:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Извънземно в центъра на София: реалност, та дрънка

Димитър Денков


Като земните неща дойдат до гуша, човек понякога се насочва към извънземните. От известно време при мен е така: занимавам се с представите, които европейците през XVII - XVIII в. - не всички, а някои от най-просветените - са имали за разумните същества, населяващи по-близки и по-далечни светове. За някои това било литературна игра. С нея искали да уязвят дивотиите на собствения си свят, представяйки други възможни, реални или изкуствени, но все по-приятни светове. Със сигурност това е продължение на утопиите. Тяхната достоверност изчезнала с края на великите географски открития. Така единствената възможност за убедително представяне на идеални държави не в миналото или бъдещето, а наоколо и сега, останали безброй места из Вселената. Напълно разбираемо, тъй като пък за мнозина други от най-просветените населеността на планетите била научна очевидност. Именно за тях описанието на извънземните се оказало твърде сериозно занимание. То се различавало от литературно-сатиричните фикции със строги изчисления и убедителни картини на извънземните империи, академии и стопанства, намиращи се на знайни и незнайни планети и слънца. Там събратята ни по разум живеели в съгласие с тайните на природата, явни за тях дотам, че можели да правят пухени възглавници от мрамор, месо от трева и да извличат ядливите вещества от изпражненията. (Към XXI век последното вече никак не е странно и на Земята, което е непоклатим довод за практическата полезност и на най-отвързаните видения за други светове.)

За всички тях обаче - от Сирано дьо Бержерак през Поуп, Волтер и Суифт до Кант - едно било сигурно:



извънземните са свръхразумни, далеч по-напреднали в науката,



образованието, държавното устройство, военното дело и т.н. от обитателите на Земята най-вече поради по-съвършеното си устройство. То именно им позволявало да се придвижват из Вселената, яхвайки я слънчев лъч, я плувайки из междузвездния ефир, я издигайки се с мехове, пълни с роса от момини сълзи. Най-съвършените можели дори да се разграждат на атоми, за да стигат до Земята по-бързо, където придобивали вид, какъвто искали, за да изчезнат после така, както и идвали.

Та едно такова извънземно попаднало тия дни, струва ми се - погрешка, в центъра на София. След известно време - нямало и седмица - на него изобщо не му се сторило, че се явило тук погрешно; то вече било убедено, че посетило твърде странен свят. Ето защо:

Въпросното извънземно, съвършено като всички такива, настроило сетивата си по земните норми и се заозъртало наоколо. Много му помогнали Wi-Fi зоните, позволяващи да се ориентира в действителността такава, каквато се представя по мрежата. Малко е да кажем, че се шашнало; горкото извънземно направо изпушило, зяпайки из фейсбуци, блогове, електронни версии на медии, сред тях - и на вестника, който четете сега, рекламни агенции и разни министерства, както и тук-там в сайтове, където се кипрели красавици, предлагащи среща в София. С пълно право то отсъдило, че това са шумове в информацията, които изкривяват действителността, и решило да се съсредоточи към сериозната, т.е. държавна, реалност. Поне в неговия свят било така.

Още и не помислило това, и на вътрешното му сетиво взели да се натрапват игрословици, възбуда от едни, почуда от тая възбуда у други все около някакъв местен Буда. После това изчезвало в дълбокомислени съждения за и против национална сигурност и "Хизбула" в президентството, но без да говори президентът. Течението на политическите събития го отвеждало по-надолу към Народно събрание и новия министър на народното образование за 4-5 месеца с идеите за нация техническа чрез техникуми. След това пак изскачала темата за Буда със съответния местен аналог, затова и възбуден, и пак "Хизбула", но сега и ДНК, че и НДК със и без многочлен. После пак Народно събрание, този път - отгоре на Sofia map, и пак възбуда около Буда, че не искал да се яви, но пък се явило разрешение за приватизация на държавни военни заводи, част от някакъв панаир в Пловдив, почти собственост на председателя на Областния съвет на БСП в същия град, както и минал на второ четене текст от закон за училищното образование, позволяващ държавна субсидия на частните детски градини и училища.



Тая какафония, непонятна за извънземната логика,



насочила извънземното към онова, което в неговия свят се приемало за по-реална реалност - към живота на разумните извън официалната политика, ще рече - към политиката като съдържание. Този път Wi-Fi зоните из центъра на София не му помогнали много. По мрежата то засекло тук-там откъслечни съобщения за откъслечни протести срещу някакви ЧЕЗ, ЕВН и топлофикации - все далече от мястото, където било. Мернало беглото съобщение и също толкова беглите коментари за извинението на земеделския министър: нямало как да се плаща точно сега на зърнопроизводители, щото правителството не искало да взима заем, а пари в бюджета - цък, иначе бюджетът стабилен. Поради което ги моли да потърпят и да не се поддават на политически провокации. Видяло приглушената радост на учени, които усетили справедливост в някакви уволнения за 14 милиона лева за хитри проекти, но пък не усетили как още по-хитро ги литкат вече двадесетина години с бюджета за образование и наука. Някъде в най-сбутаните места на сайтовете открило и жалейки за старци, опънали се на сезал в мазето, като оставили на комшиите някой лев за погребение. Мислели, че така се ходи в по-добър свят. Прочело накрая за някакви терминално болни. Лежали в коптори, но вече, ако не те, следващите можели да се лекуват в модерни центрове, стига да имат средства - и за лечение, и за придвижване до центровете - повечето също около центъра на София, а вече и на Варна. Не могло да разбере защо, но все пак забелязало, че вероятно тия терминално болни имат връзка с терминали 1 и 2. Пресметнало, че в мрежата, а вероятно и в реалността, това били най-често посочваните начини за отиване в по-добри светове.

Естествено, извънземното решило да научи какво означава това. Което обяснява изчезването му, тъй като може би се транспортирало от някой от терминалите към по-добрите места. Но може и да е изчезнало по друга причина: бдителните служители на МВР като нищо са го прибрали за нерегламентирано използване на СРС за интересите на друга, извънземна, държава, която разбираемо не е в ЕС и НАТО.



27
11870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
08 Февруари 2013 19:21
Така единствената възможност за убедително представяне на идеални държави не e в миналото или бъдещето, а наоколо и сега, в останалите безброй места из Вселената.

И в отражението на Божия всемир, вътре в нас. Кант, по памет
08 Февруари 2013 19:46
Натисни тук
Ето ви един извънземен - хибридна раса между земляните и сивите.
Нарекли сме го Башар, въпреки че при тях няма имена.

А по-долу е Алайе от Плеядите
Натисни тук

Може би ще ви направи впечатление, че са перфектно запознати с нашата реалност и изобщо няма нужда да кацат тук и там на случаен принцип, за да научават онова, което и така знаят...

А, и Башар се придвижва по съвсем друг принцип из Вселената. Пространството е част от характеристиката на предметите и, променяйки тази характеристика, те са тук, а след малко там, без изобщо да се налага да изминават пътя от наша гледна точка между там и тук.
08 Февруари 2013 20:26
Но може и да е изчезнало по друга причина: бдителните служители на МВР като нищо са го прибрали за нерегламентирано използване на СРС за интересите на друга, извънземна, държава, която разбираемо не е в ЕС и НАТО.


Тези са или от ІV РУ, или от "Общинска полиция" - тези с кризата на идентичността.

Иначе авторът напразно се безпокои за извънземното. Още от миналия век е било оценено, че всички извънземни имат голям потенциал. Цели папки са били надписани по тази тема!
08 Февруари 2013 20:28
Спомняте ли си "контактьорите" и знаменитото Кики от зората на демокрацията?
В паметта ми са се запечатали отговорите на едно такова създание:
- Колко са галактиките във вселената?
- 173.
- Какво има под Царичина?
- Точно под Царичина е центърът на земята, на дълбочина 20 хиляди километра.
И прочие примери за ужасяващо невежество...
08 Февруари 2013 20:32
В паметта ми са се запечатали отговорите на едно такова създание:
- Колко са галактиките във вселената?
- 173.
- Какво има под Царичина?
- Точно под Царичина е центърът на земята, на дълбочина 20 хиляди километра.
И прочие примери за ужасяващо невежество...


Това съм го пропуснала като конкретика, но за Кики и аз си спомням...впрочем, къде пък се дяна?
08 Февруари 2013 20:38
Г-н Денков, радвам се, че отново прописахте тук
08 Февруари 2013 20:48
Да -
------------------
Блогът на Генек
08 Февруари 2013 21:04
Спомняте ли си "контактьорите" и знаменитото Кики от зората на демокрацията?Да бе.Кики-то разговаряше чрез чукане.
Тогава си спомням,че голямо чукане ставаше по тръбите на парното на "Брегалница" 2 в славния град Варна.
08 Февруари 2013 21:09
Да споделя по извънземната тема: от миналия век най ги харесвах у Кир Буличов, "Велики Гусляр".

ПП. А Денков си знае - от мен
08 Февруари 2013 22:01
Чудесна риторика и дидактика, ами като какво това странно наблюдателно създание се различава от автора?
08 Февруари 2013 22:07
Дорис
08 Фев 2013 21:09
Мнения: 5,191
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP



08 Февруари 2013 22:15
Минавам от тук08 Февруари 2013 22:01

Чудесна риторика и дидактика, ами като какво това странно наблюдателно създание се различава от автора?


То си пише - извънземното е избЕгало. Авторът не е.

не помня кой от класиците твърдеше:
"На атомно ниво всички сме еднакви".
09 Февруари 2013 00:14
Това съм го пропуснала като конкретика, но за Кики и аз си спомням...впрочем, къде пък се дяна?


Беше китарист на Джудас по едно време...
09 Февруари 2013 00:19
Кайлюшка, Кайлюшка... в Люлин идва ли говедцето?
09 Февруари 2013 02:39
Мили приятели,
имам страшно- неприятното предчувствие, че ни очаква катастрофа.

Струва ми се, че някои материали във вестника прекалиха в оплюването на Борисов.
Да не говорим за форума, който стана място за най- неистови и шизофренни ексцеси.

Просто от житейския си опит съдя,
че ни чака изключително сурова реакция.
09 Февруари 2013 07:34
Страхотна статия! Комшия от махалата, често навестяващ терминалите в опит да запази усещането за множество реалности
09 Февруари 2013 08:02
Тая какафония, непонятна за извънземната логика,


κακοφωνεία - една от думите, които ако сгрешиш, оставяш кофти вкус.
09 Февруари 2013 11:52
- Какво има под Царичина?
- Точно под Царичина е центърът на земята, на дълбочина 20 хиляди километра.
И прочие примери за ужасяващо невежество...
Не точно невежество, а малка неточност. Трябва само 20000 да се раздели на 2пи.

За автора
09 Февруари 2013 11:53
Просто от житейския си опит съдя,
че ни чака изключително сурова реакция.
Изплаши ме. Отивам да си лея куршум.
09 Февруари 2013 12:19
Кайлюшка, Кайлюшка... в Люлин идва ли говедцето?

Те са навсякъде, над нас, където и да си, прати им поздрав право нагоре и бъди сигурен, че ще го получат...ако им изпратиш по-здрав - също.
09 Февруари 2013 12:24
.
09 Февруари 2013 16:39
Димитър Денков
Ще припомня "Специална личност" от Фредерик Браун. Извънземните 3 и 6 са отвели забавния землянин Ал Хенли на Дар и са го изложили като експонат до езеро с най- хубавото уиски, с което той се храни и понякога се и къпе в него. Дано е жив още
"Иначе пак ще трябва да идват до Земята за нов екземпляр. А представяте ли си да попаднат на някой трезвеник? Ще се получи много кофти за земната раса."

Веднага си сипвам едно от чувство за отговорност.
09 Февруари 2013 16:42
А, отнесли са "внимателния". Няма да ми липсва. Дано им е достаъчно забавен. Подозирам, че е трезвеник.
09 Февруари 2013 21:27
О, Кир Буличов а.к.а. Игор Можейко. Обичам го!
10 Февруари 2013 15:57
Всъщност, аз бих казала, че Съществото НЕ СЕ Е УДИВИЛО от състоянието на България, а САМО от това, че ДНЕС това се споделя публично и се обсъжда от ХОРАТА повсеместно...

...за разлика от по-раншните му гостувания...

...но все пак всички си остават безразлични и не предприемат нищо?

Защото КАКВО толкова ново има в изброените събития?

Добре, други са имената, местата и лицата - но инак - все същата безинтересна информация, пущана за да отклонява вниманието на Хората от виновниците...

НЯКОГА Виновниците бяха недосегаеми...

Май и днес също?
11 Февруари 2013 19:20
Дали СЕГА плаща за такива статии?
Не е лошо някой да им даде оценка преди да бъдат публикувани и да не позволи да се публикуват когато съдържат много голям брой безсмислици.
12 Февруари 2013 11:49
статията е някаква механична смес от няколко събития, с опити за сюжетно развитие. дори за приказки за деца не се получава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД