:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Червеният площад затворен, масово претърсват кавказци

Москва в шок и в блокада

Роднини на заложниците плачат и хулят политиката на Путин
Снимки: Ройтерс
Москва осъмна вчера мрачна, отчаяна и гневна, констатираха чуждестранни журналисти, предаващи от руската столица. Много московчани предпочетоха да останат по домовете си, а лицата на излезлите по улиците ясно показваха тяхната тревога.

Чеченците разбиха за една нощ мита, повтарян през последните месеци от Кремъл - че обстановката в бунтовната република вече е под контрол и че няма причини за безпокойство. Стотиците хора, опитали вечерта в сряда да се откъснат в театъра чрез мюзикъла за няколко часа от действителността, се сблъскаха в залата тъкмо с най-грозния й облик.

Началото на терористичната драма изкара под студения дъжд стотици хора, които наобиколиха околните улици край театъра с надеждата да научат нещо за близките си вътре. "Студено ми е, мокра съм и ме е страх", каза пред Ройтерс 20-годишната Юлия Кушнер, чиято майка и брат за неин ужас не бяха сред освободените заложници. Загърната в черния си шлифер, тя не обръща внимание на стичащия се дъжд по лицето й, докато обяснява на милиционерите, че майка й и брат й са успели да й се обадят по нечий мобифон. "Но връзката внезапно прекъсна. Не знам нищо повече за тях", проплаква младата жена.

50-годишен мъж с мустаци, представил се само като Александър, изригва от гняв срещу Владимир Путин, чиято твърда линия спрямо Чечения, докато още бе министър-председател, го катапултира към президентския пост. "Иска ми се Путин, вместо да се занимава със спортни демонстрации, да възстанови реда в центъра на Москва", казва той с намек за увлеченията на 50-годишния президент по джудистки изяви.

Жена блъска триножника на телевизионна камера в устрема си да си пробие път по-близо до сградата. Тя избухва в плач, като разбира, че неин близък не е в списъка на освободените. Други взаимно се утешават от съобщенията, че терористите на първо време не се държат лошо със заложниците.

Нервите на московчани са опънати до скъсване. Баща крещи в лицето на милиционер: "Втори Будьоновск ли ни готвите?" През 1995 г. загинаха 120 души, когато чеченци плениха заложници в болница в южното руско градче. "Кога ще очистите тези гадове от Москва?", пита друг. През това време жена се бори с кордона милиционери: "Пуснете ме! Пуснете ме! Децата ми са вътре!"

Превземането от терористи на театралния комплекс в Москва преобърна целия живот на руската столица, съобщават световните медии. Много жители са уплашени, майки не пускат децата си на училище.

Милицията в града е на бойна нога. Задействана е операция "Буря". Сътрудници на МВР спират и претърсват товарни автомобили. На изходите от Москва се проверяват всички коли с регистрация от други градове. Масово се задържат кавказци за проверка на документите им.

Достъпът до Червения площад е абсолютно забранен. Пускат се само служители с пропуски, удостоверяващи, че работят на неговата територия. Засилена е охраната на сградите на Държавната дума, Съвета на федерацията, Дома на правителството и на някои министерства.

Милиционерски части са блокирали и стратегическия столичен район Капотня, където се намира Московският нефтопреработващ завод. В самия завод временно е спрян производственият цикъл.

Влаковете на московското метро се движат на неестествено големи интервали, твърди електронният сайт "Утро". Ръководството на Московския метрополитен обаче уверява, че метрото работи нормално и всички спирки са отворени.
5
641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Октомври 2002 03:30
Чеченците имат правото сам да решава бъдещето на собствената си страна.
Руснаците не трябва да забравят, че управниците им ги продаваха като добичета до средата на 19-и век.
Виновникът трябва да се посочи с пръст - Путин и руския империализъм, а развръзката е ясна - пълно оттегляне и уважаване на волята на свободолюбивия чеченски народ за независимост.

25 Октомври 2002 07:03
120 загинали и над 400 ранени в Будьоновск бяха след като гениите от група "Алфа"(охраната на руските президенти) решиха че са най-подготвените а Басаев е никой и предприеха щурм. Специалните им екипировки не ги спасиха защото Басаев стреляше само с тежкокалибрени картечници. А куршумите на Алфа убиваха своите.После в Първомайск се бяха събрали и с "Витяз" срещу Салман Радуев, с танкове и пълна блокада. Но, Радуев просто заповяда на хората си да си събуят обувките за да ходят по-бързо и 6 кордона армия и спецназ обясняваха колко трудно е да се воюва.
Салман сега е в Сибирските "изправителни учреждения". Младите вълци ще го заменят.
Русия не желае да мисли. Проблемите - също.
25 Октомври 2002 09:43
За всеки убет заложник 1000 убити чеченци и превръщане на територията на Чечня в полигон за изпробване на най съвременно оръжие. Само така ще се реши проблема с терористите. САЩ действаха по този начин срещу Афганистан но за съжаление подкрепиха терористите албанци преди това. Докато има мюсюлмани ще има и фанатици и терористи.
25 Октомври 2002 12:35
Ан.3
25 Октомври 2002 22:47
Горски !!!! Мама ти да еба и мангала грозен !!!! Тебе маи те кефи да те опъват
рязани пишки !!!! Кво ще кажеш за идеята отпреди 15-тина години за автономна турска република със столица Варна ?!!!! Пичка ви майчина на всички дупедавци !!!! Решението на чеченския проблем е скрито в контейнери с напалм !!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД