:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,127,994
Активни 121
Страници 32,721
За един ден 1,302,066

Половината от учителите са с минимална квалификация

КНСБ предупреждава за нови протести, ако няма увеличение на парите за образование


Половината от учителите в страната нямат квалификационна степен, а 3/4 не са работили на друго място. Това показват данните от изследване за последиците от въвеждането на делегираните бюджети в системата на средното образование. То е проведено през март и април т.г. сред 228 директори и 968 учители от цялата страна.

Съществува огромно изоставане в професионалното развитие на директорите и учителите, посочиха авторите на изследването - преподавателите от УНСС доц. Евгения Пенкова и доц. Александър Вълков. Липсват материални стимули за професионално развитие и повишаване на резултатите от труда.

Оказва се, че всеки втори учител има само минималната необходима квалификация и не участва в последващо повишаване на професионалните умения. В учителската професия има пет професионално-квалификационни степени, които не са задължителни и се покриват след натрупан стаж, който е различен за всяка степен. Например за най-ниската пета степен могат без изпит да кандидатстват учители, които имат поне 4 последователни години стаж и положат устен изпит с поне 4.50. За всяка степен има добавка към заплатата. Квалификацията куца и на директорите - 40% от тях нямат финансова, управленска или икономическа специализация, тоест не са квалифицирани да управляват училищния бюджет.

Според лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева проблем са и "училищата мастодонти", в които се обучават над 1000 деца. В тези училища не се предлага качествено образование, не се полагат достатъчно грижи за учениците, категорична е Такева. Според нея броят на децата в едно училище не бива да надвишава 800. Учениците не ги виждат като субект на образованието, а като 1328 лв., колкото е средният разходен стандарт за един учащ, посочи лидерът на учителския профсъюз. Занижихме качеството, обобщи Такева. СБУ е предложил предизборно споразумение на партиите, в което се предвижда 18-процентно увеличение на единните разходни стандарти за 2014 г. Според Такева вече са проведени разговори с няколко политически сили, но те смятат, че увеличението е много голямо. Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че синдикатите настояват за увеличение на парите за квалификация. В момента те са 0.8% от фонда за работна заплата. Димитров посочи, че средствата за сектора трябва да се увеличат и че на практика те са колкото през 2008 г.

Делегираните бюджети бяха въведени след голямата учителска стачка през 2007 г. Тогавашният просветен министър Даниел Вълчев ги узакони без съгласието на синдикатите. Пет години по-късно общото мнение е, че този модел на финансиране няма алтернатива, но е бил въведен набързо и без предварителна подготовка. Подобряването на материалната база в по-голяма степен и подобряване на условията на труд в по-скромни граници са основните ефекти от въвеждането на делегираните бюджети, показва проучването. Наред с това се констатират и други проблеми - например липсата на инициативност у директорите за привличане на собствени приходи. 15.4% от училищата нямат собствени приходи. За близо 64 на сто от учебните заведения делът на собствените приходи в бюджета е до 5%.

Без изненада е констатацията в проучването, че 71% от учителите не са доволни от заплащането си. Най-доволни са младите учители до 25-годишна възраст (55%), но те са най-малобройната група в гилдията. Точно обратното - учителите над 56 години, чийто дял е значителен, са най-недоволни.

НЕДОВОЛСТВО

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази остро недоволство, че конвергентната програма и националната програма за реформи са пратени в Брюксел от служебното правителство, без да бъдат съгласувани със социалните партньори. "Че как така?", възмути се Димитров. Сега никой не знае ще има ли програма за образование и наука през следващия програмен период и какво се предвижда в нея, посочи президентът на КНСБ.
22
4833
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
22 Април 2013 19:27
Другата половина - хептен без квалификация! От татово време още в педагогическите ВУЗове влиза само онова шкарто, дето никъде другаде не успява да влезе! Преувеличавам, ама то е за да натъртя връз проблемата!!!
22 Април 2013 19:37
Удари си го на себе си и спри да плямпаш глупости! Защитата на първи клас квалификация за даскалите по нищо не се отличава от защита на дисертация; има даскали, които могат да си тапицират стените с дипломите, дето са ги получили за повишаване на квалификацията. А за покриването на най-ниския клас им качват заплата със 70 стотинки.... За най-високия - със 30 лева, ако училището има пари. Ако няма, го духат... Ако в образованието има проблеми, то причината не е в даскалите - те са потърпевшите и заедно с децата обират последствията от четвърт век безхаберие само през последните времена... И от идиотизма на чиновници, политици, журналисти и прочие хлебарки и плъхове....
22 Април 2013 20:00
Проблемите в образованието идват от плеядата некадърни чиновници в министерството през всички правителства насам! Това за квалификацията е много смешно - всичко е въпрос на пари. Даваш към 2-3 бона на преподаватели, които не са помирисвали дневник и ти дават 1-2 клас квалификация!? Която дори не ти е предимство за работа!? ........Делегираните бюджети съсипаха училищата, масово не се ходи на училище, особено от гимназистите, дипломи се раздават на конвейра. Калинки произвеждаме всякакви, насам народе, елате в нащо училище, че да има пари...
22 Април 2013 21:12
От татово време още в педагогическите ВУЗове влиза само онова шкарто, дето никъде другаде не успява да влезе

Вий имате проучвания, преки наблюдения и анализи по въпроса? Или си плямпате тъй, по инерция и спомени, от това какво ЕЖК... по Татово време?
22 Април 2013 21:14
П.П. Бихте ли ми посочили "педагогическите вузове", за които става дума в постинга Ви. Един поне. Предварително благодаря
22 Април 2013 21:25
Грозната истина е, че училищното образование не се финансира достатъчно ТОЧНО ЗА ДА БЪДЕ НИСКОКАЧЕСТВЕНО... Нали се сещате : "Мат'рялът прост - голям кеф" /Бойко Борисов/. Всъщност такава е философията не само на ГЕРБ, но и на БСП и останалите политически групировки. За всички тях - минали и бъдещи управляващи - е 100 пъти по-изгодно гласоподавателите да са нискообразовани. Така че - не очаквайте ръст във финансирането - никой управник няма да финансира нещо, което със сигурност ще работи срещу него !
22 Април 2013 21:39
Плащали на даскалите минимални заплати, а квалификацията им била зле?
Скандално - с такова минимално заплащане те би трябвало да са богове на преподаването!
Разходите за образование са на дъното, а състоянието на училищата - лошо?
Пак скандал - с тези минимални разходи задължително трябва да сме в челото на класацията - училищата трябва да светят, свръхмодерно оборудвани, като част от светлината ще се излъчва от главите на високопросветените даскали!
22 Април 2013 22:02
И каква квалификация трябва да имат учителите, за да:
- пишат непрекъснато доклади до районните полицейски управления за деянията на малолетните и непълнолетните;
- участват в кампании за издирване на ученици по молба на родители, щото родителите не знаят какво да правят, а училището и учителите по презумпция трябва да знаят;
- проверяват урината на учениците си за съдържание на наркотици;
- контактуват със свекърите на ученичките си с цел домашен контрол за посещение на училище;
- изработват програми и планове за самостоятелна форма на обучение на непълнолетни майки;
- бъдат изповедници на стотици семейства през годините на трудовия си стаж, включително и за сексуалните проблеми в тези семейства;
- издържат половин ден на наглостта и лошото домашно възпитание на мнозинството в "кварталната лудница" и пр.
Заниманията с проблемите, описани по-горе, отнемат жизнените способности на нормалния човек учител да преподава.
Напоследък училищата не са нищо повече от Детски педагогически стаи.
А, да не забравя, откакто "вкараха" в стандартното училище и децата със заболявания, се чудя дали да не запиша една четвърта висша специалност, която да ме просветли как по-точно да работя с ученик с 62 процента малоумност.
Пишете, вие, тук, пишете, без изобщо да сте наясно за какво става дума.
22 Април 2013 22:14
Пишете, вие, тук, пишете, без изобщо да сте наясно за какво става дума.


О, знаем ние, знаем добре. Само едно не знам. Що на подходящо място - що не в дипломата - не пише със зловещи букви "Учителската професия сериозно уврежда вашето здраве". Имам си вкъще, "под юргана", "Учител на годината". Дълъг списък заболявания мога да приложа. Повечето - инвалидизиращи. Трудно може да се обясни на някого, несвързан с българското училище днес, за какво всъщност става дума.
22 Април 2013 23:13
На нашите деца с нашето възпитание,такива "ДАСКАЛИ" другото е защо учителсккото съсловие в по голямата си част е за пенсиониране по болест???
23 Април 2013 03:47
Пет години по-късно общото мнение е, че този модел на финансиране няма алтернатива,


Общото мнение на всички, които имат отношение към образованието, е, че този "модел" е най-вредната "реформа" в образованието и и главен виновник за съсипването му...
Изобщо каква е пак тая статия- никакво разбиране по въпроса, преразказ на мнение на синдикатите- същите тия, които предадоха учителската стачка и също са виновни за сегашното дередже. Много слаби джурналисти в тоз вестник...
23 Април 2013 03:53
Сега никой не знае ще има ли програма за образование и наука през следващия програмен период и какво се предвижда в нея, посочи президентът на КНСБ.


Програма за наука и образование може и да има, но парите от нея трябва да отидат в училищата, университетите и БАН. Никакви пари за синдикати, НПО-та и разни "институти", агенцийки и прочее тарикати. Отсега са зинали, гиди лакоми мошеници...
23 Април 2013 04:49
Софче,
благоевградския достатъчен ли ти е като за пример?
Сичкото, дето и за дЪска за кочина не става - тапия зема оттам.
Мани, ами и юристи изкарват, като от завод за серийно производство.
Сума ти фолк-певачки и спортни деятели, ценз са изкарали от въпросното ВУЗ.
Учители, педагози наспорил Господ.
С лопата да ги ринеш.
Еднакво тъпи и некадърни.
Каквито ни учЕните в Бългрия, такива ни и даскалите.


23 Април 2013 05:51
А ти къв си, бе, Бобър?
Колко квалификации имаш?
Колко специализации имаш?
Колко дипломни работи си написал по специалността, която работиш?
Колко дисертации се написал по тая специалност?
Колко публикации имаш по нея?
Колко човешки животи и съдби си спасил?
А?
Думай.
Или, като днешната карикатура - две нули една до друга.
23 Април 2013 09:35
за най-ниската пета степен могат без изпит да кандидатстват учители, които имат поне 4 последователни години стаж и положат устен изпит с поне 4.50

Тез па редактори, кви ли даскали са ги учили?!? Без изпит, или само с устен такъв?
23 Април 2013 10:17
лидерът Янка
веднага става ясно каква е била квалификацията на ванинините учители
23 Април 2013 15:34
В системата на образованието ежедневно и само се пишат безброй ненужни справки и се отговаря на абсурдни писма. За това никаква квалификация не е нужна. Тя е Тя е нужна за това, да чуеш от детето как татко му бие редовно майка му, а то си пуска музика високо да не я чува как плаче, как чичо Асан е завел мама във Франция и се е върнал, а тя - не, как никога не са му купували нови дрешки, а всичко, което носи е подарено или втора употреба, как у дома ядат само хляб и шарена сол, как баба, която гледа внучетата си е безнадеждно болна и вече е в болница, а те са сами и хиляди такива "как". Каква квалификация, какви пет лева. Хабер си нямате какъв тих ужас е да си учител....
23 Април 2013 17:19
Учител е диагноза.
23 Април 2013 19:24
Идиот също.
23 Април 2013 23:44
Възможно е Дупнишката фея да има по-висок среден успех от наше Софче.
23 Април 2013 23:54
Положението в образователната система е същото като в здравеопазването, а може би и в останалите сфери на живота ни.
Не знам дали е тих, но наистина е УЖАС!!!
Съчувствам на всички учители!
В едно друго време "учител" беше призвание, сега е - "диагноза"?!?
24 Април 2013 05:59
Възможно е Дупнишката фея да има по-висок среден успех от наше Софче

Воцьо, кога видя поне един смислен постинг, написан от тебе под поне една тема, тогава и ще ти отговоря по същество, понеже до тука съществото ти се губи . До момента пребиваваш в т.нар. "ентропия на културата", досущ като Кумира си. Махленщината не е аргумент, интригантщината не е познаване на материята, клеветничеството не ти помага особено, простащината пък направо работи контра тебе. А и форумът не е мястото да си избиваш комплексите (взеха твърде да ти личат напоследък, както и останалите дефицити). Може и да го проумееш някой ден, ама надали.
П.П. Доколкото имам наблюдения, аз не съм единствената, дето предпочита да не се занимава с тебе много-много. Но може и да не си забелязал по понятни причини (за мене понятни, не за тебе). В твоя случай е за предпочитане да си говориш сам, не ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД