:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Харчим 3 милиарда лева на година за облекло и текстил

Заливат ни вносни облекла по левче

Само 20% от продукцията на пазара е родно производство
Вносни облекла влизат масово в страната ни на цена от левче за бройка и дори по-малко, каза вчера шефът на Асоциацията на износителите на облекло и текстил Робърт Александрийски.

Според него най-евтините изделия идват от Виетнам. При тях средната цена на килограм облекла е $ 1. В същото време килограм памук върви по 1,2 долара. Само за година цените на вноса от Виетнам са се сринали 4 пъти. Ниски цени държат и внасяните от Турция изделия - средно 3 долара за кг. В същото време цената на преждата е $2,5, а от нея се губят около 20%, докато се произведе тъканта, отчитат от асоциацията. Нейни експерти са изчислили, че производството на подобни облекла у нас излиза около $13 за кг.

Едва 20% от изделията на пазара в момента са родно производство. Средногодишната търговия с облекла и текстил в страната е около 3 млрд. лв. Износът ни през миналата година е бил за над 1,1 млрд. долара. Страната ни обаче оглавява класацията по внос на облекло на глава от населението в Източна Европа. Затова от асоциацията настояват да се приеме стратегия за развитие на отрасъла. Нужно е фирмите да се обединяват и да се ориентират към купуване на чужди марки, за да бъдат конкурентоспособни и атрактивни. Крайно време е да се реши и проблемът с етикетирането на вносните изделия, коментира Александрийски. Според него етикетите на чуждите стоки задължително трябва да са на български, да се изписват начинът на употреба на изделието и дори БУЛСТАТ на вносителя.
493
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД