:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 665
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПЪРВИ СТЪПКИ

Кейт Уинслет разгадава "Енигма"

Англичани разбиват код на германците в леко префасониран епизод от историята
"Енигма" е история, която, разказана петдесет години по-късно, можеше да се казва "Парола: риба меч". И в двете става дума за дешифриране на кодирана информация, т.е. за хакерство отпреди изобретението на Джон Атанасов.

"Енигма" е действително съществувала кодираща машина, използвана широко от германците през Втората световна война. Също толкова реален е и фактът, че тайната й е била разкрита от огромен екип британски математици, шахматисти и други мозъци, събрани за тази задача. Е, историята е префасонирана неузнаваемо за нуждите на киното - чак дотам, че засегнатите протестираха след премиерата на филма.

Все пак филмът на Майкъл Аптед ("Само един свят не стига") е успял да остане концентриран върху темата, без да се плъзне към Джеймс-Бондовска екшън-шпионщина (с едно-две изключения) или към патриотична боза. Сред най-забележителните качества на "Енигма" е, че в него няма нищо американско. Продуциран от компанията на рокдинозавъра Мик Джагър, който притежава една от оригиналните декодиращи машини и е голям фен на въпросния епизод от новата история, този филм е откровено английски. Както писа местната преса: "Най-сетне един филм за войната, от който става ясно, че и Великобритания е взела участие в нея."

Актьорите, екипът, пейзажите, произношението ако щете, са чисто островни. Най-голямата звезда в "Енигма" безспорно е Кейт Уинслет. Два пъти номинираната за "Оскар" звезда от "Титаник" е невероятно напълняла (бременна по време на снимките) и умишлено загрозена за нуждите на филма. Тя е очилатата, невзрачна съквартирантка на ослепителната Клер Ромили - центърът на конспирацията и обект на желание за всички мъже наоколо.

В ролята на Клер - ослепителната Сафрън Бъроуз, съпруга на режисьора Майк Фигис ("Да напуснеш Лас Вегас"), която последно гледахме в "Синята бездна". Именно героинята на Кейт обаче е тази, която разгадава военната тайна във филма и накрая спечелва любовта на главния герой-разбивач на кодове (Дъгри Скот). 007-привкусът на филма се усеща не толкова по навиците на режисьора Аптед, колкото благодарение на Джеръми Нортъм ("Идеалният мъж"). Той изиграва сардонично-саркастичен агент на тайните служби, който непрестанно е по петите на "конспираторите" Скот и Уинслет.

Не без заслуги за интелигентния прочит на историята е сценаристът Том Стопард - носител на "Оскар" за работата си върху "Влюбеният Шекспир" и един от най-талантливите текстописци на днешното кино въобще. Специалист по адаптация на литературни произведения за екрана, той си е свършил блестящо работата с едноименния бестселър на Робърт Харис.
 
Дъгри Скот и Кейт Уинслет разгадават тайната на кодиращата машина.
1952
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД