:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Сменете гумите на колата, преди да ви глоби КАТ

По закон дълбочината на грайфера не може да бъде под 2 милиметра
Снимки: Николай Дойчинов
Неотдавна катаджиите се заканиха, че започват да проверяват и гумите на автомобилите, движещи се по родните пътища. Поне на теория това не би трябвало да притеснява шофьорите, тъй като подобна проверка е задължителна при годишния технически преглед. В закона е записано, че протекторът на гумите (дълбочината на грайфера) трябва да е най-малко 2 мм. С поправките към закона пък бе добавено, че при износени гуми прегрешилият водач вече ще се прощава с 4 вместо с 3 точки.

В затягането на контрола всъщност няма нищо лошо. Вратички при прегледите все още се намират и доста голяма част от шофьорите не проявяват нужната взискателност към "обувките" на автомобилите си. А твърдението, че гумата може да спаси живот, отдавна се е превърнало в аксиома.



Защо дълбочината на грайфера е жизнено важна?



Статистиката сочи, че всяко второ пътно-транспортно произшествие е за сметка на недостатъчен профил на гумите и всеки четвърти автомобил е с недостатъци именно в това отношение. Производителите на гуми твърдят, че при протектор под 3 мм "обувката" на автомобила започва да става неефективна и отвеждането на водата при силен дъжд спада до само 30%. Това е предпоставка за така наречения аквапланинг. Затова при тези нива се препоръчва смяна на гумите. При по-малко от 2 мм смяната е задължителна и по Закона за движение по пътищата. Той дори изглежда либерален, защото тогава отвеждането на водата намалява до нищожните 13%. Освен глобите, ако караме с "галоши", често и застрахователните фирми отказват да поемат отговорност и да изплащат обезщетения.

Не само заради проверките, а и заради наближаващия зимен сезон проверката и подмяната на гумите е наложителна. В момента предлагането и асортиментът са толкова богати, че със сигурност цената не може да служи като оправдание. На пазара има гуми за всеки джоб. А дори и евтината нова гума е по-добра от съсипаната от употреба, но маркова стара.

Изследванията на различни автомобилни сдружения, като германското ADAC, освен това показват, че цената рядко е определяща за качествата на гумите.

Цените на различните модели варират не само според името на производителя, но и според още две неща - размера и скоростния индекс (максималната скорост, до която цялостта на гумата е гарантирана от производителя). Индексът бива следните видове: J - 100 km/h; L - 120 km/h; M - 130 km/h; N - 140 km/h; P - 150 km/h; Q - 160 km/h; S - 180 km/h; T - 190 km/h; H - 210 km/h и V - 240 km/h.



В момента най-актуални са зимните гуми



Характерните за това време на годината по-чести валежи и особено хлъзгавата покривка от паднали листа повишават изискванията към "обувките" на автомобила. Зимните гуми имат по-добър контакт с пътя поради специалната смес на носещата повърхност с повишено съдържание на естествен каучук и съставката "силика", запазваща еластичността си при температури и под 5 градуса. При зимни условия летните гуми не притежават тези свойства. Функционалната форма на протектора на зимните модели и зададената посока на въртене се грижат за оптималното поведение на автомобила върху мокра настилка и отлично сцепление върху сняг и лед. Производителите препоръчват минималната дълбочина на грайфера на зимните гуми да е 4 мм. Тук не може да се правят компромиси, просто защото животът няма цена.

По-евтините гуми, като "Matador", "Barum", "Cormoran" или румънските "Montana" струват между 60 и 110 лв. в зависимост от цолажа. Добра алтернатива предлагат и моделите на "Marangoni" и "Debica". Зините модели от тези фирми са съответно от 72 лв. до 121 лв. и от 61 лв. докъм 110 лв. За масовите автомобили у нас подходящите размери са между 155/70 R13 и 185/65 R14, за които трябват между 70 и 100 лв., ако са от тези производители.

Гумите на фирми като "Michelin", "Good Year", "Bridgestone", "Verdenstein", "Pirelli" и "Fulda" са много добри, а малките размери не бъркат особено сериозно в джоба. За 13-цоловите от тези фирми търговците искат между 90 и 150 лв. Ако автомобилът е с 14-цолови колела, гумите са от 110 до 200 лв. Сериозни инвестиции изискват 15- и 16-цоловите - те са от 130 до 600 лв., но при положение, че колата е с такива колела, едва ли цената има съществено значение...

Едни от най-добрите зимни гуми - "Michelin Alpine" - варират от 110 докъм 450 лв., но парите си струват до последната стотинка. Тази гума е с перфектна шарка, а поведението й на мокър или заледен терен е повече от впечатляващо. Също добра алтернатива, но на съответната цена, предлагат зимните модели на "Good Year". За "Ultra Grip 6" са нужни 149 лв. за 13-цолови колела с размер 175/70 със скоростен индекс Q и между 173 лв. и 196 лв. за 14- и 15-цоловите с индекси Q или T.

Новият модел на американския производител "Eagle UG GW-3" отразява последните достижения в областта на гумите, но цените му стартират от около 200 и стигат до 409 лв., при положение че автомобилът е с 16-цолови колела.

За по-прилични суми могат да се закупят гумите от моделната гама на "Fulda". Цените на зимните "Kristall montero" започват от 86 лв. за размер 155/70 R13. За същия размер със скоростен индекс Q цената е 95 лв. По-масовият размер 175/70 R13 Q се предлага по около 99-105 лв. За 14-цоловите колела, които се монтират на най-разпространените по родните пътища автомобили, цените са между 115 и 119 лв., като варират в зависимост от скоростния индекс. Естествено най-скъпи са гумите с индекс T, които вървят по около 125 лв. По-големите гуми на "Fulda" започват от 148 лв. и достигат докъм 400 лв. Разбира се, цените варират около тези стойности, като много зависи от кой център ще се купят.

Все пак, за да избегне наложителната смяна на гуми преди началото на летния или зимния сезон,



човек може да се ориентира и към всесезонните гуми



Пък и така се спестява някой и друг лев за джанти, тъй като производителите на гуми не препоръчват продуктите им да се монтират и демонтират от колелата повече от веднъж. И докато доскоро на всесезонките се гледаше с недоверието, с което се ползват в обществото многознайковците, то новите технологии промениха това.

Едни от добрите, но вече остарели модели всесезонни гуми - Good Year Vector 3, излизат около 80 лв. на бройка. Проблемът е да се открият, тъй като не са особено разпространени в магазинната мрежа. Новият модел на американския производител "Vestor 5" обаче се открива лесно, а качествата му заслужават отделен материал. Това е първата всесезонна гума, удостоена с честта да носи т.нар. "снежинка", тоест - годна за употреба през зимата. При "Vestor 5" спирачният път на сняг е подобрен с 5% спрямо останалите представители на всесезонните гуми, а на лед моделът осигурява с цели 8% по-добро сцепление. Цените започват от 125 лв. за 155/70 R13 Q и стигат докъм 400 лв., но в масовия си вариант излизат около 150-170 лв.

Също добра алтернатива за всесезонни гуми предлагат продуктите на "Vredenstein". За 13-цолови колела цените им са 86 лв., 14-цоловите струват 106 лв., а 15-цоловите - 136 лв.

Летните гуми в момента не са особено актуални, тъй като хубавото време е към своя край, а в гумаджийските центрове рядко предлагат отстъпки поради сезона. Цените им обаче по принцип са по-ниски от тези на зимните и всесезонните. Ако човек не робува на марката и се насочи към по-евтините производители, замяната на старите гуми може да не му излезе никак скъпо.



Летните модели за 13-цолови колела



започват от 45 лв., за 14-цоловите - от 60 лв., а за 15-цоловите - от 80 лв. По-скъпи са продуктите на реномираните марки, чиито цени започват от 80-90 лв. и достигат до над 300 лв. "Michelin Energy XT2" например, с размер 185/60 R14 T, струва 142 лв., "Goog Year Eagle Ventura" 175/70 R13 Q може да се купи за около 110-120 лв. Моделите на "Vredenstein", които предлагат добри качества, без да са безумно скъпи, стартират от 90 лв. и стигат докъм 250 лв. Малко по-високи са цените на "Nokian", най-малките от които стартират от около 105-112 лв.

По принцип в Европа изискването към дълбочината на протектора на гумите е 3 мм, но в интерес на истината там рядко употребяват гуми с грайфер под 5 мм. Естествено, това е гума, в която все още има живот и именно поради тази причина добре върви и



пазарът на гуми втора ръка



Почти на всяка родна автоборса може да се купят маркови гуми втора ръка. Цените подлежат на пазарлък, така че ако човек не е достатъчно заможен, това е неговата алтернатива. В най-общия случай на цената на една чисто нова гума могат да се купят две употребявани от същия модел. Единственото важно нещо в случая е стоката да се подложи на изключително внимателен оглед, тъй като при гумите втора ръка гаранция няма.

Най-непрепоръчителни са регенератите. Качествата им са толкова съмнителни, че да се кара с такива гуми е по-скоро екстремно преживяване.
 
Статистиката сочи, че всяко второ пътно-транспортно произшествие е за сметка на недостатъчен профил на гумите и всеки четвърти автомобил е с недостатъци именно в това отношение.
 
Ако грайферът е под 2 мм, това е нарушение на закона. Дори по-евтините нови гуми са по-добри от износените, но маркови стари.
24555
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД