:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Руската столица преминава към извънреден режим

Театърът в Москва окървавен

Терористите държат в плен деца, за да бъде осъзната мъката на чеченските майки
Снимки: Ройтерс и ЕПА фото
24-25-годишната жена, чийто труп бе изнесен от театъра вчера следобед от завзетия от терористи московски театър, била застреляна от чеченка още в четвъртък вечерта, защото не пожелала да изпълнява разпорежданията й, съобщи руската телевизия НТВ. Според същата телевизия други две заложнички успели да избягат. Съобщено бе и за млад мъж, актьор от театъра, който също избягал още в четвъртък вечерта, скачайки от високо. Той е настанен в болница със счупени крака.

Начело на групата, превзела театъра, е чеченският командир Мовсар Бараев. "Тук има близо хиляда души. Никой няма да излезе жив оттук и те всичките ще умрат заедно с нас, ако се направи какъвто и да е опит за щурмуване на сградата", заяви Бараев, цитиран от сайта "Кавказ". Същият сайт цитира и друг представител на похитителите, който обяснил, че те задържат 10 деца на възраст между 13 и 14 години, за да разберели руснаците какво изпитват чеченските майки, когато руските войници изтезавали чеченчета.

Първоначалните искания на групата за спиране на войната в Чечения и изтегляне на руските войски оттам бяха определени от руските власти като "хаотични".

Президентът Владимир Путин направи обръщение по телевизията и обяви, че терористичният акт бил



планиран извън Русия



и можел да бъде приравнен към атентатите в Индонезия и Филипините.

Още след първите съобщения за завземането на театъра към сградата бяха насочени подразделения на руските спецчасти ОМОН. Според непотвърдена информация на електронното издание "Газета" вчера призори те направили опит да щурмуват театъра, но били отблъснати от терористите, а 5-6 омоновци били застреляни.

По-късно бил убит и милиционер, който се преструвал на пияница и тропал по вратите на театъра, крещейки да го пуснат вътре.

Терористите настояха да водят преговорите с властите чрез депутата Григорий Явлински и журналистката Анна Политковска, но след като се оказа, че те не са в Москва, излъчиха други две имена - на депутатите Ирина Хакамада и Йосиф Кобзон. И двамата пристигнаха веднага в театъра и влязоха за преговори. С тях беше и помощникът на Путин за Чечения Сергей Ястржембски.

На излизане след преговорите Хакамада обяви, че вече са



ясно формулирани исканията



на терористите и тя тръгва да ги съобщава в Кремъл. Кобзон пък след втората си среща с похитителите каза, че те вече няма да освобождават никого.

По-късно от театъра се чуха два взрива. Репортер на НТВ обясни, че терористите стреляли от гранатомет по заложник, който се опитал да избяга от сградата при влизането там на няколко йордански лекари - единствените медицински лица, които бяха допуснати вътре от похитителите.

Около близката до театралния комплекс спирка "Пролетарская" са блокирани всички улици в радиус 500 метра. Пускат се само живеещите в района. Затворени са близките три училища. Самата сграда на театъра е заобиколена от метални заграждения.

Променен е автобусният трафик в града. Част от градските автобуси са пратени към театъра, в случай че се наложи да бъдат използвани за евакуация на заложниците.

Московските болници също са приведени в извънреден режим. На работа са извикани всички водещи специалисти. Създават се резервни места за евентуални ранени.

Министерството на извънредните ситуации открива временни пунктове за раздаване на храна и за оказване на медицинска помощ около театъра. Сформирани са и специални спасителни групи. В болницата на ветераните от войната, разположена в непосредствена близост до театъра, действа оперативен щаб на министерството.

Открит е "горещ телефон" за роднините на заложниците. Повечето от тях са край театъра. Там има също много журналисти и граждани. На мястото са и повечето от обитателите на околните домове. Всички са



притеснени и развълнувани



Млади мъже от тълпата по на 30-35 години масово предлагат доброволно да сменят заложниците.

Роднините на задържаните от терористите хора са силно разстроени, отказват да говорят с журналисти и не желаят да ги търсят по мобилните телефони, защото очакват обаждания от близките си от театъра. Кореспондент на електронния сайт "Утро" успял да говори с един от роднините, който бил получил SMS съобщение от похитената си сестра: "Засега съм жива." Друга жена съобщила, че разговаряла със сина си и той разказал как терористите били омотали един от заложниците с взрив.

Професионална психоложка се грижи да утешава членовете на семействата на заложниците, свидетелства електронният вестник "Утро".

В четвъртък късно вечерта на излизане от спирката на метрото "Петровско-Разумовская" група млади хора жестоко са пребили мъж с кавказка външност. Мъжът е настанен в болница в тежко състояние. Руските медии свързват инцидента с терористичния акт в театъра.

Продавачите от кавказките републики по московските пазари, които често са обект на атаки от страна на московски "бръснати глави", не са се оплаквали от заплахи за отмъщение заради акцията в театъра, сочи "Утро".
 
Лекари изнасят първи труп от окупирания от терористи театър в Москва.
7
2038
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Октомври 2002 03:05
Това, което може да направи Путин е да изтегли убийците си от Чечения.
Векът на колониализма беше 19-и, 20-и, а и 21-и са векове на независимите държави.
Отчаянието и безизходицата правят хората терористи.
Да живеят независими Чечения и Грузия.
25 Октомври 2002 10:58

Евала на тебе Горскио. На 21 век няма място на колонялист нито на

окупации. Палестина кърви 50 години от мръсната израелска окупация ,

също и сирииски и ливански територии . И редно света и ООН да обръщат

по вече внимание на израелския държавен тероризъм , и да изправят

терориста шарон пред международен наказателен съд, тои и неговите

бандиди наречени " израелска армия " .
25 Октомври 2002 11:05

" Йзраел е готов да помага на русия срещу чеченците терористи окупирали

московският театър " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Това най новият виц , или върха на

наглос ? ТЕРОРИСТА ШАРОН ИСКА ДА ПОМОГНИ НА РУСИЯ СРЕЩУ

ТЕРОРИСТ !!!!!!! КРАДЕЦА ВИКА ХВАНЕТЕ КРАДЕЦА .
25 Октомври 2002 12:44
Д-Р WAEL ТИ СИ ТЕРОРИСТ И ТРЯБВА ДА ТЕ ПРАТЯТ В ГУАНТАНАМО!!! НЕ СТИГА, ЧЕ ТЕ ХРАНИМ ТУК В ТАЗИ БЕДНОТИЯ, АМИ ОТГОРЕ И ЛАЕШ!!!
25 Октомври 2002 13:08

Говори по темата , ако имаш какво да кажеш, еврейски боклук такъв.

Явно че толкова струваш, защото тази трибуна е за културни и цивилизовани

хора , а не за деца и кръчмари и подобие . Ако имаш нормални коментари

по темата пиши, а знаеш каква най побулярна световна поговорка ? тя е :

" МРЪСЕН КАТО ЕВРЕЙН " и не се пави на Българин по вече чене си такъв

и не можиш с такъв типичен евтен еврейски манталитет да се правиш на

Българин никога . Задник такъв .
25 Октомври 2002 22:20
SKAPANO ARABELSKO KOPELE, AKO TE WIDQ 6TE TE ZASTRELQM. QWNO TOQ WIC ZA EWREITE SAMO TI I DRUGITE PALESTINSKI KU4ETA GO ZNAETE.I NA TOQ SKAPAN NE6TASTNIK DRUGIQ DA MU EBA MAIKATA!!!TI 6TE OPREDELQ6 KOLKO NI E AKYLA NA BYLGARITE RQZAN PEDERAST.MAMA TI MRYSNA CIGANSKA.
25 Октомври 2002 22:40
Руснаците просто трябваше отдавна да размажат тиа риазани гниди и по тоя
начин да решат радикално проблема с " мъката на чеченските майки " !!!!
ЕеееееееееЙЙЙЙЙЙЙЙ РУССКИЕ за кво са ви тия ядрени ракети бе ?!!!
Ми ползваите ги да ви заебъ !!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД