:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалният договор за "златния гьол" ще бъде прекратен

Агенцията за храните избра счетоводна фирма да пръска камиони срещу шап, а после развали сделката поради силния обществен интерес
архив: СЕГА
Лека кола преминава през "златния гьол". Събирането на таксите за дезинфекция бе прекратено преди години заради непрекъснатите корупционни скандали, но бумът на шап в Турция преди 3 години възкреси процедурата.
Договорът с частната фирма, която таксува влизащите от Турция камиони, автобуси и леки коли за дезинфекция, ще бъде прекратен. Това обяви вчера директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До тази развръзка се стигна след скандални разкрития на червения ексдепутат Румен Петков, който обяви, че дребното ООД "Пи Еф Си", избрано при съмнителни обстоятелства да събира такси на пунктовете в Капитан Андреево и Лесово, си докарва повече обороти от дилъри на дрога. "Само в последните 24 часа през ГКПП "Капитан Андреево" са преминали над 1000 автомобила, което прави 15 000 лв. за денонощие, или половин милион месечно", изчисли Петков. Според него новоизбраната фирма събира не само държавните такси за пръскане - 4 лева за лек автомобил и 20 лева за камион, но добавя и 10 лева обслужване за себе си.

Предпочетеният изпълнител "Пи Еф Си" е бил регистриран след обявяването на конкурса. Фирмата е вписана в Търговския регистър на 8 март, а на 12 март вече печели поръчката. Странно е, че за дейността е избрана фирма, която е без опит и чиято основна дейност са счетоводни услуги. Според шефа на агенцията по храните тя имала и лиценз да извършва дезинфекция. Вчера Войнов не успя да обясни пред в. "Сега" защо, ако всичко е наред, договорът ще бъде развален. Според официалното съобщение на БАБХ, разпратено до медиите, преждевременното прекратяване се прави "във връзка с големия обществен интерес към процедурата". Агенцията по храните не дължи неустойка на фирмата заради преждевременното прекратяване на договора, казаха от ведомството на Войнов. "Сега" не успя да се свърже с управителя на фирмата Лидия Любенова. Според БТВ, която разполага с договора, обаче всяка от страните може да търси неустойки за пропуснати ползи при преждевременно прекратяване на отношенията.



КАСИЧКА

Системата за дезинфекция на превозните средства, известна още като "златния гьол", беше премахната в началото на 2009 г. заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. "гьолът" отново заработи.

Допреди конкурса, проведен в началото на март, с пръскането се занимавали нещатни експерти, наети от БАБХ на граждански договор, но инспекцията по труда обявила това за нарушение. Затова се стигнало до ангажирането на фирма.

Не стана ясно как ще се процедира оттук нататък с таксуването. Ветеринарите отдавна твърдят, че дезинфекцията е напълно безсмислена и служи само за събиране на пари. Според тях шапът в Турция отдавна е локализиран, а и е далеч по-вероятно заразата да бъде пренесена от човек, не от превозно средство.



ПОДБОР

Условията по скандалната поръчка за дезинфекцията сякаш са писани специално за спечелилата "Пи Еф Си". Според обявата БАБХ не държи фирмата да има подобни договори, опит и подходящи кадри. Едно от изискванията е да бъде представено "копие от баланс за последните 3 години", но то не важи за "новорегистрирани кандидати". Методът на оценяване също е "нетрадиционен" - оферти се оценяват по "най-пълно описание на извършване на дейностите" и по "най-добри предложени преференции".
16
5178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Април 2013 19:54
Като неграмотници управляват се стига и до такива работи. Но основният резултат е- ощетяване на държавата, съчетано с дране на гражданите. Правилното управление не е за всеки.
04 Април 2013 20:46
ба си, ногу адаши се нацвъкаха, напоследък, ве!
04 Април 2013 21:00
Какви са неустойките и кой ще ги плаща?
04 Април 2013 21:05
Странно е, че за дейността е избрана фирма, която е без опит и чиято основна дейност са счетоводни услуги.
Ние,счетоводителите сме на всяко КПП.
А така наречената дезинфекция е наистина "златен гьол".
04 Април 2013 21:43
А така наречената дезинфекция е наистина "златен гьол"


и всеко ГеКПП - кокошка, златна!
04 Април 2013 23:15
Яяяя... и вчерашния квич по Шадравана отиде зян...
04 Април 2013 23:30
ГЕРБ партията на корупцията на самозапалващите се отчаяни хора,на развихрилата се корупция, на лошото управление,на СРС-тата и подслушването и полицейщината,на безполезната и вредна администрация, на високата безработица и отчайващата бедност пак иска да управлява.
Натисни тук
04 Април 2013 23:53
Мдааа, последната далаверка на Мършата не се получи... Тъжнооо, един доходоизточник по-малко, но все ще го преживее някак си...

А как стоят нещата на другите КППета, знае ли се?
05 Април 2013 06:48
Още едни черпаклии (по Манрико) made in ГЕРБ. И другарчета на Ловкия.
05 Април 2013 08:37
Десетки пъти съм влизал от Турция през Кастанес за Гърция /ЕС/. Така ли никой не ме напръска , и никой не ми е взел поне едно евро. Не съм и проверяван. Почти ежемесечно влизам в Гърция - жив катаджия не съм видял. Но още с влизането тук и ги гледаш спотаени зад някой ограничителен знак.
Защо това е само тук?
05 Април 2013 08:49
Златния гьол - за Белене ли става дума?
05 Април 2013 08:55
Да... Румен Петков каза истината за далаверата на Войнов,назначен от Миро мършата, гарантирано от ГЕРБ!
05 Април 2013 09:23
    Като неграмотници управляват се стига и до такива работи.


Че са неграмотници,неграмотници са.
Но в случая става дума за съшита с бели конци корупционна схема на висш държавен чиновник . Обект, от който държавата е получавала 5-6 млн годишно, е отдаден под наем за ?????- никой не казва колко, но явно са доста по-малко , щом така бързо договорът бе прекратен. Е, сега ние данъкоплатците, ще трябва да платим неустойки, а и някой/Войнов/ може да изхвърчи със скоропостижно дадена оставка.
Това със" златния гьол" обаче е дреболия в сравнение с отдаването на 20 г. концесия на пристанище Росенец ,за 3/три/ милиона годишно , по личното предложение на Тиквоний,о.з. министърпредседател на страната. Защото, първо , през това пристанище годишно минава над половината от товарооборота на страната в метрични тона и държавата е взимала държавни такси 700 млн/700 000 000/ от оборота, и второ, поради пълна липса на контрол в района на концесията, контрабандата на горива върви с безпроблемно и с пълна пара. От което държавата ни губи не само акцизи и ддс, но и няма влизане в Шенген.
Рибата се вмирисва от главата.
05 Април 2013 10:20
tarabata04 Април 2013 19:54

Като неграмотници управляват се стига и до такива работи. Но основният резултат е- ощетяване на държавата, съчетано с дране на гражданите. Правилното управление не е за всеки.


В случая за неграмотност не може и дума да става, напротив. Изключително грамотно написани условия, за да спечели правилният кандидат. Чисто корупционна схема за лично облагодетелстване на чиновниците по веригата.
Апропо - то и за други неща има висок обществен интерес, но никой нищо не предприема. Подслушвания, данъчни измами, бокови и герберски, бесепарски, десебарски, седесарски дела, сидерови глупсоти, куневски простотии и т.н. Ама...
05 Април 2013 14:29
От заглавието реших, че става дума за водни огледала и високоефективни водоконсултации. Забрваих, че това е тема-табу за СЕГА.
05 Април 2013 14:38
ГРОБ- тъпи , прости и нагли милиционери
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД