:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 164
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бунтът на "Фейсбук" срещу фитнеса

Вече няма особено значение кога точно правителството на Орешарски ще подаде оставка
Ясен Бориславов
На четвъртата седмица от началото на гражданските протести срещу правителството на Орешарски вече изглежда без особено значение кога точно то ще подаде оставка. Ясно е, че няма да изкара пълния си мандат и в оставащите му седмици или месеци ще управлява в условия на постоянна гражданска обсада. Дори протестите плавно да започнат да затихват, всяка стъпка на кабинета вече ще бъде следена от будно гражданско око и всяка грешка ще бъде шумно освирквана. А заради грешките сигурно и разумните стъпки (ако ги има) ще бъдат посрещани с подозрителност. Дори само това вече е успех на протестите, зачатък на така желаната и мъглява "смяна на системата".

Ситуацията, в която се озоваха кабинетът и управляващото мнозинство (доколкото думата е уместна за нещо, крепено от крехката психика на Сидеров), напомня за един популярен анекдот.

На някакво парти Бърнард Шоу се заприказвал с важна и излишно маниерна дама. В един момент той я попитал: "Ще спите ли с мен, ако ви дам 10 000 паунда?" На което дамата отговорила, че по принцип не е невъзможно това да се случи.

- Добре, а ще го направите ли за шест пенса? - попитал писателят.

Дамата възмутено отвърнала:

- Вие за каква жена ме мислите?

- Вече установихме каква жена сте. Сега обсъждаме цената.

Случаят "Пеевски" ясно показа какво представлява не само кабинетът "Орешарски", но и партиите у нас. Разговорът вече е за цената. Бракът между властта и гражданите е дълбоко и непоправимо разстроен поради несходство в морално-етичните и естетическите стандарти на едните и другите. Доверието е отровено, а без доверие не може да се управлява. Останалото е въпрос на процедури и време. Особеното в случая е, че за разлика от гражданските бракове, при които разведената съпруга връща моминското си име, участниците в злополучния политически фарс ще носят и печата на собствения си позор. Орешарски няма да е просто Орешарски, а "Орешарски тире Пеевски". Станишев е "Станишев още Пеевски", Местан е "Местан-Пеевски" и т.н.

Шокиращо беше не само нелепото назначение за шеф на ДАНС, но още повече пълната безпомощност на властта да аргументира своето поведение. Опитът назначението да се обясни като някаква хитроумна политическа хомеопатия беше смущаващо нескопосен. Орешарски смутолеви нещо в смисъл, че изборът му е бил по принцип разумен, но е подценил реакцията на улицата. Подтекстът беше: "Мислехме ви за по-глупави, но явно сме сгрешили. Извинявайте." Това е цинизъм, който напълно кореспондира с репликата за седянката по адрес на учителската стачка преди години. Станишев опита да се измъкне с баналното клише: "Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения." "Остро влизане с бутонките", го нарече един от близките му сподвижници. Това поведение е съвършено нелепо, от една страна, и признание за пълен разпад на държавните институции, от друга. Все едно да лекуваш чума с холера. Местан го нарече грешка и поиска прошка от парламентарната трибуна. Това обаче не е случайна, а системна грешка, пораждаща верига от подобни грешки. С арх. Калин Тихолов пукна първата пушка, а Пеевски отекна като залпа на "Аврора".

Уродливо прозвуча и думата "катарзис" в контекста на скандала. Тук освен лицемерие пролича и непознаване на смисъла. Катарзисът е дълбоко лично и интимно преживяване, а не публична самокритика, това не е ритуализирана хигиенна процедура. Катарзисът не е клизма. Тази вербална непохватност роди и един от многото закачливи лозунги на протестите: "Правя катарзиси по домовете".

Усещането, че властта е драматично обсебена от нравствено непълноценни хора, от хора с морални увреждания изкара протестиращите от "Фейсбук" на улиците и вече четвърта седмица ги държи там.

Особеното при тези протести не е просто интелигентността и младостта на участниците, очарователният и фотогеничен образ на родители с деца, многобройните велосипеди, закачливата карнавалност и ироничният тон. Това е първото така масово и спонтанно обществено изригване срещу грозното и отблъскващо аморално лице на властта. Преди да бъде политически, протестът е етически и естетически. Той чертае границата, моралното дъно, под което властта повече няма да може безнаказано да слиза.

Прави впечатление, че интелектуалното ниво на критичната маса от протестиращите е доста над средното за страната, поради което изглежда трудно или невъзможно тяхното манипулиране от политически централи. Поради което и опитите в тази посока се оказаха несръчни. Това е истински бунт на средната класа, на хора с професии и сравнително прилични доходи, които държат съдбата си в ръце, но искат да живеят в морално и естетически приемлива среда, каквато елитите на т.нар. преход не предлагат. Протестът е срещу натрапеното внушение за безалтернативност на едно уж вече трайно постигнато статукво във властта, което може да има само фигуративни, но не и същностни промени.

Чрез една квазидемократична игра с изборни процедури и манипулации властта чрез партиите казва на гражданите: "Щом веднъж сте ни избрали, значи сте глупави и сте длъжни да продължавате да бъдете глупави." Сега улицата отговаря: "Не, не сме."

Случаят "Пеевски" беше разпознат от гражданството като ДЕМО-версия на политическата игра. Това е игра на задкулисия, на създаване и разгадаване на привидности. Казусът "Пеевски" разбули нейния секрет. Подозрението, че държавата не се управлява от публичните институции и личности, а от неясни центрове, не е ново. Това усещане е постоянно от 20 години, макар и притулвано. Управлението и отговорността са разделени и са на различни места. Усещането, че зад лостовете на властта стоят някакви мутро-милиционерски и олигархични структури, сега има нов образ. Не са мутри, а матрьошки. Експертният кабинет на Орешарски се оказа система от матрьошки. От матрьошката Станишев излиза матрьошката Орешарски, оттам изскача матрьошката Пеевски, а вътре има друга матрьошка и т.н. От матрьошката ДПС изскача матрьошката "Атака", или обратното. От БСП излиза "Мултигруп". От "Мултигруп" излиза ДПС и т.н.

Тези политически фокуси вече са разгадани и трябва да се мисли за нова управленска измама. Или да се приемат правилата на някаква порядъчност.

В България през изминалите две десетилетия имаше две бурно развиващи се стопански сфери - охранителният бизнес и IT секторът. Прави впечатление, че една значителна част от протестиращите са именно от IT сектора. Не става дума само за компютърни инженери и програмисти, а изобщо за хора, професионално свързани с информационните технологии. Това са т.нар. интернет лумпени, които протестират срещу ценностни модели, наложени от охранителния бизнес, срещу мутрите и чалгата. Пеевски и арх. Калин Тихолов са две лица на една и съща политическа чалга. Борисов и Цветанов са от същата чалга. Прокурорът Кокинов е чалга. Иначе казано, това е бунт на "Фейсбук" срещу фитнеса.

Логично беше да се очаква, че властта ще се опитва да омаловажи протестите, да ги изолира по някакъв начин и да ги обезсмисли. Но и тук усилията се оказаха интелектуално безпомощни и недодялани. Старите пропагандни техники за прокарване на определени внушения чрез медиите не работят. Основното внушение е, че това е някакъв протест на сити и охолни столичани и той няма нищо общо с реалните проблеми на отрудените хора от провинцията. Някакви интелигенти, художници, артисти, режисьори, журналисти и прочие гражданя бранят "класовите си интереси", както се опита да обясни един депутат. Промъкването на политическа лексика от края на XIX век звучи откровено комично. Идеята на тази старовремска пропаганда е съвсем прозрачна - да се противопоставят икономическите искания на протестите от февруари и март на сегашните протести с техния морално-етичен и естетически патос.

Човек трябва да е твърде примитивен, за да не разбира, че и през февруари, и през юни причината на протестите е една и съща. Цената на тока не е само икономически, но също така и морално-етичен проблем. Другаде може и да не е, но у нас е. При внимателно разгръщане на енигмата "енергиен микс" ясно личи сянката на една мафия с влияние в различни политически партии. "Мафия" е основният лозунг на сегашните протести. При един по-морален и етично вменяем политически и бизнес елит цената на тока и изобщо икономическата конюнктура в страната биха били различни. Цената на тока е (или може да бъде) функция от някакви етични и естетически стандарти, доколкото етика и естетика всъщност са взаимно преливащи се категории. Красивото е по условие добро, както и доброто е по условие красиво. В този смисъл корупцията освен икономически и политически проявления има също така и дори в по-голяма степен етико-естетически аспект. Така, макар и различни като видимост, като изказ и поведение февруарските и юнските протести са идентични в своите причини и цели.

Също така несръчно изглежда размахването на разни овехтели пропагандни плашила като "международен заговор за дестабилизация", "реваншистки интереси на катастрофиралите десни партии", Сорос, кръгът "Капитал", "Глобална България". А защо не също Баба Яга, Дядо Мраз и Котаракът в чизми?

Неуместно звучи и призивът "Да дадем шанс". Шанс за какво? За разгръщане в пълнота на политически модел, построен върху системна грешка?

Колкото и дълго да продължи агонията на това правителство, актуалната политическа тема вече е "България след Орешарски".

Ясно е, че изход от кризата, в която страната живее от февруари насам, може да има само ако се появи нов политически субект, който не просто да оседлае гражданската енергия, а да я превърне в траен и смислен политически проект с ясен и обществено приемлив морален облик.

Известно усилие за това прозира в Харта 2013, родена по време на протестите. В нея има точни наблюдения и констатации за състоянието на българското общество, както и разумни, макар и твърде абстрактни идеи за разрушаване на олигархичния квазидемократичен ред, в който държавните институции живеят. Третият компонент са подписите на хората, които я подкрепят, и компанията е доста пъстра. Академична като тон, хартата малко напомня за първите дисидентски програми и декларации от началото на 90-те. Което я прави и леко подозрителна. Предстои да се види дали ще се превърне в платформа на траен политически проект, или ще остане литературен документ на самолюбуваща се общност.

Какво друго предстои? В момента никой сериозен анализатор не би се ангажирал с някаква дългосрочна и категорична прогноза. Ясно е, че политическият модел се разпада, партиите и властта са напълно делегитимирани. Сигурно е, че ще има нови предсрочни избори. А после може и още едни предсрочни. Страната е пред неизбежни и вероятно мъчителни политически трансформации.

Само месец след като "дясното" умря на 12 май, "лявото" успя да се самонарани смъртоносно поради глупост и инфантилна самонадеяност. Явно предстои цялостно пренареждане на политическата система с нови политически субекти и политически лица. Как точно, кога и с кого, не е ясно. Ясно е само, че Орешарски вече не е пълноценен премиер. Той е просто ВРИД - "временно изпълняващ длъжността". Какъвто може би си е бил и преди фарса с "Пеевски".
Снимка: Борислав Николов
Усещането, че властта е драматично обсебена от нравствено непълноценни хора, от хора с морални увреждания изкара протестиращите от "Фейсбук" на улиците и вече четвърта седмица ги държи там.
Снимка: Борислав Николов
Участниците в злополучния политически фарс ще носят и печата на собствения си позор. Орешарски няма да е просто Орешарски, а "Орешарски тире Пеевски". Станишев е "Станишев още Пеевски", Местан е "Местан-Пеевски" и т.н.
Юлиян Савчев
Човек трябва да е твърде примитивен, за да не разбира, че и през февруари, и през юни причината на протестите е една и съща. Цената на тока не е само икономически, но също така и морално-етичен проблем. Другаде може и да не е, но у нас е.
114
14921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
114
 Видими 
05 Юли 2013 19:27
Отблъскващо.
05 Юли 2013 19:29
Закономерно и хармонично.
05 Юли 2013 19:36
Яска, не съм предполагал, че можеш да подредиш толкова щампи и трафарети в една, и то твоя статия. За това, признавам, се изисква голямо майсторство. Майсторство ти притежаваш. Виж, лъхащото мазничене на модната софийска "интелектуална" гъзария е нещо ново за мен. Не го очаквах. Бях на мнение, че си човек с независимо и оригинално мислене.
Досега!
05 Юли 2013 19:39
Тук ще си правят катарзис дриплюинтелектуалците този уикенд.
05 Юли 2013 19:40
Тук ще си правят катарзис дриплюинтелектуалците този уикенд.

Първият се появи. Носи пуканки.
05 Юли 2013 19:52
Добра статия , малко попреписано оттук-оттам (за естетитическият характер на протестите).
Обаче откъде го роди това заглавие?
"Фейсбук" срещу фитнеса

От фитнеса поне има някаква файда, здравословна. А от Фейсбук????
05 Юли 2013 20:03
Гепи, Ясене
Ковнал си сете пирони в ковчега на мафиотите-олигарси с каскетите.
И най-паче за смяната на системата, получаваш
05 Юли 2013 20:11
То , да беше само Пеевски, оня - архитекта Тихолов с дюните, синът на членът на НС на БСП- Володя Киров и племенник ексшефа на разузнаването - Кирчо Киров,назначен за зам. министър , дъщерята на шеф в БСП - Ваня Добрева , назначена за гл.секретар на едно от министерствата / земеделско / и десетки още такива....
Сатанишев и компания просто се оляха !!!
Каквито и да са били онези комунисти в далечните 70-те , с всичките им илюзии и грешки - пак са имали някакъв морал.
Сатанишев и кръжеца са просто безпардонни. Те имат наистина чувството , че са безнаказни ! Действат безпардонно !
На зла круша- зъл прът !!!! Иначе изход няма !
Янаки и Близнашки не могат да се справят с тези наглеци .
Иначе тези ще довършат не само БСП, но и БГ !
05 Юли 2013 20:16
Благодаря за статията
05 Юли 2013 20:17
"Това е първото така масово и спонтанно обществено изригване срещу грозното и отблъскващо аморално лице на властта" - Гъзурченето около парламента нито е спонтанно, нито е масово, нито е срещу грозното лице на властта. И надолу дописката е почти чиста пропаганда на гъзурченето и в полза на други грозни и аморални лица.
05 Юли 2013 20:20
3-4 години медиен комфорт който даваше газетката на "бетонните глави" сега ги поставя в небрано лозе и с дефлорирани защититни сили.
05 Юли 2013 20:29
След като се запознах с така представения образ на протестиращите АйТи юпита, въпросът ми е: Не са ли това хората, които ритаха и биха шамари на депутатката Петя Раева? Сигурно са други, но не виждам кои. Не смятам за шокиращо назначението на Пеевски, смятам за шокиращо лицемерието, което се прояви чрез несръчно изиграното възмущение от назначението на Пеевски. Деца, кучета и идилични картини вече няма на протестите - останаха само бутилките с алкохол и маймунските крясъци против "турците". В това няма нищо демократично.
05 Юли 2013 20:48
На зла круша- зъл прът !!!! Иначе изход няма !

Ох, много познат слоган...Къде го четох напоследък?
05 Юли 2013 20:54
Между "Фейсбук" и фитнеса има едно доста обширно обитавано от немалко хора пространство, което наричаме "действителност".


05 Юли 2013 20:57
И ти ли, Ясене?

Май само Димитри остана сам на коня. Пардон, на страницата.

А след Орешарски - ако се стигне дотам, а аз не вярвам, че ще се стигне, пък и не искам, но ако се стигне все пак - е ясно, че след него идва кланът на Цветелина/Прокопиев/Плевнелиев/Светльо Божилов и т.н.
Т.е. преобул се Илия - пак в тия.
05 Юли 2013 21:10
То изглежда, че и на комуняги не случихме. Бащите и дядовците им, барем, амбициозни и бедни селянчета, хващаха там манлихери и шмайзери и...айде у гората...то не че кой знай колко са отишли‌ (‌и най-вече на мандри са си изкарвали мераците за преразпределение), ама все пак...днешните - хайлаци, бе, хайлаци...седят си там на "виличката" до лаптопа и само щракат гневно с мишката...е така и баба знае...то и заради този прословут комунистически мързел,подплатен само с много , и до тук можеш да я докараш, за по-нататък се искат мъде...ама к'во да прайш...толкоз могат хората, в края на краищата.
05 Юли 2013 21:12
То , да беше само Пеевски, оня - архитекта Тихолов с дюните, синът на членът на НС на БСП- Володя Киров и племенник ексшефа на разузнаването - Кирчо Киров,назначен за зам. министър , дъщерята на шеф в БСП - Ваня Добрева , назначена за гл.секретар на едно от министерствата / земеделско / и десетки още такива....
Сатанишев и компания просто се оляха !!!


НИМА ЗАБРАВИХТЕ тези думи на Борисов?
Забравихте ли, че той ви нарече „лош човешки материал”?
Забравихте ли, че България беше осъдена заради своеволията на Борисов за ръководена от него акция?
Забравихте ли, че Цветан Цветанов нарече лекари от Горна Оряховица „убийци на бебета”, а след това полицаи унижаваха санитари и медицински сестри?
Забравихте ли как полицаи биха и унижаваха невинно семейство в Кърджали?
Забравихте ли, че Борисов поиска от семейството на убито момиче да се извини на полицията?
Забравихте ли телефонните разговори с Танов за Мишо Бирата?
Забравихте ли, че Борисов поиска от студентите да станат овчари?
Забравихте ли, че Борисов сравни българите с кучета, които трябва да се държат здраво?
Забравихте ли, как арестуван с белезници се „самоуби” пред очите на полицаи?
Забравихте ли, как ви обещаваха че ще излезем от кризата през 2011?
Забравихте ли, как ви обещаваха, че влезем в Шенген през 2011?
Забравихте ли лъжите за коледни надбавки?
Забравихте ли, че в условия на криза държавата си раздаде милиони бонуси?
Забравихте ли, как Борисов назначи за директор на ДФ „Земеделие” лице с фалшива диплома?
Забравихте ли, че Дянков обложи с лихви влоговете на вашите деца?
Забравихте ли, че парите от фискалния резерв ги няма?
Забравихте ли, че осъдените братя Галеви не са в затвора?
Забравихте ли, че футболистите на Борисов се возеха в правителствения самолет?
Забравихте ли, че КС осъди Дянков да върне парите, които беше взел от НЗОК, но тях вече ги нямаше?
Забравихте ли колко болници в България фалираха?
Забравихте ли как тихомълком бе вдигната пенсионната възраст?
Забравихте ли съкратените от БДЖ?

НИМА ЗАБРАВИХТЕ тези думи на Борисов?
Забравихте ли кой държи най-много ВЕИ-та?
Забравихте ли „Дюнигейт”?
Забравихте ли странно забогателите ПР-ки на Мирослав Найденов?
Забравихте ли как хиляди българи не успяха да гласуват на последните избори?
Забравихте ли как депутати от ГЕРБ разнасяха чували с бюлетини?
Забравихте ли как ГЕРБ скри Цар Киро по хотели на Витоша?
Забравихте ли как ГЕРБ Пещера правеше политическа агитация сред малолетни?
Забравихте ли как държавния глава показа снимка на уникалната ни природа в щата Колорадо в новогодишното си обръщение?
Забравихте ли глутниците кучета по улиците ни, които стават все повече и нападат и убиват хора?
Забравихте ли как на официална церемония по връчване на нобелови награди премиерът си играе с телефона си?
Забравихте ли Румяна Желева?
Забравихте ли как правителството на ГЕРБ започна да ремонтира мостове без конкурс и обществени поръчки?
Забравихте ли, че турски фирми строят магистралите на Борисов?
Забравихте ли, че месец след откриването на участъци за милиони, асфалта вече се е изронил?
Забравихте ли колко хора подслушва МВР без никакви резултати?
Забравихте ли показните акции на Цветанов, без никакви резултати?
Забравихте ли колко пъти Борисов променя мнението си по почти всеки национален въпрос?
Забравихте ли защо беше уволнена Ана Мария Борисова?
Забравихте ли, че ГЕРБ назначиха за директор на АЕЦ продавач на закуски?
Забравихте ли за купените „независими” депутати и фурнаджийската лопата Яне Янев?
Забравихте ли за култовия химн на МВР?
Забравихте ли, че на територията на България беше извършен терористичен атентат месеци след като МВР е получило информация за готвен такъв
Гади ми се от простотия и злоба... от НЕОБЕКТИВЕН народ,....... народ-мазохист!!!!!!!

05 Юли 2013 21:13
Шлифера
05 Юли 2013 21:12



Забравиха и...простиха.
Просто да им е.
05 Юли 2013 21:23
Червеният шлифер с мазните му лекете веке са в музея на социализЪма.Нема нужда да ни се говори за тежкото наследство.
05 Юли 2013 21:44
Шлифер, него хората го ритнаха. Сега е ред на Сатаниш.
05 Юли 2013 21:49
Бракът между властта и гражданите е дълбоко и непоправимо разстроен поради несходство в морално-етичните и естетическите стандарти на едните и другите




Сър Ясен,
Вие да не сте в развод.

Това изречение много ми харесва.
Сериозно!

С арх. Калин Тихолов пукна първата пушка, а Пеевски отекна като залпа на "Аврора".




Това е първото така масово и спонтанно обществено изригване срещу грозното и отблъскващо аморално лице на властта.


Първото беше през февруари.
05 Юли 2013 21:52
Червеният шлифер с мазните му лекете веке са в музея на социализЪма.Нема нужда да ни се говори за тежкото наследство

Доказано е, че щурците нямат памет.
05 Юли 2013 21:57
Не знам как е доказано, щото поне историческа имат.
05 Юли 2013 22:00
Доказано е, че щурците нямат памет.

Доказано е, че щурците нямат мозък (както всички насекоми).
05 Юли 2013 22:00
Не съм очаквал такава обективност от Автора!

Почти всичко казано е вярно!
Който има глава - да мисли!
Който няма - да плюе!
05 Юли 2013 22:03
На зла круша- зъл прът !!!! Иначе изход няма !

Ох, много познат слоган...Къде го четох напоследък?


Чете го от ваши симпатизанти в тоя форум, които подкрепиха решениетп на Партията и правителството да назначат Пеевски за шеф на ДАНС.


за статията.
====
Не може да се отрече, че червената агитпропаганда в продължение на десетилетия е зациклила. Протестира се срещу безсрамното парцелиране на властта, нека използвам високия нарати на коалиционния партньор, а не срещу турците. Каймакамов, областният управител на Пловдив е етнически българин. Пеевски е етнически българин. Протестира се срещу специфични начин на управление с раздаване на порции, патентован от ДПС. Истина е, че провокатори от националистически групировки се опитаха да използват протестите за уреждане на собствени сметки със Сидеров и той беше наричан "турчин". Но те бяха туширани с колективното съдействие на плоцията и протестиращите граждани.И въпреки всичко протестиращите са обвинявани в разпалване на етническа омраза от онези, които съзнателно си затварят очите за съдействието на "Атака" на управляващите. Невиждана наглост.
В миналия парлаамент две партии не подкрепиха декларацията, че Възродителният процес е ферма на етническо прочистване и възванието към главния прокурор за наказателно преследване на виновниците, за да не бъдат България и българския народ обвинявани за греховете на група престъпници - тези партии бяха БСП и Атака. И те говорят за "етническия мир"?! Що за безочие!
Също така е трагично , че днес "държавността" има за гарант, човек които от трибуната на Народното събрание нарече българската полиция "еничарски корпус". защото полицаите дръзнали да да спрат шурма на фашизоидната му агитка срещу джамията в София. Този същият човек се движи с наемни дружини като римски магнат от времето на проскрипциите, шпицкомандите му се изживяват като части на СС и Гестапо и насилват гражданите да се легитимират пред тях, а "експретното правителство" срамежливо се извръща на другата страна и мълви "тоя не е с нас"! За каква държавност и за какъв парламентаризъм говорим?!
05 Юли 2013 22:08
А защо не също Баба Яга, Дядо Мраз и Котаракът в чизми?




Неуместно звучи и призивът "Да дадем шанс". Шанс за какво? За разгръщане в пълнота на политически модел, построен върху системна грешка?


05 Юли 2013 22:09
Разните безмозъчни кутевчета сал могат жално да подлайват, подир такъв точен анализ.
05 Юли 2013 22:13
Сър Ясен,
ако знаех, че можете да пишете така забавно, щях да Ви обърна повече внимание в НБКМ.

05 Юли 2013 22:15
Забравиха и...простиха.
Просто да им е.


А сега де! На БОКО прощават почти всичко, а на Станишев един Пеевски не искат! Гадни "интирнет-лумпени" се оказаха, ей!
05 Юли 2013 22:17

Миналата седмица запитах тук кой от колумнистите и редовните дописници на СЕГА няма да се пречупи, кой щв съумее да защити професионалната си съвест, след като стана ясно, че платната са стъкмени на нов галс. Плахо подадох надежда, че това ще е Димитри. И той действително се оказа на висота, не се пречупи, показа, че не му пука.
Ясен, за жалост, трябва да изкарва за хляб, трябва да осигури материалния фреймуърк на екзистенцията си, трябва да свири по нотите, които, за зла участ, се смениха последните две седмици.
Кво да се прави - Noblesse Oblige.
Ясене, ако не ти е ясно - тези дни са лакмус, тези дни един пробен товар влиза в потенциалното поле и мери стойностите му.
Ти просто не мина проверката,
05 Юли 2013 22:19
Доказано е, че щурците нямат мозък (както всички насекоми).


Ама свирят с крака, дет ти не можеш.
05 Юли 2013 22:21
Ясене, Добре си го казал! И караш куманизите у форумо да страдат и вият. Go on, Bright!
05 Юли 2013 22:22



Шлифер, що се мъчиш бе човек ? То да е ...да му го набуташ,пък то -акъл!
05 Юли 2013 22:29
Шлифера
05 Юли 2013 21:12
Мнения: 356
От: Romania


Дори и Кутев вече се отказа от мантрата , че протестите са организирани от ГЕРБ и целят връщането на Боко. Влез в час!
05 Юли 2013 22:29
Ти просто не мина проверката,

И не те приемаме при нас - ти си "враг на народа"!
05 Юли 2013 22:30
"... желаната и мъглява "смяна на системата"."

Що за животно е "смяна на системата", Авторе, ако не, Целевото рационализиране на мрежата от структурни прегради в Институционалната сфера на политиката, срещу туморите в днешната ?
Остава и да се маеш, какви следва да бъдат целите ?
Е, не е като да се сменят проститутките, по-капитално бива...
Хайде холан, да беше си ги преговорил по-обстойно в тази дописка. Обикновено съм доволен от теб...

Шибиле мили,
Като какъв ямурлук се натриса с толкова фор-умна квадратура, този партиен "шлифер" ???
05 Юли 2013 22:32
Ясен, за жалост, трябва да изкарва за хляб


След като не лъже, нека де си изкарва за хляб. Два пъти прочетох статията и не открих нещо тенденциозно. И защо "за жалост" ?
05 Юли 2013 22:33
Ти просто не мина проверката,

Като казах, че нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили , се обиждате
05 Юли 2013 22:36

бонго,
Вие реанимирате класовите си заблуди и поради това не сте в кондиция да комуникирате с мен.
Останете си, прочее, със здравии.
05 Юли 2013 22:44
Аууу още един враг на легитимното и избрано от милион българи Правителство! Да каже Ясен - Сорос ли му плаща или Пашата !

Абе другари, колко още фронта мислите да си отворите? И на кого разчитате да ви брани - на остриганите добичета на Сидеров, шайката партийци от Позитано и сенилните фенки на Орешарски край НДК ли? А, да - и медиите не Пеевски
05 Юли 2013 22:45
Класовата борба, другаре требе да се продължава. Щом така е разпоредил др.Кутев, нема кво да се прави.
05 Юли 2013 22:50
Ясно е, че изход от кризата, в която страната живее от февруари насам, може да има само ако се появи нов политически субект, който не просто да оседлае гражданската енергия, а да я превърне в траен и смислен политически проект с ясен и обществено приемлив морален облик.

Ей тука лееееко няма да се съглася. Това с оседлаването няма да се получи - протестиращите не са магарета, дето ще позволят някой да ги язди (да прощават магаретата - те са интелигентни добичета и умеят доста чевръсто да се оттърват от навлеците).
Потенциалният политически субект отсега да е наясно, че ще е пръв сред равни , ще е "до" и "сред", а не "над", и ще бачка яко на ползу роду.
Иначе няма никакъв шанс.
Колкото до трайният и смислен политически проект - съгласен съм. Време е да се появи такъв. Или да си го копнем от някоя от проспериращите чужбини. Целите се постигат със стремеж "към", а не с бягане "от". Така може да имаме шанса да се обединим около една обща национална (че защо не и общочовешка) идея за просперитет и добруване...и то не само за отделни индивиди.
Правили сме го преди. Можем го и сега.
05 Юли 2013 22:54
.
05 Юли 2013 22:56
Христос си има други приоритети...така разправят...
05 Юли 2013 23:05
Цената на тока е (или може да бъде) функция от някакви етични и естетически стандарти, доколкото етика и естетика всъщност са взаимно преливащи се категории.

Доста интересна мисъл. По тази логика всички ЕРП са проводнци и апологети на етиката и естетиката, а протестиращите срещу тях са от другата страна на барикадата.
Като се има предвид обаче огромното самомнение на "новите протестиращи" като "интелектуален елит", явно изпадаме в противоречие. Много ми е интересно как "IT специалистите" смятат да рестартират системата, като след рестарта има голяма вероятност от многократното появяване на "син екран ".
За статията
05 Юли 2013 23:09
Прекрасна статия. Кутевчетата газ п*каят!
05 Юли 2013 23:11
Ясене

Ей сега във Фейсбук ми попадна много хубаво стихотворение: Don't Quit

When things go wrong as they sometimes will,
When the road you're trudging seems all uphill,
When the funds are low and the debts are high,
And you want to smile, but you have to sigh.
When care is pressing you down a bit-
Rest, if you must, but don't quit.

Life is queer with its twists and turns,
As everyone of us sometimes learns.
And many a fellow turns about
When he might have won had he stuck it out.
Don't give up though the pace seems slow-
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than
It seems to a faint and faltering man;
Often the struggler has given up,
When he might have captured the victor's cup;
And he learned to late when the night came down
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out-
The silver tint of the clouds of doubt,
And you can never tell how close you are,
It may be near when it seems afar;
So stick to the fight when your're hardest hit-
It's when things seem worst that you must not quit.
Anonymous
05 Юли 2013 23:45
Миналата седмица запитах тук кой от колумнистите и редовните дописници на СЕГА няма да се пречупи, кой щв съумее да защити професионалната си съвест, след като стана ясно, че платната са стъкмени на нов галс. Плахо подадох надежда, че това ще е Димитри. И той действително се оказа на висота, не се пречупи, показа, че не му пука.

Аха, когато истината не ти изнася, но я четеш по медиите, те трябва да са ти виновни?
На Димитри му е простено да се увлича по спомените от социалистическите си младини, понеже той НИКОГА не е бил НАИСТИНА ЕДИН от ВАС- т.нар. социалисти (в действителност - цоциалисти!)
05 Юли 2013 23:54
Когато говорим за бунтът на Фейсбук срещу нещо, да не забравяме, че контролният пакет във Фейсбук АД се държи от ЦРУ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД