:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Библия в борбата срещу бедността

Димитър Денков
Служебният премиер раздал оня ден по една Библия от Св. синод на министрите. Станало преди заседанието на Министерския съвет, на което трябвало да се гласуват спешните мерки за подпомагане на най-уязвимите българи - 31 милиона лева на хора без квалификация и млади безработни; 3 милиона лева за 130 обществени трапезарии за социално слаби, които ще можели да се хранят там през цялата година, а не само през зимата; по 50 лв. еднократни добавки за родители с деца с увреждания и майки с втора година от майчинството, както и по 65 лева на некласираните за енергийна помощ. За тая материална подкрепа министрите, повечето хора със здрави християнски, та чак калвинистки убеждения, според които всеки си е заслужил богатството или бедността по предопределение, разбираемо се нуждаели от духовна. Затова получили по Библия - естествено, подарък, тъй като с тая книга търговията е недопустима в склонните към благотворителност с бюджетни средства кръгове.

Заети с многото си важни задачи, те надали ще стигнат до онова място в Евангелието от Матея (Мат. 16-24), дето се разказва за един младеж, който следвал Христос и го питал какво да стори, та да има живот вечен. "Иисус му рече: ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето". На което момъкът погледнал натъжен и си тръгнал от Него, защото имал много имот. А Иисус рече на учениците Си: "Истина ви казвам, богат мъчно ще влезе в царството небесно... по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие".

Притчата е от малко-много социалните, с които е пълно християнството, и засяга отиването в небесни селения, докато министрите най-вероятно след Възкресение ще си отидат натам, откъдето са дошли, сиреч - към богатството, но тоя път и в биографиите си, пък ако ще да стигнат и до това не особено приятно място.

Сигурен съм, че те няма да стигнат и до мястото, с което започва масово подаряваната в последните години Библия. То няма нищо общо с притчи, а си е чиста съвременност. Цитатът е малко дълъг, не е по църковния, по-скоро е по библиографския канон, но е показателен: "За славата на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица - Отца, Сина и Светого Духа, с благословление на Св. Синод на Българската православна църква напечата се тази Библия през 2010 година от Рождество Христово по изданието на Св. Синод на Българската православна църква от 1982 г. Библия, сиреч книгите на Свещеното писание на Ветхия и Новия завет, седмо издание, Тираж 20 000, © Българско библейско дружество, 2010. Печат и подвързия - Китай, Спонсор - Bulgarienhilfe Ulm e.V." Прочетете го внимателно още веднъж; и изразително - последните редове.За печата и подвързията в Китай е ясноАко не знаете немски, знайте, че Bulgarienhilfe означава "помощ за България" и е име на дружество в гр. Улм, Баден-Вюртенберг. Според регистъра се занимава с "дейности в помощ за нуждаещото се население в България". Несъмнено дейностите са израз на християнска благотворителност, съсредоточена предимно в домове за деца, възрастни и психично болни; издаването на Библията е най-големият му видим проект. Евангелизацията впрочем е основната цел на основателката Ане Фраш, която от 1982 г. насам е помогнала да се издадат над 2.5 милиона християнски книги за български читатели, предимно илюстровани Библии за деца. След промените си сътрудничи най-вече с Министерството на здравеопазването, социалното, Агенцията за чуждестранна помощ и т.н. На две-три пресечки от "Помощ за България" са подобни дружества за Западните Балкани, а също така и "Кубус - Дружеството за фантастична игра". Това за сетен път убеждава, че действителността надхвърля всяко въображение. Към заздравяване на убеждението допринася и фактът, че починът да се подаряват библии на Министерския съвет е въведен от Божидар Димитров (sic! - не е от турското sictir), който през ноември 2010 подари на кабинета на Борисов по парче именно от това издание в твърди корици. И 500 бройки за затворници в меки.

Така или иначе хубава работа са свършили китайските печатари и немските спонсори - спор няма. За подобно качество на изданието у нас ще те обръснат с тридесетина лева за бройка, а ще ти я продават за 90. Хубава работа са свършили и министрите с отпуснатите благодеяния. Все пак никак не е лесно да разпределиш малко над 40 милиона лева за бедните, когато богатите също изнемогват при тия световни атаки срещу офшорните зони и левичарски топурдии у нас в стил "Аха ще падне, аха ще се задържи 10% данък в зависимост от приходите".Но най-хубав е примерът с духовната подкрепа в тия трудни временаНикак не е случайно, че президентът тутакси след тоя премиерски жест отиде още по-напред и прие водачите на основните вероизповедания у нас. Все пак е човек от бизнеса, баща на нацията и не върви да прави подаръци с християнски оттенък, а изисква и усилия. Като това водачите на вероизповеданията да проведат всенароден молебен за мир, здраве и благополучие. Тъй като християнското смирение и доброто възпитание забраняват да се псува, човеку остава да възкликне: Господи, на кого ни остави!

И му се иска да преминат по-бързо дните до Възкресение, които сигурно ще бъдат изпълнени - по време на пости - с такива мазни жестове, с лицемерни поклони пред народа, с обещания за благоденствие и заклинания за единство. Разбира се, и с конкретни предизборни обещания, които няма да бъдат изпълнени поради конкретни обстоятелства след изборите. Тогава сигурно ще има нужда от още повече молебени за мир, здраве и благополучие, както и от повече китайски стоки и немски спонсорства. Само такива като подаряваната Библия ще бъдат крайно недостатъчни, но нищо не пречи да се поръча още един тираж, както и още по-настойчиви молебени на всички вероизповедания.

А за атеистите - данък солидарност с вярващите.***

КласикПреди време тук вървяха откъси от публицистични текстове на български политици, учени, писатели и поети между Освобождението докъм Втората световна война. Основната идея не беше укрепване на бездруго лесния, но тъп извод, че нещата са същите и въртенето в кръг през стотина години е непроменлива народопсихологическа характеристика. По-скоро беше с просветителска цел, каквато, наред с развлекателната, трябва да има едно съботно издание на любимия вестник; но също така и да се видят подобни на съвременните обществени проблеми, които тия хора обсъждат, предлагат различни решения, просто отпускат ръце пред непробиваемата действителност или се борят за промяната й. За да можем днес да правим същото, подпомогнати от образците на миналото.

Нещата отидоха дотам, че ще трябва да се връщаме още по-назад, зад средата на 19-и век. Такъв образец е следващият текст, където се съчетава особено християнско убеждение и кратка програма за социална промяна. Тя предхожда ония от Началата на комунизма на Енгелс, които пуснах тук преди двадесетина дена, и изглежда още по-подходяща с оглед на верските и духовните сюжети от тая седмица. Защото материалните са докарани дотам в безверието, че надеждите за промяна в епохата на високите технологии се връщат към времената на индустриалната революция и социално четената Библия.

Из "Човечеството - каквото е и каквото е длъжно да бъде", 1838

Вилхелм Вайтлинг

(По Die Menschheit, wie sie ist und wie sie sein sollte, Paris, 1839, S. 2, 6, 11-12, 26-28)Република и конституция:

красиви имена, но празни.

Като стомаха на народа,

бунтуващ се под дрехи мазни.

Та искаме ли революция,

която да не бъде бална,

ще трябва да е тя социална.Вие се трудите от сутрин до мрак, една благодатна година следва друга, магазините са пълни с блага, които вие сте извоювали от земята; и въпреки това на повечето от вас са отнети необходимите за храна, жилище и дрехи средства, от вас, които с пот на чело е трябвало да ги дадете, за да получите тъкмо вие най-нищожната част от благата...

Често се оплаквате, че времената са лоши, но рядко проучвате защо са такива, а ако правите такива проучвания, още по-рядко стигате до истинската причина. Фабричният работник се оплаква от машините; занаятчията - от закона в еснафа, от свободата в занаятите, от малката печалба на честните; земеделецът - от добри и лоши години; и всички - от поскъпване на жизнените потребности, а малко уцелват пирона с чука, сиреч същината на нещата.

Причината за тия постоянно траещи лоши времена е само неравното разпределение и ползване на благата, както и неравно разделеният труд за произвеждането им, а средството да се запазва тая омразна нередност са парите.

Ако имате вяра и упорство в справедливото си дело, то вие вече сте спечелили наполовина; защото с вярата си може да премествате планини. Блажени са ония, които са слепи, но вярват. И все пак не сляпата вяра води до целта, а възникналата от убеждение.

Е, има едно основано на учението Христово и на природата убеждение, според което е невъзможно никакво щастие за човечеството, не се ли осъществят следните начала:

1. Законът на природата и християнската любов е базата на всички закони, които се правят за обществото.

2. Всеобщо съединяване на цялото човечество в един семеен съюз и отмяна на всички тесногръди понятия за националности и секти.

3. Поравно за всички разпределение на труда и използване на жизнените блага.

4. Еднакво образование, както и равни права и задължения за двата пола според природните закони.

5. Премахване на всяко наследствено право и собственост за всекиго.

6. Определяне на всички ръководни служители чрез всеобщи избори. Отговорност и сменяемост на същите.

7. Никакви предимства на същите при равното разпределяне на жизнените блага и съобразяване на служебните им задължения с работното време на другите.

8. Всеки притежава възможно най-голяма свобода на действията и словото, ако не нарушава правото на другите.

9. Свобода и средства за всички за упражняване и усъвършенстване на духовните и физическите си способности.

10. Престъпникът може да бъде наказван само по отношение на правата и равенството, но никога с отнемане на живот, а само по отношение на честта му чрез доживотно отхвърляне и отстраняване от обществото.Тия начала могат да се обобщят с малко думи; те са: Обичай ближния като самия себе си.

Без тези начала и тяхното осъществяване не може да се очаква никакво истинско спасение за човечеството. Злините, които от хилядолетия са карали същото да пролива тъй много сълзи, не ще изчезнат, докато не успеят усилията на народите за тяхното осъществяване.

Масите на оскъдно живеещите от ръцете си работници ясно виждат знамената ни дори само заради материалните предимства, които можем да им предложим, но също и поради омраза към богатите и властните, високомерието и разточителството на които са им трън в очите.

Но също така новото учение се нуждае от апостоли, които да просвещават масите за истинските условия на имуществената общност, та да бъде тя живо убеждение за тях, което да ги брани от старите примамки и изкушения и да не ги оставя колебливи във вярата им при някой неочакван неуспех на доброто дело.

Споменатото просвещение е и нужно, за да може народът след събарянето на старото устройство тутакси да се оправи с новия ред в обществото и да не изпадне в анархия или от ръцете на един тиранин да падне в тия на друг.

Снимка: Борислав Николов
Министри разглеждат току-що подарените им от служебния премиер библии.
 Вилхелм Вайтлинг (1808-1871)
80
13186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
05 Април 2013 19:10
„1 А Господ беше казал на Моисея: Още една язва ще нанеса на Фараона и на Египет, подир което ще ви пусне от тука; когато ви пусне, съвсем ще ви изпъди от тука

2 Кажи, прочее, в ушите на людете, и нека поиска всеки мъж от съседа си, и всяка жена от съседката си, сребърни и златни вещи….”

И после си заминали евреите, „забравяйки” да върнат златото и среброто…

Та Райков да не се „вдъхновява” за нещо подобно?
---------------------------
Блогът на Генек

05 Април 2013 20:31
Лелей, как са вглъбени тия на фотото. Друг път не видели... Вътрешната министърка даже чете две Свети писания. Разлистила едно томче, а на другото следи с пръстче заглавието.

05 Април 2013 21:22
.
05 Април 2013 21:29
Мило другарче Дорис
05 Април 2013 21:42
Манлихери нали не е раздавал, от един манифест какво толкоз има?

По принцип съм за принципите на бащата.


05 Април 2013 21:52
.
05 Април 2013 22:01
Да, ама Мария Магдалена е била първата жена - премиер в новата ера, а за Мери Бърнс никой не си спомня.
05 Април 2013 22:09
.
05 Април 2013 22:14
Денков пак е оплескал много неща още от първото изречение. Библиите бяха подарени от Патриарха на членовете на кабинета .

Сетне:
...Причината за тия постоянно траещи лоши времена е само неравното разпределение и ползване на благата, както и неравно разделеният труд за произвеждането им, а средството да се запазва тая омразна нередност са парите...

Едно време комунистите искаха да премахват омразните пари, но не го направиха. Вместо това отнеха най-важното на хората: средствата за производство.
Що така!?
05 Април 2013 22:39
Щурчо, а па Иисус е отнемал на селски труженици средства за придвижване на хора и товари...

В евангелиях, у всех четырех евангелистов, имеется описание въезда Христа в Иерусалим на осле. Начинается этот эпизод так: Христос посылает двух учеников в ближайшую деревню, чтобы они там нашли связанного осла, отвязали его и привели к нему. Тогда он садится на этого осла и на нем въезжает в Иерусалим...


Но библията е хубава литература, няма спор.

05 Април 2013 22:53
...В евангелиях, у всех четырех евангелистов...

Така е. И евангелията и библията са хубава и поучителна литература. Спор нема.
05 Април 2013 23:01
Библия значи книга, Щурчо. Има две части. Евангелията са Нов завет. А юдейщината - Вехт.
05 Април 2013 23:16
.
05 Април 2013 23:22
...Евангелията са Нов завет. А юдейщината - Вехт...

Точно така си е.

Само дето се чудя защо комунистите не спазваха принципа:
Поравно за всички разпределение на труда и използването на жизнените блага.

Доста е християнски, нали?

05 Април 2013 23:26
Да, книги - βιβλία — мн. ч. от βιβλίον.

Горкият Щурчо. Библиотеката му претъпкана само с евангелия... Любимата му нивга няма да чуе от него: "О, хубава си, моя мила, хубава си! очите ти са гълъбови под твоите къдри; косата ти е като стадо кози, кога слизат от Галаадската планина... Коремът ти е като кръгло блюдо, в което ароматното вино се не свършва; утробата ти - купен пшеница, обиколен с кринове;
двете твои ненки - като две яренца, сърнински близначета..."

05 Април 2013 23:33
Дорис


Бегам да декламирам наученото.
05 Април 2013 23:38
Авторът като проповядва равенство и като е университетски преподавател, защо не даде пример и да въведе равенство в своята област - да започне да пише на всички студенти равни оценки - средноаритметично от показаните на изпита (тестовете, контролните...) резултати? И после да ни разкаже какво се е получило.
05 Април 2013 23:50
Теноре, уууу! - таман стигнахме до романтичния сех, и ти... равенство, тфу. "Да живее малката разлика!" (Неизвестно дали е от некое евангелие, аз го знам от "Фабиан" на Ерих Кестнер.)

По въпроса ти - в днешно време всички комай ученици и студенти са равни в разпределението на тройките. Парите следват учащия се.

05 Април 2013 23:59
Теноре, уууу! - таман стигнахме до романтичния сех, и ти... равенство, тфу.

Ми щото казват да се коментирало по темата, пък тя май е за равенството, не за секса. Но и за "§ 4. Все женщины, которыя подходять подъ настоящiй декреть, изъемаются изъ частного постояннаго владенiя и объявляются достоянiемъ всего трудового народа. " може да поговорим
06 Април 2013 00:04
Непременно, утре - и за "Любовь пчел трудовых" на Александра Домонтович-Колонтай!
06 Април 2013 00:17
06 Април 2013 01:25
Манрико,
може би е време да почнеш да четеш статиите. Авторът не проповядва равенство, а пък ако говориш за Вейтлинг, той не е преподавател. Ако става дума собствено за внушенията на Денков, за теб ще е от голяма полза да се просветлиш в просвещенски смисъл.
06 Април 2013 01:42
=
06 Април 2013 02:18
=
06 Април 2013 03:21
Народе, хващай мотиката и си копай нивята и лозето, сади си градината и рани прасетата, че тез крадеци ще те оглозгат до кокал. Отнеха на човек самоизхранването.
06 Април 2013 03:38
Министри разглеждат току-що подарените им от служебния премиер библии.

Вероятно, не са чели никога през живота си Новия Завет! Е, може и да има единици да са го чели, но си остават единици.
06 Април 2013 04:03
Е аз бех едно време Апостол от мани феста-феса.Та от ДКМС ми дадоха задача да разталкувам божите заповеди и така да станат разбираеми за народните маси.1 ако имаш две ризи дай скъсаната на ближния си и му открадни часовника.2 Почитаи и уважаваи родителите си докато ти дават пари за наркотици.3 не пожелаваи жената на ближния си защото може да е по голема мръсница от твойта пачавра.4 ако некои ти удари плесница не се обръщаи докато не си му избил зъбите.5 не крадни ако са стотинки само.6 падне ти ли непрощавай...падне ти ли яко дръж партиния билет.7 чрез масово клане към комунизам.8 да озъбим народа за петилетката в съкратени срокове.9 не убиваи ако са готови да бъдат верни роби.10 вързан поп мирно село.
06 Април 2013 04:34
.
06 Април 2013 04:55
Престанете да пишете глупости! Комунистическата идея е открадната от християнството. Всъщност не се знае откъде пък християнството е откраднало нея! Но се знае, че човеците винаги са осъзнавали, че искат справедливост и винаги са търсили пътя за това! Няма религия в съвременния свят, която да проповядва и приема печалбарството и унизяването на бедния и нещастния. Абсурда е,че нейните представители / попове, имами и пр/ коронясват царе, освещават знамена за войни и на практика водят стадата към заколението им. Ама друго си е да умреш гладен, но с вяра, нали? Какво огромно утешение, че за мъките си ще бъдеш награден в Рая?! Аз лично много пъти съм си задавала въпроса къде е Господ и защо нищо не прави? Подобно на управляващите ни оставя да се спасяваме сами, докато някои си крият парите в ошфорките и ми е много интересно откъде ги взеха и защо са тези тайни? Ако Симов е прав и Плевналиев е замесен в тези далавери, тогава Дявола ли раздава Библии?
06 Април 2013 07:45
Другаре,
осъзнайте простия факт, че едвам ви търпим


Сънена съм още, осъзнавам само, че не те трая, Внимателния. Как ли те понася пък Сибил?...
06 Април 2013 07:54
Уважаема анетаз, между идеологията и институцията, която се е уредила да я представя, разлика от земята до небето. Институцията обикновено догматизира идеологията и в стремежа си към контрол и власт (за които без едни много пари няма как да се мине) обикновено стига до там, че върши обратното на това, което лежи в основите на идеологията и което самата институция (лицемерно) проповядва. Така се случи с т.нар. социализъм, така преди туй - с идеалите на Просвещението и Френската революция за либертето, егалитето, хеле пък за фратернитето, така се случва с християнството... Ще взема да го патентовам туй, поне един патент да има и в хуманитаристиката, обаче ми пречи един, написал "Идеология и утопия" - ако още е жив, патент няма да видя, а само ядове
06 Април 2013 08:04
Дорис,
остави го Лянчата...Старческа самота, деменция, прогресивно осъзнаване на безсмислената му биологическа същност...
Ето ти още нещо интересно от Евангелията -
"
22 Исус, като го чу, рече му: Едно още ти не достига. Продай все що имаш и раздай го на сиромасите и ще имаш съкровище на небето; дойди и Ме следвай.
23 И той, като чу това наскърби се много, защото беше твърде богат.
24 И Исус като го видя, каза: Колко мъчно ще влязат в Божието царство, ония които имат богатство!
25 Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.
26 А ония, които чуха това рекоха: Тогава кой може да се спаси?
"
А на това обърни особено внимание -
"
26 Казвам ви, че на всеки, който има, ще се даде; а от този, който, няма, от него ще се отнеме и това, което има.
27 А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.
28 И като изрече това, Исус вървеше напред, възлизайки за Ерусалим.
"
-----------------------------------------
Блогът на Генек
06 Април 2013 08:09
А за атеистите - данък солидарност с вярващите.

Тоест - плащай си за акъла! Не искаш да си в стадото - плащай! Та всички в стройни редички, поблейвайки, да лянчат по пътя към кошарата...
А солидарност с кои вярващи?
Данък към християни /умножен по х - демек, колкото деноминации има/, данък към мюсюлмани, към будисти, вуду, Голямото спагетено чудовище...
Яко плащане ще падне!
А християните данък солидарност с мюсюлманите? А будистите - за шинтоистите? А...
С две думи - не питай, а бий и ти...
---------------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Април 2013 08:16
П.П. Но всъщност, анетаз, не мога нищо да патентовам, щото има едни идеологии, дето откровено си признават човеконенавистническата си същност, а практиките им още по откровено и човеконенавистнически я крепят - вземи само присъствието на Фридман в Чили по повод на преврата. Е, туй откровено престъпление не само не беше осъдено от международен съд, ами беше и възхвалявано като "стабилизиране" на чилийската икономика (и още е, даже тук, във форума). Който не вярва, да чете, ама не неолиберастки фундаменталнопазарски балони, ами каквото трябва. Тчк. Форумната ми мисия не е просвещенска, щото туй не е пазарно поведение
06 Април 2013 09:01
Комунистическата идея е открадната от християнството.

Ако комунистическата идея е казаното от Апостол Павел:
7. Сами знаете, как трябва да подражавате нам, защото ние не безчинствувахме при вас,
8. нито у някого ядохме хляб даром, а работехме с труд и мъка деня и нощя, за да не отегчим някого от вас, -
9. и не за това, че нямахме власт, а за да ви дадем себе си за пример, та да ни подражавате.
10. Защото и когато бяхме между вас, наръчвахме ви това: който не иска да се труди, не бива и да яде.
11. Но слушаме, че някои у вас живеят безчинно, нищо не работят, а се занимават с празни работи;
12. на такива заповядваме и ги молим в Господа нашего Иисуса Христа да работят безшумно и свой си хляб да ядат.

Считайте меня коммунистом!
06 Април 2013 09:33
Аз лично много пъти съм си задавала въпроса къде е Господ и защо нищо не прави?
annetaz можеш ли да осмислиш въпроса си ?
06 Април 2013 09:46
Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.


Генек, относно солта на тая мъдрост се води отколешен спор.

В действителност която и да е камила никога не се е засилвала да се навира в иглено ухо, за да се докопа до яхърите на Божието царство. "Камила" се явявала две различни думи, два омонима: второто, по-логично значение е корабно въже. Доколкото са имали кораби. Св. Петър бил изявен гемиджия и рибар. Разхождал Иисус и апостолите по Галилейското море (абе - гьол). Млад и нетърпелив да спаси човечеството, Иисус припнал по водите пешком. И стигнал пръв брега. Оттам се плезел на учениците си, докато тежко пляскали с греблата към пристана и хвърлили швартова. Швартовът минал безпроблемно през халката на пристана, но през конопения му ум въобще не е минавало да мине през иглени уши.

Ев. от Дор., 68:3.14

06 Април 2013 10:11
Дорис, аз съм чувала и друга версия: "Иглени уши" били порта, нещо като митница, през която, камила по камила, минавали търговските кервани. Пренатоварените камили не можели да минат и били спирани. Може и фолклор да е всъщност, понеже действително мотивът за рибите и рибарите е основен в Евангелията. Но пък единият евангелист е бил именно митар, преди да стане Негов ученик.
06 Април 2013 10:19
Авторе, ще Ви дам един съвет, без да сте ми го искали и вероятно поради липса на не дотам добро възпитание. Както и да е.
Пишете по-кратко. (ха-ха-ха... ще има форумни подмятания)
Избягвайте ангажирането с това и онова, с тоя и оня... Не води до добро, нито в литературата, нито в журналистиката.
И за да не дотягам повече: не говорете за Библия, за Вяра и т.н. на атеисти - обидно е, макар те надали да го съзнават.
06 Април 2013 10:20
Софи, привет! И ти си права. И аз съм права. И Писанието, веднъж проверено откъм превод от Светия синод (да не се бърка със Синедрион), издадено със спомоществователството на Bulgarienhilfe Ulm e.V., и отпечатано, подвързано и позлатено в братска Чайна - и то е право! Най.

06 Април 2013 10:32
Привет, Дорис! Евенгелизация, както вече е писано по-горе. А може би просто профанизация. Ако Нашият Учител Кирил (най-добрият превод на Евангелието, нищо че първи) гледа отгоре, сигурно с горчиви сълзи плаче.
06 Април 2013 10:33
annetaz
„Аз лично много пъти съм си задавала въпроса къде е Господ и защо нищо не прави? Подобно на управляващите ни оставя да се спасяваме сами,...”

Отговор на въпроса си можеше да получиш,ако го беше задала на пряк Господен служител.Господ е създал човека със свободна воля!! Затова трябва да се оправя сам.И да се моли някой честен и добър човек на Господ да въздаде справедливост и да накаже подлите,гадните,крадливите и пр.човешки боклук Той няма да ти помогне защото и глупавите и умните и подлите и продажните и крадливите и лъжливите и останалия състав от човешкия боклук – все са негови чада създадени по негов образ и подобие.Повтаряното „Господ забавя,но не забравя” е от безволево човешко смирение.А един умен човек е „прозрял”,че Господ помага на тези, които си помагат сами. Затова Господ първо забавя и най-често въздава справедливост със закъснение,когато вече не ти върши работа.
06 Април 2013 10:45
Комунистическата идея е открадната от християнството. Всъщност не се знае откъде пък християнството е откраднало нея! Но се знае, че човеците винаги са осъзнавали, че искат справедливост и винаги са търсили пътя за това! Няма религия в съвременния свят, която да проповядва и приема печалбарството и унизяването на бедния и нещастния. Абсурда е,че нейните представители / попове, имами и пр/ коронясват царе, освещават знамена за войни и на практика водят стадата към заколението им.


Повечето религии имат за цел да подготвят желаещите за отвъдното. Религиите са есхатологични, вкл. и християнското учение - те са насочени към живота след смъртта. Религиите приемат, че светът, в който живеем, няма пълна справедливост. Защото, макар и Божие творение и добър по своя замисъл и същност, този свят е арена на противопоставянето между добро и зло и избирайки доброто, ние показваме готовността си за бъдещото си идеално съществуване.
То затова е редно Св. Синод да подарява Библията на министри - да помнят, че действията им макар и краткотрайни , имат значение за бъдещето на всички. Аналогичният ход на Б. Димитров беше по-малко уместен. Раздаването на Библията е в ход с евангелизаторската роля на Църквата. Редно беше Св. Православна Црква да въстанови мисионерската си работа, започвайки от правителството.

Все пак, несериозно е да очакваме религиозните идеали да бъдат напълно материализирани като система в обществото. Не че такива опити не са правени. Предшествениците на днешния папа, йезуитите в южна Америка, в продължение на два века (17-18 в) поддържат т.нар. reducciones в територии от днешна Боливия на север до днешна Аржентина.
Уви, дори и на тези християнски първообрази на утопиите, въхвалявани от френските просвещенци Монтескьо и Русо, се наложило да поддържат паравоенни формрования, които да възпират набезите на роботърговците от владенията на най-католическите испански владетели. Има един хубав филм, който докосва историята на тези reducciones - "Мисията" с Робърт де Ниро и Джеръми Айрънс.
06 Април 2013 11:17
Наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, потвърдиха,че ситуацията в страната е "безнадеждна", а през последните 4 години безработицата в страната се е увеличила почти двойно.
'Демокрацията в България се намира в криза, институциите не отговарят на справедливите искания и очаквания на гражданите, което беше показано и от протестите. Липсва доверие навсякъде – и между хора и институции, и между самите политици', заявиха пред журналисти петимата наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които бяха на двудневна предизборна мисия в България.
Натисни тук
06 Април 2013 11:19
Христос също е казал, че бедни ще има винаги:

Матей 26:7-11

"...когато една жена се приближи до него [Исус] с алабастров съд, пълен със скъп парфюм, и го изля на главата му, докато той се хранеше. Учениците видяха това, ядосаха се и заговориха помежду си: „Защо беше нужно такова прахосничество? Това миро можеше да се продаде за много пари, които да се раздадат на бедните.“

Но Исус знаеше какво си мислят и им каза: „Защо тревожите жената? Тя извърши нещо прекрасно за мен. С вас винаги ще има бедни, но аз няма да съм винаги с вас."
06 Април 2013 11:39
.
06 Април 2013 12:09
За наличието на Бог.
Едно момче-българче всяка вечр било причаквано от едно турче, което го биело, ритало, обиждало. Момчето се оплаквало на майка си, а тя казвала: "Мълчи, мами, Господ ще го накаже..."
Веднъж турчето пресрещнало българчето на мостчето. Огледало се момчето, па грабнало турчето за дъното на шалварите и го метнало в бързата река.
Прибрало се и рекло: "Мамо, онова турче падна във водата..."
"Видя ли, мами, Господ го наказа..."
"Море и аз помогнах малце на Бога..."
--------------------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Април 2013 12:15
За деви и светилници знам, за стафиди - тц. Кажи притчата, предчувствам изюминки да клубничка.
06 Април 2013 12:32
предчувствам изюминки да клубничка.

Цъ, чисто филологически спор:
Virgins or Raisins?

This false myth of "white raisins" originated from Christoph Luxenberg, a modern author writing under a pseudonym.[38] His anti-Islamic claim,[39] which has been accused of having a "Christian apologetic agenda",[40] is that the Qur'an was drawn from Christian Syro-Aramaic texts in the early 8th century, in order to evangelize the Arabs,[41] and that the Aramaic word 'hur' (white raisin) had been mistranslated by later Arab commentators into the Arabic word 'houri' (virgin).[42]

The Qur'an describes the physical characteristics of the houri in many places, and a reading of relevant verses show that Luxenberg's theory regarding heavenly white raisins is in error.

Raisins, which are dried grapes, cannot have large eyes,[16] big breasts,[19] cannot restrain their glances,[24] cannot be described as chaste,[24] or have any of the characteristics listed above. The Qur'an further states that men will be wed to these houri.[1] Men cannot be married to raisins or white grapes.

Additionally, for someone to accept this "72 raisins" theory, they would also have to accept that the Qur'an was not written by Allah or revealed to the Prophet Muhammad in Arabic during the 7th century, but was in fact written by Christian evangelists in Syro-Aramaic during the 8th century.
06 Април 2013 12:44
Има си леко пикантен подтекстец все пак.

Друг казус библейски - преводачески: случаят с "...И гласът на костенурката се възвиси над полята." Пък то не било мъдра баба костенурка, най ми било току-що оперила се гугутка бяла.

Само дето източникът е П. Г. Уудхауз .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД