:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 77
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Утре ще сме без пожарникар, цар и господар

Хората, които са днес по площадите на България, все още не са постигнали нищо съществено. Но научиха нещо, което ще им помогне да победят утре
Снимка: sliven.net
Еми Барух
Улицата ще загуби следващите избори. Независимо дали те ще се случат през октомври или през май. Защото избори се печелят с пари. Със структури. С медии. А гневът на хората е непечелившо предприятие, спонтанен, пулсиращ, полифоничен.

В дългосрочен план обаче улицата ще спечели от тази загуба. Защото днес тя води първата си ценностна битка. Защото хората, които трета седмица скандират своето възмущение от хищността на плутокрацията и от наглото политическо предателство, усетиха колективната си мощ, потопиха се в едно вълнуващо общо преживяване, обединени около емоцията на истинска морална криза.

Още нищо не е постигнато, но началото на един от най-важните за гражданското общество процеси е налице. Пропука се страхът, разколебани бяха покорното примирение на масите и пословичната българска търпеливост. Безразличието сякаш изчезна, появи се сякаш чувство на солидарност и осъзната потребност от общност.



Лъжите на властта



Ядрата на негодуванието танцуват (засега) само на няколко от по-големите площади на България. Поради това те биват интерпретирани от днешната власт като непредставителни, като маргинални явления, които не отразяват настроенията на мълчаливото мнозинство. Но властта лъже. Парламентът се люлее върху критично ниска подкрепа. А гневът на масите набъбва. Макар че изглеждат "локални" върху географската карта на България, тези ядра на негодуванието са заразителни. Първо - заради енергията, с която са заредени. Второ - заради това, че са носители на нов модел на публично поведение.

Ако вчера никой не смееше да коментира предварително известните победители в режисирани конкурси, предварително известните назначения в администрацията и в съдебната система, ако днес тази практика продължава, от утре това вече не бива да бъде така. Кога ще дойде това "утре", е въпрос с много неизвестни.

Една година преди да бъде избран главният прокурор на републиката, ние знаехме неговото име. Вчера удобното мнозинство на ВСС ни съобщи резултата от "избора" на шефа на Пловдивския районен съд. "Утре" тази порочна традиция на предизвестени назначения на магистрати, на услужливи кариерни рокади, на негласни бартери и договорки трябва да престане.



Промяната, която чакаме вече 23 години



Всички призиви за "законност и правов ред", които звучат вече 23 години, са нещо като рефрен на политическото двуличие. Докато това не се промени, нито една битка няма да бъде спечелена, нито една крачка няма да бъде направена. За да съхраним моралния императив на днешния протест, за да запазим новия модел на публично поведение, трябва да започнем от съдебната система. Conditio sine qua non.

"Утре" улицата ще свали кабинета "Орешарски". "Утре" улицата ще изгони народните предатели. Но промяната няма да дойде веднага, нито ще се случи по познатия "магически" начин. Би било твърде наивно, ако тези, които днес скандират "Оставка!", продължат да вярват на пожарникаря, на царя или на господаря, вместо на собствената си безкомпромисна критичност, вместо на здравия усет за почтеност и порядъчност. Създаването на независима съдебна система и спазването на законността са единствената спасителна мрежа, способна да удържи достойнството ни на граждани. Това е условие, без което не може - сonditio sine qua non. Това е фундаментът на всяко демократично общежитие. Неговото отсъствие плащаме вече 23 години.
78
8282
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
05 Юли 2013 19:29
Медийната прислуга, с "характерни" чисто български имена, от колониалната анти-българска германска медия DW, нервно демонстрира основателния си панически страх, от това дали в най-бедното, най-мизерстващото и най-жалкото колониално гау България, на власт ще бъдат политици обслужващи немския колониален интерес и гарантиращи, че много гневните български des Untermenschen, ще продължат да плащат с мизерията и бедностата си, жизнения стандарт на германците, германските колониални чиновници в Брюксел и медийните им слугинчета. И наистина има за какво да се притесняват, и то много. Унгарският пример и битката на Виктор Орбан срещу съветския антиевропейски модел и практика на брутален германски обир на европейските народи чрез немския ЕСсср, ще бъде последван и от другите европейски страни, въпреки сълзите и сополите на платените германски, нещо като "журналистчета"...
05 Юли 2013 19:31
Ако вчера никой не смееше да коментира предварително известните победители в режисирани конкурси, предварително известните назначения в администрацията и в съдебната система, ако днес тази практика продължава, от утре това вече не бива да бъде така.

Днес вече може да се коментира. Може и да се критикува.
Виж, ако побързате да върнете герберяките на власт, то утре наистина няма да бъде така и отново няма да смеете да коментирате, камо ли да критикувате.
05 Юли 2013 20:01
Изборите няма как да се 'случат'. Биха могли да се състоят.
05 Юли 2013 20:06
Защото избори се печелят с пари. Със структури. С медии.


Не виждам защо намира маана на медиите, на мен не ми изглеждат да са срещу протестиращите.
05 Юли 2013 20:10
Ма кви пари? Изобори не се ли печелеха от народа? Нали демокрацийка, това онова.
05 Юли 2013 20:21
С удоволствие си спестявам четенията на рецептурниците на двете госпожи без родина и на медийния лакея с тях...
-----------------------------------------
Блогът на Генек
05 Юли 2013 20:28
"богоизбрански" манипулации Повръща ми се, когато такива като тая почнат да "изгонват народните предатели". Точно такива някога организираха "Народния със", а в него обвиняваха и съдеха
05 Юли 2013 20:34
Ядрата на негодуванието танцуват (засега) само на няколко от по-големите площади на България.

Вече не е баш така. Производителите на зеленчуци също излязоха на магистралите и започнаха да разхвърлят домати. Срещу СЕГА управляващите.
05 Юли 2013 20:35
От една страна е добре, но от друга нали трябва уважение на законите ... Натисни тук
05 Юли 2013 20:38
Битката срещу барухщината е също част от битката срещу Сатанишев и ко, герб-калинките , Алелуи и всякакви демосрати в страната ни и техните задгранични ментори.
05 Юли 2013 21:39
твърде много чете вестници
05 Юли 2013 21:47

Днес вече може да се коментира. Може и да се критикува.
Виж, ако побързате да върнете герберяките на власт, то утре наистина няма да бъде така и отново няма да смеете да коментирате, камо ли да критикувате.




Калки, там е работата, част от протестиращите с основание протестираха, но в действителност причините за натрупаното недоволство и напрежение лежат в предходните 3-4 години. Тогава обаче не протестираха, ясно е на всички защо.
Донякъде е парадокс, но всъщност приличат на мъжете, които през деня са мачкани от началниците си, а вечер закономерно си бият жените.
Тъкмо затова днес обърнах внимание върху израза на Плевнелиев, че гражданите вече нямало да си мълчат. Т.е. в прав текст ни казва, че досега е можело и даже е било редно.
Някои го подкрепиха за това му слово
05 Юли 2013 21:49
предварително известните победители в режисирани конкурси, предварително известните назначения в администрацията и в съдебната система, ако днес тази практика продължава, от утре това вече не бива да бъде така...Една година преди да бъде избран главният прокурор на републиката, ние знаехме неговото име. Вчера удобното мнозинство на ВСС ни съобщи резултата от "избора" на шефа на Пловдивския районен съд. "Утре" тази порочна традиция на предизвестени назначения на магистрати, на услужливи кариерни рокади, на негласни бартери и договорки трябва да престане.

Да не би да намеква, че очаква в България да стане нещо, което не може да стане НИКОГА, защото НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ в Германия, във Франция, във Великобритания и в САЩ?
Тя ли е наивна или смята, че ние сме наивни, за да ни успива с бабини деветини?
"Утре" улицата ще свали кабинета "Орешарски". "Утре" улицата ще изгони народните предатели.

Силно!
"Народните предатели" - това е нещо като "Врагове на народа"? Да й имам речника!
Аз не бих се осмелил да предположа кои са народните предатели в германския парламент, в турския или в египетския. Но тя знае. Как го е разбрала? От вестниците и от телевизията?
05 Юли 2013 21:50
Срещу СЕГА управляващите.


И с какво СЕГА управляващите предизвикаха гнева именно на зеленчукопроизводителите?
Проблемите им са сигурно на има-няма месец, месец и половина?
Пазарите ни са заляти с чужди стоки току след изборите?
Прокурори, бивши премиери и обвинями си хортуваха кротко миналата седмица в Банки?
Или КС беше поруган вчера?
Още?
Няма смисъл.
05 Юли 2013 21:51
както виждам г-жа еми барух пак се е добрала до сцена за да си изиграе мръсния номер - оплюване на България
05 Юли 2013 22:01
И с какво СЕГА управляващите предизвикаха гнева именно на зеленчукопроизводителите?

Срещни се с тях и ги попитай.
05 Юли 2013 22:03
Пазарите ни са заляти с чужди стоки току след изборите?

Не, пазарите ни ПРОДЪЛЖАВАТ да бъдат заляти с чужди стоки и след изборите, и никой от правителствената пасмина няма и идея да направи нещо срещу това!
05 Юли 2013 22:03

Aut bene aut nihel.
05 Юли 2013 22:07
Еднъж и азъ да съм съгласен с Еми. Пожарникаря в Банкя, Царя във Враня, господаря е вече на море. Един сал легитимен Президент ни остана за кадем.
05 Юли 2013 22:08
Срещни се с тях и ги попитай.


Твърдението, че протестирали именно срещу сегашното правителство, в качеството си на определена група - зеленчукопроизводители, а не въобще граждани, и то ползвано като аргумент, е твое.
По тази простичка причина е редно и да знаеш защо.

В противен случай олеква, меко казано.
Или тук аргументацията не е на мода?

05 Юли 2013 22:13
Не, пазарите ни ПРОДЪЛЖАВАТ да бъдат заляти с чужди стоки и след изборите, и никой от правителствената пасмина няма и идея да направи нещо срещу това!

Смяташ ли, че за месец след изборите изобщо е реалистично това да е променено?
Предишните 4 години очевидно са били недостатъчни (и не само за това), но пък сега се настоява да е веднага.
А какви идеи има правителството във фаза, в която е нормално най-напред да се направи задълбочен анализ на действителното положение в държавата, включително икономиката, дори не може да се чуе от крясъците и вовузелите, с които ни занимават денонощно.
Днес например търпеливо изслушах репортаж на тема "Как премина денят на протестиращите?".
От месец не съм чувала как преминава денят на работещите в държавата...
05 Юли 2013 22:41
Проследяването на доматената революция може да се види тук:

http://btvnews.bg/video/news/domaten-bunt-krai-plovdiv-i-sandanski.html#video

Ако на некой не му отърва и продължава да си говори за жълтите павета си е за негова сметка.
05 Юли 2013 22:45
Предишните 4 години очевидно са били недостатъчни (и не само за това), но пък сега се настоява да е веднага.


"Предишните 23 години очевидно са били недостатъчни (и не само за това)" е далеч по-вярно, нали?
И кой беше тогава най-вече във властта?!?
05 Юли 2013 23:29



Щурец, тази еврейка хич не я интересиват тез червени домати! Нея я интересува сънародникът и Сорос и хората му тук да могат пак да оберат България като в 97-ма.Даже сценария не променят, разчитайки на простотията и лакомията Ви!
05 Юли 2013 23:37
мъка!!! не можаха с хартата си да яхнат народа и си измислят дълбоко-стоически премъдрости! голям кеф ми е, че никой не им се върза, но в едно е права вечно печелившата еврейка - избори се печелят с много пари и медии. иначе - просто трябва да се порути парламента, за да изпълзят мишоците от вътре - но те не заслужават и плюнката ни, камо ли барута!
05 Юли 2013 23:40
Грешката на повечето медии и пишещите в тях е , че рядко излизат от собствената
си среда и място , които обитават.Както управляващите се откъсват от проблемите на
хората , така става с журналистите , които на всяка цена искат да са в хор с тренда.
A това винаги пречи на обективността.
05 Юли 2013 23:48
А на мен статията на Барух ми звучи като признание на загубата.
Кръговете, които тя представлява, очевидно започват да свикват с мисълта, че сме извадени от тяхната сфера на влияние, и дълги години ще работят "в нелегалност".
С протестите и подобни пламенни статии политическите технолози се опитват да създадат социална база за бъдещи структури, които в светлото бъдеще пак да вземат властта.
Еми звучи като отстъпващите от България капиталисти след 9 септември. Може би и сега искат да предизвикат репресии, за да може още повече да се втвърди търсената от тях социална база?
В тази връзка можем да очакваме ескалиране на протестите.
06 Юли 2013 00:04
Щурец, тази еврейка хич не я интересиват тез червени домати!

Така е. Същото се отнася и за лидера на песоглавците в България, щото и той е от същия произход. Безродник, така да се каже. Скатал се от военна служба.
06 Юли 2013 00:50

Много опасно е,когато един съвременен “сикарий” се опитва да взема отношение по проблемите на обществено– политически живот в България.
06 Юли 2013 01:23
"Утре" улицата ще изгони народните предатели.


Предателите на България
(според ?!) Еми Барух
Натисни тук
06 Юли 2013 01:42
Тази жена знае всичко за Бг, но не се чувства българка. Как може тя да НИ казва кои са предателите на България??? Та тя няма морално право да говори по този въпрос. Все едно ние да тръгнем да разсъждаваме и пишем в израелските вестници кои са предателите на Израел!‌ Що за глупости!!!
ПП
Аз не знам за такъв случай досега, при който българин да е писал в израелски вестници, в които да обяснява на израелците кои са израелските предатели!
06 Юли 2013 02:02
А беше време, когато Е. Барух обираше палчетата на прогресивните сили. СЕГА - не. Държат се за палците и псуват.....
06 Юли 2013 02:04
Щурец, тази еврейка хич не я интересиват тез червени домати! Нея я интересува сънародникът и Сорос и хората му тук да могат пак да оберат България като в 97-ма.Даже сценария не променят, разчитайки на простотията и лакомията Ви!

Тъй, тъй дойдохме си на думата - "проколите на Цион", световното еврейство, масонския заговор, Сорос....
06 Юли 2013 02:52
Някога в някой завет не ги ли разхвърляха тези?
06 Юли 2013 03:01
Много добра статия!
И сега внимавайте, ще кажа нещо важно, четете и записвайте.

Разбира се, че съдебната система е нещото, с което трябва да се почне. Но не съвсем, уважаема авторке. Сетете се, чрез кой орган или институция мафията налага ред. Подчинява, отстранява неудобните, плаши другите. Така. Съдебната система и МВР са двете ръце на мафията-само, че дясната е полицията и нейните служби. Но я си представете, че някой иска да вкара ред в тази държава и реши да ги реорганизира. Съдебната е лесно-малко хора са и нови кадри, ако ще от Бургаския, фаворити на милиционерите досега-колко щеш. Полицията е 80 хиляди търтеи. Трябва де се премахнат и привилегиите на пенсионираните търтеи-близо един милион лентяи, хрантутници на всички власти от 45 та насам, резервоар на сталинистки гени-в тази организация нито един не е влязъл без връзки от друг милиционер-партизанин. Тя е нереформиранаи пази начин на мислене и порядки от ранната колективизация. И този милион са пищолджии, с пари, и свикнали държавата да ги дундурка.
Точно чрез тях мафията от Дс налага волята си навсякъде-те са и нейния резервоар за кадри.
И кой ще се справи с този милион. Кой ще се намери да разпусне този рабойнически стан. С кво ще го замени. Ще докараме от германия полицаи ли, хайде, поне офицери. Ами търтеите ще гледат ли. Ами мафията.
Ако можеше да стане, щяхме да сме още в България.
06 Юли 2013 03:31
. Пич зема[size=3]л[/size=3]ия, ти си тотален неграмотник, бе, сладкиш. Май преди време не беше такъв.
Започни отново. .
06 Юли 2013 05:34
Ей го, дотърча съсектантът да хвали сектантката-сатанистка! Нагла пасмина!
06 Юли 2013 06:50
Абе едва ли са цял милион, ама верно са добре организирани, паралии и пищовджии.
Само Пино чет би могъл да се разправи с тях.
Ама България го няма.
06 Юли 2013 08:21



"Тъй, тъй дойдохме си на думата - "проколите на Цион", световното еврейство, масонския заговор, Сорос...."

Що бе Бонго пак си извърташ подгърбието? Точно и ясно съм писал-97 г.Ако имаш възражения-моля, пък ти хукна да ме изкарваш едва ли не антисемит.Има защо да те е страх от истината! Страшна е.
06 Юли 2013 08:35
Фалшиво-мухлясалата патетика от 90-те вече не се котира.
06 Юли 2013 08:42
Утре ще сме без пожарникар

Това намек за какво беше?
Да се радваме за това или да плачем?
06 Юли 2013 09:20
***
06 Юли 2013 09:32
Браво Зе !!!!!!!!!!!!!!
На някои ще им трябват още шестдесетина години за да го разберат !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06 Юли 2013 11:34
Още не схващам как някои хора употребяват "пожарникар", една толкова благородна и опасна професия, като обидна дума!
06 Юли 2013 11:40
Зе Мария
60 години няма да стигнат - а до тогава и свҍстното, и детеродното ще са хванали гората.
06 Юли 2013 11:46
Че ще сме без цар и пожарникар, ха дано! Само остава да предскаже СЪС какво ще сме. Аз съм оптимист - може и с нещо по-лошо.
06 Юли 2013 12:12
Статията ми хареса. Накратко, но точно описва обстановката.
Хорчето "георги кирков", забравило как преди месец пя "осанна" на авторката, днес се дере с "разпни го", и в двата случая фалшиво.
06 Юли 2013 12:34
Естествено, не четох на бабата "статията" и нямам идея да коментирам... ама имам молба - да ни се спестява поне снимката, като не могат да ни се спестят поученията .. щото - отвориш газетата и .... бррррррррр ...

Симчо, момче, сбъркал си книжното тяло, това не е "Плейбой"! Щото гледам, че даже "нямаш идея да коментираш", за какво си в тоя форум? За първи път чувам, че журналистките трябва да са млади и красиви... Друг е въпросът, че госпожата винаги е против българското. Ама това вече ни омръзна да го пишем под всяка нейна статия. Да вземат да пускат друг автор, а?
06 Юли 2013 16:15
Г-жа Барух е налучкала тона, политкоректен, за демокрацията, свободата...Казва общоизвестни неща, за корупцията, съдебната система, известни работи. Туй хубаво. Няма анализ, пък и от нея не го очаквам ( не че няма капацитет) как се стигна до тук. Как се деиндустриализира България, как се сурна обществото в мрачно мутро-чалга средновековие, с какво ЕС помогна от 2007 насам - освен с фондове, които се събират от вноската ни и се преразпределят в корупционни схеми. Какво въобще правим там, в ЕС, с "цивилизационния си избор" - да затрием специфичната си цивилизация и физически, по демографски път да бъдем отстранени.
Няма анализ по две, според мен , причини: тези малцина, които знаят точно какво стана през последните 20-на години, нямат нужда от анализ- те знаят; тези мнозина, които се чудим как ни дойде такъв живот на главата, няма нужда да знаем. Никаква конспирология, текат огромно по мащаб и сила социални, икономически, политически и геополитически процеси. Байраците на свободата и демокрацията периодично ще се размахват, моля внимавайте и си записвайте кога точно и какво следва. После да се опитаме да свържем точките.
06 Юли 2013 16:43
Госпожа Барух “ наистина“ била налучкала тона???
Защото вече е пределно ясно, че и четирите банди в НС обитават едни и същи подземия; че определени кланове се разпореждат с живота на няколко милиона българи

Че каква е тази борба против олигархията, като че ли тя се пръкна от два месеца. Че нали олигарси има най-вече в Щатите, нали копираме техния модел, нали години наред ни тупат по рамото и се радват на независоимостта ни от Русия, нали същите ни задължиха да разпродаваме всичките си промишлени активи, като фалирала държава, а след това пляскаха с ръце колко сме били демократични.
Авторката е един от черните ангели на тази невидима външна сила , която ни умъртвява ежедневно, която не може да допусне какъвто и да е опит за оцеляване.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД