:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел променя етикетите на нехранителните стоки

Страната на произход на продуктите задължително трябва да бъде изписана от 2015 г.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз връща от 2015 г. върху етикетите надписа "Произведено в...", съобщи Европейската комисия, след като парламентът я призова да предложи ново законодателство за обозначаване на нехранителните стоки.
ЕС връща етикетите, съдържащи надпис "Произведено в..." върху нехранителните стоки, съобщи пресслужбата на ЕК. Това ще стане от 2015 г. В момента също има изискване за обозначаване на страната на произход на вносните стоки, но досега не бе задължително да се уточнява националността, тъй като Общността е един общ пазар и се смяташе, че това не е необходимо. ЕК обаче смята, че етикетите трябва да съдържат това уточнение, за да може по-лесно да се проследяват опасни стоки и ако се налага, по-бързо да се изтеглят от пазара. Евроекспертите са установили, че почти 10% от опасните стоки не съдържат информация за страна по произход, което затруднява идентификацията им на пазарите в 27-те страни членки и отнема повече време, когато се налага да бъдат свалени от рафтовете.

"Потребителите очакват предлаганите на европейския пазар продукти да са безопасни. Предприятията очакват да работят при справедливи търговски условия. Властите се нуждаят от подходящи инструменти, за да работят ефикасно и ефективно. С приетите днес законодателни предложения комисията се стреми да отговори на тези очаквания", заяви еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.

Брюксел дава две възможности на производителите да обозначават къде са направени стоките: да отбелязват, че стоката е Made in EU или Made in ... (определена държава). Ако материалите или сглобяването се правят в повече от една държава, ще важи принципът за обозначаване на основния елемент. Например дреха, която ушита в Китай, но има италиански копчета, ще се продава като Made in China, а не като италианска. Обувки от турска кожа и египетска подметка, но ушити във Франция, ще мога да се продават като Made in France, тъй като според ЕК най-важното за една обувка е къде е "сглобена". Ако това е невъзможно поради размера или естеството на продукта, Made in... ще стои на опаковката или в документацията, придружаваща продукта.

Всички нехранителни стоки, внесени в ЕС, ще трябва да съдържат на етикетите страна на произход и отговорен за това е вносителят. Задължително трябва да се изписват името и адресът на производителя или вносителя, както и телефон, на който потребителите могат да задават въпроси или да подават оплаквания.

КОНТРОЛ

ЕК възнамерява да опрости и правилата за наблюдение на пазара, като това в бъдеще ще се прави по една обща разпоредба, а не според различни актове в зависимост от вида на стоката. Ще бъде създадена обща база данни с резултати от проверки за безопасността на различни стоки. Те ще се признават във всички страни от ЕС и местните власти няма да правят отново подобни инспекции.





2
4530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Февруари 2013 21:29
Към 2015 г - я камилата , я ЕС........
14 Февруари 2013 11:20
С цел спесятаване на тонове мастило и милиарди на данъкоплатците - предлагам:
Надпис "Made In ..." да се слага САМО на нехранителни стоки, които НЕ СА произведени в Китай (т.е. - около 0,1% от всичките). За останалите 99.9% мастилото ще се спести, а ошашавеният EU потребител и без това е наясно откъде идва всичко...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД