:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Челен опит

Умните бизнесмени инвестират и в служителите си, и в обществото

Но корпоративната социална отговорност не е благотворителност
Снимка: БГНЕС
В началото на м.г. миньорите в държавните "Мини Марица Изток" стачкуваха повече от месец основно за по-добри условия на труд и нова техника, за да повишат производителността на труда си.
В началото на 90-те години в САЩ избухва грандиозен скандал с продукцията на известна марка за спортни стоки, след като неправителствена организация показва на света как пакистански деца на по 7 - 9 г. шият топките й при безобразни условия на труд, буквално в пещери. В отговор американците просто спират да купуват тези топки, чието производство е над 1 млн. годишно. Загубите са катастрофални.

"Въпреки опитите на компанията да убеди обществеността, че нейните служители работят при перфектни условия, чрез бойкота обществото и държавата на практика им казват: "Вие трябва да бъдете социално отговорни по цялата верига, която произвежда за вас. Да следите тя да е "чиста" и при всички подизпълнители!", разказва Димитър Матев от Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП) и един от малкото експерти по социален одит у нас.

В отговор на скандала тогавашният президент Бил Клинтън прави първата кръгла маса, на която бизнес, държава и НПО-та обсъждат



как компаниите да гарантират "чистотата" на продукцията си



Идеята е да се докаже, че тя се произвежда при добри условия на труд, без трудова експлоатация на деца и работници, че се вземат мерки за опазване на околната среда. Така се появяват първите практични стъпки за корпоративна социална отговорност. В САЩ се създава Асоциацията за честен труд, първоначално от над 400 университета, които искат да гарантират пред студентите си, че в т.нар. фен магазини за сувенири, фланелки, спортни артикули се продава абсолютно чиста продукция. В момента нейни членове са всички по-големи марки в света от различни сфери, а сертифицирани одитори от цял свят одитират техни подизпълнители, за да гарантират, че те спазват всички норми за екологичен, безопасен и здравословен труд. Балканският институт е сертифициран да прави тези одити освен в България още в Албания и Словакия. "Има опити да не ни пускат, но накрая винаги влизаме, защото иначе фабриките губят поръчките", обяснява Матев.

За това какво е корпоративна социална отговорност бизнесът и неправителствените организации още водят спорове. Масово се приема, че социалната отговорност на бизнеса не е нищо друго освен благотворителност. Дори конкурсите, които се провеждат в тази област, са за проекти, а не за дългосрочни политики като редовни обучения, въвеждане на нови технологии и т.н. Затова привържениците на идеята, че социалните дейности са си работа на държавата, се противопоставят на корпоративната социална отговорност с цитат от американския икономист Милтън Фридмън: "Бизнесът на бизнеса е да прави бизнес, не да се занимава със социални дейности." Все повече работодатели обаче схващат, че корпоративната социална отговорност всъщност е инвестиране в собствения капитал, а благотворителността е нещо съвсем различно.

"Аз съм компания, давам на децата, на бедните, на старите хора. Обществото научава за моята компания и тя става по-привлекателна, но нищо повече. Но ако даваш пари на местното училище,



ти инвестираш в собствения си капитал



Най-добрите ти работници ще те напуснат, ако няма къде да си дадат децата на училище или градина. Ако инвестираш в местните ученици, в бъдеще те могат да работят за теб и да имат подготовка, каквато ти трябва на теб", обяснява Димитър Матев. Той си спомня за текстилна фабрика в Панагюрище, чиято собственичка спонсорирала местния дом, обличала абитуриентите. "Питах я: А не сте ли се сетили да подкрепите някого, да го подготвите за вашите нужди и след дома да му осигурите работа, защото това е техният най-голям проблем. Не беше се сетила", разказва Матев.

В най-дивите години за българската икономика - края на 90-те, когато масово се говори за заключени шивачки в гръцки цехове, екип от одитори попада на топъл и яркоосветен цех в малко селце в Родопите. Всички задължително почивали по 15 минути на определено време. Собственикът обяснил инвестициите си с по-доброто качество на продукцията. Правилните социални мерки могат да осигурят по-лоялни работници. Когато работниците виждат, че шефът чува проблемите им и се опитва да ги реши, са по-способни на компромиси, да потърпят, когато усетят, че фабриката им има някакъв проблем. По-мотивирани са да дадат повече от себе си, когато виждат, че шефът работи наравно с всички. Преди години в Пловдивско най-добрите работници от една фабрика избягали в съседната, понеже собственикът им давал по 15-16 лв. на ден, докато другият - по 20 лв. След 2-3 месеца взели да се връщат - получили 20 лв. един месец и после два стояли без заплати. Казали на бившия си шеф: "А ти плащаш редовно."

БИТСП прави специална кръгла маса за въвеждане на социални стандарти и ежегодни конкурси в няколко дейности - в шивашкия, текстилния, обувния и туристическия бранш, в дървообработването и мебелната промишленост. И раздава награди. Два пъти отличието за корпоративна социална отговорност отива при Бертрам Ролман. Собственикът на "Пиринтекс" се прочу със създаденото професионално училище към фабриката си в Гоце Делчев, след като установи, че



няма кой по-добре от него



да му подготви качествени кадри. Едната награда Ролман получи в година на огромно напрежение и готовност за стачка във фабриката му заради отказ да приеме безусловно исканията на работниците. "И това е социална отговорност - да не подписваш искания, когато знаеш, че не можеш да ги изпълниш", обясни тогава шефът на института Иван Нейков. Самият Ролман пък твърди, че покрай стачката научил къде греши.

Много често според Димитър Матев причината за проблемите в една фирма е липсата на комуникация. Дори шефът да е достатъчно отворен да слуша подчинените си, чисто психологически те се страхуват да се оплачат, защото при бъдещи съкращения може да са едни от първите, които ще си отидат. Затова социална отговорност е създаването на групи за подобрение - звена от лидери от различни ешелони в йерархията, които обсъждат проблемите на колегите си и ги представят на шефа като групово искане. В повечето случаи не става въпрос за някакви грандомански и скъпи желания. В една фабрика след разговори със социалните одитори се оказало, че хората искат служебно облекло, да не цапат своето. "И шефът каза: Ама това да им е проблемът. Защо не са ми казали? Понякога работниците отстояват само правото си да бъде разчистен пътят до резервния изход, ако стане нещо да имат път за спасение. Важно е да има и кутия за жалби, за да се избегне притеснението от срещата с ръководството", обяснява Матев.

Иван Нейков си спомня случай как в началото, когато големите марки си търсели подизпълнители у нас, настоявали фирмите да имат детектори за метали. Малцина се навили на тази инвестиция. "Питах един от подизпълнителите за какво беше всичко това. "Остави, всяка втора дреха пищи заради забравена карфица вътре или счупен връх на игла." Големите марки просто не искат да ги съдят заради наранявания от останали в дрехите игли", разказва Нейков.

В черноморски хотел пък собственикът - инженер по образование, се опитал да бъде управител, но видял, че



не организира добре нещата



И си назначил квалифициран управител, а той му станал подчинен като шеф по поддръжката. Малцина обаче подхождат по този начин към подбора на персонал, а това също е социална отговорност, защото колкото по-добра е организацията в едно предприятие, толкова по-малко е напрежението върху колектива.

Социалният одит обикновено отнема около ден и половина. Започва с проучване на местно ниво какви са проблемите на предприятията в населеното място - говори се с местни хора, с общинари, бюрата по труда, ГИТ и т.н. После се говори с шефовете и с работниците в дадено предприятие, оглежда се как се уволняват и назначават хора, има ли данни за дискриминация, дали е светло, проветрено, как се третират отпадъците и т.н. В България плащането под масата и извънредният труд са най-честите нарушения.

"Първото става със съгласието и на двете страни. Работодателят казва: Аз мога да отделя за теб 500 лв. от фонд "Работна заплата". Дали ще му даде 400 лв. и 100 ще отдели за осигуровки и данъци, или ще му даде 300 лв., а 200 ще са за бюджета, все са 500 лв. Затова и хората се съгласяват да вземат нерегламентирани пари, но да са повече", разказва Матев. Големите компании пък се интересуват да е спазено минималното изискване по законодателството, което ще рече, че щом се плаща на минималния праг, за тях всичко е наред. Самите поръчители пък са виновни за извънредния труд при подизпълнителите им заради нерегулираните големи поръчки, които се изсипват изненадващо. Решение на двата проблема засега не е намерено.
Снимка: АРХИВ "СЕГА"
Шивачките са сред най-потърпевшите от желанието на шефовете да пестят от отопление и осветление, но това може да доведе до много повече загуби от некачествена продукция.
59
6382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
22 Март 2013 19:50
Умните бизнесмени у нас са голяма рядкост, "бели врани" и не те задават бизнес-тона. Преобладават новоизлюпените и пръкнали се в мътната вода на бандитския преход далавераджии, както и малка група олигарси - мафиотски акули, основно от котилото на червената и ДС номенклатура, готови да продадат майка си и баща си, безскрупулни и нагли олигофрени, достойни за отстрелване. От тази измет нормални реакции и грижа за работниците си и за обществото изобщо не може да се очаква. Те са вредни метастази, които трябва да бъдат изрязани като злокачествен тумор !
22 Март 2013 21:13
Умните бизнесмени знаят, че хората са също толкова средство за производство, колкото служебните коли.
И в колата като не сипеш бензин, няма да върви.
Същото е и с хората, само че по-бавно и затова тъпите бизнесмени нямат акъл да направят връзка между причина и следствие.
22 Март 2013 21:22
Mars Attack
22 Март 2013 19:50
22 Март 2013 21:28
А някой може ли да ми обясни, възможно ли някой хем да е глупав, хем да е бизнесмен? Нещо не мога да си го представя.
22 Март 2013 21:36
Назначените български бизнесмени нямат толкоз акъл бре хора. Не ги ли виждате какви са капути? Златни верижки,джипове и курви-това е в голямата си част етикет за успял български предприемач.
22 Март 2013 21:48
Не мога да нарека нечия марионетка нито успял, нито предприемач, нито нещо друго освен марионетка.
22 Март 2013 21:50
А някой може ли да ми обясни, възможно ли някой хем да е глупав, хем да е бизнесмен? Нещо не мога да си го представя.


В началото може, после, постепенно, шеметите излизат от играта. Захари Стоянов се подиграва на тогавашните чорбаджии, описва непочтени практики от онова време, ама си признава как, като апостол, не е смеел да влиза в села, където има голям чорбаджия, щото населението, ако да не го предаде, във всеки случай, нема да тръгне след него, щото авторитетът му е далече от тоя на чорбаджията. Ма днешните са аджамии. С времето едни ще си научат урока, други ще си сменят професията, и те така...
22 Март 2013 22:02
И това заглавие като фойерверка - "Има-нема, па току си е*е майката!"
22 Март 2013 22:04
"...готови да продадат майка си и баща си..."
***
Грешка Марсе, не собствените си, виж твоите и моите без проблем.
22 Март 2013 22:46
Ужасно впечатление на неправда!
Не само за българския бизнес, там изобщо няма правда, но и за глобалния. Просто не се изплаща правдата за бизнеса Само за тази Пи Ар статия-неправдата
22 Март 2013 22:46
Ужасно впечатление на неправда!
Не само за българския бизнес, там изобщо няма правда, но и за глобалния. Просто не се изплаща правдата за бизнеса Само за тази Пи Ар статия-неправдата
22 Март 2013 23:46
Тая работа с инвестиция в собствения капитал, като понятие ми е нещо като -да вложиш пари в парите си.
Относно обучението на собственото си население и хигиена в националната си верига, хората отдавна са го измислили и то са нарича- УНИВЕРСИТЕТ.
Автора да се запознае, ако иска с историята на университета.
Не ме учудва това отношение , тъй като аз съм на мнение че университета в Б-я е насаден насила, а не е възникнал самостоятелно, поради обществена нужда. Отново са ни вкарали насила в европата, онези двама братя, седящи пред СУ, поради което има и леко изместване на смисъла на висшето образование у нас- учи мама , за да...
Новият проблем възниква при разрастването на националните компании в мултинационални и сблъсъка на различни култури -на производство и потребление.
Ама ние такъв проблем нямаме. А ако ние сме страната, в която се произвежда - има си нормативна база.
22 Март 2013 23:52
не е тарабо, нема как да печелиш, без да влагаш, личи си, че ни си бизнесмен, ни си учил елементарна икономика
за да имаш пари прим, първо ти требе да вложиш пари
освен ако не си мутра де
22 Март 2013 23:59
Кайли,
Не съм мутра и упражнявам високо интелектуален труд, който не е счетоводство. Макар да мисля, че и счетоводството е изкуство, но за повечето счетоводители/ки е - пешо взел, пешо дал.
А вместо да си губиш времето с подобни постове, прочети и ти историята на университета.
23 Март 2013 00:01
15% от българските работодатели имат висше образование. Те това е положението.
23 Март 2013 00:05
не става въпрос за университета, става въпрос за инвестиции
както в материални активи, така и в работна сила
и двете са инвестиции и един истински, ама истински бизнесмен знае, че едните инвестиции без другите инвестиции са половинчати инвестиции
само български бизнесмен не знае това
23 Март 2013 00:14
Кайли, мила,
Ако си мислиш, че висшето образование не е инвестиция, твоя работа.
Ако помниш соца, там и производсвените мощности и вузовете бяха държавни, ПОРАДИ което във вузовете имаше дър-жав-на поръчка.
След което завършилите вуз , бидеха разпределяни по производствените мощности в цялата страна и то няма неискам, няма недей. Същото се отнасяше и за лекарите и за уманитарите, за да функционира обществената машина гладко и смазано.
Мисля, че в статията не иде реч за високи технологии и нови производствени мощности, с две голи ръце нищо не става.
А от тези 15% не малка част нестават или са калинки, е така за самочувствие, та затова сме на тоя хал.
23 Март 2013 00:33
Пари пари прават.Даваш пари за машина с която по леко и по бързо да произвеждаш нещо.С печалбата от нея купуваш други машини които да ти носят печелба и така бизнеса ти започва да расте.
23 Март 2013 00:46
Дерачо,
Само че останалите 85% от нашего бизнесмена купува нова машина, но произведена в заводите на даймлер, примерно. А не нова производствена мощност. Ама нали сме портньори с Германия в ес, що да не им подкрепим тяхната икономика?
23 Март 2013 02:44
за да имаш пари прим, първо ти требе да вложиш пари
освен ако не си мутра де


Кайлинке, не знам какво са те учили в института, ама колкото по-малко пари влагаш за дадено пари прим, толкова повече ще си на печалба. Аз така го разбирам, пък не знам.

Кой е тоя лудия бизнесмен, дето ще хвърли пари за обучението на персонал, който после ще избяга навън, където дават повече пари?

Исках да дам детето да учи за заварчик - английския и сега го знае, с компютрите е по-добре от мен, да изучи занаят, за който винаги и навсякъде има високоплатена работа. Като му се учи за висшист - да учи. След това и да не може да си намери работа по специалността - без хляб няма да остане. Но... във Варна в нито едно училище или професионална гиманазия няма обучение за заварчици вече. Обучението е скъпо, а никой няма как да обвърже завършилите с договор. А и да ги обвърже - иди ги гони после из Европа.

Единствено в Девня има две паралелки най-близо. Италчементи Груп им плаща обучението. Не знам с какъв договор ги обвързва...
23 Март 2013 02:50
Дерачо,
Само че останалите 85% от нашего бизнесмена купува нова машина, но произведена в заводите на даймлер, примерно. А не нова производствена мощност. Ама нали сме портньори с Германия в ес, що да не им подкрепим тяхната икономика?


Произведи машина със същото качество и на същата цена или по-ниска като Даймлер, дай ми същата гаранция, и ще купя твоята. Поне гаранционното обслужване ще ми е под ръка... То, ако ставаше да се произвеждат с наш мат'рял даймлерови машини, Даймлер тука щеше да си отвори завод. като Фолксваген в Чехия. Ама - пусти недостиг на заплата, колкото и да е голяма. Пусто кардене...
23 Март 2013 03:39
В началото на 90-те години в САЩ избухва грандиозен скандал с продукцията на известна марка за спортни стоки, след като неправителствена организация показва на света как пакистански деца на по 7 - 9 г. шият топките й при безобразни условия на труд, буквално в пещери. В отговор американците просто спират да купуват тези топки, чието производство е над 1 млн. годишно.


И... компанията спряла да произвежда топки в Пакистан, и... семействата на тези деца останали без никакви доходи...

Прекрасно...
23 Март 2013 04:44
/:/ "Умните бизнесмени инвестират и в служителите си, и в обществото"
.............................................................................
Умните бизнесмени инвестират в партиите, ПОЛИТИЦИТЕ и управляващите, за да коват такива закони и да управляват държавата в техен, на бизнесмените, Интерес(лесната и бърза голяма Печалба- мечтата на всеки бизнесмен-капиталист)!!!
Както и става- вече 23 години!
23 Март 2013 10:00
упражнявам високо интелектуален труд, който не е счетоводство

..............................
Българската нация - нация икономическа! Тошо Тъпото ряпа да яде!
23 Март 2013 10:01
И... компанията спряла да произвежда топки в Пакистан
,
затова днес американците нямат топки.....
23 Март 2013 10:45
ама колкото по-малко пари влагаш за дадено пари прим, толкова повече ще си на печалба. Аз така го разбирам, пък не знам.

Не знаеш, ама го разбираш, е ово йе стандарт.
Изобщо не ти е вярно разбирането и затова сме на тоя хал, щото сметаш като баба Пена от село Горно нанадолнище.
Кое си требе, оно си сака - малко вложиш, пестиш, скръндзиш - малко вадиш.
Квото даваш, това и получаваш.
Правиш се на циганин - печалбата ти е като на циганин.
Инвестираш в печка за печене на семки, получаваш печалба от семки.
Инвестираш в завод - получаваш печалба от завод.
Инвестираш в персонал, барабар с машините - имаш обучен и работлив персонал.
Производственият процес изисква сгради, оборудване и хора. Инвестираш в сгради и оборудване, немаш персонал - получаваш
23 Март 2013 13:00
Я пак да прочетем заглавието.
И после оръдията на труда.
А в афганистан ще им вземат ималкото останали топки.
23 Март 2013 13:08
Рожбе, опитвам се да ти го обясня, ти се опитваш да не разбираш.
Безмислено е така да си подхвърляме реплики.
Мутрите трепат и изземват
Бг "бизнесмените" краднат и после пак краднат
Малцина Бг бизнесмени инвестират, ама само в сгради, земя и машини
А за да върви процеса, требе:
1- Да се инвестира
2. Да се инвестира и в човешкия капитал

Виж сега къде сме ние, къде требе да бъдем.
Човешкият капитал също има нужда да се инвестира в него, щото без него нищо не става.
А ти ако искаш да печелиш, че инвестираш, където требе. Иначе нема смисъл да ревеш що не върви.
Да купиш земя и сгради и да не инвестираш в човешки капитал е се едно да си купиш кола и после да не и сипеш бензин.
23 Март 2013 13:10
А кой е в ролята на рожбата?
23 Март 2013 13:12
а, разни дъски за огради, не си ти
23 Март 2013 13:19
666,
Очевидно, нито си яздил даймлер, нито си го обслужвал вБ-я, нито имаш представа от качеството на новото производство на даймлер.
Но идеше реч за съвсем друго нещо- вместо да купи машина за производство, нашинкия си купува първо нов даймлер, примерно.
След което единствената му цел е - да го смени с по- нов даймлер, примерно.
23 Март 2013 13:22
Има два вида капитал - постоянен и променлив:
1)постоянен капитал - натрупан в миналото труд, овеществен в средствата за производство
2) променлив - олицетворява текущата работна сила, която единствено е източник на принадена стойност.

Та да инвестираш в постоянен капитал и да не инвестираш в променлив е същото като да инвестираш в машини, да ги купиш и да не им построиш сграда, защото сградата не произвежда, да ги оставиш насред полето.
23 Март 2013 13:22
Кайли,
Всъщност, Тарабата е никнейма на един българин, остовил следа в историята.
Малкото му име е Гошо.
23 Март 2013 14:19
За сега кой знае защо задължително е да се плаща на Службите по трудова медицина, които не правят абсолютно нищо полезно, пък и безполв=езно, но са имали лоби сред дупетатите да им гласуват това папане. имаше и до преди 2 години фонд "гарантиране вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя". плащаше се пак от работодателя. Къде отидоха събраните през годините пари? Те са тъкмо за случаи като в Кърджали, Сопот и мините с аналогични проблеми. А иначе интервюирания плаши. Кого бе душата? Работодателят не е Самарянка. Ако има акъл, ще направи необходимото - пари, условия... и в България е по-вероятно да загуби. Ако няма акъл - има по-голям шанс да спечели... пак в България. Въобще, животът не е справедлив, а "майката си трака".
23 Март 2013 17:28
Понякога работниците отстояват само правото си да бъде разчистен пътят до резервния изход, ако стане нещо да имат път за спасение.

Това е работа на ДПК (пожарната), но както винаги в България те само са пили и яли.
23 Март 2013 17:34
И си назначил квалифициран управител, а той му станал подчинен като шеф по поддръжката.

Всеки работи това, за което хич си няма понятие.
23 Март 2013 17:47
Преди години в Пловдивско най-добрите работници от една фабрика избягали в съседната, понеже собственикът им давал по 15-16 лв. на ден, докато другият - по 20 лв. След 2-3 месеца взели да се връщат - получили 20 лв. един месец и после два стояли без заплати. Казали на бившия си шеф: "А ти плащаш редовно."


Колко познато!!!
===
Има един фактор, който пречи на благопожеланията от статията: това е политическата обвързаност на част от бузнеса с държавата. При това правителство видяхме доста случаи как държавната власт пъдарства из бизнеса с милиционерщина, наказвайки едни, поощрявайки други и изнудвайки трети. Тази чисто политическа несигурност силно обезкуражава част от бизнеса до реинвестира в страната - включително в служители и общество. България все още е смятана за рискова страна за бизнес, включително и от българи.
23 Март 2013 17:50
Всеки е с длъжност, която не отговаря на работата му.
Малко по- точно.
Да се плащат по- малко осигуровки.
23 Март 2013 18:19
е па некои теории казваха, че ЧР-то е 25% от капитала - верно не важи универсално, ама средно-претеглено в "нормалният" бизнес има резон.
да, няма нищо общо със специфичен труд! както и да е, тук е ролята на държавата, след всички стадии на развитие е ясно, че пазарният фундаментализъм се регулира с цел да умрът малките и големите да се налапат до спукване, поне това показва хамериканската експанзия навън, що не им се връща експорта на демкрация с равна сила - тогава щеше да е много весело, ич и нямаше да им минава през ъкъла за "социалната корпоративна отговорност", еле пък за стандарти на международно корпоративноо управление и тази му деноминация... год блес д кепитъл ръзираш ли...
23 Март 2013 20:57
Бе то може и така да е, ама без ЧР-то ко прайми с останалите 75%? Некои си задават този въпрос, когато е вече прекалено късно. И тук мисля е уместно да цитирам един умен човек - "Който много се скъпи, много ще загуби" -
Лао Дзъ
23 Март 2013 22:17
Умните бизнесмени инвестират и в служителите си, и в обществото

Аааа, глупости. Обществото ли ще им даде поръчки и ще им позволи далавера? Нашите "бизнесмени" инвестират най-вече в политици и магистрати... от там идват поръчките с ОГРОМНИ печалби и застраховката да ти се размине безнаказано всеки гешефт и измама...
24 Март 2013 02:09
Huh.
24 Март 2013 02:15
Идеята за производство в територията БГ е изначално уродлива. Тукана всяка читава идея ще бъде смазана от хипертрофираната административно-милиционерска администрация в рамките на дни, а ако изкласи ще бъде открадната от актуалните мутри.
*
Колегите пропускат, че има огромна интертност м/у посяването на семето и консумацията на резултатите. Например пожарникарът Буда Тиквата бе инсталиран преди десетина години, а едва сега хората започнаха да се палят масово, с горива на Вальо Златев, разбира се.
24 Март 2013 02:27
Но идеше реч за съвсем друго нещо- вместо да купи машина за производство, нашинкия си купува първо нов даймлер, примерно.
След което единствената му цел е - да го смени с по- нов даймлер, примерно.


То такъв толкова е и бизнесмен и утре Даймлера ще се наложи да го смени с някой поочукан Опел.
Разберете веднъж за винаги, че по цял свят, са малко бизнесмените със собствена база. Базата почти винаги е на банките, а бизнесмените я обслужват и връщат кредити. Така е и със собствеността на ТИМ в България. Истинският ТИМ-аджия Никола Дамянов - лека му пръст, отдавна го обясни. Ама кой да чуе...
24 Март 2013 02:43
Инвестираш в персонал, барабар с машините - имаш обучен и работлив персонал.


За обучен - добре. Ама за работлив - ако намеря някой работлив работник, личната карта, шофьорската книжка и задграничния му паспорт ли да взема, за да не избяга при някого, дето ще даде повече пари за обучен от мен работлив работник?

Преди четири години бях на един ремонт за 8 милиона евро за 20 дни. Огромната работа извършваше една финландска фирма - лидер в бранша. Всичките и работници ги беше наела на готово от Еквадор. Само мениджърите бяха финландци.
Разговарях с тях и ги попитах, защо точно еквадорци. Предната година пробвали с Виетнамци, били много доволни от работата им, ама после платили толкова глоби, задето онези се разбягали от летището из цяла Европа, че били на загуба. И сега - най евтините работници от Южна Америка - за Испания виза не им трябва, със закупени от тях билети отиване и връщане, които се осребряват на летището в Кито. Набират се с изпит разбира се. За какво им е да обучват персонал, като могат да си вземат готов-обучен?
Разправях ти вече, че 60% от работниците в кораборемонтния завод в Гибралтар са Българи - всички над 40 годишни с голям стаж по специалността. наемат бригади българи за по 20 дена и който им хареса му предлагат постоянен договор.

Е, аз да не съм балама да си давам парите, за да им обучавам персонал? Всеки сам да си носи кръста...

Виж, в един учебен център бих вложил пари. Ама не и при сегашните условия в България. Защото аз гювеч не пускам.
24 Март 2013 06:18
Най- ми става милно и жално, като чуя някой БГ бизнесменин да почне да раздава акъл. 666 ми що не си наемеш и ти персонал от Еквадор - хем обучен, хем работлив? Заплатите при завръщане в Кито (може и на летището). Ама да знаеш от мен - въздуха в Кито е под особено налягане, щот е височка топка за нашенски бизнесмени.
24 Март 2013 07:18
Drug

Аз с бизнес не се занимавам. През живота си не съм дал и една стотинка рушвет никому, нямам и намерение да го правя. А като си кажа това условие при всяко предложение за започване на бизнес, винаги чувам "Ама ти луд ли си, бе?"

А иначе, ако започна, щях да си внеса работници от Мианмар, Лаос, Виетнам, Индонезия... С изпит за квалификация разбира се. Пак с купен от тях двупосочен билет, осребрен при завършването на контракта.

Но... в България вноса на висококвалифицирани дисциплинирани работници е забранен... Нищо, че на практика има глад за такива...

24 Март 2013 08:13
Неее, те не са глупави. Те са алчни и безсърдечни. Най-често имат голямо текучество, защото работниците бягат от тях.
24 Март 2013 10:13
На Милтън Фридмън бих му казал - мухльо , всеки е отговорен , за средата си ! Не серi там където от където си вадиш хляба(правиш парите си). За да живееш дълго и да ти е добре!( 5 божа заповед)
24 Март 2013 12:01
Е, аз да не съм балама да си давам парите, за да им обучавам персонал? Всеки сам да си носи кръста...

Е носи си го, ама стига рева, че немаш кадри.
Не може хем да не плащаш нищо, хем да не се грижиш за персонала, хем да имаш персонал.
То е като стадото бе.
Ако краварят се грижи добре за кравите, ще има крави милка - добре охранени и млекодайни.
Ако е оставил кравите да се оправят сами, ще има дръгливи, кльощави и безмлечни крави.
И после ще се оплаква.
Хората ще бягат, кравите не могат.
Ама спрете да ревете.
Ако на работника доходите му стигат за нормален живот, изобщо няма да бяга в чужбина.
Като не можеш да му го осигуриш, за чий се пишеш работодател и предприемач, като си некадърен за тая дейност?
Работата на бизнесмените не е само да правят пачки, работата им е да повдигат и цялото общество, не знам кой те е учил на обратното...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД