:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Топло?

Калин Донков
Не става ясно дали последните седмици са наистина меки за средата на зимата, или ги затоплиха декемврийските сметки за ток, които горят по площадите на българските градове. Излизат по тези площади обидени и гневни хора и палят купчинки хартия, като че така ще унищожат гадното чувство за грабеж, съзнанието за грабеж, самия този грабеж. Огненият ритуал се разпространи бързо, но не както се разпространява огънят, а този път по жиците, светкавично и безшумно - като електрически ток, онзи електрически ток, който от години олицетворява надменната и нагла сила, злоупотребяваща с търпението на българина.

И сега пред очите ни нещо се обръща в пепел - може би наистина търпението, а може би илюзията, че империята на злото някога ще трепне и ще отстъпи. Империята, която е завладяла, държи и препродава най-насъщната енергия на днешния живот, без която пулсът на държавата, на всеки дом, замира, а светът ни се обвива в мраз и тъмнина. Човекът пробва да се изтръгне от нейните нокти, но това ще бъде един дълъг гърч на съпротива, който безогледната днешна власт ще манипулира с наслаждение, още повече че над романтичното пламъче от запалените сметки вече греят ръце почти всички политически сили.



Особено се възбужда гневът на гражданството от надценките,



с които чуждестранните дружества товарят действителната цена на тока. Електропреносната мрежа гълта почти толкова пари, колкото и самото количество потребена енергия. Особено обидно за населението се оказва перото "достъп". Достъп до мрежата - това се възприема като гавра. Защото огромна част от нея се свързва с незабравимото национално усилие по електрификацията.

Преди народът да научи, че социализмът е съветска власт плюс електрификация, тук вече е било ясно, че елeктричеството е друго качество на живот, че то е условието, без което няма модерна (днес бихме казали европейска) България, няма бъдеще, няма разцвет. И независимо от това, което впоследствие се случва по нашите земи, подемът сред хората, посветен на това дело, макар и неизследван, неописан, трудно може да се сравни по своята спонтанност и покъртителна всенародност.

Покрай излезлите напоследък книги за Гена Димитрова, а може и поради друга причина, чета по вестниците, че детството й е минало в къща без електричество. Това е твърде двусмислено и заблуждава днешния читател. Певицата не е расла в бедност или в някакво гето. Просто в нейното голямо, няколкохилядно село Беглеж електричество не е имало в нито една къща, нито в училището, нито в общината, нито в черквата и пощата. Гена е учила уроци, писала домашни, учила се е да плете и да бродира на газена лампа. Електричеството идва в селото, когато тя е вече в трети клас. Как става това?

В историята на Беглеж се споменава, че това е "първа и най-тежка задача", извършена "с материали и труд на населението". Селото е далече от далекопроводите и първата задача е да се съберат 3 тона бакър, срещу който да получат от фабриката нужния проводник, чрез който да го свържат с националната мрежа. Т.е. това е въпросният "достъп". Онези, които помнят онова време, знаят, че тогава медта беше най-конвертируемото притежание на всяко домакинство. Медните съдове бяха нещо като твърда валута. Те се предаваха от майка на дъщеря, принасяха се в зестра, поддържането им беше гордост на всяка стопанка. Стотици фамилии калайджии се грижеха за това - занаятът им бе сигурен и недостъпен за външни хора. Та в името на електрификацията селата се разделяха с тези семейни притежания, тави, менци и тигани, а чел съм преди време, че в купищата меден скрап можели да се открият негодни духови инструменти от селските музики, както и бракувани казани за ракия.



В онези купонни времена "стимулирали" работниците от бакърената фабрика



със сланина и сирене, с брашно и олио, с яйца и варива, за да ускорят поръчката си. Из цялата страна селата събирали бакър и нетърпеливо чакали жица. Всяко семейство трябвало да осигури и по един дървен стълб. Специална комисия избрала и маркирала в землището 600 дървета, които отговаряли на стандарта. Набавили трансформатори. На 31 декември 1949 г. къщите в Беглеж светнали. Вечерта в салона на читалището селото отпразнувало събитието по незабравим начин: гледали филма "Каменното цвете", прожектиран със собствена (на селото) киномашина, купена срещу доброволно събрано от жителите жито.

"Каменното цвете" е необикновено пищна за онова време, цветна, пълна със звезди на съветското кино филмова приказка. Така приказно ще да се е сторило тогава, в новогодишната нощ, идващото време, бъдещето, електрическата цивилизация. Какво от това се оказа истина и какво - заблуда, се разкри след десетилетия. Но истина е, че светването на електрическите крушки е било знак за промяна, надежда, а и гордост.

Такава е историята на въпросния "достъп". Този "достъп", който днес вбесява обществото и е извор на брожения. Този "достъп", който се оказва продаден (а според други откраднат) на чужденци, на които в някои страни почнаха да им показват вратата. Този "достъп", който нашите деди са прокарвали с надежди, а днес е източник на разочарование. Тъжно и унизително е да видим как ентусиазмът и жертвите им днес цинично се обръщат срещу техните потомци.



Каква ще е тогава добрата новина?



Добрата новина е, че в продължителното и обезверено лутане за съживяването на демокрацията тези протести са като първо реално напипване на посоката. Като знак, че гражданинът не може да бъде лъган, тъпкан и ограбван безкрайно и без последствия. Народът на улицата търси промяна в цялостния си живот, промяна в днешния си хал, промяна в утрешната си съдба. И като в познатата игра на топло и студено, днес, огряна от пламъка на запалените сметки, България с надежда изрича: топло, по-топло, мааалко по-топло...

22
7489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
14 Февруари 2013 20:42
Авторът,
14 Февруари 2013 21:32
14 Февруари 2013 21:37
Чудесна публикация, г-н Донков, много навреме и право в целта! Съвършено вярно е, че духът излезе от бутилката и няма повече да се върне обратно, докато не измете всички келеши от властта. Започна се и дано най- накрая разберем, че обединената ни воля е велика сила! Да се надяваме, че ще дойде денят, в който криминалната енергия на бандити и недостойни политици ще бъде изправена пред справедлив съд и всеки един от крадците и батакчиите ще бъде сурово наказан. А откраднатото - върнато на държавата и народа. Бъдете здрав и очакваме нови присъди от Вас!
14 Февруари 2013 21:46
Отново хубав текст, г-н Донков!
Но не е проблемът в "достъпа" или надутите сметки. Проблемът е на какво прилича българското село - хилядолетна опора и гръбнак на държавността по нашите земи.
14 Февруари 2013 22:10
Благодаря, г-н Донков, за прекрасната история за Беглеж. Заради такива текстове чета "Сега". Такива текстове правят вестника единствен и неповторим у нас.
14 Февруари 2013 23:50
Този "достъп", който нашите деди са прокарвали с надежди, а днес е източник на разочарование.

Ами то винаги едни печелят и съзидават, а други харчат и рушат.
Надграждането е трудно, непонятно и трудно разбираемо. Сигурно, защото е по-лесно да разрушиш една къща/държава отколкото да я съградиш и потегнеш.
15 Февруари 2013 00:27
Знаеш ли драги Калине, че в твоя Беглеж нощ не минава без мангалите да свалят поне 50-60 кила медна жица отгладувана от беглежани. Зор са видяли. А "държавата" спи. Успокоява ги само това, че тая жица вече не е тяхна, а на ЕРП-то
15 Февруари 2013 06:23
Май ще кандисаме на шистов газ?
ПЕТ ПЪТИ по-евтин...
15 Февруари 2013 06:41
ПЕТ ПЪТИ по-евтин


Той и токът е едва една трета от стойността на фактурата...
15 Февруари 2013 08:40
за автора
за всички настоящи политици. Опичайте си акъла и бягайте! Не ни принуждавайте да съгрешаваме...
15 Февруари 2013 08:48
Г-н Донков, статията е хубава – сдържано емоционална и с носталгия по добрите спомени, но поддържа грешната посока на протеста – т. нар. "достъп". Защо е грешна? Ами защото този достъп, създаден на някои места "с материали и труд на населението", а на други – с държавни пари, което е почти същото, трябва да се поддържа в изправност. А това струва пари – както за материали, така и за да се плаща на хората, които го правят – български граждани, между другото. Как мислите се възстановява т. нар. преносна мрежа след повреди, особено при тежки зимни условия, когато проводниците се късат от буря или обледеняване и при всякакъв терен – в равното и в трудно достъпни места?
Отделен въпрос е дали трябва да струва толкова пари, но все пак цената му е резултат от детската мечта на българите - пазарната икономика. Тази дейност – доставката на произведената електроенергия и поддръжката на преносната мрежа бяха продадени в съответствие с изискванията, за да имаме пазарна икономика, въпреки че дейността си беше печеливша и преди продажбата.
Някои твърдят, че от държавния монопол по-лош е частният, което е и нашият случай.
Чуват се напоследък нови мечти за възможност за избор на доставчик. Така щяло било да се разбие монопола с конкуренция. Тази фантазия може и да се реализира, да речем, след 50 години, но в настоящия момент няма да я бъде – няма техническа възможност, а и пак пари ще трябват и познайте кой ще трябва да ги плати. А резултатът пък ще е горе-долу същият като от продажбата на ЕРП-тата.
Коя е вярната посока на протестите? Мисля, че от горното е ясно, макар че влакът за протести в тази посока е изтърван преди 7-8 години, когато продадоха кокошката снасяща златни яйца за смешни пари, но според пазарното правило – цената е според това колко е готов да плати някой (много хитро!). А защо трябва да го продаваш??? Мълчание…
15 Февруари 2013 09:32
браво на автора!!
15 Февруари 2013 09:49
Добрата новина е, че в продължителното и обезверено лутане за съживяването на демокрацията тези протести са като първо реално напипване на посоката. Като знак, че гражданинът не може да бъде лъган, тъпкан и ограбван безкрайно и без последствия. Народът на улицата търси промяна в цялостния си живот, промяна в днешния си хал, промяна в утрешната си съдба.

чудесно изречение, за съжаление много оптимистично и далеко от действителността.
15 Февруари 2013 10:22
Донков, както винаги
Добре е, ако тези протести за топлото и светлото стимулират връщането на историческата ни памет. В Герловото токът дойде към 1956 година. Спомням си този процес на събиране на бакъри. А ако нашето поколение припомня на децата си "нашата" гордост от строителството на Язовир "Искър" и цялата бисерна огърлица от язовири и водни електроцентрали из цяла България с "върха - " ПАВЕЦ "Чаира". После "Мариците" с уникалната си българска технология за производство на ток от нискокачествени въглища. После "Бобов дол"- ския и Пернишки енергиен компекс... И "перлата" в енерегийната корона АЕЦ "Беляне"!
Нещата няма да се променят докато не ударим клеймото на позора по челата на всички отцеругатели и мйце-продавци, които съсипаха този наистина всенароден отрасъл - енергетиката и превърнаха нашата пот, кръв и енергия в "гьол"-ове, в разбойнически ЕРЕПЕТА и прочие човеконенавстни системи за ограбване на нашето национално богатство от наши и чужди разбойници.
Може би пък тези протести ще върнат партиотичната ни памет и стремеж към съзидание и достойнство!?
15 Февруари 2013 10:53
Уплах

Не, не не!
Джафка банкянско кутре,
и готов да продаде
даже свойте туй пале!

Външен вид - на изполин,
а душа - на чер мискин.
Мишка в дупката се свряла!

Сметка иска материала!!!:

- и за пошлия Де КеВър,
-и за дюните в Несебър,
-битието на "Московска",
-и по случая"Марковска",
-за приятелката в Се Ге Се,
-новото ни Ве Се Се,
-Прокурора- Цецо -мил;
не една душа затрил,
с прословути Се Ре Се-та,
на безскрупулни ченгета,
- и за лятното мачле...

Тежко е за туй борче
все така да продължава
цял народ да заблуждава.
15 Февруари 2013 11:00
Който си го може /писането/, си го може!
15 Февруари 2013 11:11
И за беглежчанката Гена Димитрова :

Натисни тук

15 Февруари 2013 11:12
Добрата новина е, че в продължителното и обезверено лутане за съживяването на демокрацията тези протести са като първо реално напипване на посоката. Като знак, че гражданинът не може да бъде лъган, тъпкан и ограбван безкрайно и без последствия.

Точно! Не може измамите и безобразията спрямо българите да продължават до безкрай! Чашата на иначе волското ни търпение, този път наистина преля!
Г-н Донков!
15 Февруари 2013 11:43
Като начало на събуждането на народа,това е добре. Трябва ни обаче обединителна национална кауза,и АПОСТОЛИ.
15 Февруари 2013 13:55
Fafner 15 Февруари 2013 08:48
Какво е достъп до някаква мрежа? Какво се поддържа за този достъп?
Това не е пренос по мержата, а достъп, каквото и да означава това.
*
За ЧЕЗ
Процент на достъпа и преноса при двутарифен електромер за домакинства от общата цена на тока, който плащаме:
-
Достъп до разпределителната мрежа Дневна: 2.98% Нощна: 4.23%
Достъп до електропреносната мрежа ВН Дневна: 3.74 Нощна: 5.31
.
И преноса
.
Пренос през разпределителната мрежа Дневна: 24.26% Нощна: 34.43%
Пренос през електропреносната мрежа ВН Дневна: 5.47% Нощна: 7.76%
.

Разбира се, че трябват средства за поддържане и доизграждане на мрежата, но някъде да можеш да прочетеш колко средства са платени за тези цели и колко са изразходвани по предназначение? Колко хора сами си платили и направиха трафопостовете, а после ги подариха по принуда на ЕРП-тата? Къде е статистиката за тези средства? И това става сега, а не когато се прокарваше електричество за пръв път в много населени места, за което пише и Калин Донков.
Прав е разбира се Калин Донков - доят ни за нещо, което ние сме построили и беше наше, но демократите го подариха сякаш е тяхна лична собственост, присвоявайки си правото да правят каквото си искат от наше име.
Сега демократите трябва да си заслужат жълтите комисионни, заради които подариха ЕРП-тата и не смеят да гъкнат пред новите собсвеници.

15 Февруари 2013 14:22
по аналогия се сещам за водата в наше село, която е БЕЗПЛАТНА!!! Навремето селото със собствен труд и материали си направило каптажа и си прокарало тръбопровода. И сега няма монополисти и кожодери...Чудя се кога държавата ще се усети, че водата е нейна "собственост", и да почне да събира такси и за това !?? :-(
15 Февруари 2013 15:38
XYZxyz
Преди всичко не си мисли, че са ми много мили тия с "преноса". Опитвам се само да кажа, че протестът срещу тях е като да протестираш защо вали. Подариха им бизнеса и те просто си използват собствеността. Други са виновниците – тези, които го подариха и вероятно си прибраха комисионните.
Не знам какво точно имат предвид под достъп и къде е границата с преноса, но все едно достъп и пренос има или най-малкото ще измислят някакво обяснение. По-същественото е, че за тази дейност няма как да не се плаща и цената се определя по някакви съгласувани с ДКЕВР правила. Т.е., възможност за контрол има, но има и съмнения за това как се прави.
Не е толкова голяма беда, че не можеш да прочетеш, за кое колко пари изразходват. Да не би да ти казват защо сиренето, да речем, струва 6-7-8 лева. Бедата е, че тези, които трябва да знаят и да ги контролират, изглежда не го правят щом сега щели да проверяват всичко. Ами досега защо не го провериха?
Разбира се, Донков е прав за това, че ни доят, но че това, с което ни доят, било наше някога какво значение има. Вече не е наше и никой, който е на власт, няма да посмее да го поиска обратно. Нали ги слушаш какво говорят – членове сме на ЕС и няма кой да ни го позволи. Моментът за протест срещу продажбата беше, когато се канеха да го направят. Само че тогава у нас цареше задоволство, че предстои да ставаме членове на ЕС и кой ще ти се занимава с някакъв си ток :-) Ток ще има казваха – от Европа ще вземем. Впрочем така казваха и по време на разяснителната кампания за референдума и всички пак бяха спокойни или поне повечето – дори не си направиха труд да отидат до урните, защото не били компетентни и информирани. Като че ли са много компетентни и информирани, когато си избират управници, дето им продават собствеността за жълти стотинки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД