:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 677
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще дава еднократни помощи за най-бедните в нарушение на закона

Все още не е ясно откъде ще се намерят пари, нито как ще се определят нуждаещите се
За да тушира социалното напрежение, служебното правителство смята да раздаде еднократни помощи за най-бедните, като пренебрегне ограниченията, заложени в законите. Това стана ясно от последните изяви на социалния министър и вицепремиер Деяна Костадинова. "Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна", обясни вчера пред БНТ тя. Ден по-рано Костадинова гарантира подкрепа поне на хората, които не могат да си покрият енергийните сметки.

Според закона за социално подпомагане помощи се отпускат за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, но след социална оценка, която доказва, че са изчерпани всички други начини за самоиздръжка и издръжка от роднини. През миналата година например еднократна помощ са получили едва около 7700 души при 210 000 с помощи за отопление и над 50 000 социално слаби на месечно подпомагане. В бройката са пострадалите от наводнението в Бисер, миньорите от ГОРУБСО-Мадан и металурзите от ОЦК "Кърджали". За да успокои напрежението тогава, правителството на ГЕРБ също наруши закона, като отпусна помощта за всички независимо от финансовите им възможности. След многократните критики, че не може да се раздават социални помощи в нарушение на закона, кабинетът на Борисов измисли друга схема - отпусна на пострадалите при земетресението в Перник по 325 лв. с постановление, в което не се позовава на никакъв нормативен акт.

Възможно е служебният кабинет да преструктурира бюджета за 2013 г. и да даде допълнителни пари на социалното министерство. Тогава помощите могат да се разпределят през фонд "Социална закрила", но и това става след социална оценка и доказателства, че са изчерпани всички други правни възможности за подпомагане на лицата.

Законно кабинетът може да подкрепи най-уязвимите групи, и то дългосрочно, като увеличи гарантирания минимален доход, върху който се изчислява размерът на социалните помощи и правото за достъп до тях. Синдикатите искат помощите да се изчисляват поне върху 74 лв., което по разчетите на социалното министерство би струвало на бюджета около 20 млн. лв. повече на година. Може да увеличи и размера на социалната пенсия за старост, която от 1 април трябва да стане от 100 на 110 лв. Това е около 24 млн. лв. повече за НОИ. Може да се увеличи и минималната заплата. Останалите социални плащания и обезщетения минават през промени в закони, които са невъзможни без парламент.

Не е ясно как ще се определи най-уязвимата група, нито колко ще вземат хората. Обещанието е това да стане ясно до седмица, когато се установи с какви резерви разполага бюджетът. От думите на Костадинова се подразбира, че ще се търси вариант за изплащане на допълнителни пари към енергийните помощи. Но не става ясно дали ще бъдат подкрепени всички 210 000 домакинства, които са получили такива през този отоплителен сезон, или само най-бедните от тях. Освен това и доста хора, които не получават енергийни помощи, не могат да си платят сметките за ток. Не е ясно те на какъв принцип ще бъдат пресети и подпомогнати, ако Костадинова смята да изпълнява обещанията си.

Бившият социален министър Тотю Младенов призна, че има около 50 000 души, които са отпаднали от подпомагането най-вече заради притежание на още един имот освен основното жилище. В други закони и наредби има вкарани още категории социално слаби. Например списъкът с бедните, които трябва да получат храна от БЧК, е от над 300 000 души и в него влизат освен хората с енергийни помощи и майките, които вземат помощи за гледане на дете до 1 година, които гледат деца с увреждания, които са взели помощи за първолаци, грижат се за хора с увреждания, получили еднократна помощ по закона за социално подпомагане.

КНСБ вчера изчисли, че 400 млн. лв. от бюджета могат да се пренасочат като социални мерки към най-бедните и към икономиката, без това да се отразява на дефицита. Синдикатът иска да се вдигне минималната заплата с 30 лв. до 340 лв. от 1 април, а социално слабите и пенсионерите с месечен доход под 200 лв. да получат по още 56 лв. към енергийната помощ.

144
6029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
144
 Видими 
14 Март 2013 19:46
Пак ще купуват циганите преди избори. А има работещи бедни!?
14 Март 2013 20:01
Даа циганите пак ще намажат филийката.
14 Март 2013 20:08
Кабинетът ще дава еднократни помощи за най-бедните в нарушение на закона

Казано без заобиколки ще се купуват цигански гласове...еднократно.
А че било нарушение на закона...че кога ГЕРБ са се съобразявали със закона, когато си мажат филиите?
14 Март 2013 20:31
Раздаване на помощи на ръба на закона, и то в спешен порядък, означава само едно - официално признат ТОТАЛЕН провал на герберското управление. Особено в политиката по доходите и закрилата на най-слабите слоеве на населението. Провал изобщо на членството на България в ЕС. Едва ли точно Д. Костадинова би дръзнала да го направи. Макар да е в ситуация да няма полезен ход.
14 Март 2013 20:38
Това е може би последния шанс на традиционните и еднодневни партии,защото надвисва пролетарско-циганска революция.
Натисни тук
14 Март 2013 20:38
Евижън мили,
Глух ли си, че не виждаш тоталното срутване на Пирамидата на прехода, та кокала на ГЕРБ подяждаш ???
Имаш достатъчно много постинги, за да си помислил дори, че Кучето за хей тъй ти лае.
Бъди умен и не гледай телевизия...
14 Март 2013 20:39
А тези които бяха средна класа а вече не са благодарение на ГРБ? Нали те са на улицата, а не социално слабите! Те са тези които се тревожат че вече не могат да си плащат сметките, социално слабите и без това не плащат- нали имат помощи за отопление
14 Март 2013 20:40
Народа има пари. Трийсет милиарда спестени в банките. Да си помагат един на друг. Има закон за издръжките - все некой роднина има хилядарки в банката. Просто съдът да ориенира бедните роднини към богатите.
14 Март 2013 20:43
Grund40 от 14 Март 2013 20:38,
Ситуацията тук е "напрегнато демократична". За да си с мирна съвест, до 1 000-ния си постинг в този Фор-ум, предимно се оглеждай, повече чети и питай умно.
Забрави Хинструктажа, защото те съветва местното Куче. Останалато си е за твоя сметка...
14 Март 2013 20:49
...миньорите от ГОРУБСО-Мадан и металурзите от ОЦК "Кърджали"...


Някои малоумници, може ли да обяснят какво общо имат циганите с тези отрудени хора, които са си заработили парите? С честен труд и пот на челото.
14 Март 2013 20:57
beagle, за срутванео си прав. Но при ГЕРБ завърши един цикъл, към който се стремяхме през всичките тези години, за които споменаваш. При това този цикъл завършва с тотален крах. Раздаването на пари на калпак на най-бедните, за да си платят стоки и услуги от първа необходимост е последният пирон в ковчега на европейската мечта, катастрофирала в жестоката българска реалност на стотици хиляди работещи бедни, изпаднали в тотална мизерия и пълно оскотяване. Без надежди, без мечти, без бъдеще тук. Преди ГЕРБ да дойде на власт, да си го кажем честно, не беше така...
14 Март 2013 20:58
Дано сетите броя на "законово" нуждаещите се от помощи в София и големите градове. Сетне им оценете "харистократизма" към днешният ден на реална аномия на "съвкупността". Такавата задачка не е за компютер...
14 Март 2013 20:58
Кабинетът първо да ги заработи тези пари,пък след това да ги дава.Пък може да ги извадят и от собствените си джобчета
14 Март 2013 21:13
Статията ме разсмя с опитите си да търси под вола теле. Желанието на правителството е похвално, а начини, според закона ще се намерят.
-
Лошото е, бедните в България са с пъти над тези милион и половина души, а 20 или 50 лева са смешни, при положение, че говорим за месечни сметки за ток от по 400 лв., а килограм кашкавал достигна в последната седмица цена от 40 лв..
-
Месечната сума, която може да осигури на един човек елементарна храна и икономично отопление надхвърля 1000 лв.. Всичко под това е глад и студ в буквалният смисъл.
---
Та, понеже няма как на над 5 000 000 човека веднага да се осигурят по толкова, то вероятно по-добрият вариант би бил възможните пари да се насочат към изграждане на социални кухни, перални и бани. Така по-малко хора ще гладуват (буквално) и ще въшлясват.
14 Март 2013 21:25
И тъкмо и на армията ще намерят работа с тези бани и перални,че тя е най-голям специалист май в тази област
14 Март 2013 21:32
komar1,
служил съм в строителни войски (1983-1985), а знаеш, че там освен политически неблагонадежните (като мен), бяха и циганите и турците. Та, когато имат условия циганите поддържат добра хигиена, а когато нямат и българите се овоняват и въшлясват. Цена на вода, на загряването й, на перилни препарати и сапуни, са голям разход, спрямо доходите за голям брой от хора. Затова, освен социални кухни, трябват и социални перални и бани. Слава богу, че санирането не тръгна и мнозинството българи все още притежават жилищата си. Иначе щяха да трябват и социални спални.
14 Март 2013 21:38
Преди 23 г., още преди първите избори изказах мнение, че ако до максимум 6 г. - т.е. до към 1996 не станем нормална европейска държава- тръгваме (държавата) към Южна Америка. И че не е чудно у нас да се установи нещо като перонистки режим.
И ей на - започват да раздават пари. Само не знам Евита коя ще да е.
...........
Или това е първия перонистки режим, а Евита ще се появи в последствие.
14 Март 2013 21:39
ами аз затова предлагам армията да се заеме..И без това по цял ден си чоплят носовете.Имат водовозки,походни бани,машини за изпиране и изпарване на дрехите.С една дума- хем са напълно подготвени, хем и тренират
14 Март 2013 21:42
Ето това е...раздаваме пак помощи на калпак...детски на калпак...майчински на калпак...помощи за най-мързеливите...увеличаваме гетата умишлено...това служебно правителство ако кара така, значи тръгва по утъпкания бесепаро-герберски път на демографски геноцид спрямо българите...рай за гетата и ужас за бедните работещи...
14 Март 2013 21:43
komar1,
майтапа си майтап, но например софийските обществени бани, които ги превърнаха в офиси на общински фирми, лесно могат да станат добри социални центрове съчетаващи кухня, баня, пералня. И става с по-малко пари, отколкото да раздадат по 20 лв., които за нищо няма да стигнат и практически да имат ефект.
14 Март 2013 21:54
Zavinagi CSKAR,
ти наистина ли не разбираш, че ножът опря до кокала за огромно мнозинство от хора, което се увеличава, и се опитват поне малко да тушират нещата за да няма революция, която да експроприира онези 35 милиарда от сметките на онези стотина семейства, дето ограбиха България ?
-
Социалното разслоение е нормален и неизбежен ефект от капитализма. А когато той е в краен неолиберален вариант, в който ни го показа Дянков, се стига до огромна социална поляризация и революция ?
-
Айде малко да се просветиш Натисни тук .
14 Март 2013 21:55
Намалете размера на осигуровките и работодателите ще увеличат броя на работниците си...ще се намали безработицата...събраха ги от девет земи в десета...с хиляда дипломи от Харвард и зад Харвард и не разбраха какъв е проблема в България...високи осигуровки...намалете ги както бяха преди Герб да грабне властта и резултатите няма да закъснеят...с тези помощи ще направите едно голямо НИЩО...
14 Март 2013 21:56
Народът го е казал най_точно:"Облякъл се Илия_ пак в тия"!
14 Март 2013 21:59
Брайтман...тези за които са предназначени помощите ги няма по площадите на протестите...защото те ток не плащат...така че ако си мислят, че с тези помощи ще тушират протестите...една Голяма заблуда е налице...отчаяните хора са не тези които получават по 300-500 лева на месец от детски, помощи за самотни майки и енергийни помощи...и се чудят по цял ден какво да краднат...и как да правят още деца за да получават още детски...

...отчаяните са тези които работят за по 300 лева и плащат на месец ток 200 лева...толкова ли е трудно и сложно да се осмисли този факт..?
14 Март 2013 22:02
тръгваме (държавата) към Южна Америка. И че не е чудно у нас да се установи нещо като перонистки режим.

Боливариански, боливариански. Търси се българският Уго Чавес. Натисни тук .
14 Март 2013 22:05
защото те ток не плащат

Айде стига с тези глупости. Ток не плаща само този който няма ток. А този, който не може да плаща му го спират и живее без ток. Имаш ли представа, колко хора в електрифицирана европейска България на 21 век живеят без ток ? И далеч не са само цигани.
14 Март 2013 22:11
Brightman,
А за тези които докараха хората като при "Голямата депресия", да ти идва нещо наум че може и да има нещо по-революционно, или не е демократично, но иначе е много демократично отявлвни крадци и мошеници да ограбват държавата.
14 Март 2013 22:15
Намалете размера на осигуровките и работодателите ще увеличат броя на работниците си...

Ако осигуровките просто се намалят, това означава или да се намалят и без това мизерните пенсии или да се увеличат други данъци. И сега пенсионните осигуровки покриват само половината размер на пенсиите. Другата половина идва от ДДС, Акцизи, ДДФЛ и т.н. другите данъци.
-
Виж осигуровките могат напълно да изчезнат, а половината от размера на пенсиите, които сега се финансират от тях, да се прехвърлят към нов косвен данък с размер 10% плащан при продажбата на всека стока. Така от 18% сега, работещите ще плащат само 10% при покупката на стоки и услуги.
14 Март 2013 22:16
LudLustrator, ако може да ни светнеш. Правилно ли е сегашното правителство да изплати заплатите на миньорите, металурзите, работниците по магистралите и т.н. При положение, че те отдавна са си изработили?
14 Март 2013 22:17
Същият въпрос и към Завинаги Цесекар.
14 Март 2013 22:23
А за тези които докараха хората като при "Голямата депресия"

Ами те не криха, че са неоконсерватори (неолиберали). Това, че тези, които гласуваха за тях не знаеха, какво означава това и отнесоха послествията си е за тяхна сметка. Както си казва - кьорав карти не играе. В случая, обаче икономически неграмотен гласува за нещо дето е срещу интересите му, а после се чуди от де му е дошло.
-
Капитализмът ражда неравенство, а крайният му неоконсервативен (неолиберален) вариант социална поляризация. Това са ефектите и те се случват, не щото някой е лош или злонамерен. Просто такива са ефектите.
-
Все едно да влезеш в пещта да я запалиш е после да се чудиш защо те пече. Ами пещта така работи.
14 Март 2013 22:27
щурчо,
значи единственото правилно решение е Валентин Захариев да бъде арестуван за измама и мошеничество, имуществито и парите му конфискувани и от тях да бъдат изплатени заплатите, които е трябвало, но не е платил. Радикално, но докато това не започне да се случва изкушението да мамиш най-слабите ще остава.
-
Същото и за останалите мошеници.
14 Март 2013 22:35
щурчо,
Истинска данъчна проверка, и всички честни часници са за панделата, но имаше един пример с Ковачки, и при 16 милиона не платени беше осъден на покаяние.Много пъти съм го казвал че пари има достатъчно, въпроса е дали ще се вземат, а отговора е че доброволно няма да стане, не си падам по революциите, но явно вече са необходими радикални мерки.
14 Март 2013 22:36
Brightman. де ги тези софийски бани??? Баня "Подуене"- май театър, баня "Гео Милев"- фитнес център, там в градинката до НДК имаше баня, ама я имаше-разрушиха я.. Централна баня- не ми гавари
14 Март 2013 22:41
Баня "Мадара" - офис на "Егида".
14 Март 2013 22:42
Brightman,
Това което си ми отговорил е политическо, а тук говорим за чисто криминални деяния, като се започне от закона за данаците та се мине през конституцията, и дали ще се гласува за неолиберали или комунисти, ще се промени ли нещо?
14 Март 2013 22:50
Лошо ако не им дадат. Лошо и ако им дадат. Няма угодия.
14 Март 2013 22:51
Данъците, Конституцията криминални деяния ? И двете са само и единствено политически. А едно или друго виждане, какво и как да се прави за и в обществото е политическата партия в собственият политически смисъл на думата. Така, че от това коя партия (визия) ще управлява, т.е. се осъществява, зависи какво ще се прави и в чий интерес. Няма всеобщ интерес. Дори националният интерес се отнася само до една нация.
-
В момента се управлява в интерес на онези 100 семейства, които обсебиха всичко и чиито са онези 35 милиарда спестявания в банките. Ако са решили да се откажат от част от благините си, това е само и единствено пред опасността да загубят всичко.
14 Март 2013 23:02
Brightman,
Като деца слушайки възрастните повтаряхме "Ех кога ще дойдат нашите..", а дядо ми, един мъдар човек казваше "Сине, нашите никога няма да дойдат.." , като убеждение съм консерватор, а като човек съм социялист утопист, но твоите изказвания могът да ме направят краен комунист.
14 Март 2013 23:08
...Данъците, Конституцията криминални деяния ?...

Така е. Само, че СЕГА точно в този момент хората имат нужда от парите. Точно затова в тази екстремна ситуация за тях, кабинетът действа правилно!
14 Март 2013 23:13
но твоите изказвания могът да ме направят краен комунист.

???
-
Нещата в реалността са сложни и към различните и части трябва да се прилагат адекватни подходи, които едни или други теоретици са отнесли за удобство към една или друга идеология. Както е казал мъдрият Дън Сяопин - Не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки. Аз бих го допълнил, че в различните ниши на килера мишките ги ловят различни котки. Няма абсолютни котки. Всяка котка е относителна, спямо ъгълчето си.
-
А и римляните са го казали - разликата между лекарството и отровата е в дозата.
---
И за да не ти звуча отвлечено, то ще кажа - има три типа пазари - монополен, олигополен, конкурентен. За да работи добре цялото, то спрямо монополните пазари трябва да се прилага комунистически подход, спрямо олигополните обществен контрол, а спрямо конкурентните пълна свобода на инициативата. Лошото става, когато към монополните започне да де прилага свободата на инициативата, а към конкурентните комунизъм.
14 Март 2013 23:13
Брайтмане,

Как не се умори да ги пишеш едни и същи глупости в продължение на цели години. Какъв неолиберален модел, какви пет лева? Кога е имало неолиерален или какъвто там го наричате в тая изстрадала територия?
При положение, че държавата отнема от предприемчивите и го раздава на пенсионери, майки, студенти, социално слаби/на калпак/ безаботни, политици, бюрократи, военни и полицаи - в пъти повече от тия, които захранват бюджета - какъв неолиберален модел те е подгонил?
Моделът си е социален, да не кажа социалистически, тъй като държавата преразпределя 40 % от БВП.
Вземи прочети поне в уикито / не гооря за по-сериозни учебници/ какво се нарича либерален модел на държавата:


Неолиберализмът е за ненамеса на държавата в дейността на предприятията и против развитието на държавната собственост.

Неолиберализмът e идеология, базирана на икономическия либерализъм. Идеологията е благосклонна към икономически политики базирани на неокласическите теории в икономиката, които минимализират ролята на държавата и максимализират частния бизнес сектор.

През 70-те години на ХХ век някои латиноамерикански икономисти започват да използват "неолиберализмо" (neoliberalismo), за да опишат своята програма за пазарноориентирани реформи. От 90-те години на ХХ век обаче, лявоориентирани икономисти и теоретици като Джон К. Гълбрайт, Дейвид Харви и др. употребяват термина "неолиберализъм" в пейоративен смисъл, означаващ икономическа политика, защитаваща интересите на глобалния капитал в ущърб на тези на наемния труд и обществото като цяло. Консервативните критици от своя страна отхвърлят термина "неолиберализъм" като "запазена фраза", изобретена от американските радикали, с която да омаловажат идеите на Милтън Фридман и Фридрих фон Хайек.


Още малко да пораздават на калпак и до връщане на чистия комунизъм ще го докараме - обратно. Тъй като досега истински капитализъм в БГ не е имало, а само посткомунистически период и псевдопазарна икономика.
Сбъркано, та сбъркано отвсякъде.

14 Март 2013 23:15
При положение, че държавата отнема от предприемчивите и го раздава на пенсионери, майки, студенти, социално слаби/на калпак/ безаботни, политици, бюрократи, военни и полицаи


Ово е маразъм, Йенг Съри репа да яде!
14 Март 2013 23:17
щурчо,
За 2 седмици, със 100 данъчни ще ти събера 2 милярда, и ще е много правилно, а това правителство единственото което трябва да прави е да спазва закона за бюджета и да подготви изборите, а то няма намерение нито едното нито другото да прави, на все пак е важно шумното "малцинство" от улицта какво мисли.
14 Март 2013 23:24
Сибила,
знам, че си прочела една книга с претенции да е икономическа и много си впечатлена от нея. Да де ама за до можем да говорим сериозно ти трябват поне още 100. Извинявай, но нямам нерви тепърва да ти обяснявам елементарни неща. Ако искаш приеми, че Дянков е неоконсерватор (неолиберал), ако искаш вервай, че е социалист - твоя работа, но вярното е първото.
14 Март 2013 23:24
***


1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан.
14 Март 2013 23:24
Та, Брайтмане, меси ли се държавата в икономиката, преразпределя ли половината от БВП, дирижира ли здравеопазване, образование и пенсионен модел?
Държавата се меси във всичко това. На преразпределението лежат 5 милиона човеци в България, а свободното предприемачество се състои от 1 милион. Неговите данъци пълнят бюджета.

Къде е тая пуста неолиберална държава, з която левите кречетала се скъсаха да оплюват?
14 Март 2013 23:27
Brightman,
Не бих могъл да споря за различни модели, но съм бил и от двете страни и като работодател и като наемен работник, и спокйно мога да твърдя че в България при спазване на законите може да има добро препитание за всички ако на пирамидата на управление не стоят откровенни социопати.
14 Март 2013 23:30
Асол
ако не ти се оди дългосрочна командировка в Грендландия, те съветвам да тривнеш горното и да напишеш (ако държиш чак толкоз) нещо кротко, от рода на:
"и на придворната майката не е права, и на хари потър, и даже и леля им не е права и въобще ***@%$}+***"
Послушай патило
14 Март 2013 23:30
...а това правителство единственото което трябва да прави е да спазва закона за бюджета и да подготви изборите...

Така е. Само, че точно в този момент хората имат нужда от парите си. Затова веднага трябва да им се дадат. Понеже са ги изработили. Точка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД