:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

До 100% е сивата икономика в туристическите райони на Гърция

Никой не издава касови бележки и фискални бонове, установила проверка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Масови нарушения и неплащане на данъци, достигащи на места до 100%, са установили властите в Гърция след финансови проверки в туристически райони на страната.
Масови нарушения и неплащане на данъци, достигащи на места до 100%, са установили властите в Гърция след финансови проверки в туристически райони на страната от 16 до 22 юли, пише в. "Етнос".

Службата за борба с финансовите престъпления е извършила 838 проверки в хотели, квартири, барове, ресторанти, кафетерии, увеселителни заведения и сергии, гласи информацията, озаглавена "За неплащането на данъци няма ваканция". Институцията е констатирала скандални случаи на "бягство от данъци" - така например никой не издава касови бележки и фискални бонове по заведенията въпреки изискването на закона. В разгара на туристическия сезон най-много данъчни нарушения са били констатирани по островите Родос, Евбея, Парос, Миконос, Крит и други, а също и по курортите в континенталната част - в областта Атика, Халкидики, Порто Хели, Лакония и другаде.

На 409 собственици са наложени глоби за 2020 нарушения, свързани с предлагане на стоки менте.

Туризмът е ключов сектор за гръцката икономика и наскоро премиерът Андонис Самарас обяви, че за стимулирането му ДДС за ресторанти, барове и кафенета ще бъде понижен от 23% на 13%.

Междувременно гръцкият парламент обсъжда законопрект за нов данъчен кодекс, който предвижда конфискации на имоти на данъкоплатци, закъснели в определения срок да се издължат към държавата. Конфискацията ще бъде приложена към лицата, които са закъснели с над 30 дни да погасят задълженията си към държавата. Законопроектът предвижда и глоби за неподадени данъчни декларации. Целта на новия данъчен кодекс е да се осъвременят процедурите по събиране на приходите в хазната и да стане по-ефикасна борбата с данъчните длъжници. Този законопроект, както и законопроектът, предвиждащ търговските магазини да работят и в неделя, се разглежда сега, отделно от пакета от закони, които бяха одобрени миналата седмица и предизвикаха масови протести.

Борбата с данъчните измами е централен елемент в спасителното споразумение на Гърция с външните кредитори от ЕС и МВФ.

По-рано този месец новият ръководител на дънъчната служба Харис Теохарис разкри пред британския в. "Сънди телеграф", че ще трябва да бъдат отписани като "несъбираеми" до 42 млрд. евро данъци и други суми, дължими на държавата. Значителна част от "несъбираемите" данъци са били дължими от фирми или лица. Сумата надхвърля една шеста от целия спасителен пакет от 240 млн. евро, който Атина трябва да получи до края на 2014 г.



СЪКРАЩЕНИЯ

Персоналът на държавните болници в Гърция излиза в 24-часова стачка по призив на синдикатите, протестиращи срещу промените в здравеопазването, предаде радио "Атина". Здравните заведения ще обслужват само спешни случаи. Промените, наложени от международните кредитори, предвиждат сливане и затваряне на болници и съкращения на персонала. Затварянето на болници започва следващия месец, като се очаква над 1500 медицински работници да бъдат включени в т.нар. схема за мобилност и да бъдат пренасочени към други здравни заведения. Имуществото на болничните заведения ще бъде предоставено на агенцията за приватизация. Първите 6 държавни болници, предвидени за затваряне, са от областта Атика, в която се намира и столицата Атина.



10
4863
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
24 Юли 2013 21:06
Е, при нас поне е 95%
Онзи ден бях в Кавала и Керамоти. Касови бележки нямаше, но поне се живее много по-спокойно от СИни бИч
24 Юли 2013 22:34
Гърците са пичове.
25 Юли 2013 08:01
Като не е наред редовната икономика, се съдава "сива" икономика. Хората няма да мрат гладни я.....
25 Юли 2013 08:24
Като не е наред редовната икономика, се съдава "сива" икономика. Хората няма да мрат гладни я.....

Ами - "сивата" изобщо не е напускала туризма им. Аз, лично, не съм имал случай да получавам финансов бон от ресторант досега(повече от 15 години!) . Така че, не редовната икономика им е основание, при тях укриването на данъци си вид национал спорт и си го приемат за нещо съвсем нормално...
25 Юли 2013 11:09
До 100% е сивата икономика в туристическите райони на Гърция

Може и още
25 Юли 2013 11:45
Неплащането на данъци е национален спорт там, който се подкрепя от самата държава. Няма на кой друг да се сърдят за намаляващите пенсии и заплати, освен на себе си.
25 Юли 2013 13:13
"Държавата се издържа от събирането на данъци, населението - от укриването им".
Но не се сещам, за автора.
25 Юли 2013 14:47
Клиентите рискуват ли нещо при проверки.... Че скоро ще ходим там, бягайки от Съни бийч
25 Юли 2013 16:45
Колеги, изненадвате ме като казвате, че не сте вземали касова бележка от кръчма, от години. Аз ли съм крив, страшен ли съм, но на мен винаги ми носят касови бележки :-) Колкото до "лекуването" на оборотите, то се прави по друг начин - преди беше с клонирани касови апарати, а сега когато се вкараха GPRS устройствата - просто с 4 - 5 фирми обслужващи търговски обект, ако целта е да се избегне регистрацията по ДДС.
Мисля си, че у нас от поне 6 - 7 години е много по-интелигентно от гръцкият вариант. Там направо ме връщат във времето каквото беше по Костов и началото на Царя ;-)
Иначе, за частните квартири - там си се знае, че е черна икономиката. Не е дори и сива Но пък нали съм от туристически район (Търново), има негласна уговорка с данъчните по ЗМДТ за нощувките, квартирите и т.н. - "дайте да не ги закачаме, така и така нищо няма да съберем, ами поне да не дразним хората".
Това донякъде се прави и защото законодателството е леко неудобно. Представете си, че имате свободна стая в апартамента ви, и искате да я давате за нощувки - тип хостел. За да го направите това, трябва да се регистрирате като Едноличен търговец (изискване по Закона за туризма), а после да подадете в общината декларация за патентен данък. И бабите, дето прибират кандидат-студентите и случайните му там туристи ще я свършат тази работа? Абсурдно е - те си имат по-важна работа - да стоят на автогарата и да питат "момче, трябва ли ти нощувка?", или да се минава през посредник - някой туроператор, ама на практика такива няма :-D
25 Юли 2013 18:14
Защо гърците да плащат данъци, като Европа така или иначе ще им даде пари да плащат за ОГРОМНАТА си и пре-скъпо платена администрация и други държавни служители?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД