:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,004,968
Активни 375
Страници 2,891
За един ден 1,302,066

ДКЕВР се обяви против намеренията за евтин ток за пестеливите

От 1 юли 44 на сто от потребителите на електричество излизат на свободния пазар
СЕГА СНИМКИ
Евгения Харитонова
Едва представена, една от мерките, залегнали в плана "Орешарски", вече е обект на противопоставяне. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се обяви против идеята да се въведе специална тарифа за по-евтин ток за пестеливите и я обяви за неработеща. Целта на предлаганата от БСП промяна в тарифите бе потребителите да плащат по-малко до определено количество ток - 75 киловатчаса на месец. Ако се ползва енергия над това количество, тя да се плаща на по-висока цена.

"Две тарифи имаше до 2005 година и практиката показа, че не работят точно така, както ние си мислехме", обясни шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова. По думите й опитът до 2005 г. е показал, че по това време масово са се монтирали по няколко електромера в домовете, така че да ползват енергия по преференциалната тарифа.

"Интересът на ДКЕВР е битовите потребители да не понасят повече от някои неразумни решения в миналото, а в същото време индустрията да има разумна цена на електрическата енергия, защото индустрията създава работни места и хората получават заплати оттам. И когато тези заплати са достойни, въпросът с цените на енергията и другите стоки и услуги не стои по този страшен начин", заяви Харитонова.

По думите й ДКЕВР разработва нов модел за ценообразуване, който предвижда задържане на цените за битовите потребители и поевтиняване на тока за индустриалните. Целта е с този жест към бизнеса да се стимулира ръстът на икономиката. Според Харитонова схемата залага на разделяне на регулирания и на свободния пазар. По данни на НЕК количеството енергия на регулирания пазар в момента е повече от нужното и има голямо количество скъпа енергия, за която няма купувачи.

"От 1 юли на свободния пазар излизат всички потребители на електроенергия средно напрежение - тоест малки и средни фирми. Те досега бяха на регулирания пазар, но вече ще трябва да си търсят сами откъде да си купуват ток и при какви цени и условия", припомни Харитонова. Разчетите на ДКЕВР показват, че на регулирания пазар ще останат 56% от потребителите на ток, а на свободния - 44 на сто. В момента на свободния пазар са едва около 18-20% от потребителите. С колко точно и дали ще поевтинее токът за индустрията обаче ще стане ясно в края на юни, когато ДКЕВР трябва да одобри окончателните тарифи за цената на тока от 1 юли.

Междувременно стана ясно, че днес в Народното събрание вероятно ще бъдат изслушани шефката на ДКЕВР, икономическият министър Асен Василев и шефът на НЕК Иво Лефтеров. Искането за това е на БСП и вчера то е било депозирано в деловодството на парламента.



НЕДОВОЛСТВО

Близо 400 души са се оплакали на омбудсмана през миналата 2012 година от проблеми с предоставянето на телефонни услуги, стотици са и тези, които се жалват от топлофикациите и ВиК фирмите. Това показва доклад на омбудсмана за проблемите на потребителите, свързани с обществените услуги. Хората се жалват и от електроснабдителните услуги. Но при тях жалбите са почти толкова, колкото са били и през предходната 2011 г. - 180.



ФИНАЛ

Процедурата по мостовия кредит от 250 млн. евро, който БЕХ изтегли преди дни, вече е финализирана. Със 195 млн. евро холдингът финансира дъщерното си дружество НЕК, което трябва да погаси борча си към френската банка "Париба". Парите бяха взети за предпроектно проучване за АЕЦ "Белене". Остатъкът ще отиде за участието на БЕХ в "Набуко" и др.
41
3724
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
21 Май 2013 20:35
Какво е ДКЕВР?
----------------------
Блогът на Генек
21 Май 2013 20:43
Мисля, че е крайно време тази проскубана, мазна и ухилена дърта кокошка (калинка), както и целият състав на ДКЕВР да бъдат издухани от държавната ясла , а защо не и изправени пред Темида. На всички омръзна да слушаме как намаление не може да има понеже, обаче, защото...
21 Май 2013 20:47
Защо ли ми се струва, че електромерите са собственост не ЕРП, как така ще се регистрират по няколко електромера в едно домакинство? Тая дама говори нещо несвързано...
21 Май 2013 20:52
Волен Сидеров дали е чул това изказване?
21 Май 2013 20:55
как така ще се регистрират по няколко електромера в едно домакинство?

Много просто.
Имаш къща на твое име и живееш на първия етаж.
На втория живеят семейство квартиранти.
Как ще делиш консумираната ел.енергия между теб и тях?
21 Май 2013 21:32
Долу ДКЕВР!
21 Май 2013 22:02
Тези май и бяха малко уличните шествия...Без да съм подстрекател май си търсят "дървото"...
21 Май 2013 22:37
Това не са хора.
21 Май 2013 22:38
Мисля, че е крайно време тази проскубана, мазна и ухилена дърта кокошка (калинка), както и целият състав на ДКЕВР да бъдат издухани от държавната ясла


Ще бъдат
21 Май 2013 23:14
Планът Орешарски, с колко процента ще свали цената на тока? И кога?
21 Май 2013 23:41
Бобърче, казах, в едно домакинство... И какъв е проблемът, ако всяко домакинство си плаща собствената сметка?
21 Май 2013 23:50
Пак да кажа.
Имаш апартамент + таванска стая, която отдаваш под наем на студентка с “големи очи“.
Ще й плащаш ли тока или ще искаш да й монтират електромер на стаята.
Не заигравай с думата “домакинство“.
Ти си частник и имота е твой.
Имаш си електромер.
Това, че ще искаш втори уред е само в твой интерес.
Светна ли ти сега?
21 Май 2013 23:54
Между другото да попитам.
Тия от ДКЕВР, що не се пуснат да проверят
колко гяволи има, дето живеят в нови домове, които
немат Акт 16 и солидарно ползват и плащат
ток за производствени цели?
Той, май е по-евтин.
Бая ора ще изгорят.
22 Май 2013 00:12
Защо ли "членовете" на ДКЕВР ми се струва да са орязани до нещо като дупка?...
Не се ли разбра, че досегашния модел е грешен?
Налага се търсенето на нов и то веднага, до седмица-две. За да има време до 1 Юли да се изработи Нова Система на енерго-разпределение и потребление, която да се призове на живот чрез цената на енергията, реално използвана от всяко домакинство.
Ако аз харча "на корем", следва да си платя за което. Ако Гъчо се е свил на кравай и ползва една крушка за да не обърка булката с тъщата и да не си облече заран гащите с насраното отпред, то следва да му се поиска според "икономията", която си е наложил.
Колкото до бизнеса, струва ми се, че му беше обещана подкрепа. Нека тя има реално измерение, а не да го карат да избира между брадва и секира.
Не казвам да се пристъпи към изпълнение на Програмата Сидеров за незабавна национализация, но връщане към обществена собственост на сегашните монополи в този сектор, първоначално частична и постепенно нарастваща до разумни граници, трябва да има, за да няма мятане на камъне и дръве, този път не само по стъклата на управленческите сгради, но и по главите на раздалите обществената баница. Народът ще си прибере версиите рано или късно, но нека да е со-кроце, со-благо, а не с гюролтия, дандания, че и с имуществена и телесна съсипия.
Да не забравяме как започна надигането на народа зимъска. И нека не го караме отнова да съска, юмруци да размахва и глави да пръска.
Цивилизация чрез рационализация и грация за достойна нация!
22 Май 2013 02:36
Призовавам да ни се възстанови собствеността ни върху електромерите, отнета ни от парламента на гражданина Симеон Борисов. И сметките моментално ще намалеят. Това трябва да е първата крачка!
22 Май 2013 07:09
И кой идиот, недоучил 6 висши образования, седи и измисля подобни глупости?! Ако се переш и къпеш - наказание с по-високи цени на водата (достатъчно съм наказана - и не само аз - задето разликата между общия и частните водомери се разпределя пропорционално, та през януари освен 240 лв. ток, платих и 52 лв. вода, понеже се оказа, че общият ИМ водомер е повреден, ама чак вчера се оказа ). Ако се топлиш - още по-голямо наказание. Понеже в центъра на голям град, който не е топлофициран, с кюмюр ли да се отопляваме и да си топлим водата, или с нафта? Екологично ли е (ЛукОйл-ът и Кроношпан-ът им явно не стигат, за да ни ликвидират по-бързичко)? Или подобен "натиск" е за да "инвестираме" едни няколко хиляди левове в газови устройства?! Ами ако не можем? Или ако не щем, щото малоумните 80-годишни баби наоколо и още по-малоумните им наследници ще превърнат блоковете и къщите в тиктакащи взривни устройства? Що за политика е да стимулираш не-потребление? При излишък от еленергия. Туй пазарно ли е? Или друго именце носи?
22 Май 2013 08:02
не, не е екологично да се отопляват хората с дърва и въглища. писал съм го и друг път - електроенергията е произведена при "контролирани" условия, централите имат пречиствателни съоръжения. а пернишката печка няма. цените на електроенергията се бутаха нагоре от предишните управляващи - за да се върнели хората към парното (което не е лошо), да се откажели от климатиците (което си е дивота) и за да нямаме един ден нужда от аец "белене" (където всъщност е скрит ключът от бараката). но дори един ден се изчистят цените на електроенергията от свръхпечалбите на този и онзи, тя няма как да става по-евтина - заради цените на суровините, екологичните изисквания и пр. та, изходът наистина е повишаване на жизнения стандарт на хората.
22 Май 2013 08:12
Айде с'я, капризи.
Трябва да се помнят и спазват традициите:
- като се връщаш от "баните" по Великден, хората да те поздравяват с "Честита баня"
- жената трябва да знае как се пали печка дори и със сурови дърва, а ако нямаш комин, ще си го изградиш на терасата като полк.Лили Иванова
- вечерята е най-романтична на свещи, което от своя страна повишава раждаемостта
...
Много бърже забравихте Вапцаров - История
22 Май 2013 08:29
Бобърче 21 Май 2013 23:50 - На много места вече има такса електромер, и която безмисля тия финтове. А и на другите места сигурно ще въведат тая такса.

--
Натисни тук
22 Май 2013 08:33
По думите й опитът до 2005 г. е показал, че по това време масово са се монтирали по няколко електромера в домовете, така че да ползват енергия по преференциалната тарифа.


Тази наистина е малоумна! ГЕРБаризъм в действие!
22 Май 2013 08:43
Всъщност май отиваме към вариант - да се плаща абонамент за ел. ток - и да има различни програми, както е при GSM операторите да речем. Имаш голямо потребление - плащаш начална голяма такса в която влизат определени кВч ел. енергия и ако харчиш повече, кВч е доста по-евтин например 10 ст. При друг вариант - ниска начална такса - например 75кВч включени, но ако надвишиш - бам по 40 ст. кВч. Това като се замисля е мечтата на ел. разпределителните дружества

--
Натисни тук
22 Май 2013 09:05
Докато не се изметат калинките на ГЕРБ от властта, вкл. разните агенции, като ДКЕВР, няма да се променят нещата към по-добро. В случая има пдовеждащо заглавие - не ДКЕВР е против, а калинките на ГЕРБ в ДКЕВР са против намеренията за по-евтин ток за първите 75 киловатчаса, с което изпълняват партийната повеля на ГЕРБ - колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за ГЕРБ.
22 Май 2013 09:11
Тази дама доста години работи в енергетиката включително и като зам.министър. Направо е налудничаво това, което дърдори
" по това време масово са се монтирали по няколко електромера в домовете, така че да ползват енергия по преференциалната тарифа"
Всяко домакинство трябва да има електромер, който е собственост на ЕРП и ако в рамките на едно жилище се иска втори електромер това става след проучване за техническа възможност от ЕРП и заплащане на съответните такси определени от ДКЕВР. Таксите са доста големи, така че едва ли заради "ниска" тарифа някой ще си създаде всичките проблеми по отделянето.
Двете тарифи са най-елементарното предложение, защото както и в други области се предлагат някакви тотални неща, които еднакво третират и хората с никакви доходи и хората с високи доходи.
22 Май 2013 09:22
Като чета коментарите ви си давам сметка, че никой от вас не живее на Запад.
Та да ви изясня с един пример.
Представете си, че си купувате жилище/къща или просто терен в регулация за
строеж.
Значи, от момента в който влезнете в собственост, започвате да плащате
ток/вода/газ (телефонна линия не е задължителна).
Плащате, дори и да не сте ползвали каквото и да било от гореизреденото.
Всеки месец (или на два месеца) ви идва фактура с т.нар. административна такса.
Например в Португалия, Франция и Испания, административната такса за водата на 2 месеца
е между 7 и 14 евро.
Защо е това плащане?
Защото навсякъде в Законите е упоменато, че компаниите са длъжни до вратата да ти ги
доставят тези услуги.
Това, дето Софка иска електромера да е нейна собственост нема как да стане.
Всеки измервателен уред е собственост на компанията-доставчик.
В България са индианци, щото ги накараха да си ги закупят.
Няма такова нещо.
Измервателните уреди са за сметка на доставчиците.
Административната такса е за това, че доставчиците са задължени от Закона да ти поддържат
линията за доставка на даденият продукт до твойта врата.
Дали си го консумирал или не - нема никакво значение.
И тази цигания в БГ, дето некои казват - Амчи аз си откачих тока на вилата и затова нема да плащам - нема да стане.
Със или не откачен ток/вода/газ - плащаш таксите.
Това е.
22 Май 2013 09:43
В подкрепа на Бобърче - всъщност заради многото абонати с малка или никаква консумация - останалите които консумират плащат по-високи цени - просто защото разходите по поддръжката на тия без консумация се покрива от тия дето консумират. Така е когато няма таква административна такса. Просто фирмите си имат постоянни разходи за поддържането на всеки абонат и сега трябва да ги избиват чрез цената на тока.
22 Май 2013 10:21
Напротив. Добрите консуматори трябва да се стимулират. Нали има напрежение в системата от свърхпрозводство на ел.енергия! Добрите продавачи правят отстъпка за количества! По-поносими цени на тока, по-малко изгорени дърва и въглища, по-чиста природа, повече запазени гори!
22 Май 2013 10:28
Добре де, някой може ли да ми обясни какъв е смисълът от съществуването на ДКЕВР, при положение че в този си вид тя не контролира, а стимулира злоупотребите в енергетиката?
Не че съм против да има контрол и прозрачност, много съм "ЗА" даже, ама това безобразие, наречено ДКЕВР на нищо не прилича!
Да я разтурят тази пенсионерска седянка и да създадат нова, действаща и ефективна форма на контрол.
Ако ще правят нещо, де, другото е само хвърляне на прах в очите...
22 Май 2013 11:26
Много са и объркани понятията на тази държавна чиновничка. ДКЕВР не е политическа партия за да взима и прилага в живота политически решения какви мерки за стимулиране на икономиката да се взимат. Такива мерки са политически и се приемат след съответното публично обсъждане в Народното събрание. Такава е политическата система заложена в основите на демократичната държава и тези основи са залегнали в Конституцията. Не е работа на един среден чиновник, макар и с голяма заплата, да дава предварително забранителни или разрешителни коментари със заповеден тон.
Освен това отдавна вече електромерите не са собственост на потребителите. А всяка промяна в електроинсталацията на жилищни, офис или производствени обекти, особено в частта на разпределителните табла и измерителните уреди в тях, се извършва само след разрешение на съответното електроразпределение и са задължително придружени с одобрена подробна схема. Така че за никакво добавяне на допълнителни електромери не може да става дума.
22 Май 2013 11:36
Това, дето Софка иска електромера да е нейна собственост нема как да стане.

Бобре, ако не ми посочиш в кой пост съм искала електромерът да е моя собственост и ако продължаваш да злоупотребяваш с ника ми, ще се оплача на модератора! Къде под тази тема съм писала подобно нещо?! Чакам извинения!!!
22 Май 2013 11:46
по това време масово са се монтирали по няколко електромера в домовете

Тая ИЗКУКУРИГАЛА дърта калинка, наследство от Боко в ДКЕВР трябва да излети от там незабавно! "Масово са се монтирали по няколко електромера в домовете си"!!! Глупости на търкалета! Така става - хващаш и си монтираш електромер!
22 Май 2013 12:10
Бобре, ако не ми посочиш в кой пост съм искала електромерът да е моя собственост и ако продължаваш да злоупотребяваш с ника ми, ще се оплача на модератора! Къде под тази тема съм писала подобно нещо?! Чакам извинения!!!


Софке,
Ако държиш на сека цена да ти се извиня – ок.
Извини ме за допусната грешка.

По повод т.нар. злоупотреба и яз сакам да ти речем, да прочетеш те това те:

SvSophia
22 Май 2013 07:09
Мнения: 8,813
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia


И те тоа знак също, преди редакцията ти го немаше:




Стискаме ли ръце в името на Националния и Световен МИР?





22 Май 2013 12:13
да плащат по-малко до определено количество ток - 75 киловатчаса на месец.


И кой точно харчи 75 киловатчаса на месец?!??! Това е абсурдно малко количество - един хладилник и един телевизор, а има и лампи т.н. През зимата, ако се отопляваш на ток (а така са огромна част от държавата), по малко 600 киловата - ядец. Трябва цялостно поевтиняване на електроенергията. Не може за отопляване на 45 квадрата, с дограма и изолация да се плащат по 300 лв. на месец, а летните сметки да са по 70лв. Трябва да ги подгонят и тия мизерници от ЕВН - все минават между капките, а електромерите им мерят едно към гьотера!!!
22 Май 2013 12:18
В много държави е така. Първите киловати се плащат при една цена, следващите при друга. Обикновено първите са по-скъпи и покриват цената за преноса. Недопустимо е преноса да е върху киловат
22 Май 2013 12:42
Е как да ти стисна ръка след подобна спекулация - друг по-горе е искал собственост върху електромера си, постът си седи, всеки може да се убеди. Добре е ФФФФнимателно да се чете. И да не се злоупотребява с чуждите текстове
П.П. Редакцията на текста ми е по съвсем друг повод. Ако ти разбираше главата от текстове, щеше да видиш, че в него изобщо няма място въпросът за собствеността на електромерите. Но... може и да не си специалист по текстове, затуй пък си специалист по БАН.
22 Май 2013 13:23
Убу де.
Нали се извиних?
Поздравче за теб.

Натисни тук

22 Май 2013 13:31
Някои продължават да търсят причините за високите цени на електроенергията в ЕРП, това е много удобно за управляващи фактори особенно в енергетиката. Мнението на "експерти" и "начетени" журналисти напълно объркват хората. Спомнете си какви абсурдни глупости се говореха и по време на протестите. Цените се определят от ДКЕВР като печалбите са най-големе при производството и преноса. Разбира се ЕРП също имат печалби, но много по-малки.Някой ще прави ли бизнес без никаква печалба? Колкото до точността на електромерите, Института по метрология е независимия орган, който определя реда за ползване и проверка на точността им.
22 Май 2013 14:42
Социализъм в действие.
Купуваш два хляба на по голяма единична цена.Купуваш един хляб - единичната му цена е по малка.
Дошло е време да се въведат купони за ел.енергия.
Купонната система сме я преживели .Купони за 20 л бензин на месец, купони за хляб,олио,брашно за метър плат ....В името на бързото и всестранно повишаване на благосъстоянието на трудещите се.
Побързайте другари,Венецуела вече въведе купонна система за тоалетната хартия.
Дошло е време да препрочитаме "Работническо дело" - "Грам, стотинка, сантиметър" и разбира се култовото:
"Икономиката - икономична"
: "Икономията е майка на мизерията" и орешарското ноу-хау - административно ограничаване на потреблението.
22 Май 2013 14:54
вишна, не е точно така. Погледни отчетите на ЕРП - например за 2011 г. ЧЕЗ има разходи за материали, гориво и т.н. по поддръжка на мрежата 10 млн. лева. Разходи за външни услуги - 65 млн. лева, от които за информационни технологии (софтуер) - 15 млн. лева???!!! 7 млн. за външни услуги за управление на финансите, 2 млн. за външни услуги за управление на човешките ресурси; 1,3 млн. лева за връзки с обществеността? Това са все фиктивни разходи на наш гръб.
22 Май 2013 15:09
borony
22 Май 2013 10:21

Напротив. Добрите консуматори трябва да се стимулират. Нали има напрежение в системата от свърхпрозводство на ел.енергия!

Защо всички магистрали в Бенелюкс са осветени през нощта? Връзката с това и работата на топлоцентралите им ?
Но тук социалистите ще управляват .Пускат ти 75 квтч месечно за да си на далавера.
Готварска печка няма да ползваш - казана ще бъде общ
Бойлер също - къпане в ощинската баня,тя също ще бъде обща.
Такива капиталистически глезоти като климатици,фризери -не. Телевизори -също/ пропагандата да си ги изхвърлим върви почти всяка сряда тук от уважаван ерудит/
Бяла,черна техника -не / те са проводници на буржоазна идеологическа пропаганда /
Една радиоточка стига с ежедневната патриотична рубрика "България - дела и документи"
22 Май 2013 15:11
Защо всички магистрали в Бенелюкс са осветени през нощта?


В Холандия не са, в Белгия са, в Люкс могат ако искат и мокет да сложат на платното.
22 Май 2013 19:16
Weed 361, всички разходи се одобряват от ДКЕВР, и влияят върху печалбите на ЕРП. Цената се определя от регулатора и в последните години почти винаги по искане на производителите. Преди година и половина имаше публикация в пресата, че Е.оН не искат да предлагат нови цени защото при увеличение тяхната печалба щеше да бъде по-малка отколкото при съществуващите цени. Истината, е че трябва да се направят реални анализи по цялата верига. Друг е въпроса доколко са останали специалисти по материята.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД