:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разяснение

Защо е нервен бившият министър о.р. генерал Ангелов

Някой рано или късно трябваше да повдигне въпроса кой е виновен за плачевното състояние на натовската българска армия
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Аню Ангелов
И това все някога трябваше да се случи. Някой рано или късно трябваше да повдигне въпроса кой е виновен за плачевното състояние на натовската българска армия. За жалост го направи не който трябва и по възможно най-погрешния начин. В крайна сметка болезнената тема беше повдигната в сряда от бившия военен министър Аню Ангелов, но не чрез задълбочен анализ, както отива на един о.р. генерал, а чрез нападки и обидни квалификации към медии, анализатори и бивши негови колеги от армията. Той нарече отразяващите военната тематика медии "жалки клакьори и оплювковци по партийни и олигархически вестници и електронни медии", а за бившите началници на Генералния щаб и на пехотата ген. Михо Михов, ген. Никола Колев и ген. Кирил Цветков смята, че им отива прозвището "ньойски" (така във форумите всъщност наричат самия Ангелов). Тези излияния бяха пуснати в статуса на бившия министър във "Фейсбук", като целта беше да обясни по експресивен начин защо не бива да бъде наричан "ньойски".

Но



нека се абстрахираме от неуместния тон,



който Ангелов използва в позицията си. По-важният въпрос от нервното му изявление е кой наистина е виновен за сегашното състояние на войската.

Тук бившият военен министър е прав - няма невинни сред бившите и настоящите военни ръководители за сегашното положение. Всеки един от началниците на Генералния щаб, техните заместници, както и сегашното ръководство на щаба на отбраната имат своята вина за плачевното състояние на войската. Разликата в степента на виновност идва обаче от това кой от тези генерали се е осмелил да се изправи преди политическото ръководство на Министерството на отбраната, за да защити своите хора от неспирната и спорна реформа в армията.

И тук е първата неточност в позицията на бившия военен министър. Всеки един от изброените от него генерали



в различни етапи се е противопоставял



на съкращенията с риск да загуби 20-те си заплати и да мине бързо в пенсия. Бившият началник на Генщаба ген. Михо Михов влезе в остър конфликт с кабинета "Костов" по предлагания план за реформа на армията до 2010 г. Това принуди тогавашното правителство да форсира реформата и да пренапише плана до 2004 г. Дори екипът на тогавашния военен министър Георги Ананиев беше подсилен със западно мислещи специалисти като зам.-министъра на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, който после стана и министър в последното служебно правителство, за да бъде направена реформата. В крайна сметка генералитетът клекна, след като документът мина през Министерския съвет и парламента, което направи изпълнението му задължително.

Съпротивата на Генщаба обаче не спря дотук. Следващият му началник - ген. Никола Колев, също остро се противопоставяше за съкращенията. Дори през 2004 г. той беше готов да подаде оставка заради първия стратегически преглед на отбраната, който предвиждаше драстично орязване на войската. Тогавашният военен министър Николай Свинаров заяви след поредица от срещи с генералите, че ако шефът на Генщаба не е съгласен с политическото ръководство на армията, най-правилният ход ще е да си подаде оставката. Колев също така беше човекът, който спря и интегрираното Министерство на отбраната през 2002 г., което трябваше да се слее с Генщаба. Към прилагането му изобщо не се тръгна, след като Свинаров освободи директора на дирекция "Планиране на отбраната". А това беше завърналият се от мандат като военен аташе във Великобритания Аню Ангелов. Неофициално се заговори, че това е станало под натиск на началника на Генщаба ген. Никола Колев, който бил страшно ядосан заради предлаганите промени. Заради покачването на напрежението между цивилни и военни тогава



беше решено да се отложи реформирането



на военната администрация.

Но да се върнем към казаното от бившия министър Ангелов: "Не съм участвал в съкращаването на армията от 120 хиляди военнослужещи до 44 100 заедно с цивилните служители. За целта в средата на 1997 г. поисках сам и бях освободен от длъжността зам.-началник на Генералния щаб в момента, когато се обсъждаше прословутият план 2010. Така се постъпва, когато не си съгласен с предстоящите съкращения, а не да се молиш на лидерите на управляващата партия да ти удължат мандата с две години, когато няма абсолютно никакво законово основание за удължаване даже с един ден". Тук идва следващата неточност в казаното от бившия военен министър. В биографията му е записано, а това беше потвърдено пред "Сега" и от ген. Михо Михов, че през 1997 г. Ангелов напуска Генералния щаб, за да отиде военен аташе във Великобритания, а не защото не е бил съгласен с реформата в армията.

В изявлението си Ангелов



хвърли ръкавицата и на началника на отбраната



ген. Симеон Симеонов, с когото работи, докато беше в министерството, и чийто мандат беше удължен. Около удължаването между тях възникна напрежение, тъй като Ангелов беше на мнение, че няма законово основание това да се случи. В крайна сметка мандатът беше удължен не без подкрепата на президента и управляващите.

Бившият военен министър е прав за едно - сегашният началник на отбраната нито веднъж ясно не защити публично своите подчинени. Дори когато Ангелов започна спорната пенсионна реформа в армията, довела до напускането на стотици военни. Симеонов замълча, когато бившето ръководство реши да закрива поделението във Враца и когато поредната реформа, предприета от бившите управляващи, реши да съкрати до 2014 г. близо 5700 военни и цивилни. Генералът не се обади и когато авиацията беше използвана като въздушно такси от Бойко Борисов, както и когато военните бяха излъгани за бонусите, които трябваше да получат.

Но нали това беше крайната цел на военната реформа - така да интегрираме военните, че да правят всичко, което политическото ръководството на Министерството на отбраната им нареди?!
26
7587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
11 Август 2013 19:55
Диян Моркин пише у "Труд".
Весели неща както винаги.
11 Август 2013 19:57
Дедовия дедо гАньо - напъва се да се върне в политиката, след като заради всеобщата омраза която предизвика не беше предложен за депутат. Но вината е на сегашния министър - нали в предизборната програма се наблягаше на ревизия на предишното управление и отговорност от виновните. По незнайни причини (вероятно калинки в политическия кабинет+запазване на гАньовските калинки) нищо не се направи. Размоте се популисткия байрак с вертолитете-таксита и до тук. Вместо в следствието за далавер, сега гАньо се прави на обиден, а заместникът му - кРадев води протести.
11 Август 2013 20:12
Нервничи Цветанов, нервничи Фидосова, нервничат всички гейберасти, а Борисов е весело-спокоен. Той дори не схваща какво става...
-----------------------------
Блогът на Генек

11 Август 2013 20:36
Ама не чупят ли поне писалките, кат се разписват всеки месец във ведомостта....Мамковината никога, никога не е изпитвала недостиг от еничари и предатели. За Бг армията това беше генералитетът, който без никакво офицерско достойнство се подложи на новите. Работил си против НАТО, клел си се - като се обърна палачинката-и да не си виновен, поне хвърли оставка, прави нещо друго, поне едната офицерска чест да спасиш ... ама не.
11 Август 2013 21:13
Тука чекаме ЗИП-а да се изоди по въпросо....
11 Август 2013 22:15
Begemot 11 Август 2013 20:36
Ама не чупят ли поне писалките, кат се разписват всеки месец във ведомостта....Мамковината никога, никога не е изпитвала недостиг от еничари и предатели. За Бг армията това беше генералитетът, който без никакво офицерско достойнство се подложи на новите. Работил си против НАТО, клел си се - като се обърна палачинката-и да не си виновен, поне хвърли оставка, прави нещо друго, поне едната офицерска чест да спасиш ... ама не." - Изключително правилен извод!
11 Август 2013 22:15

Да беше само нагаждач като дедо Аньо.....
От такива като него, за 24 години войската станаха едни чиновници и колективи от иначе безработни, които поне във войската вземат по някой лев.
И чат пат - теляци зад граница или наемници.
Остана само спомена за славния български кашик, топчия, ракетчик или авиатор .
11 Август 2013 22:15
Каторга, предатели, каторга за вас
11 Август 2013 23:38
Офицерство сме имали до 9.9.1944 година. След това имаме фатмачество... Та до ден днешен, когато и това нямаме.
Армията спокойно могат да я закрият, войнолюбците официално да ги зачислят под чужд флаг и военните имоти да се доразграбят. Ама така друг ще трябва да плаща за демократичните включвания по света и няма кой да купува остарелите бракми на НАТО...
12 Август 2013 01:08
Гарго,
до 9.9. сме имали офицери-лизачи, прахосали около една четвърт от нацията за 6 само години. И като всички шапкари - нищо ново не научили, нищо таро не забравили...
Такива като Гео Милев - офицер, са отивали в парните котли.
После що не са ви проявили милост на Народния - малко ви е....
12 Август 2013 01:25
ако тов. запорожка сеч успее да отговори правилно на въпроса "кой е избил повече български комунисти - съветска русия или всички останали?",
аз съм готов да се съглася с неговата препоръка за съд с незабавен разстрел за печелившия.

после може да зададем и друг въпрос - "кой е избил повече българи - съветска русия и нейните местни палачи или всички останали?".
12 Август 2013 09:00
Адмирале, май пак са закъсняли с реститутския ти наем ?
Вместо да задаваш тъпи въпроси- учи руски, ей го на - цялото море вече свали ингилизиките табели и накичи с руски.
Гледам и по витошка взеха да се гиздят с такива табели по дюкяните си.
12 Август 2013 09:11
Офицерство сме имали до 9.9.1944 година.
Истина е, умееше да прави преврати - цели 3 на брой. Ама и да избива интелигенцията справка 1923-26г. Инак бяха много наперени пред момите, щото имаха хубави дрехи и сабли, а не шаечените на селянията. Моята майка имаше братовчед звенар, стигна до подполковник и стана адютант на Дамян Велчев. Когато последният избяга на Запад, му намериха цаката и го вкараха 3 месеца в Белене, да мирува.
12 Август 2013 09:16
после може да зададем и друг въпрос - "кой е избил повече българи - съветска русия и нейните местни палачи или всички останали?".
Ти пък кога ходи да ги броиш бе? Има един паметник до НДК, където със зор събраха около 9000 убити след 1944г. Там моящ братовчедка намери името на дядо си умрял или убит през 1925г., не е ясно от кого-може и от комунисти. За тези за които зная съвсем не са били политически, ами мирише на лично отмъщение. Като на Боко дедо му. Иван Хаджийски пише, че преди 1944г. са избити 30 000 души, ама дали са толкова никой не може да каже.
Ето ти приблизителния отговор. Другото са фантасмагории.
12 Август 2013 09:47
Мдаа, ваденето на кирливи ризи започна.
Доколкото си спомням, освен оставката на ген. Марин/при свалянето от въоръжение на ракетните ни комплекси/ друга няма.

Който не храни своя армия, храни чужда.
12 Август 2013 10:43
Дотам се докара ... генералитетът. Да се попържат по разни сайтове кат едни вазовски стрини ("Чичовци". Генерали ... без армия. Клоуни непотребни.
12 Август 2013 10:52
Фон Сморхаузен - голям нервак. Май никой не смята, че е нещо по-различно от "ньойски" генерал. Беше прилежен и дисциплиниран изпълнител на всяко хрумване на финсновия хер Флик. Карикатури!
12 Август 2013 12:12
Който не хранел своя армия хранел чужди!
Глупости на търкалета за сегашната обстановка!Някой може ли да каже защо са ни примерно 100000 клати ку...ци които на всичо отгоре вземат 3 шапки пари и се пенсионирар 45-50 годишни и точно тогава им се доработва!Или да харчим маса милиони за чужди войни само защото национлни предатели като псевдо евреина Паси и тем подобни майцепродавци за едната пачка подписаха и пращат пушечно месо на майната си!И то зая едно потупване по рамото на обикновения човек!
Предварително се избинявам на колегите бивши офицери ако съм ги засегнал с нещо,но това е мое лично мнение и доста хора го споделят!
12 Август 2013 13:24
Много хора обичат охлювите , едни да ги похапват , други заради бизнеса с тях . Аз съм от тези които ги приемат като даденост , но с голия охлюв от който страда градината ми воюваме .Казват , че имало и голи политически и кариеристични мекотели(охлюви). Те също пасели , но в държавната градина , поне така казват . Аааа… вие , за нервите на един мистър ли питате , пък аз си мислех за охювите.
12 Август 2013 13:31
mini69,
Дай Боже да не ни се налага да видим армията си в действие на наша територия.
Военните сили са една от институциите на всяка Държава, вкл. и на България.

'клати ку...ци' е най-малкото обидно определение за бойците, служили и служещи в нея.
12 Август 2013 14:00
dobadoba,
Служил съм 2 години,после ми скъсаха задника от запаси щото на офицерлъка от търновското воено училище трябваше да им търсят работа когато курсантите са във ваканция-тъй че съм се нагледал на воени простотии,по принуда съм учасвувал в част от тях и мнението ми ,че са клати к...йци от дълго годишните ми наблюдения и личен опит!
12 Август 2013 14:10
mini69,
Винаги има и черни овце, но с това определение и ти се причисляваш към тях.
12 Август 2013 14:25
dobadoba,
Прав си!Винаги съм гледал да съм извън стадото!
13 Август 2013 02:56
мини69,не само си от стадото,ами май си закърмен от вимето на коча !! Радвам се ,че са те отсяли...аре!!
15 Август 2013 09:28
еТО ВИ ПОДРОБНО ПО ГОДИНИ КАК БЕШЕ СЪСИПАНА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!-Натисни тук
15 Август 2013 09:30
1. Нарязани са самолети, годни за консервиране като военен запас (в САЩ ги складират в пустинята – за всеки случай). Защо са нарязани и защо това рязане идва преди да има нови самолети на тяхно място?
2. Нарязани са по такъв начин, че да няма никакъв шанс да се възстанови нещо от тях – целенасочено. Още тогава започват да се изпълняват заповеди, идващи от чуждестранни командвания.
3. За тези самолети е имало боеприпаси за водене на война поне за няколко години.
4. Какво се случва с ракетите и бомбите на тези самолети, къде са?
5. Защо никой, никъде не представя на обществото копие от заповедите за унищожаване на армията? Чисто и просто да се знае името на палача! Нека се знае името му, да не се крие в някоя канцелария на топло и на заплата. Нека влезе в историята като черен генерал.
6. Някой замисли ли се, че тези самолети, които бяха нарязани, ставаха за имитация на такива, които са годни? Вместо да правим лъжливи мишени, ние ги имахме в неограничено количество! Или май командването е далече от процеса „мислене“?
7. Сега някои чуждоземен генерал доволно потрива ръце – с минимални средства е затрил една мощна ВВС на евентуалния противник.
8. И понеже всяка военна история се пише с много кръв, какъв ли е кървавият урок, който ще научим? Да не дава Господ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД