Можеш да не ми пишеш в женски род.
15 Януари 2013 21:21
ами аз предлагам да спрем всякакви субсидии за култура и всеки да разчита само на публиката си. Кво ще кажеш ?


Ще кажа, че простотията ще победи културата. Да обяснявам ли защо или сам ще се сетиш и ще млъкнеш от неудобство?
15 Януари 2013 21:22
или се бъзикаш

Естествено, че се бъзикам, но има много по-голямо основание и от него ще има много по голяма и реална полза, от глупавите и самоцелно-безсмислени проекти, които се финансират с евросредства. Във всеки случай вие как си представяте преодоляването на демографският срив ? С ходене на опера ?
15 Януари 2013 21:22
Брайти, нали цял ден се майтапиш, а ?....нали?
15 Януари 2013 21:25
Трябва да се забрани от тази програма да се финасират "културни" фирми по принцип.
Всичките тия комици, филмаджии.... не трябва да взимат нищо по тази програма.

"Конкурентност" се постига не с кинаджии, певачки, палячовци, .... а с технологии, наука,....
15 Януари 2013 21:27
Чалгата може и да има право на съществуване , но едва ли на спонсориране .
15 Януари 2013 21:30
emacs 15 Януари 2013 21:25
15 Януари 2013 21:31
Brightman
15 Яну 2013 21:22
Мнения: 21,173
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Трябва да ти кажа, че с оглед конкретното финансиране, заглавията на някои познати ми и съвсем реални проекти, никак не звучи да се бъзикаш, за съжаление на всички ни...
А с демографския срив със сигурност бихме се справили и без помощта на Пайнер, пази Боже, да сме допрели до него ...
На човек му трябва стабилност, предвидимост в личен и обществен план и приемлив стандарт на живот, за да създаде, роди и отгледа децата си в една държава, не Пайнер...
Тука вече прекали в "аргументите", но и ме разсмя, та ще си глътна тютюна
15 Януари 2013 21:32
Напълно нормално е властта на чалгата да дава европари за просперитета на мерцедеса на чалгата - Пайнера. Не беше ли Ивана любимата певица на Б.Б.? Като се напиеше, не пееше ли Вежди в ресторант "Жасмин" в Симеоново :"Я, ела пиленце на батко, да ми пееш сладко, сладко..."? Така, че какво се възмущавате? Всичко е точно и логично.
15 Януари 2013 21:35
Малко са хлибералите в нашта държава, а на туй отгоре, завистниците наддаляват сред тях. Баф, стохастиката...
15 Януари 2013 21:37
.Асол 15 Януари 2013 20:48
Както вече казах, ще се връщат/или няма да се дават пари
. Силно се надявам да стане така!
15 Януари 2013 21:38
Ще кажа, че простотията ще победи културата. Да обяснявам ли защо или сам ще се сетиш и ще млъкнеш от неудобство?

Ами видно някой, дето нямат публика и оцеляват в самоцелно "творчество" благодарение на държавният черпак пълнен и от моите данъци, даже не се сещат, че "високата им култура" е единствено техен снобизъм самоуспокоянащ ги за некадърността им, не само, че не се сещат да млъкнат, но и пискат, като сърдити деца, че и този път парите не са в техните ненаситни гуши.
-
Културата не е самоцел. Тя задоволява потребности. Щом не задоволява потребности, то кому е нужен един културен продукт ? Трябва ли 6 милиона чалгари да плащат за кефа на 50 човека да ходят на опера и балет ? Трябва ли българският данъкоплатец да плаща за изпълнение за 11225 път на едно не българско произведение ? Не трябва ли да плащаме за развитие на националната си култура - национална, като произход, самобитност и културни потребности ?
15 Януари 2013 21:42
А с демографския срив със сигурност бихме се справили и без помощта на Пайнер,

Ставаше въпрос за компанията "Private", дето ще бори демографската криза.
15 Януари 2013 21:42
Просто се дразня, когато едни некадърници, които ако не ги субситират, включително и от моите данъци ще умрат от глад, щото нямат публика, а нямат защото продуктът им и е некадърен и никому не нужен, почват да реват, срещу нещо, което и е качествено и българско, и задоволява културните потребности на народа. Ако не ги знаех, че го правят от проста завист, то ….


Brightman,
Точно, ясно и най-важното – справедливо. Много от нас не харесват фолка – някои по убеждение, други по внушение, но най-често по предразсъдък. А някои от „критиците” – от чиста завист. Черта, за която всички знаем – е типична за народопсихологията ни. Като оставим настрана че „фолкът” определено еволюира в последните години /за разлика от естрадната музика/, то остава простичкият факт че той се харесва на много Българи. То е нещо като сланината или шкембе чорбата. Това че не се харесва на мен или някой друг, не значи че не трябва да се произвежда и предлага. За много хора това са малкото радости в живота. И да не забравяме – достъпни.
15 Януари 2013 21:45
Не бях се включвала до сега в дискусия тук, но понеже ме заинтригува темата,не издържах. На отворковците, които защитават ЧАЛГАТА, ще ми разясня, кои са въпросните лица, които се възмущават. Няма как да ги познавата, неуважаеми, защото явно не сте влизали в театър, зала за концерти и т.н. Тези хора, с минимални средства правят ИЗКУСТВО, на световно ниво. Театрите са пълни, както и концертните зали. Културните институции, не са предприятия/ по смисъла на закона/, а хората на изкуството не са длъжни да пишат проекти, а и нямат пари да ги съфинансират. Безумно е да говорите глупости, също, както слушате сигурно и музиката на "Пайнер"/ не че и там няма 1,2 на 1000 качествени продукта/. А, че знаят как се правят пари, няма спор. Тези, които не ходят на театър и концерт им ги дават доброволно.

15 Януари 2013 21:49
Брайти,

Мое мрънкаш колкото щеш, но едно добро дело бе свършено - на турбо-професионалиста Митю Чалгата му изстинаха 2 милки, което е страхотно. Крачка по крачка, мое и обществото да се опрай некой хубав ден. Особено, когато престанем да "вдигаме рейтинга на Пайнер" с държавни пари.
15 Януари 2013 21:56
че разни псевдоинтелектуалци дето протестираха срещу Нобеловата награда на Солженицин, сега протестирали срещу Пайнер.


Нобеловата награда е присъдена на Солженицин пред 1970 година.

Александър Морфов е роден пред 1960 година.
Антони Дончев е роден през 1959 година.
Митко Новков е роден през 1961 година.
Теди Москов е роден през 1960 година.

Мдам...


хората може да са други но модела си е същият,.Тия дето най-много плачат за държавно финансиране, много се дразнят като се разпределят пари без тях. И точно тия хора, няма как да се произнасят по целесъобразноста на един икономически проект.
15 Януари 2013 21:57
Ставаше въпрос за компанията "Private", дето ще бори демографската криза.


Хм, все там, те поне си следват жанра и не пеят
15 Януари 2013 21:59
Не, бе. Не, че нещо, ама само да попитам възмутените творци, сред които и Мишо Шамара - Вий, господа, колко проекта написахте, колко ви отхвърлиха? Щото, нали, да се възмущаваш, значи твоя проект е по-добър и повече заслужава парите. Да ви попитам и на колко души давате хляб, па и зрелища, щото Пайнера го прави за няколко хиляди (за хляба, де, за зрелищата не става дума)? За данъци да говорим ли, или... какво беше онова за дяволите и българския казан..
15 Януари 2013 21:59

хората може да са други но модела си е същият


Няма лошо да пишете по форумите, но няма задължително изискване да си обявявате чиновете, като се регистрирате
15 Януари 2013 22:00
на турбо-професионалиста Митю Чалгата му изстинаха 2 милки, което е страхотно

Тъй ли ? Що съм го пропуснал ? Я прочети пак статията и виж, че не само, че не са му изстинали, но всичко му е перфектно.
-
Ся, Кунева, кат земе властта, може не само да звънка до Брюксел за да прави сечено, но и да спира парите за всички фирми, дето не са от мафията, ама първо поне трябва да успее да влезе в парламента. А като гледам, освен да наемеш социолози и си платиш на пиар агенции и медии, трябва да имаш и избиратели.
15 Януари 2013 22:00
Заглавие на темата: ЕК поиска спешна проверка на европроекта на "Пайнер Медиа"
.
.
Когато приключи проверката , ще разберем какво ще е решението на ЕК. Някакви прогнози ?
15 Януари 2013 22:04
Когато приключи проверката , ще разберем какво ще е решението на ЕК. Някакви прогнози ?


Резултата от проверката няма значение.
Всичките тия пари хвърлени за кинаджии, палячовци и певачки са отишли на вятъра.
Така конкурентност не се изгражда.
15 Януари 2013 22:06
Заглавие на темата:

Ти до там ли спря ? А трябваше да прочетеш и съдържанието.
Ширин Уилър пред сайта "Юрактив". Но уточни, че "отговорността за този специфичен проект се носи от министерството на икономиката и енергетиката". От управляващия орган на оперативната програма в България отхвърлиха обвиненията за нарушения.
15 Януари 2013 22:09
.Ти до там ли спря ?
. Не господине. От там започнах , а Ви питам за прогноза ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД