:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата плаши журналист с дело заради публична информация

Журналистът от "Медиапул" Борис Митов бе привикан вчера в Софийска градска прокуратура (СГП) заради критичен материал срещу държавното обвинение. Към текста му са прикрепени факсимилета на документи за разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), поискано от зам. градския прокурор на София Роман Василев. Те са част от делото за предлагане на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. От тях става ясно, че СРС-тата срещу Попов са разрешени с подписа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2010 г., когато е председател на окръжния съд в Пловдив.

Часове след излизането на публикацията Митов е извикан в СГП за разпит при прокурора Драгомир Янчев. Обвинителят е поискал да узнае кои са източниците на репортера за сдобиване с документите. След като отказал да разкрие информаторите си, на Митов му било обяснено, че може да се стигне до образуване на дело за разгласяване на държавна тайна. В официално съобщение от прокуратурата обясниха, че е образувана проверка.

Документите, които прокуратурата смята за секретни, са четени в публично съдебно заседание и са разсекретени от съдия Иван Коев, който гледаше делото срещу Цонев, Сантиров и Попов. Те са преместени от секретния в явния архив на Софийския градски съд. Според прокурора Янчев обаче това няма значение. Той е заявил на Митов, че единствено органът, който е засекретил данните, може да ги разсекрети и това е прокуратурата.



РАЗРЕШЕНИЯ

Прокурорът Василев сам се е подписвал върху разрешителни за подслушване, въпреки че по закон те се разрешават от вътрешния министър и се одобряват от съдия, оповести през 2011 г. председателят на подкомисията за контрол на СРС-тата в парламента Христо Бисеров. Прокурорът отричаше обвиненията. Той твърдеше, че е подписал документ, който имал само уведомителен характер, че подслушването е разрешено, а използвал бланка за разпореждане на СРС-та, защото много се бързало преди арестите на Цонев, Сантиров и Попов. В публикуваните тогава факсимилета се виждаше, че липсва подписът на Цветан Цветанов, но пък личи този на Василев.
8
1910
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
05 Април 2013 19:08
Малкото останали журналисти плашат заради писане. Остава нас - заради четене...
Ритайте топка, копайте картофи...И ще сте щастливи тикви!
---------------------
Блогът на Генек

05 Април 2013 21:39
Ако прокуратурата си позволи да ме привика, за подобна тъпотия, ще отида и ще ги спукам от бой. Ще има за какво да ме съдят, със сигурност.
05 Април 2013 22:14
Нещо не мога да разбера - поискано СРС от софийски прокурор, разрешено от удобен пловдивски съдия...
05 Април 2013 22:27
А какъв пост заемаше Цацаров преди?
------------------
Блогът на Генек

06 Април 2013 14:16
Когато си забъркал помийката, никак не е приятно да видиш, че някой се интересува от това и иска да те покаже как плюскаш и млящеш. Така и прокуратурата - знае си миризливите тайни и си ги пази. А още повече, че много от конците се дърпат от дебелите пръсти на мутрите, които до скоро ни управляваха
06 Април 2013 19:01
Кратунковците каква врява вдигнага, че някой е заснел сладкия сън на рязаните пагонаджии, та за такива писания и най-вече публикация на документи, ще го спукат момчето. Без значение е какво пише в Конституция и закони, напоследък си измислят нови правила и си ги прилагат. На протестите какво правеха някои полицаи? Ритаха в главата и удряха по главата паднали хора, намиращи се ВЕЧЕ в безпомощно състояние. Видеоматериали наспорил Господ по "вражеските" телевизии. Сега василевци сметнаха, че вече са хванали Господ за шлифера и няма опасност от търсене на отговорност. И очакват ЦвъЦвъ да бъде новият премиерин. Ама не се знае дали се знае...
07 Април 2013 12:28
Колеги от в."Сега". Тази новина е за първа страница! Днес той, утре вие!
07 Април 2013 12:55
Ммм даа,
Когато Борисов казваше "ние ги хващаме , те ги пускат" тез журналистчета къде бяха , да им търсят сметка на прокурори , съдии , че са слугинаж , на разбойниците . Нямаше сигнали чрез журналисти. Преди прокуратурата , съда, бяха независими и в тяхната работа , никой нямаше право да се меси.
Журналисти , слугинаж нямаше, като си мълчат.
.
Сега изведнъж прокурори и съдии станаха слугинаж , за журналистите. .
Сега попукаха прокуратурата , съда от проверки, кеф ти софтуери, ....
Сега прокуратурата , съда, са обект на проверки , зависими в тяхната работа , от журналистически сигнали. Сега журналистите имат право да се месят.
Журналисти , слугинаж няма, те разпростряняват сигнали.
.А, да, вършат си работата , не си изказват източниците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД