:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,519,954
Активни 126
Страници 18,679
За един ден 1,302,066

Ако българският политически елит имаше чувство за срам...

Народ, който е втренчен в телевизионния екран и поглъща демагогията и цинизма, изричани с възторг от възторжени безсрамници, е предаден народ
Освен че е "люлка на цивилизациите", Европа стои върху световната карта и като изпитан социален модел, средище на културни стандарти, еталон за върховенство на закона, мерило за правозащитна взискателност и разработени схеми на икономическа солидарност.

А България? Откакто е член на елитния клуб, тя обитава балканския кръстопът като страна с провален социален модел, мерило за ниска публична култура, еталон за успешни корупционни практики, модел за продажни медии и пример за отсъствие на съсловна почтеност.Защо изобщо сме заедно?И свиква ли се с това? Бих могла да отговоря на този въпрос с перифраза на класическата лема за народа, който си заслужава управниците. Този същият народ, който е втренчен в телевизионния екран и поглъща демагогията и цинизма, изричани с възторг от възторжени безсрамници, е предаден народ. Няма кой да му обясни от телевизора, че такива абстрактни неща като почтеността и достойнството влияят директно върху неговите доходи, че от начина, по който една европейска страна изпълнява поетите пред Брюксел ангажименти, зависят субсидиите за селското стопанство, например.

Ето малко актуална конкретика от последните дни: заради морално укоримото поведение на председателя на Върховния административен съд Георги Колев ще пострада имиджът на България пред Европейската комисия с всички негативни последици от това. Посоченият пример е от поредния скандал във Висшия съдебен съвет, който прекрати ключова проверка за случайното разпределение на делата. Най-вероятно, за да се прикрият неудобни за шефа на ВАС констатации...За хората етикетиПримерите, впрочем, са обидно много - дължим ги на "хора етикети". Техните имена се превръщат в синоними на определен тип поведение и добиват статута на нарицателно, стават илюстрация на начина, по който въпросните личности пресичат общественото поле, лишавайки себе си от онези пластове цивилизованост, които свързваме с професионалната етика.

Всяка епоха има своите хора етикети. В привидната нормалност на българската битност тяхното роене е колкото обилно, толкова и обидно. Няма публична сфера, която да не блести с подобни човешки постижения. Съдиите имат своя "казус Марковска", в социологията дефилира Радева, в журналистиката ненадминат е Бареков, в банковото дело - Василев, в издателско-следователския бранш - Пеевски. Стигаме до политиката... И спираме. Годините на т.нар. български преход попълниха паноптикума от етикетирани политици, чиито гастроли из лабиринта на родната публичност оставиха мръсни следи, разпокъсана нищета и погубени мечтания. Около тях винаги са кръжали брокерите - същите онези, които наричат себе си елит, интелигенция. Същите онези, които флиртуват с властта и летуват в нейните резиденции. Същите онези, които могат да защитят всяка политическа платформа срещу съответното възнаграждение. Защото в крайна сметка винаги става дума за пари... От тук до изборите аргументите ще се множат. Въпреки липсата на политически платформи.Какво ще стане след това?София ще продължава да вегетира в килера на Брюксел. Европа няма да изключи България от съюза. В подписания договор за присъединяването няма такава клауза. Изключването на една страна заради неизпълнение на поетите ангажименти е хипотетична конструкция върху несъществуващото поле на общоевропейския морал, т.е. безсмислена реакция на фалша, с който живеем. И на фарса, който се вихри наоколо въпреки личните и национални трагедии, случили се от двете страни на Балкана през зимата на 2013 година.

90
6067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
05 Април 2013 19:00
Около тях винаги са кръжали брокерите - същите онези, които наричат себе си елит, интелигенция.

Само с това не съм съгласен.
Че мерзавците са интелигентни, да, но не и че са интелигенция.
05 Април 2013 19:05
Ами те точно за такива се имат - сичко е правилно написано.
05 Април 2013 19:10
Уф!
------
Блогът на Генек

05 Април 2013 19:24
Ако искаме да свалим дадена политическа партия от власт кой вариант предпочитате?
Безкрайни шествия по улиците или да спрем да си плащаме данъците?
Кой от двата метода е по ефективен?
05 Април 2013 19:47
Слаба статиия. И вероятно нямаше за какво да й се обърне внимание, ако още в подзаглавието не бе цитиран един пасаж от текста показващ примитивно племенно мислене, което дразни. Дразни, най-вече защото е абсурдно съчетано с претенция за цивилизованост.
05 Април 2013 19:51
И видно омразата към българският народ, колкото и да бъде обвивана в многословие винаги избива.
05 Април 2013 19:52
Ако българският матрял, а и особено "интелигентната" му сбирщина, имаха чувство за срам...друго щеше да бъде
05 Април 2013 20:38
напълно подкрепям и адмирирам призива на уважаемата Барух - "дайте да дадем!"
05 Април 2013 20:42
Коя е Барух?
05 Април 2013 20:43
С какво започва фалша? За мен с усещането за липса на справедливост, с чувството за всеобща нагласеност, с индивидуалното безсилие в напъна за промяна. Тези усещания в широките народни маси трябва да се ликвидират. Мислите ли ,че трябват още 17 години за да минат онези библейски 40? Според мен не. Промяната в България започна от Варна,дойде в столицата за да се разпилее за малко. За малко.Защото България вече не е същата. "Гластност и преустройство"-тези думи на Горбачов вече добиват нов и съществен смисъл.Към тях бих добавил и обществена нетърпимост към каквато и да злоупотреба на облечените с власт.Заплахата от нови социални бунтове висят във въздуха,усещат се. Ние искаме да видим Родината си променена. Да я променим така: Контрол за честни избори; контрол върху всички власти,в т.ч. и т.н. недосегаемите до днес магистратски длъжности. Закона е основата на нашето бъдеще и благоденствие. Няма друго.
05 Април 2013 20:43
Освен това не разбрах Радева социоложкота по каква причина е заклеймена? В общи линии досега прогнозите на агенцията ѝ са били не по-грешни от на останалите. Аз имам отговор на въпроса защо е заклеймена, но ми се струва, че уважаемата Барух не би посмяла открито да си признае причината.
05 Април 2013 20:46
Тези усещания в широките народни маси трябва да се ликвидират.

Не съм много сигурен за какво говори колегата, но трябва да призная, че стилът му ме кефи.
05 Април 2013 21:24
Авторката, като е толкова отвратена от България и българите, що не се занимава с нещо по-приятно, напр. какви хубави хора са евреите, каква хубава държава е Израел, колко е мирна и спокойна и какви прекрасни отношения със съседите си има... И те така!
05 Април 2013 21:27
Brightman
...И видно омразата към българският народ, колкото и да бъде обвивана в многословие винаги избива...


Абсолютно точно. И аз веднага го забелязах. Шаломката ни заключи завинаги в килера. Без изобщо да си има на представа, че българите са създали европейската цивилизация, от която са се учили всички.
05 Април 2013 21:38
Щеше ми се да прочета тук нещо от Паси(не от келявия му син) макар и покойник, стихотворение от Меворах да е здрав още дълго, но не глупости от Барух
05 Април 2013 21:43
Няма кой да му обясни от телевизора, че такива абстрактни неща като почтеността и достойнството влияят директно върху неговите доходи


Чистата истина. Учебникарския пример е с Топлофикация - тя ни краде, освет това и сами се крадем един друг....скапаняшка работа. Народа е изпаднал до невиждани простотия и тъпотия и липса на елементарен морал.
05 Април 2013 21:47
"Няма кой да му обясни от телевизора, че такива абстрактни неща като почтеността и достойнството влияят директно върху неговите доходи..."
Еми Барух
05 Април 2013 22:35
Госпожата има талант да списва, но ако нейната дарба съответстваше на омразата и към българския народ щеше да е гений.
05 Април 2013 22:53
Бре, какви патриоти имало у форума
05 Април 2013 23:15
Грижата на тази особа за България има други измерения и поради тази причина написаното от нея може да се счита за опит за манипулация на българския читател.За нея впечатленията ми са определено негативни,произлизащи от факта,че когато съща ,в качеството си на комисар на Европалия 2002,посветена на България в едно интервю по белгийското радио(RTBF) упорито изтъкваше на преден план историята с нейния етнос през ВСВ.Нейна арогантност помрачи още в зародиш интереса към тази инициатива.
05 Април 2013 23:38
Абе, жената си го казва много добре: "София ще продължава да вегетира в килера на Брюксел." Както аз казах преди , че България поне в последните 600 години не е била в Европа, а покрай Европа.
Но не е права че това състояние ще продължава безкрайно. Животът ме е научил: когато законите не отговарят на действителността, побеждава винаги действителността.
България ще излезе от ЕС (както и да се измени той) много скоро, срок не по-голям от 5 години.
05 Април 2013 23:55
Без изобщо да си има на представа, че българите са създали европейската цивилизация, от която са се учили всички.

Не бяха ли македонците?
06 Април 2013 00:06
"Без изобщо да си има на представа, че българите са създали европейската цивилизация, от която са се учили всички."
И‌ като как българите са създали съвременната европейска цивилизация, какво са създали? И по кое време? Така, някакво примерче да дадеш.
Европейската цивилизация е започнала да се създава тогава, когато България не е съществувала (българите са били под турско робство).
06 Април 2013 00:09
Крос по перваза...
06 Април 2013 00:35
Ако българският политически елит имаше чувство за срам...

... импресионистите щяха да са зъболекари.
06 Април 2013 00:37
Ето ти едно" примерче", бабче 2-2.
Можеш да научиш, че първите християни в Европа са българите, тук:

http://www.otizvora.com/2009/01/184/
06 Април 2013 00:45
Еми Барух, Татяна Ваксберг и Леа Пипо Коен не пропускат случай да обидят България и българите. В този смисъл, не чета техните блудкажи.
06 Април 2013 00:46
първите християни в Европа са българите

Сигурно преди св Петър и кланетата на Нерон.
Щурчо, товзи доктор Чилингиров, онзи от Freie Universitaet ли е? Дето ми го рекламираше като източник от последна инстанция, че Филибето е центърът на Вселената?
06 Април 2013 01:07
"Според разказа в Деянията на апостолите (16,9-40), пред апостол Павел се явява като видение един „мъж-македонец“, който го моли: „Ела в Македония и ни помогни!“
Не са българите, македонците са! Те са християни от времето на Александър Македонски.
Говоря за истински примери, не за тъпотии.
06 Април 2013 01:10
Какво са създали българите, което да е полезно за света? Освен киселото зеле, може би.
06 Април 2013 01:15
... „Ела в Македония и ни помогни!“
Не са българите, македонците са...

Бабче 2-2, на тебе и на всекакви други нихилисти, трудно може да им се помогне. Провинция Македония по него време е с център Филипополис и обхваща земите на одрисите и бесите. Тъй, щото ти требе малце историческа подготовка, дорде вденеш за какво иде реч. Айде със здраве.
06 Април 2013 01:37
Европейската цивилизация е започнала да се създава тогава, когато България не е съществувала (българите са били под турско робство).

Това е весело.
-
Европейската цивилизация се създава на Балканите, (включително и от нашите преки генетични и културни предци, чийто артефакти извират от всякъде в България - Варненският холколитен некропол от преди 7 хил. години, долината на тракийските царе, и т.н.), развива се в епохата на елинизма, римската империя и през Рим и Константинопол се предава и в Новото време. Не напразно то се нарича ренесанс, защото се опира на античните културни ценности.
06 Април 2013 01:48
Авторката казва само малка част от това, което самите ние знаем добре и си приказваме тук.
И как така решихте, че мрази българския народ - аз не видях и намек за това - заради еврейското име?
А когато във Форума се подвизават наистина отявлени българомразци, май не сме толкова гнусливи.
Срамота.
06 Април 2013 01:58
И таа казА - спасяването на давещия...
Схемите от хамериканските серияли нема кво да ми се представят , като неква новост или тайнство, достъпно само за некои.
А тя кво направи за България, за българите?
Като стигна до причината за посредствеността с пандемични размери на територията що сложи точка? Или такива изтънчени похвати не са ни познати. Или пък - абе я да си тпая да не изпусна некое келеперче, все пак.
06 Април 2013 02:10
Срамота.

Срамота е единствено, че не познаваш творчеството на дамата. Без него няма как да възприемеш вярно и тази статия.
Името няма никаква връзка с коментарите на коментиращите, освен, че вече е познато по определен начин.
06 Април 2013 02:32
Карамфилов,
и има голяма разлика от какви позиции изразяваш критиката си към един народ. Дали, като част от него или като враждебен представител на друг народ, който иска от първият, (подчертавам, като колективно лице), да му плаща милиони, защото го е спасил. И понеже, да гледаш на един народ, като колективно лице е примитивизъм от племенен тип, то е странно да се опитваш да говориш за цивилизованост. Още повече европейска, където важи античният балкански (гръцки) принцип - "Човекът е мярка за всичко".
-
И за да е по ясно - все едно една госпожа да се погледне в огледалото и да каже - "Леле, колко съм стара и грозна" или един минувач, пък дори и съседът й да и каже - "Леле, колко си стара и грозна", при това минувач или съсед, който преди това се е опитал да и отмъкне чантата.
06 Април 2013 02:34
Ако българският политически елит имаше чувство за срам...

А-а-а, не целият политически елит в Бг е от български етнос!
В политическия "елит" на Бг има бг турци, например крадливият Доган. Верно е, че той няма чувство за срам.
В политическия "елит" на Бг е и корумпираният Станишев, който пък крие своите еврейски корени. Той също няма чувство за срам.
И много други като тях са политически хамелеони.
Иначе, заглавието е неточно и би трябвало да е:
За политическия елит в България!!!
06 Април 2013 02:59
Какво ще стане след това?
София ще продължава да вегетира в килера на Брюксел

Не София! България вегетира и ще вегетира, докато ни управляват небългари, докато голяма част от интелигенцията в Бг е небългарска или разделена на фракции, докато политиците работят за небългарски интереси и са недосегаеми....
Не ми се изрежда повече.
ПП
Иначе, вас г-жо Барух, какво ви касае това, та вие даже не сте способна на емпатия към бедните българи! Самата вие нямате чувство за срам, затова си и позволявате да коментирате подобни теми и да се присмивате на "София"!!!
06 Април 2013 03:47
"Примерите, впрочем, са обидно много - дължим ги на "хора етикети". Техните имена се превръщат в синоними на определен тип поведение и добиват статута на нарицателно, стават илюстрация на начина, по който въпросните личности пресичат общественото поле, лишавайки себе си от онези пластове цивилизованост, които свързваме с професионалната етика.
Всяка епоха има своите хора етикети. В привидната нормалност на българската битност тяхното роене е колкото обилно, толкова и обидно. Няма публична сфера, която да не блести с подобни човешки постижения. Съдиите имат своя "казус Марковска", в социологията дефилира Радева, в журналистиката ненадминат е Бареков, в банковото дело - Василев, в издателско-следователския бранш - Пеевски. Стигаме до политиката... И спираме."
***
Добре де ...защо спираме?
Бихме могли спокойно да продължим с наще форумни етикети.
Секи тук знае,че "kotka, " е синоним на "Петрински, ".
Тъй както секи знае,че наща kaily с онуй прочуто трето око би дала мило и драго да заличи изцяло бомбастичните си изцепки в откритите от самата нея теми за ГЕРП или края на ДеПиСе.
За етикети кат "бахур" и "манерка" пък направо не ми се пише.
Кой не знай кои са те?
Кой не е чувал за чутовните подвизи на тез етикети?
Земя ли?
Небо ли?
Или пък дзвер и природа?
06 Април 2013 04:18
Преди 4 години кротко обяснявах, че едно евентуално управление на рапона ще е невъобразимо национално унижение, освен че и катастрофа.
06 Април 2013 04:52
"Провинция Македония по него време е с център Филипополис и обхваща земите на одрисите и бесите."
E, одрисите и бесите са били първите християни (даже май преди Исус Христос). Къде виждаш българи? Ами те българите са дошли по тези места поне 5 века по-късно.
06 Април 2013 04:57
"Европейската цивилизация се създава на Балканите, (включително и от нашите преки генетични и културни предци, чийто артефакти извират от всякъде в България - Варненският холколитен некропол от преди 7 хил. години, долината на тракийските царе, и т.н.),"
Аз предлагам да се върнем още - до Адам и Ева. Така де, те са предвестници на Европейското възраждане. Абе Адам и Ева да не са били българи?
Не ми говорете бабаини деветини, кажете след 681 година, какво полезно за Европа е направено за развитието на Европа.
06 Април 2013 05:07
Айде стига смешки! Европа не е по-различна от нас! И там са същите далавери! И там няма никакво чувство за срам! Дали много удобно не забравяме за корупцията, която се вихри и в която бяха уличени официално?! Ако бяха таквиз светци нямаше ли да напишат такива правила, които да й пречат и да ни санкционират? Ама вчера дошли от ПАСЕ и казали,че има мъртви души в списъците и недъзите остават.. И какво? Ми нищо! Туй да не са свободни кокошки случайно, че да се разтревожат?! Точно тези манипулации обслужват техните интереси, защото на власт им трябват продажни и послушни политици!
06 Април 2013 05:31
България някога е била управлявана от изключително образован и визионерски елит. Налагането на българската азбука - кирилицата, създадена в Преславската книжновна школа по указание на Симеон, преславският български книжовен език и разпространението им по напълно мирен начин на огромна територия, сравнима с тази на разпространението на испанския (кастилски) език с насилие в Новия свят, са изключително събитие в историята на България и на света.
06 Април 2013 05:35
Ами те българите са дошли по тези места поне 5 века по-късно.

Аман от съчинени по чуждите столици лъжи, дето още ги преподават в училище.
-
Тези, които от 354 година документирано наричат българи (vulgares), заедно с генетично сродните им скандинавци са първите европейци. Те са на Балканите поне от 10 000 години. И това не са нито измислици, нито преувеличения, защото така показва и генетиката Натисни тук.
06 Април 2013 05:39
защото така показва и генетиката
Никой не ми е крив,че рано ставам и от първата тема,която отварям,ме фрасва генетиката.
06 Април 2013 05:53
България някога е била управлявана от изключително образован и визионерски елит.

Ами няма как. Ти в Манхатън, Станишев в Брюксел, а то други образовани и визионери няма, та ще трябва пак да си караме с Боко.
-
Я като варненец кажи, вярно ли е това дето разправят иманяри, че до Варна под Балчик на дълбочина около 20 метра под водата има запазен цял огромен древен град, залят при вдигането на нивото на Черно море при "потопа" (отварянето на Босфора), част от чиято цивилизация е халколитният некропол ?

06 Април 2013 05:58
Варненският некропол бележи може би върха на "староевропейската" цивилизация, с женствената култура на великите богини майки, преди индоевропейците. Варненци били изкусни ковачи и мореплаватели и продавали своите сол и метали чак до устията на Волга и може би в Родос и Египет. Може би са били потомци на първите неолитни земеделци, дошли в Европа от Плодородния триъгълник около 5-6 хил. години преди това. От 3 хил.л. пр.н.е. обаче индоевропейците, нахлули от евразийската степ връз теглени от коне колесници, с по-милитаристичната си мачо култура, унищожили до голяма степен тази цивилизация, макар че няйни влияния се намират в "курганната" култура на индоевропейците.

Нашият етнос се оформил в 9-10 в. н.е. при особените условия в Българското царство - властта на българските царе Борис и Симеон, езикът на Преслав (и Охрид), писмеността на Преслав и Симеон, която постепенно изместила от изток на запад глаголицата, и разбира се, източното православие на Борис. Частите от различните по-стари съставки на нашия етнос, които не попаднали под особените условия в Българското царство по това време, не се включили в нашия етнос - такива са славяните от българската група в Епир, Тесалия и по на юг, българите в Седмоградско, останали под унгарска власт в началото на 10 в,, и тези на североизток от Междуречието (Онгъла), останали под инородна власт, траките в Странджа, останали в източната империя.

Генните маркери (които показват общ произход на група днешни хора от едно лице в миналото), които се проследяват от медицинските изследвания, нямат пряко отношение към етносите, защото последните са социокултурни, а не биологични феномени, и защото маркерите по правило са много по-стари от етносите - маркерите са поне от 10 хил. години, а етносите в Европа са от 1000-1200 г. максимум, а пък румънският, новогръцкият, новотурският, македонският са съвсем нови образувания. Всички съседни народи в региона имат сходни генни маркери (и материални култури), и когато имат напълно неразбираеми взаимно езици, враждебни религии, национално-исторически митове и политически системи.
06 Април 2013 06:04
И в последните десетилетия на турското робство, а частично и след него, образованият елит на българите бил в емиграция, там са написани "Българи от старо време", "Хаджи Димитър" и "Под игото", там са създадени легията и БРЦК, БАН и българският печат, там са израсли и бълг. тежки търговци и спомоществователи на бълг. култура. Бълг. възрожденци били хора с голям международен оипит, ходили и въртели дела по света, говорили и писали на различни езици, добре запознати с другите народи.
06 Април 2013 06:06
Я като варненец кажи, вярно ли е това дето разправят иманяри, че до Варна под Балчик на дълбочина около 20 метра под водата има запазен цял огромен древен град, залят при вдигането на нивото на Черно море при "потопа" (отварянето на Босфора), част от чиято цивилизация е халколитният некропол ?


Това съм го чел май във творчеството на Цончо Родев.
Кратка справка - да Натисни тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД