:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите тръгват след ученика и къде да отиде той с тях

Аргументът, че 10-те милиона лева за частните училища ще са за сметка на общинските, е фалшив. Тези пари се планират всяка година в бюджета, но никога не са стигали до получателя, а остават за премии
Снимка: БГНЕС
Първолаци от общинско училище в Разград. Училищата са длъжни да осигуряват целодневно обучение на децата до 3 клас, получават финансиране за това, но никой не проверява как се изпълняват тези изисквания.


През 2010 г. първокласникът Мартин постъпва в реномирано общинско училище в столицата. Тогава училищата вече трябваше да гарантират задължително целодневно обучение за децата в първи клас, сега ангажиментът им е до трети. И училището е спазило това изискване на закона - занималня има, една за 4 паралелки.

Родителите на Мартин още не знаят на какво издевателство ще подложат детето си, когато подписват, че ще ходи цял ден в училище. Малчуганът става в 7 ч., започва часа в 8.30 ч., прибират го в 17 ч. - това са 10 часа без почивка, без място за игра в училището, а следобед седят по три деца на чин, за да учат и пишат домашни. В тази ситуация тръшкането и сълзите на Мартин, който от втория ден отказва да ходи на училище, са естествени. Родителите, затънали в кредити, като всяко обикновено семейство, свиват максимално разходите си, за да извадят още 200 лв. и да изпратят Мартин в близката частна занималня.



Такава е масовата практика във всички големи училища



Администрацията признава и половинчатото изпълнение на ангажиментите от страна на общинското училище. Ако има изискване, че местата в занималните трябва да са колкото са в паралелките, ще приемат ученици за три паралелки, а не за шест. Когато нямат такова изискване, естествено ще изберат да вземат още над 100 000 лв. - по около 1500 за 90 ученици повече, без да гарантират добри условия за всички. Второ - след като държавата е определила, че в първи клас училищата са длъжни да осигурят целодневно обучение, би трябвало да е сметнала, че това са около 60 000 деца примерно, и да е заделила пари за всички. Тогава за какво използват училищата предвидените за издръжката на учениците средства?

Според Инициативния родителски комитет, който от години се бори за въвеждането на принципа "парите следват ученика", става въпрос за около 10 млн. лв., които се падат на децата в частните училища и детски градини. Според Ирина Абаджиева от комитета тези пари всяка година се включват в бюджета за образование, тъй като при планирането му държавата не знае колко деца ще се запишат в частни училища. И тъй като тези 10 милиона не следват учениците, остават на разположение на просветното министерство. "Никой не отчита къде отиват тези планирани пари", казва Абаджиева. Според проучванията на организацията тези пари в момента се харчат за премии на чиновници и учители. Т.е. аргументите, че частните училища ще ощетят общинските с 10 млн. лева след 2016 г., е несъстоятелен. Те никога не са получавали тези пари.



На този фон абсурдно звучи тезата,



че държавата нямало как да контролира дали частните училища няма да вземат пари и от държавата, и от родителите за едни и същи дейности. Това беше основният аргумент срещу принципа "парите следват ученика". Дори комисията за защита от дискриминация реши, че да се дават пари на едни деца, а на други не, само защото се обучават извън общинската образователна система, е форма на дискриминация. В крайна сметка по-добър контрол от пазарния няма. Междувременно нашият герой Мартин е преместен в нова занималня, пак частна и по-скъпа от предишната, но е преместен там, след като три пъти се прибрал у дома със сгрешено домашно, подписано от учителя като вярно. Що се отнася до масовото училище - държавата му отпуска едни сигурни пари, срещу които стоят определени изисквания. Но не е никаква рядкост разговорът между родители, когато разпитват дали едно или друго училище е добро, който приключва с - абе, училището може и да се води добро, но зависи на кой учител ще попадне.

Родителите, които могат да си позволят годишна такса между 2000 и 3500 евро, пращат децата си в частното училище, защото паралелките са в пъти по-малки, учителите обикновено са по-старателни и взискателни, контролът е по-завишен. Да не говорим, че след 4 клас, когато преподаваните предмети стават повече, добри учители от гимназиите преподават на учениците в частните училища.

В крайна сметка родителите успяха да се преборят и парламентът най-накрая гласува текст в новия закон за предучилищното и училищното образование, според който от 2016 г. държавата ще плаща задължително издръжка на дете в училище, която сега е средно 1500 лв., независимо в каква форма на обучение е. Според текста частните училища няма да могат да вземат такса за дейности, които се финансират по държавния стандарт. Това естествено няма да попречи също с 1500 лв. да се увеличат таксите за транспорт, храна, извънкласни дейности и т.н., вместо общата сума да се намали. Но едва ли ще има много училища, които ще рискуват да загубят ученици, защото отказват да свалят таксите. Те наистина изпитват всеки ден на гърба си за какво става дума при конкуренцията на свиващия се от няколко години пазар.



При дебатите в Министерския съвет



преди вкарването на закона в парламента и по време на гласуването му там регламентът за държавно финансиране в частните училища беше толкова обсъждан, колкото и дали децата трябва да влизат задължително в образователната система още от 4-годишни. "При положение че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. "базов стандарт" за достъпа на всички до държавните училища, да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини", обяснява пред кабинета зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Така той дава да се разбере, че текстът може никога да не влезе в сила. Приемането на разпоредби с отложено действие, за да се затворят устите на недоволните, а после тихомълком да се отменят, е известен управленски трик.

Бившият вече образователен министър Сергей Игнатов тогава бранеше текстовете в МС с аргумента: "Какво става с едно дете, ако то ходи в държавна, в общинска детска градина, а в първи клас постъпва в частно училище, изведнъж къде изчезват парите за него? Всъщност това са едни налични пари, те съществуват и тук в момента става дума за 10 млн. лв., и след като



родители, баби, дядовци плащат данък,



част от тези пари би трябвало да отидат и да осигурят достъпа". Родителите на тези 8000 - 9000 деца в цялата страна, които учат в частни училища, също плащат данъци и осигуровки. Плащат и за образованието на децата си, доплащат за здраве, защото системата финансира само най-евтиното и некачествено здравеопазване. Т.е. на тези хора им се отнема това, което им се полага да получат срещу данъците си, а те са готови да доплащат за по-добро качество.

С новия закон се въвеждат периодични атестации за учителите и директорите, но ако те са толкова формални, колкото и организацията на задължителното целодневно обучение например, резултат няма да има. Ако на 4 години децата не се учат да различават, а "да отдиференцирват" цветове (както се изразява един депутат от ГЕРБ), значи нищо няма да научат.

В случая се занимаваме само с финансирането на образованието, а не с учебните програми. Според различните международни проучвания нашите деца от випуск на випуск стават все по-неграмотни. Ако образователното министерство беше хвърлило за 4 години толкова усилия в адаптирането на програмите и учебниците на разбираем за съответната възраст език, колкото да спори с родителите защо държавата е по-добър възпитател за техните деца, вероятно сега основният проблем - неадекватното обучение, щеше да е малко по-безболезнен.
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Паралелките в частните училища са много по-малки, а учителите по-взискателни. Материалната база също е по-добра.
45
5918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
08 Февруари 2013 19:12
Комисията за защита от дискриминация е мегамалоумна. Черпенето на аргументи от нейните безумни решения свидетелства за абсолютна безпомощност.
08 Февруари 2013 19:37
Детето Мартинчо могат да го местят където искат и колкото искат родителите му. Проблемите му няма да се разрешат ако дадат на родителите 1200-1300 лева за цяла година.
Ще се решат, когато ясно се въведе изискване да се осигури място за всички деца в занималнята щом по закон тя е задължителна. Ще се решат когато спрат да тъпчат паралелките в София до максимум. Ще се решат, когато спрат да се дават пари за количество..Ще се решат когато държавата разбере, че ако е въвела делегиран бюджет и един ученик струва 1200-1300 лева на година, и в тези пари влиза всичко, плюс заплатата на учителите, качеството ще е ужасяващо. Ще се разрешат проблемите му, когато държавата превърне професията учител в уважавана и добре платена, и само знаещи, можещи и мотивирани хора се допускат в тази професия. Когато държавата осигури и на Мартинчо, и на другите деца обяд, в нормална столова, с добра храна. След това 30 минути лично време под погледа на възпитатели.
Когато пиша държава имам предвид всички нас. Към нея спадат и родителите на Мартинчо, които не искат да променят системата, не се интересуват от нея, а искат да е удобно само за Мартинчо. И са се хванали за 1200-1300 лева.
Аз не говоря за мижавите 10 милиона, които разни наивници ни размахват. Говоря за сериозни реформи и сериозно финансиране.
Крайно време е българинът да се заинтересува като данъкоплатец за какво точно плаща. И то преди детето му да се сблъска с нереформираната образователна система.
08 Февруари 2013 20:05
За да се оправят нещата, първото нещо което трябва да направи новото правителство е да уволни ВСИЧКИ чиновници от просветното министерство!!! Да назначи нови, най малко с 10 годишна даскалска практика, които да изработят един изцяло нов и приложим закон!!! Срамно е, нашето образование е последно в ЕС и продължава да пропада от тези некадърници...
08 Февруари 2013 20:17
В крайна сметка по-добър контрол от пазарния няма.

Хайде пак овехтелите мантри от началото на прехода!
При здравеопазването и образованието думата "пазар" е мръсна дума, не го ли научихте това?
08 Февруари 2013 20:47
Пазар...Колко хубаво...И чиновниците на сергията прибират парите...
---------------------------------
Блогът на Генек
08 Февруари 2013 20:52
след като родители, баби, дядовци плащат данък, част от тези пари би трябвало да отидат и да осигурят достъпа
Бабите и дядовците в общия случай не плащат данъци, освен ДДС. Но с бездетните и др. хора, които по една или друга причина нямат деца, какво правим с техните данъци? Ще се приспадат ли с една "такса, следваща ученика"?
става въпрос за около 10 млн. лв., които се падат на децата в частните училища и детски градини
Откъде "падат" тия пари? Ще има, ако са събрани данъци от всички, включително и от болните родителски амбиции.
Според Ирина Абаджиева от комитета тези пари всяка година се включват в бюджета за образование, тъй като при планирането му държавата не знае колко деца ще се запишат в частни училища
По принцип не се знае и колко деца ще започнат учебната година (има прогноза), но се знаят кои са училищата, учителите, инспекторите, какви са им разходите и каква сума ще е необходима да се предвиди. Въвеждането на "разходен стандарт за един ученик" има за цел единствено оптимизация и контрол на държавната и общинска мрежа от училища. Друг въпрос е колко е удачен. Но този финансов "стандарт" няма нищо общо с образователния стандарт, който всички трябва да спазват. Не може едни разходи, определени в една фирма (държавната училища мрежа) да се припознават като дължими в друга фирма (частните училища). Все едно да кажа: като нямам питания, вземане и даване с Конституционния съд, съм спестил на държавата поне едни 5 хил. лв. (месечната заплата). Да вземе държавата да ми преведе като "ваучер по юридически казус", защото аз ползвам частни адвокати.
В крайна сметка по-добър контрол от пазарния няма.
Може да се пробва една "свободна конкуренция" записването на децата в училище да става само след удостоверение за липса на данъчни задължения и "чисто съдебно минало". Па тогава може да се изчислява субсидията "парите следват ученика" според "данъчния принос" на ученика. Няма ли тогава да е по-справедлива сегрегацията?
08 Февруари 2013 21:11
Харесвам принципа "Парите тръгват след ученика" и се радвам, че той може и да стане български, но дано не се побългари. Преди 20 години щях да създам частно училище, но се отказах защото "който плаща той поръчва музиката". Сега вече наближава времето за разкриване на частни училища и в малките населени места. Ще се формира реален и конкурентен образователен пазар. Държавата ще има правата и отговорностите да ръководи и контролира учебно-възпитателния процес във всички училища. Да, ще се появят нови проблеми. Общините няма да са съгласни да поддържат финансово всяко частно училище. С право ще искат да имат мнение при откриването им, но и това ще мине. Количеството не води до качество, но заради качеството хората ще са съгласни да доплащат и в частните но и държавните училища...Дано мине и в пленарна зала, пък практиката ще покаже "кой крив и кой прав"
08 Февруари 2013 21:56
Добре де, за какво е тази статия, щом като горните напълно коректно я прочетоха като без
мислена?
08 Февруари 2013 22:05
Още един хубав ден за българското образование.
Беше съсипано висшето образование, всеки разумен човек ако направи сметка колко струва пълната издръжка на един студент, и че накрая получава една диплома ако е с меки корици все пак би послужила за нещо и колко ще струва същият студент в Германия то въобще не би поглеждал към НБУ например. Е в Германия все пак трябва да се учи, докато в НБУ, ПАТКА, ПУ-КА, и всякакви такива измишльотини е кеш анд кери, и може да ти се гарантира поне зам. министърски пост.
08 Февруари 2013 22:22
Дано мине и в пленарна зала, пък практиката ще покаже "кой крив и кой прав"


Коя пленарна зала?
08 Февруари 2013 22:37
Виж го ти даскала как си точи лигите за моите пари.
08 Февруари 2013 22:58
В някои частни училища контролът е толкова занижен, че учениците сами си определят оценките. Няма да споменавам имена на private schools, но гарантирам за съществуването на няколко такива, където при недоволство се мрънкоти пред директора /и то от страна на ученика, не на негов родител/ за по-висока оценка, за "несправедливост", за тенденциозно отношение и т.н., съответно учителят бива привикван, заповядва му се да няма конфликти, защото "учениците ни плащат заплатите и издържат училището"- проблемът е решен! Разбира се, има изключително реномирани частни училища, там годишната такса надвишава средния годишен доход на средния българин, като тези училища се контролират от определена/определени чуждестранни институции.
Що се отнася до държавното средно образование, то все още е сравнително качествено. Възпитаниците на която и да е елитна гимназия, от който и да е областен град, доста се запътват да учат в чужбина, а и се справят добре! Не знам какво точно е лошо образование?! Имайки "стремеж" да се осъществиш в келнерската професия, то ти трябват някакви елементарни познания по математика, основни понятия по география и история, малко чужд език и по възможност по-малко вулгарна физиономия. Е ли желанията ти са насочени към по-висше образование, имаш възможността да завършиш езикова гимназия /а в България гимназиите масово вече са езикови, дори в професионалните се набляга сериозно на чужд език/, да получиш добра подготовка по език, като в същото време се ориентираш към дадена специалност. Всестранно развитите личности останаха в измисления социализъм.
Като важен момент е и социалната среда в училище, а тя зависи от конкретната институция. Имам предвид, че конкурсното начало предполага и подбор на децата, които после формират облика и самата среда.
Най-големият минус е препълнените паралелки в търсените школа. Затова в Американския колеж са по 18 хлапета в клас, а в държавните елитни училища са по 29-30. Наистина качеството пада, колкото и да е именито дадено даскало. Чисто и просто поради невъзможност да се обхванат всички деца от преподавателя.
И все пак средното образование в нашата татковина е много добро.
09 Февруари 2013 00:30
Средното образование беше добро, сега ...
Образованието е услуга - извършва се на договорен принцип. В частното училище страни по договора са родителите и училището, в обществените - "обществото" и образователните институции на обществена издръжка, като родителите и в обществените училища са с доста значима роля - те до голяма степен определят мотивацията на ученика да учи и имат конкретни очаквания, които споделят ултимативно с учители, директори и пр., като са прави по дефиниция, особено като запрашват с министерство или инспектори.
За съжаление огромно мнозинство от родителите очакват от училището основно отглеждане на децата, образователните цели са някъде в периферията - детето да прекара деня в контролирана среда, в края на периода да получи тапия. В частното училище очакват по-добра материална среда и отношение, по-добре изглеждаща диплома - плащат си и ги получават. Образователните цели са водещи за родителите на ученици в малко училища - единици от частните и "елитните" обществени. За съжаление в последните нивото също спада - част от родителите смятат учителите за комплексирани, изкуфели заяждащи се некадърници (има и такива, но те ли са масата?), които в синхрон с "тъпи" програми карат децата да учат неща които нямат "никаква практическа приложимост" - кога на практика ще му потрябва на някой, освен тесен специалист, да намира дискриминанта, да отличи основа от киселина или да знае кой е Симеон Велики и защо е велик? И така подкованите им дечица намират благодатна публика сред връсниците си и ... следва неособено пригледни дипломи, които даже надценяват знанията на "чудесните неразбрани" деца. Фактът че няма образователна система в света, която да подминава подобни въпроси няма значение - нашата е "откъсната от практиката".
Та никакви реформи не могат да решат проблемите в образованието, докато възложителят(обществото - родителите) не постави образователните цели като най-важни. Приеманият в момента закон - сам по себе си не би бил голямо препятствие за истинска реформа, но в никакъв случай не е нещо, което да инициира реформа водеща до повече осмислени знания.
Парите следват ученика - това е правило в обществените училища от няколко години. Защо децата на хора плащащи високи данъци, да не получават нищо от полагаемата им се субсидия - частните училища предлагат допълнителни благинки (а и знания - ранното чуждоезиково обучение е масово там) - родителите плащат допълнително за тях, както и за по-малките паралелки - нали и в болницата те лекуват по клинична пътека, но си плащаш за екип, самостоятелна стая със нормални битови условия, и сумите за "лукса" често са в пъти по-големи от клиничната пътека, която покрива действително квалифицираната работа.
09 Февруари 2013 08:36
***
09 Февруари 2013 11:09
Темата е дискутирана многократно и все пак: няма начин за оценка на качеството на образованието докато не се въведат писмени квалификационни изпита с различни нива на трудност (матури) по няколко предмета (минимум 6) за завършено средно образование. Така държавни и частни училища ще се оценяват по един единствен критерий и частните училища със занижени изисквания сами ще отпаднат от системата на обучение. А тези от тях, които дават добра подготовка не виждам защо да не се финансират частично от държавата до нивото на държавните.
Подобен подход неминуемо ще повиши и качеството на обучение и в държавните училища, защото вече ниското качество няма как да се скрие зад раздути оценки.
И да добавя, както и по-долу беше посочено от Гошо: с квестори и оценители (двама) от друго населено място.
09 Февруари 2013 11:09
Що се отнася до държавното средно образование, то все още е сравнително качествено. Възпитаниците на която и да е елитна гимназия, от който и да е областен град


Качествено друг път. А възпитаниците на коя да е от най-смотаните гимназии, в който и да е областен град, не знаят столиците на държавите в Европа. Доказателство за това -- н'ам коя си златка в Биг Брадър.
09 Февруари 2013 11:11
Cruella de Vil 09 Февруари 2013 11:09


Контрол на качеството -- там е заровено кучето. При това трябва да е в началото и в края на учебната година. С квестори от друг град.
09 Февруари 2013 11:29
Средното образование беше добро, сега ...


Беше добро дотолкова, че контролът не беше толкова занижен. Иначе системата и тогава стимулираше зазубрянето. Пример от моето училище: в час по физика учителката чертае графика на дробно-линейна зависимост (на тока от съпротивлението) като изчислява координатите на две точки и тегли права между тях. Всичко живо чинно преписва. След отправена забележка от мен, прераснала в спор, резултатът беше ясен -- учителката коригира графиката, а аз получих 5-ца за годината, въпреки, че бях единствения, който реално следи какво се преподава.
09 Февруари 2013 11:45
а аз получих 5-ца за годината, въпреки, че бях единствения, който реално следи какво се преподава.

Въх, миличкият!
09 Февруари 2013 11:49
Въх, миличкият!


Типична ганювска реакция.
09 Февруари 2013 13:28
Пичове, а си представете, че сте собственик на частно училище, в което парите следват ученика. И, ученикът е тъпак от класа.
Едно въпросче - ще му пишете ли двойки?
Второ въпросче.
Имате изоставащ район - хората бягат, защото икономиката не върви.
Ще откриете ли там частно училище?
Или ще го откриете в София?
Трети въпрос - искате ли изоставащите райони да стават още по-изоставащи, с обезлюдени села, с бродещи и мародерстващи цигански банди, или не?
Четвърти въпрос - харесва ли ви как пазарът регулира Черноморието?
Искате ли и образованието да се регулира по същия начин?
09 Февруари 2013 14:07
Пичове, а си представете, че сте собственик на частно училище, в което парите следват ученика. И, ученикът е тъпак от класа.
Едно въпросче - ще му пишете ли двойки?
Второ въпросче.
Имате изоставащ район - хората бягат, защото икономиката не върви.
Ще откриете ли там частно училище?
Или ще го откриете в София?
Трети въпрос - искате ли изоставащите райони да стават още по-изоставащи, с обезлюдени села, с бродещи и мародерстващи цигански банди, или не?
Четвърти въпрос - харесва ли ви как пазарът регулира Черноморието?
Искате ли и образованието да се регулира по същия начин?


ами ако си учител в държ/общ у-ще, и заплатата ти зависи дали "тъпака от класа" ще мине в сл клас? ще му пишеш ли двойка?
ти в цигагноско у-ще не си ходил. братовчедка на жена ми е шев на циганско уще в северозапада. мноооооого интресни работи разказва, ама нямам време да пиша сега и тук.
пазарът си регулира великолепно черноморието, в рамките на правилата, установени от нас.
09 Февруари 2013 14:16
ами ако си учител в държ/общ у-ще, и заплатата ти зависи дали "тъпака от класа" ще мине в сл клас? ще му пишеш ли двойка?


пазарът си регулира великолепно черноморието, в рамките на правилата, установени от нас.


Точно казано. Само по себе си правилото "парите следват ученика" няма как да работи. Държавата, която дава парите, трябва да следи адекватно за качеството на продукта, получен срещу тези пари, и в държавните, и в частните училища. А именно -- адекватно външно оценяване с квестори от друг район (за големите населени места) или град (за малките населени места).

Трябва и още нещо, специално за районите с повече циганско население -- учителите да водят дневник дали учениците в началните класове идват с необходимите помагала, и ако не, да се води отчет. Съответно да се прилагат административно-наказателни мерки, вкл. и отнемане на децата поради липса на адекватни родителски грижи. За да е възможно последното, обаче, трябва да се оправят и заведенията за деца, лишени от родителски грижи, до ниво, в което външното оценяване там да е сравнимо с тези в нормалните училища. Нещо повече -- държавата в лицето на МОМН първо там трябва да покаже, че може да се справя със задълженията си, преди да изземва нови от родителите (задължителна детска градина от 4 год.)
09 Февруари 2013 14:34
Точно така.
Важи и за държавните училища, болници, университети.
Именно правилото "парите следват...", студента, пациента, ученика е убиец на образованието и на медицината у нас.
Обществените пари трябва да следват предоставянето на качествена и достъпна за всички услуга там, където обществото я е поръчало.
Точно правилото "парите следват студента" например уби българските университети, плюс смехотворната система за акредитация, разбира се, а сега и плюс смешните критерии, по които университетите могат да си произвеждат професори и доктори.
У нас само такъв модел може да работи.
Никакъв друг.
Прави сте и за Черноморието - такива са правилата у нас, такава пазарна регулация се получи.
Е, какво от утре вече ще имаме други правила в България ли?
Не мисля.
Затова и този експеримент ще донесе само л.на в целофан, каквото стана с т.нар университети като НБУ и П.У.Т.К.А, с туризма по Черноморието и пр.
Частното си е о.к. стига да не зависи от публичните пари и да е добре регулирано.
Всякакви ГМО експерименти за каращисване на обществени пари и частно предприемачество са обречени да произвеждат лъскави фалшификати и нищо друго.
09 Февруари 2013 14:36
Парите тръгват след ученика и къде да отиде той с тях

И понеже паре нема..където и да отиде ученика, все тази. Ако не се бръкне тейко му.
09 Февруари 2013 14:51
Разбрахме - образованието е лошо организирано. По долре ли беше преди 5 години, преди 10, преди 15 ? Или само да си чешем клавиатурата....Преди 60 год. бяхме 49 в клас в гимназията.Имаше деца, идващи всяка сутрин от близки села ,вървящи 5-6 км...И си носеха храна от къщи...Кви занимални, кви обеди...
09 Февруари 2013 14:59
А преди 10 000 години са ходели с кожи и са се биели с камъни.
09 Февруари 2013 15:14
А преди 10 000 години са ходели с кожи и са се биели с камъни.


И не е имало хинин.
09 Февруари 2013 15:24
Не знам как ще се осъществи този контрол, който трябва да покаже качеството на образованието?! Защото, точно както гошо споделя, той единствен в класа е следял урока по физика. Когато учителят преподава /да речем, че преподава качествено/, а 80% от учащите не ги интересува какво преподава, то каква отговорност ще му се търси на учителя. Синът ми има тройка по география в дипломата си. Струва ми се, че бърка столиците на Швеция, Дания и Финландия. И какво от това?! Владее два езика, доказни със сертификат. И е един от най-добрите студенти в своята специалност. Трябва ли в случая да се търси отговорност от учителката му по география, че не е успяла да запали в него интерес към падини, възвишения, морета, оекани и острови?
Децата на почти всичките ми приятели са завършили езикови гимназии, не визирам само столичани, а Русе, Пловдив, дори западналия Видин. Голямата част от тях сега се обучават в университети в Единбург, Авиньон, Мадрид, Копенхаген и т.н. Нека позагърбим таз типично българска черта да отричаме всичко. Има какво да се желае още. И винаги ще има. И така трябва да бъде...
09 Февруари 2013 15:27
Синът ми има тройка по география в дипломата си. Струва ми се, че бърка столиците на Швеция, Дания и Финландия. И какво от това?! Владее два езика, доказни със сертификат. И е един от най-добрите студенти в своята специалност. Трябва ли в случая да се търси отговорност от учителката му по география, че не е успяла да запали в него интерес към падини, възвишения, морета, оекани и острови?


От учителката не бива да се търси отговорност. От Вас също
09 Февруари 2013 15:36
От учителката не бива да се търси отговорност. От Вас също


И от Жул Верн.
09 Февруари 2013 15:42
А които пък хептен не са успели - отиват в полицията (със заплата поне илядо лева) и са горди с Ханко Брат.
09 Февруари 2013 16:59
От мен отговорност трябва да се търси, Асол. Точно това е проблемът, че всеки търси от училището и от учителите, а не поглежда собствения си двор. А в него трябва често да се мете - "Премеждията на един китаец в Китай" само дето в нашата държава все нещо ни е криво отсреща, да се взрем в собствените си слипове, да видим там накъде бие
09 Февруари 2013 17:14
Владее два езика, доказни със сертификат.


Книжка кола не кара, както и сертификат език не владее. Да си призная, и аз не бях силен по география. Проблемът не е, когато синът има тройка. Проблемът е когато има шестица, а не знае столиците. И е добре учителят да бъде стимулиран, ако болшинството от учениците му покажат подобрение на успеха, естествено при адекватно външно оценяване. А и да бъде наказван, ако неговите оценки драстично се разминават с тези на външното оценяване, или пък ако успехът на учениците намалява.
09 Февруари 2013 20:50
Към нея спадат и родителите на Мартинчо, които не искат да променят системата, не се интересуват от нея, а искат да е удобно само за Мартинчо.

Напълно са прави родителите на Мартично да смятат, че смисълът от съществуването на тая система е да е добре на Мартинчо. И затова я плащат тая система, а не за да е удобно на работещите в нея.
09 Февруари 2013 21:01
смисълът от съществуването на тая система е да е добре на Мартинчо. И затова я плащат тая система, а не за да е удобно на работещите в нея.

Въх, миличкият!
09 Февруари 2013 23:12
Въх, миличкият!


Явно меркурийката е от онези, които смятат, че системата е създадена да ги 'рани.
09 Февруари 2013 23:41
Родителите, затънали в кредити, като всяко обикновено семейство, свиват максимално разходите си, за да извадят още 200 лв. и да изпратят Мартин в близката частна занималня.


Добре де, 70-те% български семейства, дето нямат кредити, ненормални ли са?
09 Февруари 2013 23:42
Добре де, 70-те% български семейства, дето нямат кредити, ненормални ли са?


От гледна точка на банките са ненормални
10 Февруари 2013 09:40
Явно меркурийката е от онези, които смятат, че системата е създадена да ги 'рани.

Тц.
Меркурийката смята, че Ветов умее да прави деца, да ходи на работа в строителството, вечер и в почивните дни да гледа телевизия, особено мач, и да люпи семки.
Меркурийката също така смята, че Ветов не може (или не е можел) да се справи със свое дете в зряла пубертетска възраст, което за него е абсолютно основание да подари на класната на детето си за 24 май книга от американски автор със заглавие "Държавното образование води до затъпяване". Обаче Ветов не може и да отдели пари за частно училище, при което трагедията му става пълна.
Безотговорната Ветовщина може да предизвика единствино ефекта на
Същото може да предизвика Гошовщината, когато се мисли за по-голям от хляба.
10 Февруари 2013 10:03
когато се мисли за по-голям от хляба
10 Февруари 2013 10:12
Напълно са прави родителите на Мартично да смятат, че смисълът от съществуването на тая система е да е добре на Мартинчо. И затова я плащат тая система, а не за да е удобно на работещите в нея.


Системата има за цел да обучи Мартинчо. Не да създаде удобство на учителите.
Системата цели обучението да е разбираемо и удобно за повечето деца. Не специално за Мартинчо, Иванчо и Марийка. Поради тази причина родителите трябва да се стремят да притискат правителство, държава да подобрява непрекъснато системата. А не да се спасяват поединично.

Много драматично е описано нещастието Мартинчово в следните изречения.
Родителите на Мартин още не знаят на какво издевателство ще подложат детето си, когато подписват, че ще ходи цял ден в училище. Малчуганът става в 7 ч., започва часа в 8.30 ч., прибират го в 17 ч. - това са 10 часа без почивка, без място за игра в училището, а следобед седят по три деца на чин, за да учат и пишат домашни. В тази ситуация тръшкането и сълзите на Мартин, който от втория ден отказва да ходи на училище, са естествени.

За справка повечето ученици стават в 6.10 и започват в 7.30. Първокласниците наистина започват по-късно, което е нормално. Няма как тези 10 часа да са без почивка. Седенето на чин по трима не е удобно, което предполага, че родителите и обществото като цяло трябва да изисква от държавата да осигури нормално пространство за учениците. Че Мартинчо плаче от втория ден не е повод веднага да го местят. Защото ако я карат така, Мартинчо ще се разреве и на втория ден след като постъпи на работа и се окаже, че бюрото му не му харесва.
Естествено влагам доста ирония в този си пост. Обичам децата, затова съм и учител, но има родители, които са силно убедени, че учителите трябва да имат особено специално отношение към определени ученици. Това е възможно донякъде, но няма как постоянно да толерираш някого, да бдиш над него и да го смяташ за привилегирован. Учителят няма това време, защото има и други деца, с които да се занимава, а и е проява на дискриминация спрямо останалите ученици.
10 Февруари 2013 14:49
Парите следват ученика
е измама, замислена с оглед бъдещото съсипване на образованието.
Образованието у нас е обществена услуга, обществото плаща децата на всички да получат образование, универсално, задължително, общодостъпно и контролирано от обществото. Частно образование означава че докато са в сила горните условия, някой се е отказал от тази услуга и следователно не може да претендира да му се изплати неговата парична част.
10 Февруари 2013 16:18
Откъде-накъде пази за частните училища от държавния бюджет?Който си е направил часстно училище да му мисли как ще се издържа.Лафовете на бившия министър-гьон сурат, че и там учат нашите деца не върви.Открил си частно училище, да си си правил сметка как сам ще го издържаш.Бюджетът да е само за държавните и общински училища, контролирани всестранно от министерството - за брой ученици, ефективно преподаване и успеваемост.
10 Февруари 2013 22:43
контролирани всестранно от министерството - за брой ученици, ефективно преподаване и успеваемост


Де да беше така, както го описваш...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД