:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Конкретика и абстрактика 2020: санирани панелки – надали; трето поколение неграмотни – сигурно

Димитър Денков
Обсесия ще да е, обсесия за конкретност: няколко пъти президентът забива за стратегическа цел санирането на панелките и произтичащите от това видения за работни места, заетост, енергийна ефективност, красива жизнена среда и изобщо модерност. Осъществяването й ще ощастливи няколкото милиона български граждани, които живеят в панелните комплекси на големите градове, както и в самотните блокове, нацвъкани в малки градчета. И преди всичко в столицата, към която като пълноводен поток ще запристигат работници, дограми, изолационни плоскости, лепила, замазки, бои, кофи и инструменти. Вече имаме и конкретен срок за изпълнение - 2020 година, когато сигурно стратегията за развитие на ЕС до тая година ще е забравена, има ли го изобщо ЕС, но пък у нас ще се радваме на "ново качество на живот". Затова почне ли тая работа тия дни, за седем години току-виж се опровергала приказката на др. Живков за неспособността на сегашните дори само да боядисат това, което било построено по негово време.



Не само ще се боядиса, ами и ще се санира за седем години



построеното горе-долу пак за толкова. И всеки наивник, който досега се е занимавал със саниране, подлъган от надеждата, че ще спести нещо от сметките, лесно може да си представи какво ще стане, когато организирано с това се занимава държавата: висящи по панелките алпинисти, весело пеещи бормашини, бързащи да не им се стегне разтворът мазачи, туткащи се отдолу метачи и засмени домакини, които забърсват новите дограми. Пролет иде, как да не му е светло на човек при тия изгледи за бъдещето откъм настоящето. А дойде ли 2020-а, ще дойде и друг светъл почин, имаме ли мъдростта да изберем Плевнелиев за втори мандат. Починът пак ще ражда "конкретика", както казват напоследък ония, които мразят "абстрактиката".

В една малка работа, озаглавена "Кой мисли абстрактно?", която Хегел писал за Бамбергския вестник през 1807 г., така и останала неиздадена тогава, се казва, че



всъщност абстрактно мисли необразованият,



защото се вторачва в нещо и го раздува безкрайно, като не го свързва с други определения. Така изпада в илюзията, че има единичности, които притежават свойството да налагат всеобщи отговори и решения. Затова задачата е да бъде просветен, та да види, че за всеобщото има и друга възможност, а не само тая, която му се явява непосредствено и според неговия предимно материален интерес.

Прав е Хегел, нищо, че е идеалист. Защото, като става дума за образование и просвета, бързо се явява друга, не толкова весела картинка за доста по-възможното през 2020 г. състояние на иначе китната ни Родина. То се вижда и отсега не в природата, към която се залита с хълцукания за запазването й, а в обществото и природата на човека, които се разрушават чрез съсипването на образователната система и традиция.

През 2020-а сигурно тук-там ще има саниран панелен комплекс или блок. Но още по-сигурно навсякъде из страната ще има трето поколение увеличаващ се брой напълно неграмотни, нещо немислимо даже в началото на XX век. Това ще е поколението най-вече на ония, които сега имат щастливо осигурената от българската държава възможност да са второто неграмотно, непросветено, върнато в природното състояние на конкретното щастие от храната, секса и неработенето. Надали има по-ярък израз на държавен и политически провал от превръщането на тази невъзможност за предишните ни държави в действителност за сегашната.



Тая действителност се вижда в циганските гета,



дочува се в словесните позиви предимно за глад и болка на децата, които трудно научават повече думи и още по-трудно отличават родителите си от самите себе си, защото и родителите им са деца. Тя личи в умножаващите се питомци на българското училище, които след седми клас сричат дипломите си, а след дванадесети не могат да напишат и най-простото съчинение именно по абстрактна тема, но пък с налучкване решават тестове с конкретни въпроси. Не са само от гетата и турските анклави, но и от постоянно раждащата ги бездна на разпадналите се семейства, невъзможната дисциплина, фалшивите зрелостни изпити и лесно получавани дипломи. Вярно, че има и конкретни виновници; но най-конкретно, следавме ли Хегел, за това е виновна държавата, политическата общност, превърнала се в келепир за представителите й.



Невъзможно е да се промени бързо това



Но тъкмо около него следва да се събират грижите на една държава и държавна глава, която не ръси конкретики, за да не я обвинят в абстрактики, каквито винаги се появяват, стане ли дума за болезнени и нерешими бързо проблеми. И не подхвърля "приоритет: образование и наука" само за да не се укрепва бездруго болезнената представа, че в българската политика всичко опира до бърза печалба, очевидно зависеща от изпълнение на цели, свързани преди всичко с видими и затова убедителни камуфлажи на действителна политическа работа. В това отношение конкретиката на Плевнелиев по нищо не се отличава от тая на Борисов с магистралите, пътищата, спортните зали и метрото. И макар да е по-смислена от апелите на служебния премиер към бизнеса, който трябвало да прояви солидарност с бедните, изглежда нелепа и дразнеща отвсякъде. С изключение на едно място: откъм затворените комплекси, зад чиито огради расте поколението на ония успели в живота, които могат да си позволят къща с басейн, барбекю, два гаража и, разбира се, охрана. Направо по американски, че и нещо повече - по-латиноамерикански. Може би затова политическият ни живот прилича все повече на тъп сериал с повторения.









Снимка: БГНЕС
И всеки наивник, който досега се е занимавал със саниране, подлъган от надеждата, че ще спести нещо от сметките, лесно може да си представи какво ще стане, когато организирано с това се занимава държавата: висящи по панелките алпинисти, весело пеещи бормашини, бързащи да не им се стегне разтворът мазачи, туткащи се отдолу метачи и засмени домакини, които забърсват новите дограми. Пролет иде, как да не му е светло на човек при тия изгледи за бъдещето откъм настоящето
Снимка: БГНЕС
451 ученици, от които 70 първолаци, прекрачиха прага на вечерното училище "Поп Минчо Кръстев" в Старозагорския затвор през 2010 г. Най-възрастният първолак бе 52-годишният Стефан Чанков.
85
17106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
22 Март 2013 19:21
Прогнозата на автора за трето поколение неграмотни е оптимистична.
Ще бъде четвърто, ако съдим по изявите на ню уейва - партията на "протеста" демократична не знам що си
22 Март 2013 19:23
Който иска всички да са грамотни - мисли абстрактно. Ей така се раждат тоталитаризмите.
Въпросът е да личи разликата и нещата да зависят от грамотните, а не от неграмотните. Денков да има много здраве!
22 Март 2013 19:33
__ve22 Март 2013 19:23
Който иска всички да са грамотни - мисли абстрактно. Ей така се раждат тоталитаризмите.

Браво! Чрез неграмотност към демокрация!
Като в Африка - тамо има много неграмотни, и на изборите гласуват като пускат разноцветни топчена във варел.
22 Март 2013 19:38
Проблемът е че почти всички панелки, са нацвъкани тук и там с "персонални" изолации и собствениците нямат зор да плащат повторно за изолация, даже и за 50 % от цената по европрограма. Второ има сума ти празни апартаменти, апартаменти с пенсионери, които с повече от 300 лева накуп не са се виждали. Въпросът закъсня прекалено, по време на соца правеха проблеми за остъклена тераса, сега се допусна блоковете да заприличат на кърпени потури
22 Март 2013 19:43
451 ученици, от които 70 първолаци, прекрачиха прага на вечерното училище "Поп Минчо Кръстев" в Старозагорския затвор през 2010 г. Най-възрастният първолак бе 52-годишният Стефан Чанков.

Ей така, бавно и полека, ще узреем за ТОЛ (Трудово-Обучителни лагери)! Мхм!
22 Март 2013 19:43
¨Нормална¨ ситуация след над 20 години чалга на всички нива, като се почне от семейството, гледащо редовно сапунки и Биг Брадъри, та се стигне чак до президента (с абстрактиката, не само на този, а и всички преди него ). Та в държавта на чалгата неграмотността е логичен резултат от властта на безвкусицата, кича, простотията, тъпотата и елементарността. За съжаление това преобладава, макар да има и доста умни, талантливи и надарени хора - те просто не виреят в този буреняк !
22 Март 2013 19:51
в момента няма нещо или поне идея, зад която поне три четвърти от българите да застанем без да спорим и да се джавкаме. А нация, която няма дори едно единствено общо, обединяващо - си е чисто и просто, и по научно му даже - стадо. А когато стадото е и неграмотно /не може да чете и смята - събира, изважда, умножава и дели поне до сто/, това е трагедия. Към сбърканата ни образователна система бих добавил и здравеопазването, и селското ни стопанство, и леката ни промишленост, и туризма, и гражданското ни поведение. Бих подкрепил и дал на предстоящите избори гласа си за такава партия или коалиция, която декларира че приоритет ще й бъдат трудовата заетост в малкия и среден бизнес, възраждането на селското ни стопанство и на тази база възстановяване на образованието и здравеопазването. Но само и единствено при условие, че повярвам, че е/са в състояние да го изпълнят.
22 Март 2013 20:29
Не внимаваш, Дузов.
"Статистиката" ти от затвора е любопитен факт. Но това, за което говорим е невероятното непознаване на елементарни норми от субектите с претенции за влияние върху обществото.

Да вземем БСП.
Хич бива ли младежкият ви отбор - "протестиращите" - да не е ни чувал ни помирисвал за дискриминация?
За пълното, абсолютно и закрепено в безброй европейски и наши норми недопускане на дискриминация по какъвто и да е признак?

Напълно безразлично ми е как младежката "гарнитура" на исторически обречената партия си представя обществените норми.

Но! Толкова ли нямаше, дори след четвърт век търкане на банките в НС, барем един червен патриарх да подскаже на ремсистите- кандидат- депутати, че недопускането на хора над 35 години е углавно престъпление
22 Март 2013 20:36
То, санирането не е боядисване. Нито лепенето на изолации. Ама те философите са над таквизи подробности в пейзажа. Същата работа се отнася и за образователно-демографския разбор и прогностика.
22 Март 2013 21:01
" трето поколение неграмотни – сигурно " - Но бедните български данъкоплатци продължават да им финансират разплода
с 3 000 000 000 лева годишно!?
22 Март 2013 21:33
Чарли Дарвин
2013-03-22 19:33:27

__ve22 Март 2013 19:23
Който иска всички да са грамотни - мисли абстрактно. Ей така се раждат тоталитаризмите.

Браво! Чрез неграмотност към демокрация!
Като в Африка - тамо има много неграмотни, и на изборите гласуват като пускат разноцветни топчена във варел

Чарли, разбирам иронията. Въпросът е дали вие разбирате какво значи абстрактно мислене. Грамотността мислена обстрактно се отнася до всички. Ако е както казва Денков, не става ясно защо неграмотността расте -
навсякъде из страната ще има трето поколение увеличаващ се брой напълно неграмотни, нещо немислимо даже в началото на XX век. Това ще е поколението най-вече на ония, които сега имат щастливо осигурената от българската държава възможност да са второто неграмотно, непросветено, върнато в природното състояние на конкретното щастие от храната, секса и неработенето. Надали има по-ярък израз на държавен и политически провал от превръщането на тази невъзможност за предишните ни държави в действителност за сегашната.
Не става ясно защо грамотни дават неграмотно поколение - иначе няма как да расте неграмотността. Въпрос на аритметика.
Грижата на държавата е тя да съвпада с това, което мислят грамотните и те да налагат мярата. Изглежда, че държава, в която неграмотните взимат властта, когато се даде възможност да се избира, не ща да е била чак толкоз грамотна.
22 Март 2013 21:47
Правдиво и свестно четиво г-н Денков. Сравнени с модерното строителство в развитите индустриални държави, нашите нещастни панелки - неизолирани, лошо и опасно сглобени, груби, грозни,повечето с ръждясали заварки, фуги, напълнени не с бетон, а с гипс, с безнадежно стари и опасни ел., ВиК, ОВ инсталации и т.н. , не могат да се нарекат апартаменти - те са само жалки постройки, опасни за обитаване. Цените им са нереално високи, единствено стойност имат парцелите на въпросните постройки на няколко етажа. От тази стойност трябва да се свали цената, необходима за разтуряне на сградата и тогава може лесно да се пресметне,какво в действителност притежава отделният собственик от общата,остатъчна цена. Тези сгради в хигиенно отношение са кочини, отношенията между отделните собственици са враждебни и арогантни, често боклуците се изхвърлят и прехвърлят от балкон на балкон. Номерата, които съсобствениците си погаждат, са мръсни, византийски номера. Не е възможно да се съберат средства солидарно от всички, дори за чистачка, камо ли за ремонт, асансьор,топлоизолации, боядисване,осветление, остъкляване, или спиране разрушението на сградата. Намирам, че при най- дивите племена от Сахара - туарегите, има повече комфорт и удобства в глинените им, примитивни постройки, отколкото в българските панелни блокове, рожба на развития социализъм. А отношенията помежду им на първобитно-общинно ниво са сърдечни, любезни и със завидна култура, сравнена с нашата. Приключвам, няма да споменавам за грамотност на населението и за образование, защото те са на нивото на българските панелни блокове, последната бомба, заложена ни от социализЪма. Амин. Съжалявам, ако съм засегнал илюзиите на някой собственик на панелка.
22 Март 2013 21:56
Но още по-сигурно навсякъде из страната ще има трето поколение увеличаващ се брой напълно неграмотни, нещо немислимо даже в началото на XX век. Това ще е поколението най-вече на ония, които сега имат щастливо осигурената от българската държава възможност да са второто неграмотно, непросветено, върнато в природното състояние на конкретното щастие от храната, секса и неработенето.
***
Харесвам автора, един от малкото. И все пак не съм съгласен с глагола "върнато". През 19 и в началото на 20 век хората едва ли са живели по-добре и много бедняци са се образовали с неимоверни усилия и лишения, а въпросните "върнати" не можеш ги задържа в училище ни с банички, ни с боза, ни с надбавки... И ако някой има вина за това, това са не само политиците, но и верните им слуги джурналя, които първите нахраниха...
22 Март 2013 22:01
Муценкьо
22 Март 2013 21:47
Панелките казваш били "последната бомба заложена от социализЪма". А аз те мислех за нормален?! Що не се разходиш из Западна Европа да видиш същата тая бомба - сал дето социализЪма там е непричем.
22 Март 2013 22:13
Ключовата фраза на Президент Плевнелиев е "хконкретен хприоритет"...
22 Март 2013 22:21


щурчо
2013-03-22 20:36:03


"То, санирането не е боядисване. Нито лепенето на изолации. Ама те философите са над таквизи подробности в пейзажа. Същата работа се отнася и за образователно-демографския разбор и прогностика. "


То , санирането е да се вземат едни пари от едни наши фирми-наши евентуални спонсори.50% от парите ще ги вземем от ЕС ,а за останалите чисто по мутренски ще стиснем за гушите останалите живи пенсионери и колкото можем ще ги изцедим макар и с цената на заеми към чужди банки, които после ще им искат жилищата.Ама пътят към ада бил покрит с добри намерения...
22 Март 2013 22:32
която Хегел писал за Бамбергския вестник през 1807 г., така и останала неиздадена тогава, се казва, че
всъщност абстрактно мисли необразованият

Хегел?
Не беше ли това един немец, който бе опитал да замени чистата монотеистична диалектика на древните с конфабулации по темите им?
Само питам
22 Март 2013 22:39
...чисто по мутренски ще стиснем за гушите останалите живи пенсионери и колкото можем ще ги изцедим макар и с цената на заеми към чужди банки..

Така е Авакуме. Това и аз казвам. Санирането, в чисто технически аспект, както в Германия, означава много технически и конструкционни промени. За което е нужно на всички хора, без значение от възрастта им да се намери друго жилище, докато се извършва ремонта. Те това нещо не го разбират нито философите, като този, нито разните шмекери-политици.
22 Март 2013 23:07
То било мнение! Абстракция, на което сме способни обитателите на панелните джунгли.
Третото поколение неграмотни- същата абстракция Били неграмотни!
А къде са грамотните днес.
Изглежда само тук-извинявам се за ласкателството.
Но кому другиму ще му дойде на ум да обсъждат
този род въпроси?
22 Март 2013 23:11
Вижте, моля, на конкретен пример :
През 2005-2006 г.г. сменихме дограмите и облицовахме целия блок.
Да не би да сме малоумници, които чакат Хегел за акъл?
Не сме. Имаше ефект, макар да го компрометираха хегелианците от топлофикацията. Друга тема...

Цялото ни приключение щеше да приключи сравнително благополучно, ако не бе вкарано в хегелиански схеми.
Други са малоумниците, които вместо поне да ни потупат по рамото, искат от нас още пари за идиотската си бюрокрация


22 Март 2013 23:34
Отстъпва ли гръко- римският идеал за свободния човек- член на свободно общество?
Замества ли се от хегелианския Homo faber?
Категорично да.

23 Март 2013 00:19
Внимателния,
Денков иронизира Плевнелиев за неговите "ясни послания и конкретика", които в действителност са израз на Плевнелиевата некадърност и безпомощност. Плевнелиев в случая е необразованият от фейлетона на Хегел, макар че на пръв поглед Денков пише точно обратното (понеже същото казва и Хегел). Другите неща, които ги казваш за Хегел, са много далеч от истината.
23 Март 2013 00:48
"Обсесия ще да е, обсесия за конкретност:"
"Ах, Марийке, пък толкова да го знам този английския ! Нъ, все английски думи ми се въртят в тиквата"
obsession = мания
23 Март 2013 00:49
Муценкьо
2013-03-22 21:47:27

Всъщност "развитото социалистическо общество" не е създател на панелната технология. По-скоро се е случило, по хитлерово време и под името "Plattenbau".
Скептичен съм, за ползите от налепения, по външните стени стиропор.
23 Март 2013 00:50
"В една малка работа, озаглавена "Кой мисли абстрактно?", която Хегел писал за Бамбергския вестник през 1807 г., така и останала неиздадена тогава,"
Авторът черновата ли е чел??? В 1807?
23 Март 2013 00:56
"С изключение на едно място: откъм затворените комплекси, зад чиито огради расте поколението на ония успели в живота, които могат да си позволят къща с басейн, барбекю, два гаража и, разбира се, охрана. Направо по американски, че и нещо повече - по-латиноамерикански."
Тук авторът е много прав - много приятно се живее. Особено ако комплексът е на края на града - далеч от шума и мръсотията на града. Погледнеш към дърветата, към добре окосената трева, и ти се радва окото и душата.
23 Март 2013 01:36
Проблемът на давещите се е на самите давещи се. И когато не само не могат да плуват, а не знаят и свойствата на водата и господ не може да им помогне.
-
Санирането е една огромна далавера. Прахосническа и безсмислена, защото вместо с тези пари да се построят нови жилища се облепват изчерпани от към срок на годност, които пак ще си паднат, но вече облепени със стиропор и със сменени дограми. И Плевнелиев ще се изнесе на Халкидики, но вече забогатял доста над сегашните си 17 милиона.
-
Компрадорската олигархия съвсем официално смени политическата система през 2005 г. от демокрация в олигархия. И никой, поне масово не реагира. Сега тези, които не реагираха ще си плащат. За саниране. И вероятно ще загубят домовете си.
23 Март 2013 01:43
внимателния - ти май си предимно писател, а не читател! Ако беше прочел статията до края, щеше да видиш две снимки с коментар под тях. Под втората снимка е и статистиката за която си мислиш, че е мое творение. А останалите, нека ги наречем неумности - не ги коментирам!
23 Март 2013 02:09
И понеже видно като има овце ще има и вълци, които хранейки се с тях дебелеят, докато овцете мършавеят, то не ми остава нищо друго, освен да поздравя всички с една хубава песен на която попаднах Натисни тук .
23 Март 2013 03:28
И още нещо хубаво Натисни тук .
23 Март 2013 04:51
Нали не сме наивни безграмотници тука - политиците, през Плевналиев, Бат'Бойко, Кунева, Станишев, Първанов... Меркел, Обама, Су, Путин и т.н. - а бе, всички, са поставени там, където са от господарите на съответната държава, които дали чрез партиите или отделните личности, позволено им да излезат на аванс-сцената на обществото, са длъжни да работят, да слугуват всеотдайно, до последния си дъх, на владетелите, никога един и всякога не повече от няколко мижави %-та от всичкото народо-население.
Разликата идва от под-теменното силно или никак нагънато вещество, което понякога случва се да е и мозък, човешки. Тогава се получават някакви общества, като днешните на север от Балтийско море. Имах щастието да присъствам преди 20-сетина години на едно празненство - едно норвежко градче празнуваше 75-тата си годишнина. Бяха го отпочнали с една дървена къщурка на брега на недълбок залив. Още стоеше. Там беше музея събран послучай годишнината. Oтпосле всичко беше само работа и работа! Та те така... стават нещата.
23 Март 2013 05:58
Стиропорът - обединителна цел и бъдеще на нацията! Стиропорът - панацея за социалните болежки! Да живей!
Пластмасата пропуснах
23 Март 2013 07:24
Абе какво сте се хванали за горкия Плевнелиев! Всеки говори за това, от което разбира. Човекът си е зидаро-мазач, па макар и добре образован, и санирането му се струва най-важно, разбира се! Пак добре, че не е таксиджия!
....................................
А това, за което говори Денков, го виждам всеки ден. Студенти с отлични дипломи от средното образование, които трудно ще покрият държавните образователни изисквания за осми клас. И скоро ще бъдат с по две магистратури и специализация, и с две прочетени книги за целия си живот. Как да могат да пишат, когато свръхинтелектуалната им дейност се свежда до зачеркване с кръстчета или до ограждане с кръгчета на верния отговор? Циганите и оциганените българи не ходят на училище - за тях пише Денков. Съдбата на останалите е по-различна. Дипломи за каквото поискате, но диплома и образование отдавна нямат нищо общо. (Освен магическата вяра, че образованието е скрито някъде между кориците на дипломата, и че кой е образован е "въпрос на лично мнение".) Но тук държавата .... няма нищо общо. Пазарният идиотизъм е в основата. Приложен към образованието и медицината, той имаше опустошителния ефект на земетресение девета степен по Рихтер + цунами + взривяване на АЕЦ Козлодуй. Лекарите - келепирджии с основна квалификация счетоводство; средните училища и университетите - в състезание по писане на по-високи оценки, защото "парите вървят след ученика/студента". Младите хора - източник на печалба. Що да не му открием по една П.У.Т.К.А във всеки град, а в областните - по десет, ако има келепир в цялата работа?
........................
Май моделът със стъклените перли наистина би бил по-добър....
23 Март 2013 07:33
Нищо, София! За пластмасата Барт вече го е написал.... май някъде в "Митологии"-те...
23 Март 2013 07:51
"Грамотни", които не осъзнават, че са грамотни, всъщност, не са грамотни (отивам и слагам кавички на подлога). Те само са били заставени да усвоят някакви кодове, без да ги разбират. Иначе защо, децата на грамотни ще бъдат неграмотни. Години наред нискообразованият взимаше заплата колкото най-високо-образования. Сега плащаме за това. Грамотността беше обезценена и когато дойде пазара - производителите на грамотност фалирГаха.
23 Март 2013 07:58
Абе, наивници, всичко си е наред.
Санирането е нужно - строителният балон се спихна, строителната мафия иска печалби, строителният капо-ди-тути капи не на удобен пост...
Неграмотните са нужни!!!
ПРОСТ НАРОД - СИЛНА ДЪРЖАВА!
Колкото са по-прости, толкова са по-лесни за управление. Когото трябва - ще обучат да натиска бутончетата, които се налага - грабват лопатите.
Бачкатори и консуматори!
Образование...Хайде де! Да не сме Възраждането...
Корабът потъва нормално, вода има за всички...
И да напомня един пресен виц.
До 2020 г. всички панелки в страната да бъдат санирани, пожела президентът Росен Плевнелиев...
- Как бе, младеж? Как да стане, като пенсията ми е 300 лв.?
- Единият край на въжето за лампата, а другият за врата...
Черен хумор?
Черен – да, но не хумор...
---------------------------------------
Блогът на Генек
23 Март 2013 08:14
Държавата на работниците и селяните за алъл не плащаше.
Плащаше на олимпийските си надежди.
Е, ония И оправдаха надеждите. Наляха вратове, нема да ги мислим.
А кой иска да му плащат за акъло - друм.
23 Март 2013 08:34
Г-на Денкова пише .колкото на не зАспи... Изобщо тая седмица бая глупости се изписаха в "Наблюдател"-а..Яз па съм и грамотен...
23 Март 2013 09:00
Аз не виждам общо между енергетика и образование...Ама щом авторът казва,да му се поколним.
23 Март 2013 09:15
Абе какво сте се хванали за горкия Плевнелиев! Всеки говори за това, от което разбира. Човекът си е зидаро-мазач, па макар и добре образован, и санирането му се струва най-важно, разбира се!


Не мога да разбера, защо някои си мислят, че 250 000 работни места дето ги обеща Станишев ще бъдат само във високи технологии! Наистина ли ни харесва как изглеждат селата и градовете ни? И на който не му харесва пожеланието на г-н Президента до 2020 година да се обновят старите жилища, явно има има някакъв кусур в разбирането си за красивото и подреденото!
23 Март 2013 09:23
Не е черен бе, Генек, червен си е....
Наш, роден, социалистически!
.............................
Като танците по червени прашки по време на пенсионерските протести при Тройната коялиция:
Сексът - след танците! А сега - дами канят!!!
(Азер Меликов кани Станишев)
............................
Абе.... лявото си е ляво, и резбата си е резба!
23 Март 2013 09:29
Риболовец, аз не съм от тази шайка изтървани от "Екоравновесие", дето търчи подире му да го хапе по краката. На мен просто ми е смешен. като всеки политик. Със снизхождение се отнасям, де. Стар човек съм и знам, че младостта, амбициите и глупоста вървят заедно. А дали ще бъде добър президен или не - ами не знам. Бая време има до края на мандата му. Те само от БСП предварително знаят, как ще им фалшифицират изборите, че и със слюнка на уста описват точните механизми...
.......................
Така че - не се впрягай, вреди на професията. Нали Христос ви направи "ловци на хора"?
23 Март 2013 09:35
Нищо лично! Просто не разбирам тези, които държат да се запази гадния облик на градовете ни. И какво от туй, че Плевнелиев е двигател на тази добра идея?
23 Март 2013 09:44
Ами.... Няма лошо в идеята! Тъкмо напротив. Аз се смеех на приоритетите. Тук и Денков, и София, па и другите, са струва ми се, прави. Защото наистина, ако сме яко закъсали за нещо, то не е още и още бетон, и още и още мазилка, а за хора, за млади хора, при това - качествени. Бъди здрав!
23 Март 2013 09:50
хегелианците от топлофикацията




Добре!
23 Март 2013 09:52
За да има санирани панели, както и поддържани сгради, трябва да се осигури на собствениците в една етажна собственост да са горе долу с еднакви възможности - т.е. не трябва да има хора които не могат да поддържат собствеността си. Не трябва да се толерира неплащането на разходите по общите части, даже неплащането трябва да е основание за изгонване на такъв собственик от етажната собственост.

Крайно време е българинът да започне да живее според възможностите си. А не според представите си, къде му е мястото и другите да бъдат длъжни да му плащат за това.
23 Март 2013 10:44
Какво бе казал един в един райхминистър за подобно население - да слуша ритмична музика, да чете прости заповеди, да брои до сто...
____________________________________
*Ако мислиш за година напред-посей ориз. Ако предвиждаш за 10-посади дърво. Ако планираш за 100 години-образовай народа!
23 Март 2013 11:04
Господин ДЕНКОВ,
Харесва ми този цитат от Хегел за необразованите. Вероятно сте философ по образование. Все пак нека кажа, че Хегел търпи малка критика, защото обявява своята теория за последна истина :” Ако ти дойде нещо на ум, отвори История на Философията. Ако го намериш там, то ти си казал една истина.Ако не го намериш, то ти си казал една глупост”. Ужким негов последовател по същия повод казваше:” Ще посрещна с търпение ВЪЗРАЖЕНИЯТА на всякаква критика”, на когото друг философ дрънна яката критика :”Той ни учи на своя метод, по примера на най-обикновените ВЪЗРАЖЕНИЯ”.
Допускам, че споделяте мнението ми за това, че една наука не може да бъде закостеняла, а търпи новости и промяна. Но от друга страна, ние като мислещи същества, не сме в състояние да се запознаем с целокупното знание на човечеството до сега през този наш кратък животец, така че в някаква степен сме ограничени и явно мислим абстрактно доста често, за което някои озлобени индивиди казват, че говорим фантасмагории, нали? Лошото е, че много често тези хора от широкия кръг на „малката си правда” охарактеризират мечтателите като фантазьори или като обладани от бесове. Справедлива е една нашенска поговорка, според която” Всеки си е малко прост”. Предполагам, че сте прочели моята статия за туризма тук по Форума, в която цитирам друг Чарлз Дарвин, който много точно споделя, че човек дълго време гледа на света с категориите от детството си.:” Човек дълго време гледа на
света не с очите на науката, а така,
както се е учил да гледа от детинство
и юношество''. Следователно, ако искаме да вървим напред, в състава на Народното Събрание не бива да се допускат хора, мислещи с категориите от своето юношество, вместо с категориите на науката. В заключение, най ме дразнят хора, които ако не разбират нещата, казват ” приказваш глупости” или отсичат „глупости”. Признавам си, не бих желал да се свързвам единствено с подобни индивиди.Бъдете жив и здрав!
23 Март 2013 11:15
Бля-бля...
23 Март 2013 11:57
Дрън-дрън...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД