:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 512
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ ще вземат отпечатъци и на излизане от страната

Сенатори гласуваха поправка, която ще следи за потока на имигрантите
СНИМКА: www. airportsinternational.com
За пръв път чужденците, напускащи САЩ, ще дават пръстови отпечатъци на летищата. Според застъпници на мярката това ще помогне за по-точно установяване на извършили престъпления чужденци или на хора, които се намират в списъка на потенциални терористи.
Чужденците, напускащи САЩ през някое от 30-те най-често използвани летища, ще преминават задължителна процедура за снемане на пръстови отпечатъци, съобщиха агенциите. Придвижването на имигранти и други чужденци, напускащи САЩ, ще бъде следено с високотехнологични системи, които ще бъдат инсталирани на големите летища в страната, гласи нова поправка на имиграционните закони в САЩ. Мярката бе одобрена от правната комисия към Сената в понеделник с 13 на 5 гласа. В момента проверките се правят за пристигащите и влизащите повторно в САЩ чужденци, но не и когато те напускат страната. "Идеята е да имаме записи, които да показват кой е минал през нашите граници", поясни сенаторът републиканец Орин Хач от Юта.

Според застъпници на мярката това ще помогне за по-точно установяване на извършили престъпления чужденци или на хора, които се намират в списъка на потенциалните терористи. Опонентите пък смятат, че снемането на отпечатъци ще отвори врата към още по-голям контрол. Друга цел е да се намали броят на хората, които пристигат с туристическа виза, но после остават нелегално в САЩ. Според данните на американските законодатели в горната камара на Конгреса около 40% от 11 милиона имигранти са в страната именно нарушавайки срока на визата си. Смята се, че новата мярка ще помогне и за укрепване на националната сигурност. Ако тези биометрични системи в големите летища проработят, тогава те ще бъдат инсталирани и на други летища, както евентуално и на другите пропусквателни пунктове. Съгласно поправката десетте най-натоварени летища в САЩ трябва се оборудват със система за снемане на отпечатъци до две години от встъпването в сила на поправката в закона, а останалите - до шест години.

ЧЕЛЕН ОПИТ

Неотдавна и Великобритания представи план, който предвижда да се снемат пръстови отпечатъци от новодошли имигранти, между които българи и румънци. Планът на британските министри предвижда освен пръстовите отпечатъци за тях да се събират и други "биометрични" данни - снимка и електронен запис на подписа им. Мерките са необходими, за да имат "биометрично разрешително за пребиваване", което ще им даде право да ползват възможностите на местната социална система.
35
3196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
21 Май 2013 20:47
Направо да им вземат главите.
А иначе сериозно погледнато все повече полицейщина. Писателите-фантасти ще излезат по-големи ясновидци от Ванга.
21 Май 2013 20:54
А натривки от гъзо, плюнка и урина кога ще почнат да земат?
21 Май 2013 21:09
Правилно! Лично аз нямам нищо против да ми вземат отпечатъци, щом са преценили така. Значи, имат свои си съображения. И всяка държава е в правото си, да се грижи за сигурността на гражданите си.
21 Май 2013 21:35
.
21 Май 2013 21:39
отпечатъците са уникално графично лого на индивида и и трябва да бъдат предмет на copyright. Не може разни чукундури да си ги размножават, тургат по базите-данни и разпечатват без да плащат на собственика.
21 Май 2013 21:40
Правилно! Лично аз нямам нищо против да ми вземат отпечатъци, щом са преценили така. Значи, имат свои си съображения.

Kато преценят да събличат всички влизащи голи, да пребъркват където и да е в името на сигурността - пак ще имат свои съображения.
21 Май 2013 21:40
.
21 Май 2013 21:49
Урина и проби от екскременти все взимат докато си още вътре. После само се сравняват.
21 Май 2013 22:10
- за теб - само първото.
Кой са го натривале - знае.
21 Май 2013 22:16
.
21 Май 2013 22:47
Баба носи в поликлиниката бурканче с урина за изследване. А там и казват:
- Бабо, не си донесла урина, а олио!
- А аз се чудя защо ми изгоряха мекиците...
ПОЖАР и ОТВРАТ
21 Май 2013 22:56
Браво!
Да живее Американската ССР и нейното славно КГБ!
21 Май 2013 23:05
.
22 Май 2013 00:41
отпечатъците са уникално графично лого на индивида и и трябва да бъдат предмет на copyright. Не може разни чукундури да си ги размножават, тургат по базите-данни и разпечатват без да плащат на собственика.

Правилно! След като Монсанто може да си патентова полена, ЦЕЛИЯ полен, аз защо да нямам копирайт на пръстите!
22 Май 2013 00:52
Поредният напън да се похарчат допълнително няколко десетки милиона долара годишно от парите на американските данъкоплатци. Ако толкова се бяха загрижили за това кой влиза и кой излиза в тая държава, властите нямаше да се занимават с подобни глупости, а щяха да положат допълнителни усилия за укрепване на границата с Мексико. От там всяка година влизат по няколко десетки хиляди, а не през летищата.
22 Май 2013 09:09
АбЦулютно демократична процедура , какво се пенят някои.
И чип в дупето на всяко новородено и всеки турист , ред трябва да има все пак.

И на тези смешници им останаха 15-20 години (даже може да са им много) , после - нов световен ред , после и Кинезите и Рашаните по етапен ред и после - имаше едно време един филм - Лудия Макс
После катарзис.
22 Май 2013 09:51
.
22 Май 2013 10:24
Сега пръстови отпечатъци, скоро и подкожни чипове.
22 Май 2013 10:40
Че какво като е американче , още по-зле.
Мога да се обзаложа че до 5 години ще бъде ако не задължително , поне препоръчително маркирането на новородените с цел "тяхната сигурност и благоденствието на нацията в консенс с изконните принципи на демокрацията".
22 Май 2013 10:47
.
22 Май 2013 10:48
Чип - само за пришълци.
За местните - чЕп
22 Май 2013 10:54
.
22 Май 2013 11:00
Аз предлагам нашия посланик да отиде при Обама и да му набие обръчите за нарушени граждански права
22 Май 2013 12:20
Това вече го има и в Европа на автоматичните гишета за влизане/изличане с биометричен паспорт - искат ти два пръстови отпечатъка

И е доста удобно за да се избягват навалиците по летищата

Колкото до личните данни, те така или иначе ги имат още при издаване на биометричен паспорт /т,е всички нови/
22 Май 2013 14:47
„Едвам преди два-три дни конгресът гласува да свържат граничарите по капепетата с базата-данни за студентските визи - кой студент, кой сват, кой на булката брат, кой на Царнаев”

Явно до сега Конгреса не е знаел,че отдавна всичко е свързано и взел,та го узаконил,когато му съобщили от „капепетата”.
22 Май 2013 16:15
.
22 Май 2013 17:31
Нямам нищо против ,но ще се радвам, ако се въведе и за американски граждани влизащи и излизащи от България същата процедура ..
22 Май 2013 18:21
„....само в мозъчните гънки на ченгетата тип Цветанов-Борисов”

Стига,бе.Различни типове ченгета? Цветанов и Борисов са си просто ченгета - от същите, като предишните.Смешно е да се разделят на типове, просто защото ченгетата са само един тип.И си приличат,като две капки боза – липса на достатъчно гънки за свързване. Тази много интересна МЯРКА е приета и одобрена вчера не от Конгреса,а от Съдебната /не както е написано в текста от правната/комисия към Сената на САЩ. МЯРКАТА не е свързана с лошите имигранти, какъвто евтин опит за внушение се прави, а с всички чужденци! Разликата е огромна,но трябва да се направи връзка.И както противниците в САЩ на тази МЯРКА опонират, такова „взимане на отпечатъци” е прелюдия към още по-голям контрол. Капиш? Опира вече до казаното от Б.Франклин,който май беше американец “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”
Essential liberty! Всяко ченге обаче се радва на МЯРКАТА „Ми нека да се знае кой влиза и кой излиза, че то стана разграден двор.”.
22 Май 2013 18:32
.
22 Май 2013 18:36
.
22 Май 2013 18:41
.
22 Май 2013 19:33
„ Ченгето, тем паче подкупното ченге, не трябва да разполага с политическа власт. Защото започва да управлчва държавата както си управлява мафиотския бизнес.”

Приемам те за вярващ,че Цветанов и Борисов са по-различни от предишните управляващи в България т.н. „политици” понеже те не са били на щат в МВР.Не приемаш нашия български феномен.В Мадрид съществуваше в продължение на дълги години т.н. „задгранично правителство” на България.Подвизаващите се, като „министри”, около още малкия Симеончо та докато порасне, са милиционери от ДС,които въобще не фигурират в различните щатове на МВР.Още живия Цвятко Цветков се престраши към края на живота си да обясни това на широката публика – важните служители и сътрудници не фигурират в щата на службите на МВР. Това важи с особена сила за подготвяните и действащите „агенти за влияние”,каквито всъщност са Симо-ментата и...др.Т.Живков.Е.али им мамата къде ги съхраняват идентичностите им..... Знам само,че от нашия разграден двор са изхфвърчали по въздуха много документи и на Изток, и на Запад.А голямата и важна част от полицейския архив,взет от съветските СМЕРШ през ВСВ,няма да ни бъде върнат от Москва.Обявиха го от там за да е спокойно.Няма да ни бъде върнат и от USA.Сега в България те играят с общ отбор. И може би е по-добре,че иначе ще настъпи хаос и ще настане ужас в душите на електоралите мислещи си,че е настъпила лелеяната демокрация ...с избор на предлаганите „нови” политици.

„свободата да си пазиш пръстовите отпечатъци?”

Ами има пряка връзка,като се замислиш.Първото нещо,което „взимат” от престъпниците са отпечатъците им.
22 Май 2013 20:44
.
22 Май 2013 22:02
„Мафията директно беше усвоила държавата.”

Аз пък не приемам за правилно да се говори,че мафията „си има държава” или че тя е усвоила държавата някак си „отвън” или „отвътре”. Може да се прави някаква разлика в смисъл „бели якички” и „улични мутри”.Споделял съм го във форума и то надълго и нашироко.Сега ще кажа накратко защо мисля така. Мафията винаги е извън закона,винаги е „на течение” и се бори срещу огромния ресурс на държавата за да оцелее.Защото държавата създава, повече или по-малко законов механизъм,който спазва, за недопускане масирана власт на мафията в държавата.Властта в днешната държава България ,обаче, всъщност е държавноорганизирана престъпност настанена в криминализирана в ръководствата си партокрация от която /смешно/ се избира властта – законодателна и изпълнителна.В същия властови екип е включена още преди настаняването на уж разноцветната партокрация и правораздавателната система, с малки изключения за съда.Тази държавноорганизирана престъпност във властта е централизирано въведена. В България съществува точно този феномен – „мафията” не загива,срещу нея никой не се бори защото ТОВА е самата държавна власт и никой не я ограничава,а тя не е луда да се самопребори. А и защо да го прави след като обществото продължава да избира,вече примирено /значи номерът е минал/, т.н. от голяма част от обществото „по-малко зло”. Обществото правеше това три пъти.Преди 10 дни го направи за четвърти път! Говоря за тези четири случаи,които всъщност доказват българския феномен.

"Сега в България те играят с общ отбор."
„- това не го приемам.”


Ами виж чий инженерен продукт е т.н. ББ,което сега означавало Бившия Бойко.
22 Май 2013 22:13
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД