:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Престъпления и халюцинации в "Транс"

Дани Бойл се връща към темите отпреди "Беднякът милионер"
Снимка: Александра филмс
Розарио Доусън се опитва да хипнотизира героя, за да извади на бял свят скритите му мисли.
От обещаващ алтернативен режисьор ("Трейнспотинг", "Плитък гроб") след Оскаровия "Беднякът милионер" Дани Бойл се превърна в едно от големите имена на британската кинематография. Че е истински комерсиален, свидетелства и поканата към него да режисира шоуто за Олимпийските игри в Лондон 2012 г., което той сътвори с размах.

"Транс" е по средата между стария и новия Бойл. От една страна, филмът е високобюджетен и визуално подобен на боливудския му хит, от друга - темата за паралелните реалности, игрите на съзнанието и халюцинациите са характерни за режисьора от самото начало на кариерата му. Накратко и метафорично казано, това е "Беднякът милионер" на опиати. По сценария е работил Джон Ходж, с когото режисьорът си сътрудничеше в първите си четири филма. (Следващият му проект е продължението на "Трейнспотинг" - "Порно".) Някои ще открият също прилики със скорошния "Странични ефекти" на Содърбърг, но Дани Бойл разказва подобната история по далеч по-ефектен начин.

Филмът предлага отлични роли на Джеймс Макавой, Венсан Касел и Розарио Доусън плюс стимулираща сетивата визуална и звукова среда. Използването на музика на екрана винаги е било едно от ключовите умения на Бойл.

Най-добрата и стегната част от "Транс" са първите десет минути, в които по време на търг за произведения на изкуството е открадната скъпа картина. Последиците са за един от артдилърите и неговата психотерапевтка, която се опитва - по поръчка на гангстерска банда - да изрови от паметта му спомените за деня на кражбата и местонахождението на картината. Него той удобно е забравил след удар по главата. Хипнотични сеанси, секс, насилие, реалност, сън, копнеж и метареалност се завъртат в халюциногенен спектър. Развръзката е от тези, които не бива да се издават в аванс. В заключение: нищо изключително, но пък приятно за гледане.



2
1534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Април 2013 08:01
Най-добрата и стегната част от "Транс" са първите десет минути, в които по време на търг за произведения на изкуството е открадната скъпа картина.


Преди отбягвах да чета кинопрегледите в СЕГА, сега почнах да ги чета и първоначално се ядосвах, сега се се смея. Безмислено безсилни, злонрави и с претенции за някаква обективност и оценка върху дадено произведение.

Анита, не знам дали ползвате други езици, но има и Гуугъл Транслейт при негативен отговор, и може да видите как се пише ревЮ на филм по различни престижни медии. Наистина, често има и критика, но и се отдава дължимото на качествените произведния. Та, ти, от всички номинирани за Оскари не намери един с една положителна черта.

Но не се отказвай, харесвам треги-комедията натруфена с провинциална претенциозност.
19 Април 2013 14:20
Според мен Анита се справя в общи линии - например в конкретният случай. Недостижим еталон си остава Борислсав Колев, който вилнееше преди доста време в "Стандарт" и "Култура". Иначе не проумявам, защо Бойл бави заснимането на "Порно", а се занимава с истории като тази.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД