:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Домакинствата вероятно ще доплащат за парно след изравнителните сметки

От Асоциацията на топлинните счетоводители все пак не очакват големи "шокове" в столицата
Ася Ангелова
След като стана ясно, че всички производители на електроенергия у нас са поискали от ДКЕВР увеличение на цената на тока от 1 юли, вчера от Асоциацията на топлинните счетоводители загатнаха, че и изравнителните сметки за парно ще бръкнат в джоба на домакинствата. Не се очаква изравнителните фактури за топлото, които излизат в началото на юли, да са в полза на потребителите, каза вчера председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова. Но най-вероятно "шокови" изравнителни сметки за парно в края на този сезон няма да има, застрахова се тя.

От 1 април миналата година цената на мегаватчас топлинна енергия с ДДС в София е била 87.30 лв., а от 1 април тази година е 80.12 лв. Това обаче няма да се отрази положително на клиентите, тъй като от 1 юли миналата година цените бяха увеличени и парното през ноември и декември е било по-скъпо в сравнение с предходната година. От асоциацията предвиждат изравнителните сметки да са готови до 5 юли 2013 г. След тази дата започва периодът за рекламация.

Според асоциацията идеята на Столична община парното да се отчита всеки месец е трудно приложима в столицата. Това било възможно в градове с по-малко клиенти на топлофикациите. Топлинните счетоводители не одобряват и варианта за самоотчет от страна на гражданите.

Трудно би се осъществила и друга идея на общината - клиентите да декларират потребената от тях топлоенергия чрез устройство за дистанционно отчитане и да могат да се разделят с топлинните си счетоводители, без да сменят топломерите си. "В Закона за енергетиката в момента е записано, че една фирма може да работи или с уреди, на които е производител, или на които е упълномощен представител", посочи Ангелова. Тя обаче призна, че законът може да се промени.

Преди дни от КЗК изразиха опасение, че ползвателите на парно може да се окажат жертви на господстващото положение на топлофикациите и техните подизпълнители - топлинните счетоводители. Антимонополистите смятат, че потребителите нямат директни търговски отношения с топлинните счетоводители, което ограничавало конкуренцията. Антимонополният орган е образувал производство, целта на което е да разбере дали Законът за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването съответстват на правилата на конкуренцията.
3
1725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Април 2013 22:27
Всичкото произведено и потребено количество топлинна енергия вече е фактурирано и разпределено на потребителите според коефициентите им от миналата година или по заявено потребление и действащите към момента цени. Изравнителните сметки само преразпределят тези количества - за някои ще са повече, за други обратно - ще са по-малки. Така че всякакви тези за едва ли не всеобщо повишаване на изравнителните сметки са несъстоятелни. Който не знае - да пита!
19 Април 2013 13:19
Самоотчетът на гражданите в присъствие на техни комшии е много по-сигурен, отколкото отчета на топлинните счетоводители в присъствие само на живущия в апартамента.
19 Април 2013 17:13
Идеята на Софийска община - парното да се отчита ежемесечно ----била трудно приложима !!! А иначе разпределителните фирми непрекъснато се позовават на Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване/особено/. Та да видим какво пише в същата наредба---В Раздел 3, Отчитане , член 53 - ПИШЕ , че количеството топлинна енергия се отчита ЕЖЕМЕСЕЧНО !!!!!!!! Това е, просто изпълнавайте, иначе сте нарушители и народът ще тръгне срещу Вас/хитреци/ !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД