:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вузовете поставиха рекорд - 366 професори за година

Пернишкият университет раздава научни титли на килограм
В България има много пътища към професорската титла, но най-лесният от тях минава през Перник. Това показва най-новата статистика на министерството на образованието за академичните длъжности във висшите училища, заети през 2012 г. Пернишкият Европейски политехнически университет е произвел само за една година цели 12 професори. За сравнение - за същия период държавният Русенски университет, който е подобен по профил на пернишкия вуз, е назначил 5-има нови професори, а Техническият във Варна - само един. Дори най-големият частен университет - Нов български, който се оказа банката с кадри при управлението на ГЕРБ, не може да догони пернишката политехника, въпреки че обучава в повече професионални направления. Той е дал 9 професорски титли.

Вузът от Перник демонстрира добра продуктивност и по отношение на новите доценти - 6, а в НБУ например новите доценти са 7. Въпреки тези забележителни постижения по бързо израстване в академичната кариера, политехническият университет се явява второ работно място на половината си преподаватели, т.е. разчита основно на т.нар. летящи професори.

Завидни резултати в продукцията на научни кадри показва и Стопанската академия в Свищов - там новите професори са 16, сред които и ректорът Величко Адамов. Той дълго време страда от подигравки, че е професор само от побратимен вуз в съседна Румъния, но вече официално се кичи с титлата "професор". Най-големият икономически университет в страната - УНСС, е смогнал само с 9 професорски титли.

Близо до големите университети по научни титли е и Великотърновският, който е в Топ 3 на университетите, произвели над 20 професори. Миналата година той е допринесъл за науката с 25 нови професори и 22 доценти. За сравнение Медицинският университет в София има 28 професори. СУ, който оглавява по академични постижения повечето направления в рейтинга на висшите училища у нас, се отчита с 65 нови професори и 40 доценти и закономерно води класацията.

От 2010 г. насам висшите училища получиха право сами да избират доценти и професори. Това стана възможно след приемането на Закона за развитието на академичния състав. Идеолог на закона е уволненият министър на образованието Сергей Игнатов, който още в началото на мандата си обеща да закрие Висшата атестационна комисия и успя да го направи с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Резултатите не закъсняха. За 2012 г. научни трудове са защитили 751 преподаватели - от тях прясно назначените професори са 366. Доцентите дори са повече - общо 385.

Лавинообразното увеличаване на хабилитираните преподаватели бе една от темите, които ректорите на всички вузове, шефовете на БАН и Селскостопанската академия и просветният министър проф. Николай Милошев обсъждаха тази седмица на среща в Русе. Според шефа на агенцията по акредитация проф. Боян Биолчев за 2 години имаме 800 професори и 657 доценти, като има катедри, в които няма нито един асистент, а само по-висши научни кадри. "Това не значи обаче, че трябва да кажем на тези 1600 души "вие за нищо не ставате", защото повечето от тях със сигурност си стават. Системата е една от причините, че толкова много се нароихме професорите, а и отпадна задължителната голяма докторска дисертация. Трябва по някакъв начин да гарантираме, че такова нещо повече няма да се случи", заяви министърът. Според него трябва да има промени с разумен баланс в законодателството.

Работна група от ректори и учени ще разработва общонационални минимални критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за доценти и професори, съобщиха пред "Сега" участници в срещата. Причината е, че някои от университетите дори нямат вътрешни правила, по които да се избират кандидатите за академични длъжности. Промените ще бъдат записани в правилника за прилагане на закона, които се одобряват от министерството. Това гарантира бързото им влизане в сила, тъй като не се налага новите текстове да минават на гласуване и през парламента.БЛОКАДА

Обещанията на ГЕРБ, че младите учени ще израстват бързо в академичната кариера, след като университетите сами започнат да "произвеждат" кадрите, не се оправдаха. За 2012 г. във всички висши училища са назначени едва 122 главни асистенти, въпреки че 718 млади учени са защитили докторантури и покриват изискванията за заемането на длъжността. Цели 21 висши училища са записали "нулева" година за длъжността "главен асистент", показва справката на МОМН. В Медицинския университет в Пловдив няма назначен нито един главен асистент, но са сметка на това има цели 9 нови професори. Подобна е картината и в Югозападния университет в Благоевград - няма нов главен асистент, но има 8 доценти и 8 професори.
133
9143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
133
 Видими 
05 Април 2013 18:46
за 2 години имаме 800 професори и 657 доценти, като има катедри, в които няма нито един асистент, а само по-висши научни кадри.

"Това не значи обаче, че трябва да кажем на тези 1600 души "вие за нищо не ставате", защото повечето от тях със сигурност
ептен за НИЩО не стават!
Системата е една от причините, че толкова много се нароихме професорите, а и отпадна задължителната голяма докторска дисертация. Трябва по някакъв начин да гарантираме, че такова нещо повече няма да се случи",
е как, вече е гарантирано - от герберастийската система за увеличаване в пъти пъти на капитала. Не умствения.
05 Април 2013 18:47

Нали знаете какъв ще бъде най-често срещания коментар под тази новина?
05 Април 2013 18:58
Едно време имаше по-високо звание "Народен учител"!
Сега само"Професор". .gif[/img]
05 Април 2013 19:05
"Професор" Мишо Ка...
По темата - Натисни тук
05 Април 2013 19:09
Aaaa не, а къде са академиците.... а ако сравняваме с генералите в армията и полицията - има още да наваксват. Давай перник - и още можете - тази година 12, догодина 30, а до 2015 всички асистенти да се заменят направо с професори. Първите места в рейтингите на университеттите са ни в кърпа вързани... само не знам от долу или отгоре се четат класациите, ама карай, важното е да сме в някакъв топ 10
05 Април 2013 19:10
Пурфесор от П.У.Т.К.А това звучи гордо
05 Април 2013 19:17
R.A.T.,
..до 2015 всички асистенти да се заменят направо с професори.
- ма, то веке нема асистенти, не прочете ли?! Са веке ке е така: дебелоглаво дете на учительница - филия с мас и скапана гуменка - копач на компир - коляч на прасе - студент агент - доцент д-р - професьор ! Ко ша си играим на асистнети?
05 Април 2013 19:19
Макар, че по степен на грамотност нашите деца са сред последните в Европейския съюз, затова пък сме на път да бием всякакви рекорди по производство на професори за една година и на брой студентски глави. Наремето имаше един мобилизиращ лозунг: "Във всеки дом - говедо!" и животновъдстото ни с пъти, пъти беше по-развито от днес.
Време е да си поставим нова значима задача: "За всеки студент - персИонален професор!" Така няма начин да не влезем с гръм и трясък в Книгата на рекордите ГИНЕС.
05 Април 2013 19:34
гьол, е хубаво, аз като се дипломирах (медицинска електроника) на защитата успяха да навият един пенсиониран професор (имах честа да ми преподава - първият, който започна да въвежда във военноморска болница компютърната томография, наистина имаше превъзходна теоретична и практическа подготовка и беше удоволствие да бъда на лекции и практика при него), че нямаха 4 или 5 човека да запълнят комисията по защитата - той горкия едвам се държеше от умора, но май беше единственият, който задаваше адекватни въпроси.

... а сега какво ще стане на защитите - професор до професор и направо с докторат ще излизат от унито... работодателите направо ще се редят на опашка
05 Април 2013 19:56
Професор нищо не значи. Става дума за колегиален жест с цел по- голяма заплата и по- голям авторитет в очите на слепите. Както до неотдавна беше във форума но "Сега". Имаше квалификации на база на броя постингите: "начинаещ", "напреднал", "златен". А доколко съдържателни бяха постингите, нямаше значение.
05 Април 2013 20:06
nikola_tsanev 05 Април 2013 19:10
Пурфесор от П.У.Т.К.А това звучи гордо

На килограм!
05 Април 2013 20:15
В БАН са все цезари!
05 Април 2013 20:25
... а сега какво ще стане на защитите - професор до професор
- кеф!!! Дипломантът - оценител на кой е по-по най. Е-леей! Голема лакардия ще да е - "професори"-те в защита на професорствата си
05 Април 2013 20:26
Откакто всемогъщата Тиква откри Перверзитета в Перник непрекъснато си задавам въпроса дали това недоразумение все още съществува. Пък то, глей - 12 !професори ! Избрани от летящите от София холандци!
05 Април 2013 20:30
"Това не значи обаче, че трябва да кажем на тези 1600 души "вие за нищо не ставате", защото повечето от тях със сигурност си стават.
Повечето от тях нямаше да минат през ВАК. Нещо повече, те нямаше да посмеят да кандидатстват. Веднага искам да кажа, че СУ и БАН си държат на критериите. Най-голямата манифактура е университета на Стоян Денчев.
Според мен критерий за професорското звание трябва да бъде голямата докторска дисертация. Този, който щ защити трябва да стане прогфесор без допълнителни процедури. Голямата докторска защитена според високите изискванията, които бяха във ВАК, не като тази на Гюров, означава, че даденият кандидат има своя значима тематика, а не турлю гювеч.
05 Април 2013 20:45
Стига сте се заяждали бе ! В сравнение с Бате Бойко всички сме професори! Защо да не си узаконим титлите?
05 Април 2013 20:47
Много ви е хубав законът, просто трябва да поставите минимални изисквания.
05 Април 2013 20:49
Това беше предизвестено. Акад. общност най-вече от БАН и СУ, където все още се държи ниво предупреди за роенето на професори. Не че и в БАН няма изпълнения по приятелско-партийна и пиянска линия.

Ако имаше общонационални минимални изисквания (както във Франция) нямаше да е такова чудо. Не може да има защити, гл. асистенти. от природни науки без НИТО‌ ЕДНА‌ публикация в списание с ИФ.

Трябва да се подгонят и хабиликтирани, след като има рък. на лаборатории във водещ и-тут на БАН, които нямат публикации по тематиката и т.н. и т.н.
05 Април 2013 21:05
Моля ти се, Господи, помогни на оскотяващото българско племе поне да оцелее!
Просветли разума ни и вмени поне капка усърдие на невежите ни "водачи". Моля Те!

Вярвам, Господи, че е в силите Ти да научиш най- сетне всички, че след бройното числително като "386" следва да се пише
"професора", а не варварското и оскърбително за всеки българин "професори".
05 Април 2013 21:11
Лянча, нека се изкаже Геновева например, аз като проЗД инженер не съм сигурен, че си прав с това апокалиптично мнение
05 Април 2013 21:18
Това е. Едно време сме се хвалили, че имаме най-много хора с висше образование на глава от населението, а сега се чудим, че и професорите ни са на път да задминат броя на студентите. Милиционер, професор, роднина...
05 Април 2013 21:19
Писах на една професорка в няма да казвам кой университет (от старите университети, отпреди 1989), понеже беше цитирала две мои работи. Изненада ме приятно че в България се работи по тези проблеми. Разменихме CVs с цел колаборация. За мое учудване тя не ми прати в своя CV нито една своя статия в ISI Thomson!!!! Само просидинги и 2-3 статии в някакви прохождащи списания. И това е професорка!!!
СЕГА се чудя какво да правя с нея, без да я обидя.
05 Април 2013 21:20
Излиза, че след 366 се пише "професори", а след 386 "професора".
05 Април 2013 21:22

Е, не, в случая Лянчата е прав.
05 Април 2013 21:23
И е станала професорка през 2008, когато ВАК още го имаше. Как стават тези работи?
05 Април 2013 21:33
IMHO - в цялата академична система за израстване на препод. състав са подменени целите с методите. Целта е обучени хора да преподават знания на търсещите такива. Простичко. И от тук почват танталовите мъки на системата. Защото има огромно разминаване с "Как да стане това?", т.е. подхода, метода. Вкратце някои наблюдения (без изчерпателност на аргументите). 1. Всеки ВУЗ е автономен. НО - разчита на държавата: финансово! 2. Никой в държавата не знае колко висшисти и за какви области са необходими. Мъкаааа... (не по плановата икономика и т.п.). 3. За да се реализира висшист (по каквото и да е), той трябва да осъществи и практическа приложимост на наученото - къде ЗНАНИЕТО да се реализира с принадена стойност (вж. т. 1). Тук липсват както държавнически подход, така и търсене на можещи от частния предприемач. Един създава условия за реализация на можещите, втори ги използува в свой и на държавния интерес. Обратна връзка. В момента е омагьосан кръг. 4. В научната йерархия - има ли практическа приложимост на НАУЧНИТЕ достижения. Тук учените са длъжници на обществения интерес - безспорно са необходими философи, но СЕГА са ни нужни практици - ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО...., и т.н. При изпуснат джин (дух), бутилката е излишна. 5. А защо професорите се срамят да се "авизират" не като "професор на П.У.Т.К.А." (моля за снизхождение Сибил ), а като "професор", каквото звание няма, защото "професорът" е "професор" само в / на университета Х. Във университета У - той е НУЛА?! ... И в края на краищата - с какво "професор" е по-различно обозначение от "главен експерт по..." в някое министерство??? Всеки иска да получи повечко пари (по-възможност от държавния черпак, на база нещо си по негова "специалност". Синдром "Баница - зелник!" и т.н...... Вкратце - "Системата, глупако! Системата е нефелна!" А плач по минали или по по-минали събития си е маразъм... Който иска, да продължи аргументацията ми. Или да я поправи. Благодаря за търпението....
05 Април 2013 21:36
Скоро всеки ще има професорска титла от университета с неприличното съкращение....ако не го е срам да си каже де.
05 Април 2013 21:40
Е, не, в случая Лянчата е прав.


Аз не зная, просто питам?
05 Април 2013 21:53
Езикът е началото и краят на всичко.
Не съм специалист по езици, но няма по- голяма гавра с българския език от това, което слушам по телевизиите
05 Април 2013 21:58
Поглед_отстрани
безспорно са необходими философи, но СЕГА са ни нужни практици - ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО....


Две нулеви години за държавен прием на икономисти, прависти, философи и подобни, както и увеличаване на финансирането(най-вече за практика) и бройката за технически и медицински специалности - и всичко ще започне да си идва на мястото. Практиката си беше зле и 1995 - когато следвах... като се замисля и в техникума започна да запада, но все още беше на ниво - за това може и да не съм прав - 3-то поколение инженер, но като гледам при баща ми какви прясно завършили дойдоха тази година - добре че децата имат желание и се учат бързо, иначе практиката им беше мъкааа.

А иначе за професорите едно време трябваше май задължително да защитят докторантура, след това доценти доценти и при определен стаж, публикации, учебници - имаше някакви фиксирани критерии. Сега не знам и докторат дали са защитили.
05 Април 2013 22:26
интересно е да си види как са разпределени по специалности тези 800 игнат-професора;

за същото време за защитени само 102 големи докторски- една от тях е рангелгюровата,
заплатена с близо милион лв окрадени от ФНИ

проблемът на ЗРАС не е само липсата на минимални национални критерии за всяка специалност, но и шуробаджанашките
журита, които "автономно" всеки уни-феодал подбира за своите протежета
05 Април 2013 22:32
Ако не се лъжа, именно академичната общност настояваше за автономия на университетите, нали?
.
П.С. А и така не мога да разбера какъв е проблемът. Говорим за длъжности в автономни организации. Всяка си назначава служителите по свои си правила. За мен реалният проблем е акредитацията на университетите. Голяма част от тях изобщо не произвеждат качествени специалисти. Отделно, производството на евентуално качествени, но ненужни на обществото и икономиката специалисти. Но ако се задълбае в този проблем, ще трябва да се закрият може би половината университети, включително и държавни, а в други ще трябва да се закриват факултети и специалности. Те тогава пък какъв вой ще нададе академичната общност...
05 Април 2013 22:33
Кучето чете само заглавията /заболява го чипа/ и одма си подгонва опашката. Лоша работа, че и едва го укротявам.
Предстои му да установи умишленото убиване на едно средно училище с уникална материална база, но и ловко превърнато в хлиберален феод.
Ужас към днешна дата...
05 Април 2013 22:40
Вярвам, Господи, че е в силите Ти да научиш най- сетне идиотите, че след бройното числително като "386" следва да се пише
"професора", а не варварското и оскърбително за всеки българин "професори".Казано е: "Не лянчи всуе името Господне". Правилното е 386 професори.

Правилата за бройна форма на съществителните от мъжки род са съвсем прости и ясни (за тия, дето са внимавали, когато е трябвало):


Съществителните имена от мъжки род, с които се назовават лица, се употребяват само с обикновената форма за множествено число:

Колко председатели на комисии има в Парламента?

Много служители напускат.

В залата има двама лектори и петдесет и девет слушатели
.
05 Април 2013 22:48
комар, "проблемът на ЗРАС не е само липсата на минимални национални критерии за всяка специалност, но и шуробаджанашките журита, които "автономно" всеки уни-феодал подбира за своите протежета"
Този вторият дефект го имат и в други страни. Но когато има минимални критерии, журито може да си затвори едното око, но не може да затвори двете (както става СЕГА в БГ).
Но ти ми обясни как тази професорка е минала през специализиран научен съвет, после ВАК без нито една, повтарям: нито 1, публукация с ИФ.
05 Април 2013 22:49
Колко конституционалистИ има в системата на днешната ни юридическа Хнаука ???...
Мисля, че хокончанието "И" им отива повече, от "А"...
05 Април 2013 22:50
Наскоро рецензирах докторска теза.
Ще отбележа, че за мен е непривична дейност, но хората си платиха по 150 евро на час, та се наех.
Сега съжалявам, че не взех двойно.
"Академичните" глупости могат да побъркат всеки
05 Април 2013 23:03
Правилното е 386 професори

Гръмни се, докторе
05 Април 2013 23:05
"интересно е да си види как са разпределени по специалности тези 800 игнат-професора"
Аз се ужасих като научих, че в Мексико за 1 година се докторясват 1000 човека на година в точните науки (поне 1 папер с ИФ, а сега искат и по 2 с ИФ), и над 30,000 в Уманитарните. Серийно производство на безработни доктори
Но тук вече обръщат стотинката. Ние ще правим един инвестигационен център по оптика и фотоника. Посетихме губернатора на щата да молим за 15,000,000 долара на първо време. Той ни каза: "Ако смятате да правите един център и да ми пишете само статийки - забравете. Искам да работите по 5-те приоритетни направления на щата. Ако не искате - довиждане. Ако искате, ще ви дам СЕГА 1 милион долара, за да видим как ще започнете, с какви разработки, и после ще реша". Това не е по кефа на губернатора, такъв вятър вее от столицата.
05 Април 2013 23:29
У нас (България) университетите са пародийна история. Без корени, без традиции, голяма част от тях са маргинализирани, за което говорят размерът на заплатите, дялът и размерът на частните дарения в бюджетите им, дялът и размерът на разходите за научно-изследователска и развойна дейност, и най-вече признанието на резултатите от тази дейност.
За огромна част от професиите, за които се присъждат дипломи, не съществува реален държавен контрол върху качествата на дипломиращите се. Никъде не съществува достоверна информация за успеха на реализацията на завършилите, и т.н.
С малко думи - псевдоуниверситети произвеждат псевдопрофесори, които заради една заплата (вярно по-голяма от два до три-четири пъти от средната за страната, но в пъти по-малка от заплатите на професорите в Германия, Франция, Великобритания и т.н., са готови да си "плюят в мозъка". Примери - описани в статията.
05 Април 2013 23:30
Manrico,
...П.С. А и така не мога да разбера какъв е проблемът. Говорим за длъжности в автономни организации. Всяка си назначава служителите по свои си правила.
Mче тъй де... "Идеите наши, бензинът - държавен!" Имали (идеи, намерения, вратички...) бол - държавата ще ни даде. Заплати, бонуси, пенсия, респект (уважение?!)... Задължения? После, ако....
Ако не се лъжа, именно академичната общност настояваше за автономия на университетите, нали?
Защо не? Държавата - село без кучета. Що се да не облажим. Тук са и БАНяджии, полицаи, държавни служители, министри, депутати, министри и вся остальная св....лочь... Някой да е казал лоша дума за тези държавни длъжности? (Длъжност - не във Вазовския смисъл ) Съжалявам за цитатничеството ми, ама ... пости са. А в петък ако се не облажа, то кога... За "професорята", де... от университетя от ПМ....
05 Април 2013 23:36
Те тогава пък какъв вой ще нададе академичната общност...
Да вият, бе.... Е, и? За закриването на ВУЗ-ове излишни трябва обосновка от ДЪРЖАВНИЦИ. Вярвам, че ги има. Въпрос на 250-300 години. Правиш една ливада... Колко му е?
06 Април 2013 00:13
Мама, Бог да я прости! бе учителка по Български
Учеше ме просто. Вземаше в едната си ръчица столче...
иначе не можеше да ме достигне
а в другата нещо по- тежко
06 Април 2013 00:41
У нас (България) университетите са пародийна история. Без корени, без традиции, голяма част от тях са маргинализирани

Ти за коя "България" говориш?
06 Април 2013 00:45
как тази професорка е минала през специализиран научен съвет, после ВАК без нито една, повтарям: нито 1, публукация с ИФ


нивото, и съответно, изискванията, на комисиите във ВАК по различните специалности беше различно - не вярвам това да е било в комисия
по физика, или химия, или математика...

може би в случая са някакви технически науки, а може би става дума за чисто приложна дейност, където критериите
не са основно публикации в списания с ИФ и цитати

да не забравяме, че и мумията има голяма докторска от ВАК... хайде, той си я е 'заслужил" с възможностите си на потенциален
доходен НБУ работодател, но едва ли е единственият хуманитар

06 Април 2013 00:54
"може би в случая са някакви технически науки," не е точно там, ама е близко.
"а може би става дума за чисто приложна дейност, където критериите не са основно публикации в списания с ИФ и цитати"
Не е, национален университет е, и трябва да има и ИФ-статии, и цитати. Абе, зарежи го.
06 Април 2013 01:11
Системата на висшето образование е едно от най-сбърканите неща в милото ни отечество. В него има 50 университета и само по държавна поръчка се обучават повече от 230 000 студенти. Към тях трябва да се прибавят и около 50 000 в частните ВУЗ. Към тях трябва да се прибавят и около 50 000 студенти в колежите (бившите полувисши институти). Тоест обучават се към 330 000 студенти. Поразително число, като се има предвид, че абитуриентите са по ок. 65 000 годишно и намаляват с всяка година. Излиза, че куцо, кьораво, сакато и глухо е влязло и зубри висшето знание.
Това не може да бъде нормално, а е форма на прикриване на младежката безработица.
И още нещо: не е ясно колко абитуриенти отиват в чужбина да следват - във всеки случай никак не са малко. От друга страна, чуждестранните студенти са само ок. 10 000, така че не оказват особено влияние на изводите.
За мен държавната поръчка не бива да надвишава 100 000 студенти, при това трябва да е ясно по коя специалност колко души са необходими.
Няма да говоря за системата на преподаване, хеле пък тази на оценяване, където всеки изпитващ си има свои критерии, сред които основните са:
- не бива да си създавам проблеми;
- яаааа, туй маце какво е готино;
- айде да ги претупам, че да си ходя;
- 50 души изпитах, пък май нито един не съм виждал на лекции
И т.н.
06 Април 2013 01:35
РАН (Руската Академия на Науките) има същите проблеми като БАН:
Натисни тук
Натисни тук

06 Април 2013 01:44
Абсолютният рекорд по безпредел е поставен в далечните 80 години, когато на рапона е било присъдено кандидатско звание по физкултурните науки без положени езикови минимуми по два чужди езика. Рапона сам многократно след това е заявявал публично, че не знае два чужди езика.
06 Април 2013 01:54
РАН (Руската Академия на Науките) има същите проблеми като БАН:


И в Русия усилено ги 'либерализират' и унищожават всичко, което може да създаде конкурентен продукт в която и да е сфера. Е, първо им изкупиха всичкото читав научен персонал, но сега искат да поставят окончателно точка на науката, за да не може да се пръкне нищо по-способно от възпроизводител на западни мантри.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД