:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Уволниха шефа на програма "Конкурентоспособност"

Кирил Гератлиев
Шефът на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев е бил освободен по взаимно съгласие миналата седмица, научи "Сега". Причината за освобождаването му не е ясна, а за овакантяването на поста се заговори още преди няколко седмици. Тогава Гератлиев бе лишен от цялостното управление на програма "Конкурентоспособност", като за ръководител на управляващия орган бе определена зам.-министър Ирена Младенова. Пред "Сега" тогава от МИЕТ обясниха, че прехвърлянето на функциите е стандартна процедура и няма нищо извънредно в рокадата. Практиката досега винаги е била ресорният зам.-министър да бъде и ръководител на управляващия орган. Единствено при бившия министър Делян Добрев "традицията" е била прекъсната поради липсата на ресорен заместник-министър. Това наложило съвместяването на двете позиции от Кирил Гератлиев.

Самата Младенова е била икономически съветник на ексминистъра Трайчо Трайков и е следила отблизо програмата. Въпреки това обаче част от фирмите са притеснени от постоянните промени и скандали, свързани с "Конкурентоспособност". "Надяваме се, че каквито и да било промени няма да повлияят и забавят функционирането на програмата и усвояването на средствата по нея", заявиха от Асоциацията на консултантите по европрограми.

Заради изоставането по програмата от лятото на 2012 г. Агенцията за малкия бизнес вече не оценява проектите, а това се прави единствено от експертите на икономическото министерство. Идеята бе да се ускори разглеждането, оценката и плащането на проектите, а не работата да се дублира. Въпреки това министерството не е напреднало особено в плащанията, макар на книга "Конкурентоспособност" да е отличникът сред 7-те оперативни програми. Справка на финансовото министерство показва, че към 1 април плащанията по бизнес програмата вече водят дори пред тези по "Транспорт" и са 45.52% от общо 2.2 млрд. лв. Това обаче се дължи най-вече на инициативите "Джереми" и "Джереми 2", по които сумите се записват като усвоени, но реално не са стигнали до фирмите.
1863
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД