:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще проверява ЧЕЗ за завишени сметки за ток

Дружеството започва успоредна проверка, но само на жалбите и сигналите
СНИМКА БГНЕС
Поредица от протести, свързани с високите сметки за ток, организираха клиенти на ЕРП-та в различни части на страната. Последният бе във вторник вечерта в Благоевград, където на улицата излязоха около 200 граждани.
Министерството на икономиката започва проверка за това как са били формирани сметките за ток на "ЧЕЗ България". Новината бе обявена вчера от зам. икономическия министър Евгения Харитонова и идва дни след като подобна ревизия бе назначена за столичното парно. От днес в рамките на два дни ще бъдат проверени регионалните звена в Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев заради съмнения за некоректно изчисляване на някои от фактурите. В последните дни там имаше масови протести срещу енергодоставчика. Въпреки че преди дни протести срещу високите сметки за ток имаше и в Пловдив, тамошното дружество за доставка на еленергия - EVN, няма да бъде проверявано. Ревизия няма да има и за "Енерго-про", което обслужва Североизточна България.

Ден по-рано от ЧЕЗ обясниха, че също са готови да направят ревизия, но само на сметките, за които има подадени жалби и сигнали. "Разбираме притесненията на хората, особено сега, през зимата, когато много домакинства се отопляват с ток. Ще проверим и проверяваме всеки конкретен сигнал и жалба за неточна сметка за електроенергия", заявява в нарочно писмо оперативният директор на ЧЕЗ Петър Баран. В него се посочва още, че ако е имало грешка в някоя от фактурите, тя ще бъде коригирана, но не се уточнява по какъв начин ще стане това - дали парите ще се връщат, или ще се приспадат от идните фактури.

От ЧЕЗ отдадоха повишените сметки за ток на последното поскъпване на енергията. "ЧЕЗ е само част от веригата на ценообразуването и на дружеството се падат по-малко от 17% от крайната цена за клиентите", твърдят от ЕРП-то. Така при сметка от 100 лв. за ЧЕЗ оставали 17 лв., а 83 лв. се изплащали обратно по веригата - за производство и пренос, включително добавки за зелена енергия, т.нар. невъзстановяеми разходи и др., поясняват от дружеството.

Според Българската фотоволтаична асоциация именно ВЕИ фирмите били обвинени за последното повишение на тока, което от 1 юли на м.г. бе с 13.6%. "От направените разчети обаче се вижда, че под 5% от повишението в цената на електроенергията се дължи на присъединените мощности ВЕИ. Останалите близо 9% включват компенсиране на разходи на обществения доставчик (НЕК ЕАД) за минал период, компонента "невъзстановяеми разходи", както и повишение на цените на услугите за достъп и пренос, които се заплащат на ЕРП", обясняват от асоциацията. И допълват, че последният отчет на "Енерго-про" показва печалба, която е по-висока с 33% спрямо предходната година, а при ЧЕЗ скокът бил с 240%. "Отчетът на EVN не е публичен, но се предполага, че ръстът на финансовите показатели отново е трицифрен", посочват от асоциацията.



ГЛАС НАРОДЕН

Протест на недоволни клиенти на столичната "Топлофикация" ще се проведе в неделя. "Индивидуалният договор с "Топлофикация" трябва да ни даде това, което е записано в закона - дружеството да не ни мами", заяви вчера един от организаторите - Дончо Дудев. "В момента потребителите са брашнян чувал, който дружеството изтръсква за пари. Против общите договори сме, ние не сме роби или крепостни селяни на "Топлофикация", заяви пред Нова тв друг от недоволните клиенти - Димитър Грозев.
14
2954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
05 Февруари 2013 20:28
Да не забравяме и съучастниците в ограбването - частните съдебни изпълнители.
05 Февруари 2013 21:03



" България плахо обвини "Хизбула" за атентата в Бургас"


И точно толкова плахо ще разследва ЧЕЗ! Плаха държава.
05 Февруари 2013 21:03
внимателният - Частните съдебни изпълнители са просто хиени, които се нахвърлят на мършата. А умъртвяването настъпва от възможността да бъдеш осъден, без дори да си информиран за това. ЧСИ ги остави. Лешоядите винаги подушват труповете. Убиеца е важен.
05 Февруари 2013 21:15
Внимателният, що си се редактирал толко пъти?
05 Февруари 2013 22:03
В Албания хич и не ги проверяваха- направо ги изгониха ЧЕЗ, след като албанците казаха на Бериша- избирай : или ЧЕЗ или ние.
Електроразпределение, вода, ток , пътна инфраструктура и всичко , което е гръбнак на една държава - държавно. Да, знаем за мантрите :" държавата -лош стопанин", на чийто фон разфасоваа страната . Ама се видя , че частния монопол пък - оше по-лошо.
05 Февруари 2013 23:04
OLDMAD
05 Февруари 2013 21:15
Внимателният, що си се редактирал толко пъти?


Когато трябва да се пази амбразурата е извънредно важно да се влянчи ловко и фнимателно, за предпочитане на фалцет на два-три гласа.
06 Февруари 2013 08:09
компонента "невъзстановяеми разходи"

някой може ли да обясни точно този компонент? хем е невъзстановяем, хем е включен в цената, което означава (поне за мен), че той се възстановява от крайния клиент.
06 Февруари 2013 09:06
Невъзстановяем е точно за крайния клиент.
Аз неведнъж съм питал как може ЧЕЗ да "надписва" сметки, след като си имаш две стойности на електромера - стара и нова. Старата се проверява от предишната фактура, а за новата информацията се взима от електромера. Всеки клиент (стига електромерът му да не е вдигнат на 9 метра височина) може да си погледне текущата стойност и да провери дали цифрата от фактурата е по-малка от него. Ако е по-голяма - да, има надписване.
Проблемът с декемврийските сметки в по-голямата си част е, че отчетът през декември е направен около 10-то число, а през януари - след 15-то. Така реално се плаща за повече от пет седмици. Недоволните, които се изказваха по теле-визията говореха за друго - че цената на ел.енергията била 40% от общата им сметка, останалото били такси. Това не е проблем на ЧЕЗ, МЕЗ, или който и да е друг доставчик, и колкото и проверки да се правят, няма да се установят нарушения. Но наистина не е лошода се види как цената от 3,5 стотинки от Козлодуй става 21 стотинки при крайния абонат.
06 Февруари 2013 09:10
. Всеки клиент (стига електромерът му да не е вдигнат на 9 метра височина) може да си погледне текущата стойност и да провери дали цифрата от фактурата е по-малка от него.

Трябва все пак и малко акъл, грамотност и владеене на поне 3 от четирите аритметични действия. За делението още Петър Берон бил казал, че то не е за всяка глава.
06 Февруари 2013 10:59
Електромерите са софтуерни, и съм убеден, че това е начинът по който става врътката. Засичаш го - да, показанията са коректни, консумирал си ток. Обаче като ти летпнат 30-40% през софтуера (да мери с коефицент повече) и какво? Уж всичко е наред, пък плащаш егати цифрата! Прсот си гледам сметките за последните три години, и въпреки всичкото саниране, те все нагоре. За летните сметки да не говорим, без климатик, удрят в небето. Ако го вземат електромера, без енергото да знае да го "поправи", кой знае какво ще премери...
06 Февруари 2013 17:13
и Енерго-Про да проверят!!!
08 Февруари 2013 13:20
Последната ми сметка за ток ( за декември, живея във Враца ) е с 33 лева по-висока от предишната! Имам само малсен радиатор и бойлер, който не включвам ежедневно! Нямам нито готварска печка, нито пералня, нито дори хладилник... Как ви се струва 85 лева за една стая от 10 квадрата?! Тези са такива обирджии, че заслужават линчуване, публично! Отдавна беше време да бъдат напъдени от България!!!
08 Февруари 2013 15:09
Появиха се протестни плакати „ЧЕЗ - изЧЕЗвайте!Как тогава ще помагаме на чешките пенсионери?
Marinka
"Отдавна беше време да бъдат напъдени от България!!!"
Добре дошла във форума,Маринке!
Какво ли правиш в тази стая без печка,пералня и хладилник? ЕРП-то знае по-добре какви консуматори на ел.енергия трябва да има всеки абонат и си начислява „каквото трябва” Времето за изгонване наистина беше отдавна! Любимият на болшинството електорали премиер се изказа ентусиазирано още преди 3 г.,че „..ако ЕРП-тата не влязат в час,ще ги сменим” и много го харесаха тогава,страхотен мъжага.Проблемът е,че „мъжагата” още не е „влязъл в час”.Много е зает,не може да огрее навсякъде Натисни тук


08 Февруари 2013 20:17
Благодаря за сърдечното посрещане във форума, господин Каменов! Вашето сърчице-емотиконче ме сгря така горещо, че ще спестя някой и друг киловат електроенергия! Ако продължите в същия дух, нищо чудно единственият мой електроуред ( радиаторът ) да отиде в категорията на другите липсващи такива. А клипчето с Премиера си го бива - няма време човекът да помни всички свои обещания. Нека бъдем по-снизходителни-можем го!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД