:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,580,224
Активни 120
Страници 4,448
За един ден 1,302,066

Анонимни експерти пак взеха на прицел Вазов и Ботев

От програмите отпадат "Майце си" и "Чичовци", "Ромео и Жулиета" заменя "Хамлет", влизат нови творби на Дебелянов и Христо Фотев
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова награди на специална церемония 44 ученици, завоювали първи места в националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".
Нов сюжет за недоволство към правителството създаде просветното министерство. В учебните програми по литература за гимназията се подготвят сериозни промени без опит за обяснения и дебат, става ясно от проектите, публикувани на сайта на МОН. След като опитаха да ги цензурират от комисията по дискриминация, сега Христо Ботев и Иван Вазов пак са на прицел. От програмата отпадат две емблематични творби на Ботев - "Майце си" и "Моята молитва". Авторите на програмите ще "отърват" децата и от "Чичовци" и "Дядо Йоцо гледа" на Иван Вазов. От XI клас "Заточеници" на Яворов "слиза" в VII. Най-сериозно е засегнат Вапцаров - в часовете вече няма да има място за "Вяра", "Сън", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока", "Завод". Няма ги "Косачи" и "Мечтатели" на Елин Пелин.

Сред новостите са "Аз искам да те помня все така" на Дебелянов и "Колко си хубава" на Христо Фотев. Романът "Тютюн" на Димитър Димов се заменя с друго негово произведение - "Осъдени души". "Хамлет" отстъпва място на друга Шекспирова творба, по-близка до тинейджърите - "Ромео и Жулиета". Те вече няма да се занимават и с "Тартюф" на Молиер. Застъпени са обаче Лермонтов, Иво Андрич, Карел Чапек.

Целта на промените е да се намали броят на творбите и учениците да имат повече часове за упражнения. Очакваните ефекти са учениците да придобият умения да работят с текст, да мислят, а не да възпроизвеждат, да се научат да коментират, да създават собствена теза - все пропуски, които излизат при резултатите и от матурите, и от международните изследвания. Ще се запазят добрите традиции и нашите класици няма да отпадат, ще обсъдим предложенията широко и накрая ще се реши как да изглеждат новите учебни програми, гарантираха от министерството. Заради оформящото се напрежение, което неизменно съпровожда подобни промени, оттам побързаха да прехвърлят отговорността за програмите върху анонимна група преподаватели и учители. Но не стана ясно защо авторите на проектите - цели 484 на брой, отново остават неизвестни за обществеността. Програмите се правят по проект за по-качествено образование, който е на стойност 10 млн. лв. и се финансира по линия на еврофондовете.

В контекста на политическата криза на просветния министър Анелия Клисарова й се наложи да обяснява, че проектите нямат връзка с човека на ДПС във ведомството. Мукаддес Налбант е зам.-министър от една седмица, докато новите програми се подготвят от година и половина. Тя имаше кратък престой начело на дирекцията за координация и контрол на средното образование, преди ГЕРБ да я уволни през 2010 г. Като външен експерт обаче Налбант се оказа замесена в гръмкия скандал с доклад на комисията за защита от дискриминация, който настояваше за внимателно използване на текстове от Ботев и Вазов и творби за Левски, за да не се нагнетяват отношенията между българи и етнически турци.

От министерството уточниха още, че проектите на учебни програми от I до XII клас по всички предмети са подготвени по времето на ГЕРБ и са качени на сайта на МОН още през март. Част от тях наистина бяха представени на кръгли маси от тогавашния зам.-министър Милена Дамянова, но специално по български език и литература и по история обсъжданията не бяха публични. Това са проекти, които не могат да влязат в действие, без да бъдат утвърдени от министъра на образованието и преди да е приет нов закон за училищното образование, защото се съобразяват с предвидената в него нова образователна структура.
90
6247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
20 Юни 2013 19:42
Мукадеееееес... И как беше там онази бирената отварячка от НДСВ, дето беше в Комисията за защита от дискриминация.
20 Юни 2013 20:16
Щели да махат "Бай Ганьо"? Някой се позна(пак). И е крайно време да махнат всичките литературоведски анализи. Математиката развива логиката мозъка. Зубренето на "какво искал да каже авторът" и "какви точно литературни средства и форми е използвал" е абсолютно безсмислено. Да учат правопис, граматика и свободна работа с текст
20 Юни 2013 20:17
"Хамлет" отстъпва място на друга Шекспирова творба, по-близка до тинейджърите - "Ромео и Жулиета"

Каква глупост!
20 Юни 2013 20:23
Пижо и Пенда
20 Юни 2013 20:25
Бе на тези ...анонимните експерти....как им изплащат хонорара като са анонимни?????
20 Юни 2013 20:45
Каква е истината за махането на автори и произведения от учебната програма?!
Това беше съобщено на нас, учителите, още преди ДВА месеца. Моя колежка, заедно с инспектора по БЕЛ от ямболския инспекторат ходиха на обсъждането в София.Но..нищо не може да се промени в учебните програми, докато не се приеме Закона за образованието. Имало е някакво обсъждане в София, на което всеки, който се опита да критикува, е бил спиран. Новата програма са я изготвяли през последните две години. Това е. Попитайте кой в МОН е измислил промяната в учебните програми. защото са я мислели две години. Има и смислени предложения за програмата по български език.


Изобщо не са анонимни експертите. Чудесно им знаят имената.
20 Юни 2013 20:49
Знаеме си я Муктадесчето.
Левски и Ботев са терористи.
Червените другаре и техните аркадаши от Хелзинки, веднага ще го потвърдят.
20 Юни 2013 21:08
ескимос
20 Юни 2013 20:49
Мнения: 394
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Знаеме си я Муктадесчето.
Левски и Ботев са терористи.
Червените другаре и техните аркадаши от Хелзинки, веднага ще го потвърдят.


И според теб тя ли е тази, която две години тайно се е вмъквала в МОН и е правила промените в програмата по БЕЛ? Прочети какво написах по-горе. Всеки журналист, а и гражданин, може да го провери.
20 Юни 2013 21:16
Някои казваха че Ботев и Левски са терористи, а Вапцаров е държавен престъпник. Ама не бяха червените.
А сега се чудите защо махат "а в неволя си забравил мойте братя сиромаси". Защо трябва да познават Тютюн, когато могат да се запознават с комплексите в Осъдени души
20 Юни 2013 21:24
Министерството отдавна е филиал на ОО.
Аз викат да въведът Хари Дмитриевич
20 Юни 2013 21:27
Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът за размествания в програмата е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него, заяви министърът.

Чукча не читател
Колеги, благодарете на гробарчетата и онази Дамянова - корифея в средното образование
20 Юни 2013 21:32
Всеки журналист, а и гражданин, може да го провери.

Може ли линк към имената на експертите? И към мотивите за предложените промени?

ПП Ще си позволя да цитирам. Ако "Тютюн" е "Война и мир", то "Осъдени души" е "Ана Каренина". Трябва да се изучава "Война и мир". Трябва да остане "Тютюн".
20 Юни 2013 21:32
Oooo светна ми..Анели Чобановаааа...Ама...по-добре Писи Миси да каже,че да не съм объркал нещо
20 Юни 2013 21:34
Тома, нека не противопоставяме една творба срещу друга. "Осъдени души" не е произведение за комплексите. Ако става дума за комплекси, то и в "Тютюн" има герои, които не могат да ги надмогнат. Друг е проблемът.
Обсъждането е представлявало бързо сменяне на слайдове. После, който си е позволявал да критикува градивно или да предлага, са го прекъсвали.
Има и нещо, което не е споменато в статията. Идея на "експертите" е в .9,10 клас пак да се учи чужда литература, то и сега е така, а след това българските автори да се изучават, но не поотделно, а в големи, общи теми. например: Темата за любовта в разказите на Йовков, стиховете на Дебелянов и романът "Осъдени души"

Или..Идеята за свободата и саможертвата- автори Ботев, Вазов и още някой.
Това са примери.
също така е имало идеи, пак от експертите, учителите да правят сравнения между литературна творба, музикално произведение и картина.

Да се разрововят по-сериозно журналистите. Ясни са имената на "екпертите". Те са заявили, че промените са обсъдени с водещи български учители и университетски преподаватели.
20 Юни 2013 21:39
komar1
20 Юни 2013 21:32

Oooo светна ми..Анели Чобановаааа...Ама...по-добре Писи Миси да каже,че да не съм объркал нещо


Тц. Не е тя. Българи са експертите. С български имена и с оскъден стаж в училище. Някои изобщо дневник не са хващали. Да кажат имената. И на изявените учители и на университетските преподаватели.

Само да допълня, че една идея ми хареса. Тези, които не искат да учат след десети клас, да държат нещо като матура, да им се дава диплома за първа степен на гимназиално образование, но да не могат да кандидатстват в университетите. Средното образование вече ще започна от 8-и клас. Поне според предложенията де.
20 Юни 2013 21:41
Колеги, благодарете на гробарчетата и онази

ъхъ, при положение че при новио министър со се кабинет нема ни един грамотен, да прочете кво се подписва.
Впрочем па ли го аризаха на ДПС или решиха, че при тая криза и там има некоя мръвка

И се отклонявате
"Андрешко" е еманация на проблемите
20 Юни 2013 21:43
Писи, не е лесно общуването с хора отказващи да приемат аргументите ти
20 Юни 2013 21:43
е...понякога и комарите объркват и ухапват не този, когото трябва Ама че Анелито не е цвете за мирисане, не е
20 Юни 2013 21:44
Кво да подпише новият министър????? Я пак? Къде прочете, че новият министър е одобрил промените. Ясно казах, че той НЕ може да ги одобри, докато не се приеме закона за училищното образование. И в статията са го написали, но кой да чете?
http://www.minedu.government.bg/left_menu/ministry/structure/ds_opos.html

Гледай Отдел "Общо образование"
20 Юни 2013 21:50
Pisi Misi, става въпрос за история, а не за БЕЛ.
Мукито, яростно настояваше, че в учебниците по история трябва да бъде записано, че Левски е терорист, според законите на Османската империя и затова е съвсем справедливо осъден на смърт чрез обесване.
20 Юни 2013 21:52
Ванина Мила,
Пише се, "ханонимни хексперти", а не тривиалното, "анонимни и т.н.".
Сама разбираш, анонимните сме много, а ханонимните са под прав прицел...
20 Юни 2013 21:52
Кво да подпише новият министър????? Я пак?

И кой има ангажименти да подготви и внесе чрез МС промени в норм. база. Ако се налагат.
И от кога промени в учебни програми се извършват чрез законови промени. Както могат да променят структурата, което е по-сложно, така и могат да съглесуват подготвяниете промени със съществуващата. Колко хиляди пъти го правиха последния четвърт век
Аде по кротко.
Необходимите промени са връщане към ефективно работещо състояние. Преди колко години е било да кажат експертите.
20 Юни 2013 21:53
Ето линк към Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание". Там се кроят и прекрояват програмите
20 Юни 2013 21:57
Няма линк. Каза, че всеки гражданин можел да провери имената на експертите - очаквах да дадеш информация за това.
20 Юни 2013 21:58
Pisi Misi, става въпрос за история, а не за БЕЛ.
Мукито, яростно настояваше, че в учебниците по история трябва да бъде записано, че Левски е терорист, според законите на Османската империя и затова е съвсем справедливо осъден на смърт чрез обесване.


Според законите на Османската империя не само той е терорист. Но подобно нещо може да го каже Мукито ако е министър на образованието в Турция. ние разглеждаме Левски според целта си да придобием независимост от тази империя.
20 Юни 2013 22:01
Няма линк. Каза, че всеки гражданин можел да провери имената на експертите - очаквах да дадеш информация за това.


Дадох ти линк и ти посочих имената на кой отдел да четеш. Те правиха презентация на новите програми преди около два месеца. На така нареченото обсъждане не са се споменавали конкретни имена. казано е "работихме" в сътрудничество. Затова призовах журналистите да питат. С кого точно са работили и кои от посоченият от мен отдел са работили.
20 Юни 2013 22:03
Всички предмети са орязани! Не е само литер. и бг.език! Природните науки стават 1 час седмично! За смятка на това се въвежда някакъв измислен предмет "предприемачество и ..." , който ще е 2 часа седмично и ще учат ала-бала-портокала, дъра-бъра сто чйдъра, тинтири минтири и др. подобни! Ако сега излизат мега тъпи и неграмотни, представете си какво започва след две годин
20 Юни 2013 22:06
Утре ще ги намеря...
20 Юни 2013 22:07
http://www.minedu.government.bg/left_menu/ministry/structure/ds_opos.html


Отдел „Общо образование"

Александър Трингов началник на отдел 567 a.tringov@mon.bg
Рени Рангелова държавен експерт 499 r.rangelova@mon.bg
Веселина Ганева държавен експерт 585 v.popova@mon.bg
Силвия Кънчева държавен експерт 483 s.kantcheva@mon.bg
Милена Иванова главен експерт 451 mivanova@mon.bg
Христина Маркова главен експерт 492 h.markova@mon.bg
Любка Алипиева главен експерт 462 l.alipieva@mon.bg
Ренета Петкова главен експерт 568 r.petkova@mon.bg
Красимира Александрова главен експерт 575 k.alexandrova@mon.bg
Ирина Васева-Душева главен експерт 654 i.vasseva@mon.bg
Стоянка Почеканска-Николчова главен експерт 454 s.pochekanska@mon.bg
Снежинка Матакиева главен експерт 453 s.matakieva@mon.bg
Валентина Иванова главен експерт 581 v.ivanova@mon.bg
Анна Арсениева-Попова главен експерт 584 a.arsenieva@mon.bg
Ваня Стоянова-Трайкова главен експерт 443 v.stoianova@mon.bg
Мария Трифонова-Бенова главен експерт 743 m.benova@mon.bg
Коста Костов главен експерт 9217 433 kosta.kostov@mon.bg
Галя Георгиева-Магаранова главен експерт 452 g.georgieva@mon.bg
Елена Търничкова главен експерт 793 e.tarnichkova@mon.bg
Емилия Григорова старши експерт 569 egrigorova@mon.bg
Елена Мелемова младши експерт e.melemova@mon.bg
20 Юни 2013 22:35
На мен не ми е ясно защо постоянно се правят промени в общото образование?
Какво се променя в околната среда, че да изисква промени?
Нима се е сменила доктрината ни за развитие на държавата?
И преди нямахме и сега продължаваме да нямаме. За кукловодите то би било кошмар.
Така че тези промени целят само поддържане на хаос в системата, да не би някъде да се закрепи нещо читаво...


20 Юни 2013 23:02
Благодаря ти, Писи.
Искрено се надявам природните науки да не са допълнително намалявани.
А защо се правят непрекъснати промени? Не знам. Най-вероятно за да се оправдават нечии заплати.
20 Юни 2013 23:10
Браво, Писи!
"Експертите" вече не са анонимни.
20 Юни 2013 23:11
Стоянка Почеканска-Николчова главен експерт 454 s.pochekanska@mon.bg
Галя Георгиева-Магаранова главен експерт 452 g.georgieva@mon.bg


Тези две имена ми харесват много на първо прочитане

Българси, много български са определено, ама ми звучат странно Особено Почеканска-Николчова
20 Юни 2013 23:19
А кога ще изучават творчеството на Азис, камеиля, Софка маринова, и онзи мустакатия ....... как се казваше ....Калайджиев? Кога питам аз?
21 Юни 2013 02:05
Активно се усвояват едни пари по европейски програми...Това, което според мен трябва да се промени в учебните програми специално по литература е начинът, по който се разглеждат литературните произведения. Да не се изхвърлят автори, а да се изхвърлят съвременните литературни критици ала Валери Стефанов от учебниците! Обсъждали сме в този форум потресните критични материали на споменатия критик, както и на Милена Кирова. Когато аз бях ученичка, любимият ми предмет беше литературата. Четяхме и тогава критици, но те не бяха толкова изчанчени. Ако щете и бат Пантелей /така викахме на Пантелей Зарев/ е сто пъти по-разбран от сегашните /като махнем червената нишка, има си стойностни неща/. За Вазов четяхме Иван Унджиев, ами чудесно беше написана една дебела книга, която изчетох цялата без да ми доскучее. Ами Симеон Султанов с една великолепна студия за Йовков! И учителите ни по литература, макар да беше съвсем соц време /в средата на 70-те/ не ни ограничаваха и не ни караха да зубрим като папагали критиката. И на частни уроци не ходехме. Държала съм кандидат-студентски изпит по литература, темата беше за Вапцаров, още повече без политическа окраска, стихотворенията му за родината - писах си каквото мисля и изкарах съвсем прилична оценка. А когато моите деца учеха литература, особено малката, че по-скоро беше - пълен потрес изпитах като разгърнах учебника й по литература! И после защо не четяли децата или тези, които четат - четат вампирските истории. Ами ще четат, след като обучението по литература ги отблъсква. Що се отнася до Хамлет, естествено не бива да се изхвърля едно от най-великите произведения в световната литература. Но ми се струва, че трябва да се изучава в по-горен клас. Сега мисля, че се изучава в 9 клас - ами малки са за Хамлет.
21 Юни 2013 03:57
На един народ като му отнемат идеалите и вярата той се обезличава...... Такъв народ е победен без да се воюва с него!
21 Юни 2013 05:25
Премахват също и Балзак и Тартюф. Явно експертите бай ганьовци се припознават в Растиняк и Тартюф, и треперят някой друг да не види лицемерната им същност...В следващия текст на Молиер препоръчвам да замените „набожници” с „експерти” или „политици”...

ПЪРВО ПРОШЕНИЕ
Подадено до краля във връзка с комедията
„Тартюф“, преди да бъде представена
публично

„Ваше Величество!
Тъй като задължението на комедията се състои в това да поправя хората, като ги забавлява, аз мислех, че съобразно с длъжността, която заемам, мен особено се полага да бичувам пороците на своето време, давайки ги в смешен вид; и тъй като лицемерната набожност представя без съмнение един от най-разпространените, най-досадните и най-опасни пороци, у мен възниква мисълта, че ще окажа немалка услуга на всички честни люде в държавата на Ваше Величество, ако съчиня комедия, която би опозорила лицемерните набожници и по този начин би изнесла наяве, както е редно, преструвките на всички тия мнимо честни люде, тайните мошеничества на всички тия фалшификатори на благочестието, които искат да измамят хората с престорената си ревност и лъжливо милосърдие.
Аз съчиних тази комедия, Ваше Величество, както мен се струва, с всичкото си старание и всичката си предпазливост, която изисква деликатността на сюжета. И за да изразя по-добре почитта, с която трябва да се отнасяме към истински набожните люде, очертах колкото се може по-ярко характера на главното лице; не оставих освен това място за никакво недоразумение и премахнах всичко, що би довело до смесване на доброто със злото. В изображението си послужих с ярки краски и със съществени черти, чрез които може да се познае веднага един истински лицемерен набожник.

21 Юни 2013 06:38
Значи... въпросните експерти и тези, които стоят зад тях, трябва да си върнат дипломите. Без "Хамлет" не може нито една учебна програма, защото е възлово произведение за цялата европейска литература. Без "Тютюн" също не може. За Вапцаров, Вазов, Ботев... какво да говорим. Сресана, политкоректиризирана трябва да бъде "програмата", да нямаи намек за социалния ангажимент на литературата. Впрочем този процес тече подмолно не отсега. С френския романтизъм учениците се запознават чрез... "Граф Монте Кристо", а "Клетниците" отдавна е заметен под килима, макар че "Граф"-ът е ширпотреба и нищо чак толкова представително за романтизма няма в него. Обаче пък "Клетниците" е крайно неполиткоректен - за бедните, унижените, оскърбените иде реч там, за революция...
21 Юни 2013 06:48
Не виждам "Винету" в програмата.
21 Юни 2013 06:48
Писи, благодарим за линка. Искам само да уточня, че Веселина Ганева и Почеканска например се занимават с чуждоезиковото обучение. Други от този списък са отговорни за промените в програмите по БЕЛ. Това е списъкът на всички експерти по всички общообразователни предмети. Не бива да се бъркат все пак.
21 Юни 2013 06:50
Изобщо класиците на българската литература полека-лека трябва да бъдат избутани от учебните програми, защото са крайно неудобни за НСР. Българската литература по произход и характер е демократична, има много силен социален ангажимент и по тази причина пречи на процеса на промиване на мозъци. Вярно, че успяха да превърнат четенето в непрестижно занятие през последните две десетилетия, но току-виж някой се зачел, че и разбрал, че и аналогия с днешния ден направил... Прави са си "експертите" - обслужват, който им плаща, а не интересите на образованието и обществото.
Впрочем това правителство защо непрекъснато настоява да се държи като самосвал?!
21 Юни 2013 06:51
"Съкращаването на текстове от учебните програми е извършено не от чиновниците в МОН, а от 484 учители и преподаватели в университети. Това разказа Евгения Костадинова, шеф на дирекция в просветното ведомство. Те са били поканени за участие в проекта на министерството "За по-качествено образование", който се прави с европари, и именно те са разработвали новите образователни изисквания и програми. Идеята е те да заработят с влизането в сила на новия образователен закон. Той предвижда гимназията да има два етапа, като след 10-и клас част от учениците могат да напуснат училище и да започнат работа. С това са съобразени и програмите. В десети клас е свалена "базовата" литература, която всички трябва да овладеят, независимо дали ще продължат нагоре. В този клас обаче се учат само две творби от Ботев и една от Вапцаров - "Песен за човека".
Прави впечатление, че в новия проект са отпаднали много съвременни автори, които бяха включени в програмата за осми клас - вече няма нищо за Радичков, Емилиян Станев, Павел Вежинов, Ивайло Петров, Валери Петров, Николай Хайтов. Последният се учи само в профилирана подготовка в гимназията, но вече не с "Дервишово семе", а с "Изпит".
За сметка на това много е обогатена профилираната подготовка в 11-и и 12-и клас на хуманитарните гимназии, която не е задължителна за всички ученици. Там вече се учат Селинджър, Хемингуей, Фицджералд, Константинос Кавафис, Анна Ахматова. Досега задължителната "Приказка за стълбата" на Смирненски също е преместена там. Включена е и Теодора Димова с "Емине", както и Владо Даверов с "Вчера". Т.

Това е от Стандарт, но нещо не ми се получава линка. Значи "ЕКСПЕРТИТЕ" от МОН прехвърлят топката върху 500 анонимни учители и университетски преподватели. Каква наглост! И колко са прости, Господи, колко са прости! Дори и да предположим, че други са подготвили програмите, те защо са ги одоблили? Те, експертите. Без тяхното одобрение, нищо не се случва.
21 Юни 2013 07:09
А,бе ... да турят тама "Крали Марко и три синджира роби","Балканджи Йово" и "Време разделно",та белким пишман-патриотариатът рахатяса.
И "Записките ..." на Захария.
Ама да го понапудрят малко,че не сичко там е в унисон с наще разбирания за тиранина-поробител.
Ако пък им требе консултант на они от Министерството на образованието ... пурфесора с мощите и таласъмите е на една ръка разстояние.
Тъй де ...ако ще е гарга-нека да е рошава.
21 Юни 2013 07:15
Впрочем, Писи, в чии преводи ще изучават примерно Ахматова и Кавафис. Стефан-Гечевите вече са много архаични. Ахматова изобщо не е преведена адекватно на български въпреки някои сполучливи опити на Георги Рупчев, лека му пръст.
Аз напоследък наблюдавам едно отрадно явление - студентите масово са влюбени във Вапцаров. Така че дори нашите образователни програми не са в състояние да попречат на желаещите да обикнат българските аватори. Колкото и да се напъват.
21 Юни 2013 07:27
Мдам, някой има ли поглед върху полската образователна система примерно - дали са изхвърлени "Задушница" и "Пан Тадеуш" за сметка на някой второразреден "жив класик" като Теодора Димова и Владо Даверов?
Продължавам да питам защо настоящото правителство държи във всички сфери да се изживява като самосвал. Що за суицидни напъни.
21 Юни 2013 08:16
484 учители и преподаватели в университети

Не е възможно (като технология) 484 души да стигнат до общо решение, освен чрез гласуване "за" и "против" по всяко произведение и всеки текст. Логично е някой предварително да е определил кои са "спорните" произведения и текстове, които трябва да бъдат подложени на евентуално обсъждане и гласуване. Кой или кои са няколкото човека и по какви критерии са определили кое е "спорно"? Кой и на какъв принцип е избрал тези 484 "специалисти", които компетентно (или по целесъобразност) да се произнесат? Мисля, че това са въпросите.
21 Юни 2013 08:18
Обезродяват литературата ни! Ботев има 20 стихотворения, трябва да се учат всичките! Поне задължително да бъдат рецитирани!
21 Юни 2013 08:29
Бай Хасане, не ти ли е неудобно от подигравателното ти отношение?
А после не ми разправяйте: Ние сме български граждани, защо сте против нашите областни управители, и те са български граждани... Ето затова е такова отношението към депесарите, а и не само – защото сте вълци в овчи кожи и никой ви няма вяра!
21 Юни 2013 08:59
Ето по-подробно какво ще се учи:

http://offnews.bg/index.php/209534/botev-vazov-i-aleko-oryazani-v-uchebnika-hamlet-izhvarlen
21 Юни 2013 09:08
Наско,
Не зная откъде у тебе тая сляпа любов към партията? Че нали точно затова махнахме ония и избрахме тия. Не да се оправдават с предишните (както правеха предишните), а напротив - да действат адекватно и професионално, с грижа за благото на народа...Или ти харесва случващото се? То бива, бива партийна симпатия, ама то вече отива към фенщина.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД