:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 508
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фенове на Неси се стекоха за юбилей на чудовището

Чудовището от Лох Нес и до днес се обрисува във вида, в който уж го е видяла г-жа Олди Макей.
На вчерашния ден точно преди 80 г. е първата "среща" на хора, които твърдят, че са видели митичното чудовище от Лох Нес. Това даде повод на ентусиасти на легендата да се стекат край шотландското езеро за юбилея, писа в. "Индипендънт". Д-р Чарлз Пакстън, научен сътрудник и статистически еколог в университета "Сейнт Андрюс", пък анализира 800 от 1000 записани наблюдения на "очевидци". Мнозина твърдят, че на легендата за чудовището Неси се гледа с неоправдана подигравка. Скептиците пък са на мнение, че виделите Неси са имали твърде малко вода в уискито си. Независимо от това легендата оживява във филми на Холивуд, във вестникарски заглавия и привлича хиляди туристи край езерото.

На 14 април 1933 г. г-жа Олди Макей, управителка на хотел, пътувала с кола със съпруга си от Инвърнес към родния Дръмнадрочит, когато видяла "китоподобна риба" в езерото. Твърди се, че извикала: "Спри! Чудовището!". Докато г-н Макей спре колата, звярът изчезва в дълбините. Съпругата му разказва, че видяла две гигантски гърбици на черно тяло една зад друга, втората по-голяма и големи вълни около тялото. Семейството си мълчало за случката, докато г-н Макей не я споделил с Алекс Кембъл. Той пък я описва в "Инвърнес курир".

Ейдриан Шайн, морски биолог и експерт по Неси от 40 г., проследил целия живот на г-жа Макей, твърди, че нейният вик: "Спри! Чудовището!" показвал, че тя го е виждала и преди.

Има десетки хипотези какво се крие в Лох Нес и дали изобщо има нещо странно там. Но легендата е жива и привлича туристите като магнит.

А Би Би Си по повод 80-годишнината кратко и ясно заяви: "Чудовището от Лох Нес е туристическа конспирация." И допълва, че такава легенда е имало още от Средновековието. Легендата за Неси носела около 1 млн. лири годишно от туризъм на Шотландия и това май казва всичко.
1436
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД