:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Езерото "Ариана" си търси нов стопанин

Договорът за наем на обектите около него изтича днес и общината трябва да обяви конкурс или да ги махне
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На 11 април 2008 г. Бойко Борисов откри напълненото с вода езеро "Ариана", след като отдаде на частна фирма най-атрактивната територия в София без конкурс. Няколко месеца по-късно там заработиха и заведенията, чийто договор изтича днес.
Договорът за стопанисване на езерото "Ариана" и обектите около него изтича днес и общината трябва да реши какво ще прави с известните заведения в центъра на София. Кметството може да обяви конкурс за нов наемател или да премахне съоръженията. Най-вероятно ще бъде обявен конкурс. Тази заявка беше дадена още миналото лято от кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичният общински съвет също вече одобри схема за преместваемите обекти в Борисовата градина, в която големите заведения около езерото остават.

Договорът за експлоатация на обектите около езерото беше един от първите, които Бойко Борисов сключи като кмет на София. През 2006 г. той даде занемареното езеро на фирма "Профудс", без да проведе търг за имота, както е законовото изискване и както обещаваше в началото на мандата си. Тогава Борисов и областният управител Тодор Модев използваха вратичка в закона, която вече не съществува. Тя им позволи да сключат меморандум за 5 г. за съвместно ползване на Борисовата градина и парка пред паметника на Съветската армия.

Договорът за езерото трябваше да изтече през 2011 г. Миналата година след проверка на "Сега" и питане от общинския съветник от ДСБ Вили Лилков кметът на София Йорданка Фандъкова даде абсурден отговор защо езерото "Ариана" и търговските обекти около него продължават да се стопанисват от фирма, чийто договор е изтекъл. Според официалния отговор на Фандъкова преди година договорът за наем е валиден до 26 август 2013 г., защото е започнал да тече не откогато е сключен, а откакто заведенията реално са заработили. Такова условие в контакта не е записано, но това не попречи на общината да удължи времето за ползване на фирмата с две години. Имотите около езерото от две години са прехвърлени от държавата на общината и кметството може да вземе всякакво решение - да обяви конкурс или да събори съоръженията.

РАЗЧИСТВАНЕ

Според план-схемата на Борисовата градина, която Столичният общински съвет прие на последното си заседание преди лятната ваканция, 29 незаконни обекта в парка ще бъдат премахнати. Главният архитект Петър Диков обеща в края на юли да се направи цялостен преглед на всичко, което се е случило в парка. Основната цел е Борисовата градина да бъде парк, а не панаир от законни, полузаконни и незаконни сергии и заведения.
7
2196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Август 2013 18:58
Безумните плексигласови реклами около езерото и тъпите кръчми да се махнат. Дървеното -изцяло да се демонтира. Ресторантът в средата да се направи детска сладкарница. Само загрозяват единствената открита водна площ в центъра. Защо наемателите толкова години не смениха плочника от към парка, м? Фандъкова, избори идат. Да не станат предсрочни и за теб, както се получи с патрона ти?
25 Август 2013 20:05
Езерото и старият ресторант "Ариана"
(снимка: натиснете тук)
25 Август 2013 21:38
Езерото “Ариана“ требе да се стопанисва от бирата “Ариана“.
Тогава идиотите от рекламата ще имат гьол, където да си
пускат скапаните глас/бюлетина/етикет.
25 Август 2013 21:45
Едно от тези заведения, дървеното май, не беше ли любимо на Боко, там си водеше някакви гости.
Май в периода преди лентите.
26 Август 2013 10:02
Това, дървеното е пълна порнография - парвенюшко, с претенции без покритие. Чакаш поръчка по 2 часа, пробутват ти полуфабрикати на цени за пресни. Да се закрива и да идва някой друг.
26 Август 2013 11:54
Езерото "Ариана" си търси нов стопанин


То пък едно езеро...
26 Август 2013 13:57
Гнусните селендурски кръчми да се изчистят.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД