:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 685
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Делото "Октопод" може да тръгне отначало

СНИМКА: БГНЕС
Румяна Ченалова
Делото "Октопод", по което главен обвиняем е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, може да остане без съдия. Това стана ясно от думите на шефа на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров. Причината е разследване, което се води в Македония. По него може да бъде привлечена като обвиняема съдия Румяна Ченалова.

Става дума за дело за източване на македонската компания "Македония Табак". Според публикации на "Капитал" управителят на "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски е прехвърлил дялове от дружеството за общо 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс". Според македонските разследващи Ченалова, по онова време адвокат, е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма - кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев - бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора - БТ". В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инженеринг" (която се занимава с фуражи). При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били вземани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи "Капитал".

От думите на Тодоров стана ясно, че има съдебна поръчка от македонските власти за разпит на Ченалова. "Тя няма качеството на обвиняемо лице. Ако бъде привлечена, трябва да бъде отстранена от длъжност", обясни шефът на етичната комисия. Ако това се случи, делото срещу Алексей Петров трябва да започне отначало.

Според Тодоров ВСС е стигнал до македонската история, докато е проверявал друг сигнал срещу Ченалова - че е била адвокат на една от обвиняемите Лазарина Георгиева по делото за пране на пари "САПАРД", а след това и съдия по този процес.
8
5151
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
14 Март 2013 20:56

Футболен турнир „Йордан Динов“ ще се проведе в Благоевград
14 Март 2013 21:11
Цецоуу, това щеше да ти хареса, нали? Зависим съдия да съди Трактора, пък ти да и сочиш папчицата. Найс, а?
14 Март 2013 22:08




"Цецоуу, това щеше да ти хареса, нали? Зависим съдия да съди Трактора, пък ти да и сочиш папчицата. Найс, а? "


14 Март 2013 22:23
Този съдия е бил избран не случайно да гледа т.нар. дело "Октопод".Точно защото е бил зависим.И от МВР това са го знаели много преди сега да се разшуми.Просто в момента нещата излязоха от контрола им и на това се даде публичност.Което им разваля пасианса за редене на присъдите.
14 Март 2013 22:31
Ама сме една държава ... чудя се защо не можем да приемем, че сме дребни тарикати и да си направим живота като за себе си, вместо да се правим на културни по чужди показатели. Ще си избираме, който ни се види най-левент да набива канчетата на другите левент, ще запишем в Конституцията, че може и дори трябва да го прави. После ще му се разсърдваме и ще обръщаме палачинката. Да си узаконим рушвета - назначават се от левента бирници дето срещу, колкото поискат да раздават общото, както им скефне, той да се оправя с тях, колко остава за тях, колко той прибира. Хм, пенсионерите - ми като избират левенти да им се молят после да ги хранят. То не че не е така и че закона е само фасон за пред света де.
15 Март 2013 10:05
Май се прави всичко възможно Петров да се влачи по съдилища докато е жив. Какво е виновен той в какви дела се е забърквала съдийката му? Той ли си я назначи? Шумотевицата около себе си той ли я сътвори?
Не защитавам Петров. От начало беше интересно как ченгета си вадят кирливите ризи и се бият кой с каквото има- с ум, с власт, с пари... Но сагата стана скучна и се изражда във водевил. За зрителите.
А виновните - да бъдат осъдени и да си носят отговорност за действията. Кой в каквото е виновен. Без значение на заеманите постове.
15 Март 2013 14:03
Как можаха да окипазят тоз хубав човек?!
15 Март 2013 17:43
Глупостта ходи само в по Герб, които я пренасят и на съдебната система. Толкова глупост се развива в тази България. Кога ли ще се оправим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД