:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,703
Активни 68
Страници 1,991
За един ден 1,302,066
Седмицата

Намигвания вляво. В помощ на правителства, пропагандисти и протестиращи

Вероятно това е само невротичен рефлекс за самозапазване, който намигващите не искат да представят за флирт, а за първа стъпка към взаимната любов с унижените и оскърбените
Димитър Денков
Медийната еуфория около служебното правителство и напомпваната бодрост от дипломираните от Харвард до Пекин необвързани професионалсти, като се не пропуснаха и оптимистичните туитвания на президентшата, вдигнаха позната пушилка. Тя забули скудоумието на речта, с която президентът го представи като решителна стъпка към модернизация и реформи, които щели да продължат по избрания път на евроинтеграцията и национален просперитет. Няма защо да си кривим душата - има видима промяна: правителството изглежда модерно и разчита на професионализъм. Твърде забележително е например, че в него няма министри, които се подстригват сами първи номер, каквито имаше неколцина в предишното; дамите също изглеждат по-пипнати, несъмнено влияние от въртенето им в офисни среди. Промяната пролича и в това, че Плевнелиев тоя път не беше нахилен. Това не попречи от висотата на историческия момент да заръси смехории за пътищата на модернизацията - подкрепа на малък и среден бизнес, ограничаване на монополите, грижа за хората в равнините и планините. И особено саниране на панелки + електронно правителство. Това щяло да увеличи работните места, енергийната ефективност и гражданския контрол. И някой хубав ден България ще осъмне в състояние, сменило някогашната мечта за Швейцария на Балканите с реалността на Естония в Югоизточна Европа.

Тия пропагандни клишета, отпечатани в няколкото мозъчни гънки, които отговарят за режима на политическото мислене, трудно прикриват подозрението, че всички останали са ангажирани с проблема за политическото оцеляване.Те трудно ще впечатлят оскотяващото гражданствоНегова натраплива мисъл отдавна е ежемесечното справяне с непосредствените сметки и елементарното поддържане на жизнения статус, който няма нищо общо с тоя във фейсбуците, туитванията и телевизионните студия. Няма и как да има. Защото ако за повечето български граждани идеалът за справяне с реалността трудно надхвърля 175 евро месечно за член от семейството, пушилката около един лустросан и все загрижен за реформи елит още по-трудно скрива реалността на политиката му, докарала хората до скотско състояние. Това състояние не е само в гетата, в чиито коптори изгарят заключени от родителите им циганета; не е в панелните гета, където зъзнат пестеливи пенсионери, кътащи мизерните си пенсии за хляб и лекарство; не е и по селата, в които грижата за кокошките е по-голяма от тая за живота; не е и в градовете, чиито рушащи се центрове следват разрухата на предприятията. То е навсякъде и връща хората към извратения инстинкт за оцеляване, при което индивидът се оказва по-важен от рода. Впрочем затова тук не се и ражда кой знае колко - нито деца, нито политика.

В това състояние трудно се формулират единни и дългосрочни политически искания. Натискът на жизнените необходимости и принуди не оставя време за обсъждания, камо ли за единно действие. Затова по улиците се крещи за какво ли не, а крайна форма на тия крясъци са хората факли, нещо невиждано и нечувано в българската история. Зад кресливите и видимо неориентирани, видимо намаляващи протести обаче дори и най-яростните любители на конспиративните теории долавят клокоченето, което заплашва да се излее като помитаща статуквото стихия.

Затова досегашните поддръжници на правилния ред по света и у нас взеха все по по-смело да подхвърлятнемислими доскоро приказки за смяна на рестриктивните политики,за отпускане на колана, за по-щедри социални програми дори и с риск от нарастващи дефицити. Стига се даже и до помисли за ограничаване и одържавяване на монополите, разбира се, не безогледно и не на всяка цена. Може да се очаква, че одържавяването ще засегне предимно губещите, за да прехвърли за кой ли път грижата за изплащането на загубите от безлични управителни съвети към още по-безличните народни маси.

На тоя фон се зароиха намигвания вляво, досега недопустими откъм ортодоксията на прехода и отговорното държавническо мислене. Дори нашенската левица взе курс към отмяна на плоския данък и радикална лява политика. Вероятно тия намигвания са само невротичен рефлекс за самозапазване, който намигващите не искат да представят за флирт, а за първа стъпка към взаимната любов с унижените и оскърбените. В тоя стил и новият папа - неслучайно от ордена на йезуитите - се нарече Франциск по името на беднолюбивия светец от Асизи. Неслучайно при преките предавания от Рим захлъцващо се дърдореше за скромността му и грижата за бедните. Това за по света; за у нас на първите страници на вестниците грейнаха призивни заглавия към новия премиер, цитиращи майчин съвет: Сине, чуй улицата! - казала майката на служебния премиер. Ах... И първата работа на премиера бе да отиде вляво, на североизток от София, където в Русе се срещна с новия патриарх - за благослов и съвет. Дядо Неофит го благослови и посъветва българите да не се самоубиват, а да намерят сили за борба - естествено вътре в себе си и за себе си. Ох...

Тоя маскарад, съвпадащ с разпространяването на притурки към пресата и хвърчащи листове с наредени от разни партии "практически мерки за справяне с кризата", направо плаче да се припомни най-старата модернизационна лява програма. Тя е на 166 години; някои от предложенията почти дословно съвпадат с исканията на протестиращите днес; други изглеждат невъзможни, което не ги прави по-малко справедливи дори и само като заплаха. Добре е тя да се припомни в помощ на правителствата, пропагандистите и протестиращите - не за да ги критикуват или изпълняват, а да ги имат предвид при санирането на обществения живот с вътрешни политически средства, а не само за саниране на панелки с външни парични заеми.Програмата е нахвърлена през 1847 г. от Фридрих Енгелс, фабрикант, член на Съюза на справедливите, преименуван през юни с.г. на Съюз на комунистите. Озаглавена е "Принципи на комунизма"; изредени са 25 въпроса и съответни отговори. Неин първообраз е "Проектът за комунистически символ верую", своеобразен катехизис, който Енгелс първоначално съставил, а после и го конкретизирал в принципите. 18-ият въпрос на тия принципи засяга развитието на пролетарската революция като средство за обществена модернизация. Изреждат се следните конкретни действия, без които демокрацията би била фалшива. Първият опит за осъществяването им е по време на Парижката комуна, 24 години след написването й.

Ето я за сведение на което и да е следващо правителство, на пропагандистите и най-вече на протестиращите 24 години след началото на т.нар. демократични реформи:

"1. Ограничаване на частната собственост чрез прогресивни данъци, висок данък наследство, отпадане на наследяването на съребрена линия, принудителни вземания и т.н.

2. Постепенна експроприация на поземлените собственици, фабриканти, собственици на железници и кораби, отчасти чрез конкуренцията на държавната индустрия, отчасти пряко чрез изкупуване срещу ценни книжа.

3. Конфискация на имуществата на всички емигранти и съпротивляващи се срещу господството на народа.

4. Организация на труда и заетост на пролетариите за натрупване на националното богатство във фабрики и работилници, чрез което се превъзмогва конкуренцията между трудещите се, а фабрикантите, докато още съществуват, биват принудени да плащат такива заплати, каквито плаща държавата.

5. Еднаква трудова принуда за всички членове на обществото до пълното унищожаване на частната собственост. Създаване на индустриални армии, особено в земеделието.

6. Централизиране на кредитната система и паричния обмен в ръцете на държавата чрез една национална банка с държавен капитал и потискане на частните банки и банкери.

7. Умножаване на националните фабрики, работилници, железници и кораби, урбанизиране на селото и подобряване на вече урбанизираните области в същото отношение, в което се умножават наличните за нацията капитали и работници.

8. Възпитание на всички деца в национални заведения и на национална издръжка от мига, когато могат да се освободят от първичните майчински грижи. Единство на възпитание и труд.

9. Изграждане на по-големи палати като национално благо - обществени жилища за граждански общности, които се занимават както с индустрия, така и със земеделие и уеднаквяват живота в града и селото, без да съдържат в себе си едностранчивостта и недостатъците на тия два начина на живот.

10. Разрушаване на всички нездравословни и зле построени жилища и градски квартали.

11. Равни права за наследяване при брачни и извънбрачни деца.

12. Концентрация на всички транспортни дейности в ръцете на нацията."

Фр. Енгелс, Принципи на комунизма, по Der Bund der Kommunisten, Dokumente und Materialien, Bd. 1, Berlin, 1970, S. 600-601
 Фридрих Енгелс
86
12098
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
15 Март 2013 19:20
Денков, !
Отсега предвиждам какво грачене и храчене ще има под тази великолепна статия от страна на... е, то се знае от кои.
15 Март 2013 20:06
Ами да, но положението трябва да подължи да се влошава, което ще стане предвид проамериканското и неолибаралистично правтелство н плювнолиев.
15 Март 2013 20:13
Ама другари , комунизЪма вече го построиха другарите в Северна Корея!
15 Март 2013 20:13
Денков, Обичам някой да бие шута на ... осилото.
15 Март 2013 20:14
Това не попречи от висотата на историческия момент да заръси смехории за пътищата на модернизацията - подкрепа на малък и среден бизнес, ограничаване на монополите, грижа за хората в равнините и планините. И особено саниране на панелки + електронно правителство. Това щяло да увеличи работните места, енергийната ефективност и гражданския контрол. И някой хубав ден България ще осъмне в състояние, сменило някогашната мечта за Швейцария на Балканите с реалността на Естония в Югоизточна Европа.

Каква Швейцария, каква Естония, бе!
Тъпотиите и клишетата точно на онези, дето са се засукали по офисите.

ПП. А, той авторът е изяснил нещата след цитираното от мен.
15 Март 2013 20:15
Чудесен е Денков днес, чудесен е!!!!!
15 Март 2013 20:22
Мдаа-а, Денков бие камбаните .
Да прибирам що е останало от реститутския наем и "предприемчивостта", че може и с Народен съд да завърши тази работа ?
15 Март 2013 20:22
Много хубаво писание!
15 Март 2013 20:26
Статията е гавра с БСП мафията, но очаквано, някои от поклониците и не разбрали и аплодират.
15 Март 2013 20:49
След второто прочитане -
15 Март 2013 20:53
...И особено саниране на панелки + електронно правителство...

Само марксизъм може да обясни този идиотизъм.
Дедо Енгелс много ясно е обяснил, че требе да се урбанизира. Демек требе селянията да си напусне разкошните села, щото там е свободна и независима и да се набута у панелките в града. И след като въпросните здрави и жизнерадостни селяни, бъдат откъснати от своите здрави християнски корени, какво ще правиме с тях? Пролетариат. И то лумпен-пролетариат. При това безбожен. И къде ще го завреме? Ами във фабрики, заводи, рудници, мини и т.н. И какво ще спечелиме? Ами много неща. Тези лумпени ще работят за умните си господари-марксисти. Жестоко ще бъдат експлоатирани и осакатявани, ноо.. ще получават мижава заплата. Безработни нема да има. Децата ще намалеят от 7-8 в селските семейства до 1-2. Обаче техните жалки панелни коптори ще бъдат санирани. А големите и разкошни къщи в български села ще бъдат изоставени на милостта на циганските тумби.
И за капак ни се обяснява, че електронното правителство, което може да озапти всекакви развиняли се неграмотни марксиски величия, дето тъпчат народа ни без прекъсване цели 70 години е нещо много вредно и ненужно.
15 Март 2013 20:56
Господин Денков, както почти винаги
15 Март 2013 21:01
Мисля, че някои от точките вече не са желани от трудовите маси. Видяхме колко добре се живее в по-големите палати за национално благо, повечето хора предпочитат частен транспорт пред държавния, а и изравняването на селото и града май че не се осъществи според представите отпреди 160 години. Не че не ми е симпатична тази политико-икономическа програма, но доколкото си спомням, тя следваше да се осъществи в условията на развит капитализъм. Иначе чувствата на автора от първата част на статията са ми понятни.
15 Март 2013 21:03
Цанев, Фирмин и още некои особи,
написаното от NATURAL се отнася за вас. Да ви го кажа, ако не сте се усетили.
15 Март 2013 21:03
Денков
Щурчо,стига си щурял,
пак нищо не си разбрал.
Енгелс е писал това преди 166 години.
15 Март 2013 21:18
И до къде го докараха другарите научни-марксисти- правоверни комунисти за 70 години управление, този наш честен и трудолюбив селски български народ? Тези горди и независими от никой и от нищо хора. Които можеха сами да си произвеждат всичко и да правят всичко. От обувките, дрехите и храната си, до къщите-архитектурни шедьоври.
Сега клетите им потомци ходят немили-недраги из целият свят. А тук са останали тези дето се борят за насъщният си. И се кланят и молят на червените олигарси да ги вземат на работа, като слуги в техните офиси-дворци, в които нищо не се произвежда.
15 Март 2013 21:25
Енгелс е писал това преди 166 години.

Абе и тук във форума забелязахме, че исканията на протестиращите са някак си по-модерни - повече приличат на една програма от 25 точки отпреди 90 години. Защо авторът не се е сетил за нея, е загадка.
15 Март 2013 21:26
mercury
15 Мар 2013 21:03
Мнения: 3,711
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Душицо, имаш нещо да ми споделиш ли? Ами давай де, по-смело

Това не стига да ме вкараш във фризера, постарай се още. Е?
15 Март 2013 21:28
Които можеха сами да си произвеждат всичко и да правят всичко.
От обувките, дрехите и храната си, до къщите-архитектурни шедьоври.

Щурчо,не ми се влиза в дискусия,но ти май изобщо не познаваш селото.
15 Март 2013 21:39
Душицо, имаш нещо да ми споделиш ли? Ами давай де, по-смело

Ами аз ти споделих преди време да походиш 10 км до Дивотинския манастир и обратно, дано ти мине желанието за протест, дето не можеш да го изразиш, ама ти се иска.
И че протестът, според теб, трябвало да има друга форма - всеки да работи и да си върши работата съвестно. Ми хубъву! А безработните кво шъ ги прайм?
Също така искам да ти споделя, че всички сме свидетели на нон-стоп оплакванията ти от твоята партия - о, партийо, партийо, как ми се иска да се промениш. Хехех...
Това ти споделям.
А пък ти вдигай палче на наистина хубавото писание.
За фризер - нямам намерението да вкарвам никого там. Което не означава, че не трябва да си казваме кривиците в очите. Нали така, Апостоле?
15 Март 2013 21:39
Твоето сегашно село е много ясно, че не го познавам. Предполагам, че се е напълнило с цигани. Това не е важно. Важно е какви са били българските села и народът ни преди масоните-болшевики да го хванат за гърлото и да го пратят в миньорските забои, където да си дава здравето и живота при нечовешки условия. И след това да ги затворят и да изхвърлят всички тези клетни безработни с разбито здраве и семейсва на улицата.
15 Март 2013 21:42
Манрико,рядко се обръщам към теб и се старая да не те коментирам,защото не си типичен...
З@еби точките отпреди 166 или 90 години.Опитай се да усетиш духът зад тези точки.Все изтъкваш,че си висококвалифициран професионалист.
Представи си,само за момент,че съдбата ти е отредила да си обикновен оксиженист.Живееш в Димитровград.Неохим пуска обява,че търси оксиженист.
Подаваш документи заедно със 75 свои колеги,с много от които сте работили заедно.
Връщаш се в къщи,чакаш един месец да те извикат на интервю.Може и да не те извикат.Пък и да те извикат,това нищо не означава.
Казват ти любезно,че ще ти се обадят .
Жена ти те гледа с един такъв,особен поглед.Хем със съчувствие,хем със едно недоверие...
Опитай се,Манрико.Опитай се да погледнеш по този начин на нещата.
15 Март 2013 22:17
mercury
15 Мар 2013 21:39
Мнения: 3,714
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Душицо, аз за моята партия съм спокоен - била е преди мен, ще бъде и след мен. Сигурно и защото се е ... променяла.

А за безработни точно на мен не ми обяснявай. С безработицата ние си се познаваме отдавна.
15 Март 2013 22:29
Сигурно и защото се е ... променяла.

Не, Фирмин. Твоята партия никога вече няма да се промени така, че да съответства на смисъла на статията.
Невъзможно!
Така че не е нужно да вдигате палчета.
Лека нощ!
15 Март 2013 22:33
mercury
15 Мар 2013 21:39
Мнения: 3,715
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Е, аз ще ти дигна палче, щото си ми мила.....и най-вече защото съм романтик...
Натисни тук

ПС. Но не чета контекста...
15 Март 2013 22:36
"В тоя стил и новият папа - неслучайно от ордена на йезуитите - се нарече Франциск по името на беднолюбивия светец от Асизи. Неслучайно при преките предавания от Рим захлъцващо се дърдореше за скромността му и грижата за бедните"
Не случайно новият папа се е нарекъл на името на Франциск от Асизи-пак ще се отвори дискусията бил ли е Христос беден.И оттам за моралното право на богатите да стават още по-богати а бедните да тъпят бедноста си.А йезуитщината е пропагандна щампа на антиклерикализма на 19 ти век.Струва си да се прочете житието на Игнаций де Лойола и да се види че желанието за връщане към скромността и служението на идеята са вдъхновили него и другите основатели на ордена.А Енгелс може да се чете и интерпретира и без арогантността на информационнотехнологичното превъзходство.
15 Март 2013 22:41
mercury
15 Мар 2013 21:03


Откъде пък разбра, че се отнася до мен?

Течен метал при стайна температура, а и отровен, грешка на природата
15 Март 2013 22:48
Някой спомена картината на сегашното българско село. По бримката - една песен, дето за мен си е химн на българското село - това, което помним.
Първо песента ,
после думите.
*****
Прехвръкна птичка през равни двори,
през равни двори над бял трендафил.
През равни двори над бял трендафил,
леко подхвръкна, тихо повика.
Леко подхвръкна, тихо повика
"Я излез, излез млада невясто!"
Я излез, излез млада невясто!
Радост ти нося радост голяма...
Радост ти нося, радост голяма,
равни са ниви вредом класили.
Равни са ниви вредом класили,
вакли овчици все са близнили.
Вакли овчици все са близнили,
златни пчелици все се роили.
Златни пчелици все се роили,
вред са дечица живи та здрави.
Прехвръкна птичка през равни двори,
радост донесе, радост голяма.
******
Ако не друго, споменът остава.
15 Март 2013 22:48
Течен метал при стайна температура, а и отровен, грешка на природата

Хехехех...
Егати комплимента!
Споко!
Амалгамирам се.
15 Март 2013 22:56
...Ако не друго, споменът остава...

Ама само това ли? Ами за тези след нас?
15 Март 2013 22:59
За тези след нас - интеграционните програми.
15 Март 2013 23:18
Намигвания вляво.
- обръщане наляво, ляво ориентиране, лява резба, Станишев ...
16 Март 2013 00:30
Една ядна кухота кънти в празния цеден от джигеря възвишен наратив.
Гот!
16 Март 2013 00:39
Митко си е взел бележка от критиките, че няма какво да ни каже, и е внесъл смисъл в досега нерефлектираните си потоци на съзнанието - че нещо ляво се възродило напоследък във въздуха. Взел е и бележка, дето го критикувах, че нищо не е чел, откак е защитил за Хайдегер, и е показал, че е чел Енгелс. Макар че едва ли мисли, че аз мисля, че не го е чел.

Много обичам Енгелс, и Маркс, и началото на Манифеста е великопепно, за силата на буржоазията и как променя света, и досега го цитират всички сериозни учебници по икономика на запад, и десните също. Парижките ръкописи на Маркс от 1844 г. също се радват на голям интерес сред хуманитариата. Но все пак ние живеем доста време след тези забележителни мислители, и както забелязваше жената още като ги учехме подробно в СУ, самите ние - още в началото на 20-те си години, че някак си не е редно сто и повече години по-късно, че и мастити стари професори, да не могат да измислят нищо повече, освен да цитират писанията на едно момче (като е писал това, Енгелс е бил на 27 години, хлапе, а Маркс от Манифеста, първото зряло съчинение на марксизма - на 30, млад татко).

След Маркс и Енгелс развитието на социалистическата идея премина през много перипетии, през идеологията на масовата партия на Бебел и В. Либкнехт и на английския лейбър, през "ревизионизма" на Бернщайн, през ленинизма и последвалите развития на учението като теория на победилата революционна партия в различни условия, а на запад като "критическа теория", "трети път", фройдомарксизъм, западен троцкизъм и маоизъм, "теология на освобождението" и т.н.

В наше време социалистическата идея в развития свят е въплътена организационно в ПЕС (и Втория интернационал), която е на път да се отърси от пазарно-фундаменталисткия си сън, а идейно, както от поне 5-6 години постоянно обяснявам, сега е въплътена най-вече в писанията на американските прогресивни икономисти и политически мислители.

Няма нищо крамолно в това - Маркс (и Енгелс) също живееше в Англия и изучаваше английския капитализъм. Преди 4 години и нещо, когато Кругман получи Нобеловата награда за икономика, европейските леви го провъзгласиха за най-влиятелния ляв мислител в света. Безспорно е така. И като икономист - професор в Принстън, и като колумнист в НЙТ, и като блогер, който всеки ден коментира най-важните събития и публикации от силната позиция на сериозен учен и същевременно на публицист и идеолог с Марксов, или Ботевски по нашему, темперамент. Ако трябва да препоръчам само една книга, това е The Conscience of a Liberal (2007), но всичките си струват да се прочетат, както и да се следи колонката му в понеделник и петък и блогът му всеки ден. Ако трябва да посоча втори толкова значим автор, това е икономистът Джозеф Стиглиц, професор в Колумбия, с книгата The Price of Inequality (2012), а ако трябва и трети, това е политическият мислител Робърт Райх, професор в Бъркли, особено с книгата Reason: Why Liberals Will Win the Battle for America (2004), истински наръчник по практическа прогресивна политика. (NB: "Либерали" в Америка значи прогресисти, нещо като социалдемократи, а не пазарни фундаменталисти).

Те пишат за Америка, но тя хем показва бъдещето на останалите (като Марксовата Англия от 1860-те и 1870-те), хем нейните проблеми са твърде сходни с тези на България и много други европейски страни (без Гърция).

За съжаление, зает всекидневно с издръжката на семейството си (нямам си спонсор Енгелс фабрикант) и с просветителска дейност в неделното ни училище, като преводач на детски и други песни и стихотворения, пък и като форумец, засега нямам възможност да преведа книгите на Кругман, Стиглиц и Райх, пък и на много други не по-малко интересни автори (сред които не слагам Рубини, но слагам статиите на коментатора Мартин Улф от в. ФТ), които могат да хвърлят много повече светлина върху ставащото сега у нас, отколкото дори един Енгелс. И дори един Джаред Даймънд.

Надявам се обаче, че други колеги преводачи икономисти, философи или историци могат да го сторят, и то по възможност безвъзмездно, и да ги издадат бързо на български за жадния за светогледна, eye-opening просвета български читател, досега тъпкан с митовете на пазарния фундаментализъм. Няма много време, всеки месец е критичен. Отворен съм за помощ, консултации, кратки анотации, но още веднъж, засега не и за преводи на цели солидни научни трудове. Особено се надявам на близките до БСП издателства.
16 Март 2013 00:59
Отворен съм за .. Особено се надявам на близките до БСП...

Излишни уточнения на очевидни неща.


После Словами

Върнах се да уточня, че готовноста ще остане на ново тезисна неудоволетвореност.
Каква карма е да се родиш "Винаги Готов"!
16 Март 2013 01:04
Не знам дали стана ясно, но бъдещето на България не е във връщането на банкрутиралия навремето татовски или съветски социализъм, както не е и в банкрутиралия пред очите ни пазарен фундаментализъм. Жалко, че я няма Една размишляваща да каже за Аристотел и златната среда - нито много кльощав, нито много дебел, нито тоталитарен комунист, нито пазарен фундаменталист.

Много добро четиво за начало за непросветени читатели е брошурата на Станишев, толкова осмивана и тук, която намерих у тъща си навремето и прочетох с интерес. Той казва - БСП се отказа от несвободата като средство за постигане на каквото и да било. Т.е. не стои въпрос за демокрация или диктатура, за пазарна или командна икономика, за ЕС или евразийски съюз. Но не е вярно, както ни учеха досега сините, че демокрацията е "без определения", че "пазарът" винаги е прав и най-справедлив. Това е mumbo-jumbo и е идеология на грабежа.
16 Март 2013 01:10
Ех, каква поезия е кристянския рабочий да фърга с лопатата Кругмнасови бисери в зиналия идеен глад след пазарния фундаментализъм.
Словата Дъреви от книжлето защото сме цоциалисли легат като мехлем на задна рана от Меликов.
16 Март 2013 01:52
Особено се надявам на близките до БСП издателства.
Не се надявай обаче на старите си приятели от Монитор които искренно те поддържахме. загубен си за нас...завинаги..жалко :-(
16 Март 2013 02:41
...както не е и в банкрутиралия пред очите ни пазарен фундаментализъм.

Там е работата че горното твърдение е по-скоро пропаганда, отколкото факт.
Икономиките на САЩ и на европейските страни от края на 90те насам, ако не и от по-рано, не бяха оставени да се движат от пазарни сили. Напротив - "растежът" в САЩ беше активно насърчаван от федералния резерв с безпрецендентно ниски, непазарни лихвени проценти. Това, както и държавната политика на насърчаване на жилищните заеми за ключови групи избиратели, без да имат кредитен рейтинг, постоянни доходи, или пари за начална вснока, доведе до надуването на имотния балон.
В Европа пък много държави подържаха "растеж" за сметка на достъпните нисколихвени заеми, които се ползваха точно за стимулиране на потреблението. Резултатите обаче бяха мижави: икономиките на тези страни нарастваха много по-бавно отколкото дълговете им. Когато дойде кризата, вместо да имат заделени резерви за черни дни, те се оказаха зависими от кредитите, които обаче вече не бяха чак толкова достъпни.
-
Сега, кейнсианците, любители на теорията за банкрутиралия пазарен фундаментализъм обичат да оспорват че кризата е следствие от намеса с цел подържане на илюзията за растеж. За тях виновни са алчните корпорации, глобализмът и какво ли още не. Все едно корпорациите имаха кой знае какъв избор в тези условия: Много ясно че ще изнасят производството в Китай и ще продават на притежателите на кредитни карти в САЩ, а не обратно.
Поради това споровете дали кризата е кейнсианска или "пазарно-фундаменталистка" се израждат в спор за кокошката и яйцето. Един добър критерий да се прецени кой е прав и кой крив е да се види кой предсказваше кризата и кой не.
Кой наистина?
Натисни тук
16 Март 2013 03:05
Денков, похвално цитирането на програмата на др. Енгелс. Със същият успех обаче можеше да цитираш и двайсеттях ли, трийсеттях ли бяха, точки на партия "Атака".
Програмите на Макрс и Енгелс неизбежно са се проваляли навсякъде където са прилагани, при това незименно се е стигало до масови убийства, глад и мизерия.
От др. Енглес има доста по-така цитатчета. Интересно че точно тези цитатчета обясняват постигнатите резултати. Например:

"Among all the nations and sub-nations of Austria, only three standard-bearers of progress took an active part in history, and are still capable of life -- the Germans, the Poles and the Magyars. Hence they are now revolutionary. All the other large and small nationalities and peoples are destined to perish before long in the revolutionary holocaust. ["world storm" ? J.D.] For that reason they are now counter-revolutionary. ...these residual fragments of peoples always become fanatical standard-bearers of counter-revolution and remain so until their complete extirpation or loss of their national character ... [A general war will] wipe out all these racial trash [Völkerabfälle - original was given at Marxist websites as "petty hidebound nations" J.D.] down to their very names. The next world war will result in the disappearance from the face of the earth not only of reactionary classes and dynasties, but also of entire reactionary peoples. And that, too, is a step forward."
- Friedrich Engels, "The Magyar Struggle," Neue Rheinische Zeitung, January 13, 1849

Натисни тук
16 Март 2013 03:22
Оракле,

Не е ли време вече от филмчета да минеш на книги?

Ха-ха, Енгелс като млад бил запален немски патриот* и пруски войник доброволец. В една студентска тетрадка бях го нарисувал с прусашки шлем и с една валкирия, кацнала на рамото му. Някой път ще я сканирам за форума, с шеговити портрети на философи. Пише за "реакционните" народи (славяните - и немските, и турските - пета колона на Русия), присмива се особено на чехите и смята, че са обречени на асимилация от немците. Но на стари години вече интернационалист, пише на български език два реда до един наш социалдемократ. В последния си предговор към Манифеста се оплаква жизнерадостно, че трябва вече да учи дори български и сръбски, за да следи растежа на движението. Маркс обаче като self-hating евреин си е по начало интернационалист. Вярва в революционния потенциал на Русия, пише (4 чернови на) писмо до народничката Вера Засулич, дето й обяснява, че руската почва е физически пригодна за кооперативно обработване.

______________

* Дебюси пък на стари години станал голям патриотин и подписвал ръкописите си "Клавдий Ахил Дебюси, френски композитор". Написал цикъл военни песни (от ПСВ) и клейми врага немец и плаче за клетите френски, сръбски и пр. деца, които зъзнат без подаръци за Коледа. Боже, нека немските деца никога нямат подаръци за Коледа!
16 Март 2013 03:31
Няма ляво и дясно, има вечни закони в природата! Анализаторите могат да предвидят какви мерки до какво ще доведат. Ако са кадърни и знаят, ако не са покупни и не изразяват нечии конкретни интереси като нашето ИПИ , което е в услуга само на олигархията. Икономиката е като храненето: трябват различни храни , за да се развива организма пълноценно. Залитането в крайно ляво или крайно дясно водят само до беди! След поредната катострофа всички разбраха вече, че без държава няма държава! Че като оставим частния бизнес да се вихри безконтролно и в каквато посока си реши, в крайна сметка той се превръща в паразит, който унищожава приемника. А приемника в случая са хората и държавата. Някои ще кажат, че трябва свобода? И тя трябва! Проблема е, че за едни има слободия, а за други само рестрикции и властта се крие зад своята безотговорност! Всъщност кой и кога каза ,че сме я освободили от нея? Подписали, каквото подписали, гласували закони, каквито гласували и после ни казват: Ми няма пари за нищо, спасявайте се! Така няма да се разберем! Няма да управлявате само идиотите в тази държава! Или ще управлявате всичко или си ходете!
16 Март 2013 04:46
Важно е какви са били българските села и народът ни преди

Желателно е първом да се попрочете туй-онуй, после да се помисли, а чак след туй да се списва. Като начална ограмотителна фаза препоръчвам Михалаки Георгиев, Елин Пелин, Тодор Влайков, Антон Страшимиров, някое и друго Вазово писание (следосвобожденско) и творчеството на други видни представители на масоно-марксизма . Там лъсва какви точно са били и как са живели "българските села и народът ни преди". Туй само като начално и по-лесносмилаемо четиво.
Просветени и най-исрени поздрави от дядо ви Маркс и брат му Енгелс!
Още по-просветени поздрави от мазето на Чикагския университет, дето и до днес се пазят балсамирани фосилите на немасоно-неюдеите Фридман и Хаек.
16 Март 2013 06:28
Отворен съм за помощ, консултации, кратки анотации, но още веднъж, засега не и за преводи на цели солидни научни трудове. Особено се надявам на близките до БСП издателства.

Че си отворен ... отворен си,Фичка.
Ама нема нужда от толкоз много натягане,щото ... прекаленийот цоциалист и на Станишев не е драг.

16 Март 2013 09:07
5. Еднаква трудова принуда за всички членове на обществото до пълното унищожаване на частната собственост. Създаване на индустриални армии, особено в земеделието.

Значи точка 5 следва да бъде научена от всички другарье, страдающи от палчевдигателен пароксизъм. Вместо да вдигат палчета могат да вдигат камъни и снопи. По 14 часа дневно, за котлова храна три пъти дневно и общежитие казармен тип. Без право на напускане, щото това е дезертьорство от армията, неспа? И без право на кореспонденция - какво ще пишете и кому ще го пишете. Вашата задача е да копате, не да пишете. Грамотността ви е необходима за да може да прочетете указите на командиндарм-а или стенвестника на главармагитпроп-а.
П.П. А ти другарю, записа ли се в индустриалната армия?
16 Март 2013 09:20
М-да. Енгелс е одиозна фигура отвсякъде. И сексуален маниак също тоже. Като крупен фабрикант и работодател преспал с почти всички по-красиви работнички от собствената си фабрика. Междувременно свършил същата тази работа с жената на шефа на английските трейдюниони. Това имало доста забавен ефект. Когато основавали Първия интернационал имало предложение Маркс и Енгелс да станат негови почетни индивидуални членове за големите им заслуги и бля-бля. Ама рогоносецът синдикалист казал "Или Енгелс, или моя трейдюнион". Та на Енгелс му се разминало индивидуалното членство. А тов. Маркс освен с марксизъм цял живот се борил с баварските власти, за да върнат на жена му едни гори, някъде към 10 000 декара. И успял, с което дал светъл пример на крадлив Дедо за някои негови действия на територията, наречена Република България. А иначе доста вероятно е ГЕРБ да спечели изборите (не че ще прокопса от това), което пък доведе до истерия др. Станишев и дружинката с червените прашки. И те видимо се бъгнаха. Близо 2000 години Римската държава и производните й управляваха света според принципа "Хляб и зрелища". Та като гледам к'во стана с хляба, явно ще има доста зрелища. И не само у нас. Enjoy!
И, разбира се, бъдете здрави!
16 Март 2013 09:23
А иначе доста вероятно е ГЕРБ да спечели изборите (не че ще прокопса от това), което пък доведе до истерия др. Станишев и дружинката с червените прашки.


Това излязло от вашите пръсти звучи някак си много гот. Браво, Мишо К.!
Почвайте с протоколите, че закъснявате с графика.
Бъдете здрави!
16 Март 2013 09:36
А, то по едно време имаше обосновани предположения, че ББ ще е следващият президент (мързи ме да се ровя в архива на форума заради Вас в събота сабахлян - потърсете си го сам, ако не е изтрит) . А иначе - Бъдете здрав!
16 Март 2013 09:52
Това излязло от вашите пръсти звучи някак си много гот. Браво, Мишо К.!


Проф. Мишката само е непризнат извънкреватен син на легендарния Мишел Константен! Да се преборим за неговата ДНК легитимност, camarades!

Voila papa - Натисни тук

16 Март 2013 10:21
МК пак е хвърлил камък в шоколадената долина.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД