:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Печалбата на енергийния монополист пада с 60 млн. лв.

В НЕК искат да не им пипат заплатите

Смесеното дружество в Гърция било нужно заради либерализацията на пазара
НЕК ще поиска да се промени постановлението за ограничаване на работните заплати в дружествата с монополна дейност и с над 50% държавно участие. Целта е да не се намалят заплатите на работещите в националната енергокомпания, каза вчера главният й изпълнителен директор Васил Анастасов.

Причината е, че за тази година НЕК очаква с около 60 млн. лева по-ниска печалба. Постановлението гласи, че размерът на фонд "Работна заплата" в такива дружества е пряко свързан с финансовите им резултати.

НЕК ще има по-ниска печалба от миналата година заради промяната на цените на тока. При поскъпването му в края на миналата година изчисленията били направени така, че била иззета част от печалбата на енергокомпанията, която купува тока от централите в зависимост от неговата себестойност, но го продава на електроразпределителните дружества по фиксирани крайни цени, еднакви за цялата страна. Анастасов определи жеста, който трябва да се направи със заплатите, като "компенсация" за тази практика. Сега средната работна заплата в НЕК е 432 лева.

До известна степен по-лошите финансови резултати се дължат и на намалелия с около 5% износ на ток за първите 9 месеца на годината заради по-ниската консумация в околните страни. Износът само за Турция е с 8% по-малък.

За да се включи в гръцкия вътрешен пазар на електроенергия, НЕК е регистрирала смесена фирма с "Копелузос груп". Причината е, че гръцкият енергиен закон вече изисква за търговия с ток лицензия, чиито условия са търговецът да има построени мощности и да е от страна-членка на ЕС. От началото на 2001 г. в южната ни съседка действа евродирективата за либерализиране на търговията с еленергия, която я задължава да освободи 32% от вътрешния си пазар. Това би намалило с около една трета възможностите на НЕК да изнася ток за гръцката държавна PPC.

В смесеното дружество с по 25% влизат "Прометеос газ" и "Дамко енерджи" от структурите на "Копелузос груп", а другите 50% се държат от НЕК. Според зам.-министъра на енергетиката Ангел Минев в учредителния договор е записано, че смесеното дружество ще се явява на равни начала в търговете и аукционите, които НЕК организира за износ на ток за съседни страни. Другото условие е, ако държавната PPC предложи по-изгодни условия за внос, НЕК да има правото да предпочете нея като търговски партньор, а не съдружниците си, обясни Минев.
1801
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД