:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 37
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нови препятствия изскочиха пред ксероксите за изборите

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори проблемите пред новото изискване всяка секция да има копирна машина се множат. Ксероксите бяха въведени с цел комисиите да предоставят копия на секционните протоколи на кандидати, наблюдатели и др. желаещи за по-добър контрол срещу евентуални манипулации. Министерският съвет отпусна над 1.2 млн. лв. за 12 300 машини, които ще бъдат доставени от "К енд К електроникс" срещу 85 лв. без ДДС за бройка. ЦИК вече реши, че там, където машините не стигат, избирателните комисии ще се обслужват от "мобилни" ксерокси.

Освен липсата на машини сериозен проблем в по-малките населени места се оказва и липсата на хора, които да могат да работят с ксероксите. От трета страна пък, дойде признанието, че токът в някои населени места е с толкова слабо напрежение, че има риск за безпроблемната работа на машините. Затова до края на тази седмица Националното сдружение на общините трябва да представи на Централната избирателна комисия карта на рисковите общини в страната. Картата ще показва къде наистина комисиите може да не се справят с техниката или напрежението на тока да е толкова слабо, че да не стигне за копирането, съобщи "Медиапул".

"Има места в страната, в които завали ли дъжд и падне ли гръм, всички села остават без ток. А без ток няма как да се копира каквото и да е било", обясняват от сдружението. НСОРБ ще акцентират върху "планински и по-отдалечени краища на България". Оценката на риска ще даде възможност резервната техника да се разположи така из страната, че наистина до два часа да стигне до проблемното място. С оценката на риска към момента се занимават кметовете и секретарите на общините, които трябва да проверят и да "докладват" на НСОРБ за проблемите села.

Ксероксите бяха предмет на дискусия и в изборния борд към премиера Марин Райков, който изиска от МВР да осигури дизелови агрегати, които да бъдат резервен вариант за местата, на които възникнат проблеми с тока. ЦИК пък обмисляше дали да не удължат с два часа изборния ден, ако някъде възникне подобен проблем.

АБСУРД

Общините работят заедно с ЕРП-ата, защото от страх от копирните машини повечето кметове заявявали, че населеното им място е рисково. "Казват това, защото смятат, че така ще успеят да се отърват от техниката", обясняват от общините.
12
2236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
22 Април 2013 19:32
Алоу, редакторе - пред XEROX-ите или пред КОПИРНИТЕ машини ?
22 Април 2013 19:39
Жалка българска картинка...
Няколко милиона от общо 7-те милиона българи, цигани и турци не могат две думи на официалния език да вържат (говорят и разбират единствено на див диалект, цигански и турски), но имат претенция да са избиратели и да казват какво всъщностда се случва в тая мизерна държавица....

Скенерите са чуден тест за нивото на функционална грамотност в туземните населения.
Резултатът от теста ще видим в "сканираните" изборни резултати (За другарите от ГЕРБ, БСП, Атака, МВРО и ДПС, които ще се разпознаят, пояснявам - последното е метафора).
22 Април 2013 21:08
Що за глупости? Купуват копирна машина, която ще ползват 1 ден, така ли?!
22 Април 2013 23:47
За 85лв. е комби устройство с мастиленоструен принтер - точно 1 ден и после месец-два в склада и главите изсъхнали.
23 Април 2013 09:48
Редакцията би могла да пита Мая Манолова за решението на проблема. Доколкото си спомням, предложението за копирките на БСП беше защитавано именно от нея.
Пари изхарчени на вятъра, проблеми в СИК, основания за оспорване на вота - соето беше целта на занятието!
Долу БСП!
23 Април 2013 10:05
Ами след това ги оставят на местното училище. И ще се използват. А че нямало кой да ги ползва - отново си говорим за това как да махнем нещо, което ни пречи да направим избори по нашенски.
Имах един преподавател, който ни обясняваше как работниците от край време не харесват новите машини, защото те ги ограничавали да си правят каквото искат. И доводите, които ни казваше, че се използвали май не са се променили през десетилетията. Независимо дали е капитализъм, соц или мутренски необарок.
23 Април 2013 10:56
Като е "слаб тока" дали го плащат хората?
23 Април 2013 11:53
Наблюдатели и кандидати.. можеха да снемат копия от протоколите и чрез мобилни телефони, още повече тогава копията са и цветни. Така че, цялата галимация с въпросните копирни машини очевидно е поредната тлъста поръчка за сметка на данъкоплатците
23 Април 2013 12:04
Редакцията би могла да пита Мая Манолова за решението на проблема. Доколкото си спомням, предложението за копирките на БСП беше защитавано именно от нея.


Да, точно от Мая Манолова, по-известна като Искра Фидосова.
23 Април 2013 12:14
Можеш да вряскаш колкото искаш. Някои помним! Пък има и протоколи за забравящите.
23 Април 2013 12:29
Так держат Развалина - допълнително ДМС за бърза реакция на амбразурата
23 Април 2013 14:39
Някои помним!


Някои помните дръжки.

Искра Фидосова: Три месеца търсим компромис за Изборния кодекс
Опозицията изпразнила пленарната зала след искане на ГЕРБ да се купят ксерокси за СИК

"Единственото, което вчера сме предложили, след заседанието на правната комисия, да се намерят извънредни средства и да се закупят ксерокси за секционните комисии, така че протоколите – единственият оригинален екземпляр да се ксерокопира, да се подпише с вярно с оригинала от председателя и секретаря на СИК и да се даде. Нещо, което не е правено никога. Когато тази теза я чуха вчера и тази сутрин, те се прибраха и си тръгнаха от пленарното заседание. Тези, които бяха вътре от Коалиция за България не се регистрираха", обясни Фидосова.

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД