:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,232,954
Активни 92
Страници 972
За един ден 1,302,066

Пеевски е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура

Само за 14 дни ДАНС е успяла да провери депутата от ДПС до девето коляно и да му даде допуск на неясно какво основание
Делян Пеевски е получил документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация "Строго секретно" по невероятно експресна процедура и в неизвестно какво качество. Това стана ясно от отговор на председателя на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпрос на "Сега". В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която Пеевски оглави за няколко часа.

"Достъпът му е бил издаден на 11 юни", обясни Димитров. Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат. Нормалната процедура отнема най-малко месец, обясниха експерти. Според специалисти, занимавали се с издаване на достъп до държавните тайни, и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец.

Димитров заяви, че не разполага с информация в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация. Единствената възможност е като бъдещ шеф на ДАНС, тъй като депутатите не разполагат с достъп до документи с гриф "Строго секретно". Това развенчава легендата, която БСП и премиерът Пламен Орешарски се опитват да създадат, че освен кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС са обсъждали и други имена, както и че Законът за ДАНС не е изменен специално за него.

Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, след като Орешарски изненадващо внесе кандидатурата му в парламента, където тя беше моментално гласувана, и той се закле. "Имам пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво. Имах и преди достъп, сега е подновен", похвали се в интервю за "Преса" на следващия ден Пеевски. Това беше и един от аргументите, с които премиерът се опита да защити кандидатурата в парламента. От отговора на шефа на ДКСИ не става ясно дали преди това Пеевски е имал достъп до документи с гриф "Строго секретно".

Съгласно Закона за защита на класифицираната информация народните представители имат право да работят със секретна информация съгласно принципа "необходимо да се знае", т. е. когато даден материал бъде внесен в секретната секция на Народното събрание, той може да се запознае с него. Това означава, че като депутат Пеевски няма достъп до ниво "Строго секретно", обясниха пред "Сега" бивши експерти от парламентарната вътрешна комисия. Тогава възниква въпросът като какъв депутатът от ДПС е получил най-високото ниво за работата с държавни тайни, тъй като в момента, в който е бил проучван от службите, той дори не е бил номиниран официално за председател на ДАНС.

Преди да получи допуск, всеки кандидат бива обстойно проверяван. За да бъде образувано дело за проучване на Пеевски, е трябвало да бъде отправено искане до спецагенцията от "ръководителя на административна структура", в която депутатът работи, обясниха експерти. В случая това е председателят на Народното събрание. Вчера Михаил Миков не си вдигаше телефона, за да отговори на въпросите кога и на какво основание е поискал Пеевски да получи достъп до най-високото ниво "Строго секретно". В чл. 49 на Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено, че "специално проучване се извършва за лица, които кандидатстват за длъжности, или за изпълнение на конкретно възложени задачи, които налагат работа с класифицирана информация, маркирана с гриф "Строго секретно".

Друг, не по-малко притеснителен въпрос е как ДАНС е успяла да извърши проучването на Пеевски за толкова кратко време. Източници от ДКСИ обясниха, че обикновено за издаване на достъп до секретна информация на един рейнджър, който ще участва в мисия в Афганистан, са необходими около два месеца. За депутата от ДПС са били достатъчни 14 дни, ако следваме хронологията на избора му - проектът за промени в Закона за ДАНС, който беше подготвен за него, беше внесен от БСП и ДПС на 28 май.

Излиза, че в ДАНС са успели за 14 дни да проверят всички близки на Пеевски, включително и майка му Ирена Кръстева, да проведат срещи с двама негови гаранти, които той е посочил, финансовото разузнаване да провери сметките му, както и да се види дали срещу него има проверки от службите и образувани досъдебни производства. Част от въпросите, на които е трябвало да отговаря Пеевски, са: бил ли е командировка в чужбина повече от 10 дни, по време на пребиваването си в чужбина бил ли е разпитван от чужди власти по теми, свързани със сигурността или отбраната на страната, дали е установявал някога проявен интерес към него от страна на чужди специални служби, полиция, гранична полиция или пък от организирана престъпна група (българска или чуждестранна) и др.

По закон допускът за ниво "Строго секретно" важи 3 години. Ако Народното събрание отмени избора на Пеевски за председател на ДАНС, той ще загуби правото си на достъп до класифицирана информация на това ниво. По подобен начин бившият съветник в агенцията Алексей Петров загуби разрешението си за работата с класифицирана информация, след като напусна ДАНС. Ако обаче отиде на длъжност, на която се изисква същото ниво, то тогава този допуск ще важи и няма да се налага да вади нов.
123
30272
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
123
 Видими 
18 Юни 2013 19:29
Значи достъпът е разписан от новия кандидат за шефски пост - Писанчев
Малеййй как се увъртеха, яко харакири.
18 Юни 2013 20:26
Не че нещо лично, но имаше едно семейство Фичеви, много си падаха по председателя на ПЕС. Що тез хора не се обадят нещо? То вярно, че от УСА нещата не са толкова ясни, но все пак би трябвало... Не е хубаво да се изоставят старите приятели на псетата. Че то се връща... И вече не знам к'во в амбразура, к'во е червени ...луци, к'во е туй онуй. Не ви ли писна, пичове?
Бъдете здрави, ако можете!
18 Юни 2013 20:26
Значи и кандидат шефа е вътре?
Като нестава по единия начин, ще ни работят по втория.
18 Юни 2013 20:27
Това е още по-смрадливо дори и от назначението на нереза.
18 Юни 2013 20:28
БСП и ДПС възстановява държавността и почтеността

Д. Пеевски е феномен, готов за книгата на Гинес: получава достъп до най-секретна информация за дни, бива назначен за шеф на националната сигурност за 15 мин.
18 Юни 2013 20:31
Мишо Константинов 18 Юни 2013 20:26
Не че нещо лично, но имаше едно семейство Фичеви, много си падаха по председателя на ПЕС. Що тез хора не се обадят нещо?

Обаждат се, професоре, обаждат се! Онзи ден Фичката твърдеше, че станишев бил гласувал за Пеевски "с омерзение", само и само да не кърши хатъра на Орешарски. Вчера пееше редовните си дитирамби за светлото бъдеще и чистите социалистически помисли на другаря Дмитрич...
18 Юни 2013 20:35
Мдаа, това е целта на мероприятивто. Станишев не само е съсел, но е и престъпник - замести трактора с прасето. Къде ли са пласирани вече държавните тайни?
18 Юни 2013 20:38
Професоре, още шават, макар и леко цепнати.
Ама ще им мине като на кучета.И още по-голям вой ще има.
18 Юни 2013 20:39
Пак се оплетоха...
Или по-скоро - някои неща за нас се разплетоха...
Ако открият кой е наредил да се даде допуск, ще станат ясни много неща. Например - кой стои зад предложението за шеф на ДАНС...
----------------------------------------
Блогът на Генек
18 Юни 2013 20:40
Писна ми, между другото, някакъв от П.УТ.К.А. да се прави на ментор.Що не си оправи "кода" за броене, че пак ще я вапца...
--------------------------------------
Блогът на Генек
18 Юни 2013 20:43
Ако открият кой е наредил да се даде допуск

E айде.
ДАНС е на пряко подчинение на Примиера
Не съм им гледал новите простотии, ма едва ли са ударили цецката у земята. Да улазят у сила и без публикуване

А кой нарежда на примиера .....

Впрочем за Миков .... казва ли ти некой.
Но барем добре стои. Гледах пресконференцията дет се оплакваха, че им зели кофичките и лопатките на ..., пардон в парламента и немоели да си праят пясъчни замъци. Големи злодеи тея от ГЕРБ-а Дано барем атакистите помогнат.
Та добре стои. Съвсем до докарва на ...... погребален агент
18 Юни 2013 20:45
Например - кой стои зад предложението за шеф на ДАНС...


Бойко Борисов!
18 Юни 2013 20:47
.
18 Юни 2013 20:49
Не че нещо лично, но имаше едно семейство Фичеви, много си падаха по председателя на ПЕС. Що тез хора не се обадят нещо? То вярно, че от УСА нещата не са толкова ясни, но все пак би трябвало...


Какво те боде толкоз за това семейство?Какво не ти изнася от мненията им?Трябва да знаеш, че от Уса нещата се виждат по ясно ,стига да искаш да ги видишГледаме не само СНН, но и наша телевизия.И много ти здраве от едни твой колега.Ас.До.
18 Юни 2013 20:57
възниква въпросът като какъв депутатът от ДПС е получил най-високото ниво за работата с държавни тайни

Като минал през катарзис.
18 Юни 2013 20:57
На тази куманизка свинщина и се вика
ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.
Цацарката кво дреме?
18 Юни 2013 21:00
“Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис”

Силно се съмнявам дали Станищов се усеща КАКВА глупост е изрекъл.
За преминалия силния личностен катарзис не се съмнявам.
18 Юни 2013 21:02
Като гледаш СНН - да не забравиш и дозата пуканки и Кола .
И от време на време превключвай на Fox News. Та, идилията ти и "информираността" ти да са пълни......
Що си не гледате здравето и новата биография там, ами като чичо Фичовото - току се изцепите ни в клин- ни в ръкав.
18 Юни 2013 21:03
Още в първите си дни кабинетът е задействал план за инсталирането на сина на Ирена Кръстева в ДАНС
Коментари не са нужни, освен да питаме Чичо какво ще се СЛУЧИ в САЩ ако се случи такава "случка"...
18 Юни 2013 21:06
Самото съществуване на СТРОГО‌ СЕКРЕТНО е нещо което мен лично много ме дразни. Значи има неща които могат да бъдат "пускани на балъците" за консумация", но самата истина само малцина могат да я знаят ( и разбира се да "цакат" с нея когото си поискат‌. И това, ако не е гаднярщина не знам кое е.
Гадост и отврат.
18 Юни 2013 21:09
За преживелите "душевен катарзис" мафиоти достъп до най-секретна информация може да се даде и за рекордно кратки срокове. По изключение, естествено.
Но "грешката" вече била поправена и сега правителството следвало да бъде оставено да работи...

Това правителство е правителство на мафията. Оставка, боккуци.
18 Юни 2013 21:10
Бубе,

ако в САЩ се пробват да сложат Мърдок за шеф на ФБР, ЦРУ или Хоумленд-а - президента нема да издържи и седмица. А ако некой в конгреса случайно гласува за, ще му го развяват този вот до живот (или докато се опитва да заема каквато и да е публична длъжност). В САЩ е практика да се вадят разпечатките по избори, кой как е гласувал и за какво. Гласувал например за 'спасяването'на големите банки', първия път - аре у лево, освен ако си в тъмно син район или да зависиш само от роднините за преизбиране.
Това е мажоритарна система
18 Юни 2013 21:11
Цацарката кво дреме?

Хич даже не дреме. Още в петък се срещнаха с Прасчо. Даже, за вчера имаха официален "работен обяд".
18 Юни 2013 21:11
.
18 Юни 2013 21:14
Малееей,ако Бойко е кварталният хулиган ,който говори високо и пърди в киното и плюе люпите във врата на другия,то тоз мишунге Станишев по друг начин освен кварталната пачавра дето прави свирки за две цигари и една ракия не можеш да го наречеш.
И има очи да ми говори за морал... В четвъртък той и ръководството на Бесипето щели да поискат вот на доверие... хубаво каза Костадин Паскалев: Тъпотията си е лично негова . Какво общо има бюрото ,че да иска вот на доверие.... ейй мръсна невестулка е туй човеченце...
Абе не ви ли се струва ,че Орешарски има сатанинска физиономия?
18 Юни 2013 21:24
възниква въпросът като какъв депутатът от ДПС е получил най-високото ниво за работата с държавни тайни

Като кандидат за заемане на длъжност, изискваща такъв достъп. Така е по ЗЗКИ.
Което означава, че или е бил номиниран доста преди "изненадващото" му предлагане за този пост и някой яко лъже, или в ДАНС и ДКСИ яко са пристъпили собствените си закони.
Иначе срокът за СС е ДО 60 дена и не е невъзможно процедурата да мине за 2 седмици. За 1 ден се вади свидетелство за съдимост, бележка от следствието и такава от психиатрията. В същият този ден може да се попълни въпросника, за които пише в статията, а служители от ДКСИ по своя преценка могат да викнат кандидата за устна беседа. Но може и да не го викнат. Същото е и двамата гаранти. Проверката на родата изисква 3-4 дена, иска се инфо от съд, следствие, не е толкова дълга процедура.
Друг е въпросът, че когато навремето аз трябваше да си вадя, и то до "секретно", трябваше да чакам към 3 месеца.
18 Юни 2013 21:24
малииииии
ще ни изфърлят и от НАТО бе
18 Юни 2013 21:26
Кайле , и от ЕС. Ха , дано ама надали!!!
18 Юни 2013 21:34
.
18 Юни 2013 21:38
Ами какво ще кажете за онази "случайна срещичка" в кабинета на Цецоу, на Цацаров и Пеевски само дни преди да избият рибата?
Единият вика: Тоя го доведе!, другият вика: Ами че той си беше там, а третия мига на парцали и дудне разни подобни глупотевини...
и после си скачат един на друг, нали?
айде сега, то ние може да ядем репички, ама пък до алабаш все още не сме стигнали.

18 Юни 2013 21:41
Шопарчето получило документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация и сега другарете, бърже трябва да съобразяват как отново да го правят депутат. Това е най-спешната и важна задача в държавата.
18 Юни 2013 21:46
Значи назначението на Пеевски не е било в резултат на спонтанна самономинация, а плод на добре обмислено дългосрочно планиране. Значи чрвените и ДПС пак ни лъготят. И интересно как Писанчев ще обясни шеметното осигуряване на всичко необходимо на Пеевски - с изпълнение на политическа поръчка, с меко постилане пред очаквания нов шеф или просто агентите на ДАНС са развили невероятна скорост и са се самонадбягали? И ако изпълняват политически поръчки, какви още, освен тази са изпълнили? Кой ги е поръчал? Къде отиваме и имаме ли изобщо някаква държава, или всичко е според кефа на поредния силовак на деня?
18 Юни 2013 22:06
Странно, но ТДонч сутринта говореше, че Писанчев бил човек на Пеевски. Преди тези разкрития. С'я, Татянко може да е всякаква, ама е и генералска любим(к)а. Та, би трябвало да ги разбира тия неща.
18 Юни 2013 22:17
Сега всички пеят песента "Номинацията на Пеевски беше грешка". Не ми се отваря тълковния речник, но съм абсолютно убеден, че там в тълкованието на думата "грешка" присъства израза "неволно деяние". Който не го мързи, да ме обори. Да, ама не! Не е неволно. Волно е, много волно! Ей за тва, цяло лято ще си пием бирата по площадите.
18 Юни 2013 22:20
Грацияне, не е чак толкова всеобхватна хипарската истина -
"Всичко на показ!".
Имаме казус:
Братска служба иска съдействие за хващане на 300 кила кокаин.
Дава безценна информация на Домуза.
Домузът я шитка на Трактора, а Тракторът я шитка на колумбийците срещу няколко куфара снимки на Бендамин Франклин.
И кво?
Домузът да я публикува на сайта на ДАНС?
Или, не дай Боже, да е информация за терористичен акт?
С човечето под прикритие какво става?
18 Юни 2013 22:26
Кво правим ся? Май оставиките вече не струват,на затвор намирисва?
18 Юни 2013 22:28
Паспортите...
18 Юни 2013 22:44
На това му се вика национално предателство. Но за новата тройна това не е проблем. За некои от избирателите и клакьорите им - също, за съжаление.
18 Юни 2013 22:47

Повече от ясно е, че Пеевски е спазарен още в хода формирането на правителството, променят Закона за ДАНС по негова кройка, а сега всички - Орешарски, Станишев и Местан се правят на ухапани. Не само че се опитват да ни правят на идиоти, но продължават и до ден днешен без никакъв срам и свян.
Тази информация просто допълва анализа на Татяна Ваксберг - давам линк:

http://www.dw.de/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/a-16886474

Трябва да прочетем наново и да си припомним как Одисей преминава между Сцила и Харибда, т.е. ГЕРБ и БСП/ДПС/АТАКА.

18 Юни 2013 22:56
Прокуратурата ? Цацаров? Или още брои бюлетини
18 Юни 2013 23:00
Повече от ясно е, че Пеевски е спазарен още в хода формирането на правителството, променят Закона за ДАНС по негова кройка, а сега всички - Орешарски, Станишев и Местан се правят на ухапани. Не само че се опитват да ни правят на идиоти, но продължават и до ден днешен без никакъв срам и свян.

А пуедседатеуя на пауамента Миков? Къде го забрави? И той е сред вносителите на Закона за ДАНС.
18 Юни 2013 23:01
Гъста пара.
Курешарски и Станищов са в хамама без тенекиени гащи.
Гъста пара.
Двамата чуват някакви юнашки възгласи на непознат език и усещат вулгарни пощипвания.
Гъста пара.
Повечето от възгласите не са на висок наратив.
Гъста пара.
Момчето Айляк се е скрило под градинска пластмасова маса и пищи, че ВЕЧЕ не ще в хамамът.
Гъста пара...
18 Юни 2013 23:03
Абе не ви ли се струва ,че Орешарски има сатанинска физиономия?
Да.

Той има класическа страховита физиономия, но и другите около него лесно докарват по-нестандартни образи на дяволското. Как ви се струва Станишев като "хитричко дяволЕ"?

Ами Местан! "Дявол мазен изкушаващ"? ...

Другите?....
18 Юни 2013 23:08
Това не е държава а разграден двор. Какво чакате ами не я закривате.
18 Юни 2013 23:45
Нека позагърбим Хфеномена Пеевски и сетим вниманието си към тези, които хблагополучно и с доволно мръсни и тежки последствия, ни го нахакаха, а не "натресоха".
Нека престанем да се сторваме на "хперманентни и хпрогресивно хоглупяващи хумници, Дами, Хгоспода, Хефендилер и мешана скара !!!...
19 Юни 2013 00:15
"Достъпът му е бил издаден на 11 юни", обясни Димитров( а кога е бил поискан достъпът?!- бел. §39). Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат...Димитров заяви, че не разполага с информация в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация. Единствената възможност е като бъдещ шеф на ДАНС, тъй като депутатите не разполагат с достъп до документи с гриф "Строго секретно".
19 Юни 2013 00:25
Пеевски и Карадимов са управлявали държавата преди четири години - 07.08.2009г., в."Труд" - разговор с Лечева: Делян Пеевски и Росен Карадимов управляваха държавата.
19 Юни 2013 02:06
Мишо К....,
Ти се опитваш на фона на Станишев да блеснеш с морал ли, бе "ПИЧ". Че каква ви е разликата на вас двамцата - слуги на олигархията - единият се продал на Цветан Василев чрез Доган, а другият се продал на Цветелина чрез Бойко и Цветан. И на двамата като им речеш продажници - неистово отричат и просят доверието ни. Пък ние и за двамцата знаем, защото то се вижда от конклудентните ви действия и няма как да си скриете срамотиите. Поне от погледа ни се скрийте, а... Не ни дразнете! Професор ли, колкото онзи е мистър клиин... От днеска и аз минавам на "пич" - да се научиш да се съобразяваш с другите!
19 Юни 2013 02:08
Някакъв М. Константинов:
Не че нещо лично, но имаше едно семейство Фичеви...

Съжалявам, но простотията с Пеевски стана в много важни за мен дни, когато децата от нашата "Гергана" имаха два невероятни концерта - на 14 и на 16 юни. Това, което правя в това училище е много по-важно за мен от ставащото в София.

Днес вече успях да прочета няколко мнения. Успях да попитам дори любимата си племеница преди час, която доволно-уморено бе написала статус във фейсбук как била спала само по 3 часа в последните няколко дена и пак отивала на площада, къде беше през последните 4 години, когато полуграмотните мутри и явни престъпници Боко с Цецо (ухажвани безсрамно 4 години от шепата седесари в Народното събрание и от "сините" от американските тинк-танкове) нарушиха огромна част от гражданските й права, а тя спеше сладко по 10, не по 3 часа, като в някой фейлетон на Ботев. Днешните 28 годишни, някои умни и уж образовани, са политически неграмотни и неподготвени за безумията на "вампирясалото седесарие" (цитирам Фичо). Те, за съжаление, са лесна плячка както на гербарите, така и на седесарието от бунищито на историята.

19 Юни 2013 06:07
Зомбитата се гонят с м/у другото чесън и кукуригане на петел. Да се надяваме, че утре петелът на разума ще пропее и шабашът на скелетите ще секне.

Аз лично бях изумен от номинацията на Пеевски, за когото всъщност знаех много малко, но след цялата хистерия на седесарието почнах да се чудя дали пък не е било разумен ход? Смазването на рапонизма е задача номер едно, и според мене макиавелианските средства за това са напълно допустими, впрочем както и игнорамус Константинов наскоро искаше на всяка цена "да не допусне БСП на власт".

Ако това наистина е било хитроумен ход на Станишев и Орешарски да изтеглят козовете на герберасите, преди да могат да ги изграят по-силно през зимата, да демаскират седесарието като банален придатък на герберасите и да компрометират враговете на Станишев в БСП - ето резила с Кадиев на "Позитано" - както и да сплотят имагинерната досега "тройна", като наплашат ДПС и Лидеров, и при това принудят чехлю да се позиционира окончателно... И да не е било точно така, кой може да го каже след успеха на "плана"? Привържениците на Атака са в мнозинството си комунисти, разочаровани от дясната БСП. В ДПС също са главно старозаветни комунисти.

Но не е нелогично и да приемем като чиста монета обяснението на Станишев, че е било само прибързан тактически ход да се използва Пеевски за таран срещу рапона и потника. Такова беше и назначението на Цветлин Йовчев - личен враг на потника, рапона и чехля, който може ефективно да разбие гербераската мафия в МВР. Занчи дали е било тежка политическа грешка или ще се окаже хитър ход, времето ще покаже.

Обективно невъзможно е сега да бъде свален Орешарски - това не е интерес на огромното мнозинство българи. То е в практически интерес на гербераското мутрокалинчесто малцинство и в психотерапевтичен интерес на седесарието. Става дума максимум за няколкостотин хиляди души, не повече от 6-7% от населението.

Но трябва да се действа енергично. Веднага след протестите, които аз лично бих разпръснал с водни оръдия поне в наркоманско-футболната им фаза, трябва да има мощен crackdown връз рапона и потника и бандата им, и надявам се и върху синьото АОНСУ. Мнозинството българи ще бъдат gratified, удовлетворени и респектирани.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД