:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управление в стил "рецесион"

От високите етажи на властта предупреждават за нов икономически срив, но вместо трескаво да пишат антикризисни мерки, излязоха във ваканция. А какво да правят бизнесът и гражданите?
Снимка: Юлиян Савчев
"Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна. Потреблението не само не се увеличава, но се и свива". Премиерът Орешарски и Йордан Цонев умуват над прокобните предчувствия на шеф на бюджетната комисия
Стил "рецесион" няма, но сегашното управление на България има шанс да го създаде. "Рецесия" идва от латински и означава отстъпление, връщане назад. Бащи на "рецесиона" са министри и депутати от мнозинството, които упорито и тревожно предупреждават, че се задава рецесия.

Пардон, кого предупреждават и защо? Не е работа на правителството да се оплаква колко е тежко положението. За това си има опозиция, синдикати, работодателски организации, партийно необвързани експерти по икономика и финанси. Ако има проблем, правителството трябва да излезе с решения, не да хленчи. Ако не може и не знае как, значи трябва да си ходи.

В края на май, точно преди да грабне мандата, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че иска бързо съставяне на правителство, защото "Няма време за губене, България трябва да излъчва стабилност". Въпросното излъчване угасна още когато месечината Пеевски трябваше да огрее ДАНС.

Стилът "рецесион" всъщност започна да се създава от момента, в който Орешарски обяви, че положението е трагично. "Поех ангажимент да уведомим обществото коректно, без пропагандни елементи, за фактическото състояние на страната. Ситуацията никога не е била толкова зле", заяви той след едно от първите заседания на МС. Това е толкова нелепо, че и за шега не може да мине. Няма нужда да се връщаме към Лукановата зима. Виденовата бе преди има-няма 17 години, когато доларът стигна до 3500 лева, пенсиите бяха равни на няколко дойче марки, банките фалираха една подир друга, икономиката - предимно държавни предприятия, източени и натоварени с огромни дългове - умираше. Накрая се наложи МВФ и Световната банка да ни спасяват със заеми.

Специален принос за стила "рецесион" даде Йордан Цонев, член на ръководството на ДПС и шеф на парламентарната бюджетна комисия. "Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна. Потреблението не само не се увеличава, но се и свива", каза депутатът преди десетина дни.

Че кой чуждестранен инвеститор ще дойде днес да си заложи парите в държава, чиито водещи политици един подир се оплакват, че иде икономически спад.



Орешарски трябва да говори други неща



- че от 2011 г. досега единствените страни в ЕС с повишение на рейтинга на държавния дълг са България и Латвия според скалата на Moody's. Че въпреки скандалното управление на ГЕРБ, единствените икономики с ръст за първото тримесечие на 2013 г. са прибалтийските републики, Румъния, България, Полша и Словакия. Това са данните на Евростат. А резултатът се дължи най-вече на работливия и жилав български частен бизнес, не на "грижите" на управляващите.

Каква стабилност излъчва държава, в която управляващите вещаят тежка зима? Парадоксалното е, че властта заговори за рецесия през юли, точно когато за първи път от месеци бизнес климатът се разведри. Традиционната анкета на НСИ сред предприемачите показа, че в промишлеността поръчките растат и мощностите все повече се натоварват. В търговията на дребно също се усетило подобрение. Тогава защо политиците говорят за рецесия, докато на бизнеса му просветва?

Това, че властта се захвана с актуализация на бюджета, също е откровение за безпомощност. В началото на лятото премиерът Орешарски мъдро и твърдо каза: "Моят съвет към останалите министри е да търсят вариант за оптимизация. Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена". Премиерът каза "а", но не каза "б" - не повдигна въпроса за излишните разходи и за тяхното съкращаване и пренасочване към по-полезни неща". А



уж имаше толкова резерви за вдигане на бюджетните приходи



- и от колосалната контрабанда, и от огромната сива икономика - нали България е №1 в ЕС по криене на доходи и данъци. Докато БСП не бяха управляващи, твърдяха, че по митниците и ГКПП-тата се търкалят милиарди, някой само трябва да се наведе...

Като оправдание за актуализацията се пробутва отговорното чистене на задължения към бизнеса, което можело да предотврати рецесията. Просрочените плащания са главно на ведомствените болници на отбраната и МВР, като рекордьор е Военномедицинската академия. Задълженията на ВМА - над 90 милиона, са основно за доставени лекарства и консумативи. Май ще се окажат прави десните от Реформаторския блок, които, като чуха за гласения ремонт на бюджета, заподозряха, че се прави услуга на фармацевтичния октопод.

Октопод или не, лекарствените доставчици имат пълното право да си искат парите за стоката. Дали цените им са безобразно високи или не, това е друг въпрос и той засяга начина по който политици и чиновници бранят държавния интерес. Същественото в случая обаче е, че точно фармацевтичните фирми са в направо цветущо състояние на фона на цели други сектори от икономиката. И те, за разлика от много други предприятия, могат да си позволят да плащат съдебни разходи. И ето най-интересната част - правителството се е разбързало да плати просрочените задължения към тях, защото



тези компании са се снабдили с изпълнителни листове



и някои болници длъжници още утре могат да осъмнат с блокирани банкови сметки. А това ще е скандал.

А иначе уреждането на 100 или 200 милиона лева забавени плащания изобщо не решава цялата плетеница от проблеми и бариери, които тормозят от години българския бизнес. Те са до болка познати - като започнем от лавината административни режими, които според премиера Орешарски наброяват 1200. "Нямаме и десет дни", призна той, приемайки да оглави изпълнителната власт. Но ето че младият кабинет вече влезе в третия си месец, без да е премахнал и една регулаторна пречка. В най-новия план "Орешарски" със задачи за вършене до края на годината се предвижда до края на август да бъдат "облекчени" 24 режима, а през септември - още 30. Добре, но ако продължава с това темпо, на правителството ще му трябват 48 месеца, или 4 години, за постигане на пълно "облекчаване". Което означава, че още много фирми ще продължат да загиват, недочакали разтоварване от бюрократичното бреме. Не е чудно, че в кошмарите на управляващите идещата астрономическа зима се оказва и икономическа. Чудно е, че никой не кове екстрени антикризисни мерки. Безотговорно е да плашат с рецесия, а веднага след това да затворят парламента, за да избягат в незаслужена ваканция.

И каква е целта на това зомбиране - излиза, че Йордан Цонев и компания ни казват, че който може, трябва да се запъти към Терминал 2 преди тежката зима? Какво по-ярко признание за политическо безсилие от тези "предчувствия" за рецесия. При това Цонев е финансово грамотен - не се ли пита кой ще даде евтин заем на правителство, което само се оплаква колко е лошо положението! Кабинетът "Орешарски" напира да вземе тази година 1 млрд. лева допълнителен заем - наред с предвидените порции емисии на ДЦК. Има огромно значение дали лихвата, която ще трябва да плаща бюджетът по него (тоест ние, данъкоплатците), ще е 4 или примерно 6 процента.



Мрънкането на властта вече дава червиви плодове



Наскоро финансовото министерство се опита да продаде държавни ценни книжа, но инвеститорите - банки, пенсионни фондове, застрахователи, показаха доста мизерен интерес и при това поискаха над 4% доход, за да дадат парите си назаем на бюджета. Когато омразният финансист Дянков пускаше ДЦК, те се грабеха като топъл хляб при по-ниски проценти. Дори служебното правителство се радваше на по-високо доверие сред финансовите среди и в средата на май пласира 7-годишни облигации при доходност под 2.5%.

Хасан Адемов, министър на социалните грижи и лекар по образование, също смята, че България е на ръба на рецесията и че "да се очакват чудеса е трудно, особено в края на годината". Но това не му пречи вече да раздава коледни обещания. "Възможности за коледни надбавки в края на годината ще се търсят. Ясно е, че ще се положат максимални усилия и аз съм убеден, че това ще се случи". С други думи, трай, народе, за коледни подаяния.

Будните български граждани виждат все повече знаци, че управляващите не могат да се справят. Затова не е трудно да се прогнозира, че правителството е пътник и че дните му са като пилците - с по-голяма точност ще ги преброим наесен.

120
5387
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
11 Август 2013 18:48
вместо трескаво да пишат антикризисни мерки, излязоха във ваканция.

Що за наглост ?!

Промяната на бюджета е тъкмо една от тези антикризисни мерки, но не управляващите ги блокират.
11 Август 2013 18:51
Крайно необективна и манипулативна статия.

11 Август 2013 19:05
***
11 Август 2013 19:06
А какво да правят бизнесът и гражданите?


Да излизат на улицата и да разкарват тези некадърници....
11 Август 2013 19:07
Крайно необективна и манипулативна статия
Да, ама какъв финал само! Не мога да го определя в какъв художествен стил е : жизнеутвърждаващ и носещ идея за светло бъдеще.
11 Август 2013 19:08
Будните български граждани виждат все повече знаци, че управляващите не могат да се справят. Затова не е трудно да се прогнозира, че правителството е пътник и че дните му са като пилците - с по-голяма точност ще ги преброим наесен.

Целият напън бил, за да се тресне накрая горното.
Ами можеше само с това да се ограничиш, ние другото вече многократно сме го чували от същите уста.
Не че и това не сме чували - будните (т.е. Х.У.И.), знаци, сигнали и прогнози, че правителството ха да падне.
11 Август 2013 19:18
Поръчковица!
P.S. За статията говоря, не за журналистката, моля да не се схваща превратно!
11 Август 2013 19:25
Аз пак да се върна към подзаглавието - "вместо трескаво да пишат антикризисни мерки, излязоха във ваканция."

Надушвам тук едно пролетарско мислене - трябва да се пише, не да се мисли. "Истинският" труд не се измерва с интелект, а с продукция - тухли, изкопани кубици, изписана хартия....
11 Август 2013 19:26
Налазиха, налазиха - Петна, Шамари и фенките им.
11 Август 2013 19:26
И каква е целта на това зомбиране - излиза, че Йордан Цонев и компания ни казват, че който може, трябва да се запъти към Терминал 2 преди тежката зима?

Ще им се на червените еничари.
Големите гьостерици и винкели ги чекат.
11 Август 2013 19:34
Да, ама какъв финал само! Не мога да го определя в какъв художествен стил е : жизнеутвърждаващ и носещ идея за светло бъдеще.


Отврат, стиль - Нострадамус дьо льо форУм Тражеди Оптимистик. Pаrdon my French, of/f/ course.
11 Август 2013 19:46
стиль - Нострадамус дьо льо форУм Тражеди Оптимистик
Ами, по-скоро Даскалска ювенилия.
11 Август 2013 19:47
Аз вервам на Ментата и Курешарски.
Ще им се, та им се плаче,
АМА НЕ МОГАТ...
11 Август 2013 19:54
Бе тия курешарските боклуци
и догановите изметчии
да не са се опитали да извиват ръцете
на ГАЗПРОМ за некой кирлив долар???
И това за ЛИЧНИЯ проект на президента Путин???
Щото не ми се мисли...
11 Август 2013 19:55
Кое ли е по-дестабилизиращо? Цонев или искането за оставка с неясно продължение на нещата? Аз и авторката мислим, че е Цонев.
11 Август 2013 20:18
В края на май, точно преди да грабне мандата, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че иска бързо съставяне на правителство, защото "Няма време за губене, България трябва да излъчва стабилност". Въпросното излъчване угасна още когато месечината Пеевски трябваше да огрее ДАНС.


След юлският пленум, Партията обвини Сорос и платените от него "протестанти" за основен враг.
11 Август 2013 20:19
Даскалска ювенилия.


Уи. Ан бльо.

Уффф, разваленият ффренски все ми се мота в краката. Оставка на френския! Пом фффри, как не...



11 Август 2013 20:21
Промяната на бюджета е тъкмо една от тези антикризисни мерки, но не управляващите ги блокират.

не само повтаряте кат папагали сека тъпотия и лъжа, ми дори почвате да си вервате.
като няква секта на кришнари сте.
11 Август 2013 20:27
като няква секта на кришнари сте.
Значи викаш, бюджетът на Дянков е муци "Паре няма, действайте!"
11 Август 2013 20:29
не, но корекциите на чобанеску са ептен куци.
11 Август 2013 20:31
Ама ти и от макроикономика ли разбираш?
11 Август 2013 20:33
Крайно необективна и манипулативна статия.


че тя, тази журналистка, открай време така си пише...

още като и видиш името, можеш веднага да познаеш съдържанието

странното е, че във вестника минава за специализирана на икономически теми, а е гола вода декламаторка...
11 Август 2013 20:34
стиль - Нострадамус дьо льо форУм Тражеди Оптимистик
Ами, по-скоро Даскалска ювенилия.

Не знам как се нарича този вид настъпване на мотика, но е типичен и повтарящ се - започва се от "К'ва е тая, че ще ми казва на мене, бе!" и се стига до "Те журналистите го докараха това, откога го приказват!".
11 Август 2013 20:37
Когато премиерът Станишев казва "Кризата може да ни подмине" е лош.
Когато премиерът Орешарски казва "Кризата се задълбочава" е лош.
Ако нищо не казват "Искаме прозрачност".
Абе няма угодия, ами всеки да си върши работата.
11 Август 2013 20:38
Червените некадърници ни вкараха в най-голямата криза след последното им "управление"

По отношение на промишленото производство наблюдаваме 4-ти пореден месец на спад на годишна база, равен на 4,4%.
По-притеснителното е, че зад спада за втори пореден месец стои преработващата индустрия, която се свива с 4,5% както през май, така и през юни.
Сред отраслите, които отчитат намаление на своята продукция, виждаме основно експортно-ориентирани отрасли като тютюневите изделия, обработените кожи и обувките, облеклото, химическите продукти, дървените материали, пластмасите.
Добивната индустрия от началото на годината е на червено, като спадът там остава двуцифрен и през юни.
От декември 2012 г. насам инженерното строителство се свива на годишна база, като през юни спадът отново е двуцифрен, повличайки в червена територия и целия строителен сектор.
Отделянето на част от предишното министерство на регионалното развитие и благоустройството в Министерство на инвестиционното проектиране от новото правителство забавя строителството на редица пътни и други инфраструктурни проекти.
С оглед на сезонността в строителството, прогнозният спад в сектора е 25,5% за 2013 г.

Цитатите са от НСИ.

С оглед и на фактите в статията, считам, че подходящото й заглавие е

Червените некадърници ни вкараха в най-голямата криза след последното им "управление"
11 Август 2013 20:39
Ми то няма целеви корекции, кое да му куцото? Коригира се дефицитът, защото няма приходи, тук-там се финансират разни харчове, които иначе трябва да спрат през есента. Кое му е куцото?
11 Август 2013 20:41
Наскоро финансовото министерство се опита да продаде държавни ценни книжа, но инвеститорите - банки, пенсионни фондове, застрахователи, показаха доста мизерен интерес и при това поискаха над 4% доход, за да дадат парите си назаем на бюджета. Когато омразният финансист Дянков пускаше ДЦК, те се грабеха като топъл хляб при по-ниски проценти. Дори служебното правителство се радваше на по-високо доверие сред финансовите среди и в средата на май пласира 7-годишни облигации при доходност под 2.5%.

Ха така! Кво стана? Авторке, тъдява форумния прогресариат получава тахикардия, сърдечни и хипертонични кризи, че и епилептични припадъци дори от половин добра дума за малък Пицко. Ще даде фира някой, недей тъй!
11 Август 2013 20:43
не, но корекциите на чобанеску са ептен куци.

Тъй ли? Би ли се конкретизирал...
11 Август 2013 20:43
странното е, че във вестника минава за специализирана на икономически теми

Наш щурчо пред нея е направо реабилитиран професор по икономика.
11 Август 2013 20:43
Хасан Адемов, министър на социалните грижи и лекар по образование, също смята, че България е на ръба на рецесията и че "да се очакват чудеса е трудно, особено в края на годината".

Възторжените червени бабчета пак ша останат с празни ръце.
11 Август 2013 20:48
Възторжените червени бабчета


Туй Баби Мравките ли? Дет им папкаш житцето на целия живот...

Гиди, дърти мързелан! /Майтап.../
11 Август 2013 20:48
Коригира се дефицитът, защото няма приходи, тук-там се финансират разни харчове, които иначе трябва да спрат през есента.

дефицита няма нужда да го коригират - единствения харч, който е оправдан и има опасност да стре наесен е за социално слабите - 40 милиона.
останалото е смешно като обяснение и съвсем не е антикризисно - субсидиите за веитата обещани от стойнев и 200 милиона джоб парасъ за нуждите на бесепето.
за заема и досега не дадоха смислено обяснение.
11 Август 2013 20:49
Фнимателният ме заинтригува, но това ще е за последен път - пак лъже. Всъщност специално НСИ казва други неща - в частност добивната промишленост показва ръст спрямо предния месец с 4 пункта, а от Тук се вижда, че и останалите подскачат. Не е хубаво да се лъже, щи порасне носът. Само той
11 Август 2013 20:50
субсидиите за веитата обещани от стойнев и 200 милиона джоб парасъ за нуждите на бесепето.
Оффф, аман от плевнелиевщини.
11 Август 2013 20:52
Викам ви азъ, че газетата нийе наша, амъ вий
11 Август 2013 20:54
Когато премиерът Станишев казва "Кризата може да ни подмине" е лош.

Аха. Щото излъга.
Когато премиерът Орешарски казва "Кризата се задълбочава" е лош.

Да. Щото я задълбочава той и правителството му.
Ако нищо не казват "Искаме прозрачност".

Да, защото без да казват нищо, назначиха Пеевски. И сега не им вярваме за нищо.
Абе няма угодия, ами всеки да си върши работата.

Именно. Най-важната работа е да натирим педересето. И ще я свършим, няма как.
11 Август 2013 20:54
Викам ви азъ, че газетата нийе наша, амъ вий
Що бе, на български се списва
11 Август 2013 20:55
[quote"Поех ангажимент да уведомим обществото коректно, без пропагандни елементи, за фактическото състояние на страната. Ситуацията никога не е била толкова зле", заяви той след едно от първите заседания на МС. Това е толкова нелепо, че и за шега не може да мине. ][/quote]

Ма къде си тръгнал бос през тръните, бе Кокошкарски!? Седи си у дома и не се бутай в шамарите, щом не разбираш.
11 Август 2013 20:56
Абе, верно.. амъ що пуща таквизи скверни статии? А?
11 Август 2013 20:58
Оффф, аман от плевнелиевщини.

нещо не е вярно ли?
11 Август 2013 20:59
Всъщност специално НСИ казва други неща - в частност добивната промишленост показва ръст спрямо предния месец с 4 пункта, а от Тук се вижда, че и останалите подскачат.

Всъщност сравненията с предходен месец винаги имат някакъв елемент на сезонност и затова наистина показателни са сравненията със същия месец на предходната година. И точно където си показал, се вижда, че спадът юни 2013 - юни 2012 - 5,7% общо за индустрията е най-малкото обезпокоителен.
11 Август 2013 21:01
Че кое й е скверното? Нормална - сепак не е научна статия. Емоции, надежди - такива работи. Не ни досажда с числа, анализи, обосновани изводи. Нормално.
11 Август 2013 21:07
като няква секта на кришнари сте.


Секта сатанишци...

Сто пъти се повтори на Разбойко и Дянката, че с макроикономически мерки не се решават структурни проблеми. Сатаниш и Новата Гнойна точно това опитват да правят за да могат да загладят косъма след толкова време в опозиция. Няма да стане заглаждането, другари, без да нахлузите хомота на милиардни дългове на децата на България. Няма как да заместите бизнес среда само с навременно плащане на ДДС и раздаване на помощи. Изпила ви е чавка акъла, ако мислите, че създавате потребление с раздаване на помощи.
11 Август 2013 21:08
И точно където си показал, се вижда, че спадът юни 2013 - юни 2012 - 5,7% общо за индустрията е най-малкото обезпокоителен.
Е, да де, ама Лянча приказва за четвърти пореден месец, а не спрямо м.г. (а то и рецесиите така се смятат). От друга страна, тва е за юни - първият месец на Орешарски, а там има ръст спрямо май. Думата ми е, че даже и да е за четвърти пореден месец, що го пришива на Орешарски, не ми е ясно. Ама той си знае. Лянча имам изнавпредвид. От трета страна, това са актуалните числа на НСИ - неизгладени. Ако нашият друг(приятел) е сложил изгладени, значи са за по-предни месеци. Ама от мен да мине, и за тях е отговорен Орешарски - щом ще го сваляме, сичко е позволено.
11 Август 2013 21:10
Докато БСП не бяха управляващи, твърдяха, че по митниците и ГКПП-тата се търкалят милиарди, някой само трябва да се наведе...

Да-а-а,ама митниците вече са техни....и милиардите в тях не са им за даване!
11 Август 2013 21:11
гласения ремонт на бюджета, заподозряха, че се прави услуга на фармацевтичния октопод.

Те го, те потреблението на другарете.
Другият октопод е енергийният.
11 Август 2013 21:15


Будните български граждани виждат все повече знаци, че управляващите не могат да се справят. Затова не е трудно да се прогнозира, че правителството е пътник и че дните му са като пилците - с по-голяма точност ще ги преброим наесен.

Имаше едно време някакъв лаф, че пресата е организатор и вдъхновител на всички наши победи.
11 Август 2013 21:18
Няма как да заместите бизнес среда само с навременно плащане на ДДС и раздаване на помощи. Изпила ви е чавка акъла, ако мислите, че създавате потребление с раздаване на помощи.

те дори и за ддс-то излъгаха - замминфина каза, че нормално предходни месеци се възстановявало около 460 милиона ддс месечно, а юли се напънали и възстановили 560 милиона.
мзалката подробност е, че износът бележи пик през май и е нормално юли (когато се възстановява ддс-то по декларациите за месец пети) да трябва да възстановят повече ддс отколкото са възстановили през юни или май.
а помощите - ми те са само възстановяване на някаква социална справедливост - но никога не са били фактор за икономически растеж или антикризисна мярка както другарете се опитват да лъжат.
11 Август 2013 21:21
другарете се опитват да лъжат.

Както за новата индустриализация и още 250 000 работни места.
11 Август 2013 21:51
Фнимателният ме заинтригува, но това ще е за последен път - пак лъже.

Ма разбира се, че пак те лъже "Фнимателният". Как не, това му е хобито на живота.

Хамел- е,

Досега съм ти натривал носа точно толкова пъти, колкото пъти си опитвал да се правиш на интересен.
Ще го направя още веднъж и не за заради тебе, разбира се, а за колегите.
Ето ти данните, които посочвам, в сдъвкан вид
http://banks.dir.bg/2013/08/10/news14687094.html

Изходните анализи си търсиш на сайта на БНБ... нали знаеш какво е това?
За изходните данни сключваш договорче с НСИ.

Правя ти тази услуга за последен път.
Невежството мога да извиня, но лигавенето - не.
От мен си на игнор


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД