:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандален прокурор си спечели повишение

Галя Гугушева, която се отказа от Конституционния съд, има 5.94 на изпита за върховен обвинител
Галя Гугушева
Бившият зам.-шеф на спецапелативната прокуратура и неуспял кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева е издържала конкурса за върховен обвинител. Това се вижда от класирането за четирите места във Върховната касационна прокуратура, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет. През декември 2012 г. Гугушева се отказа от Конституционния съд след сигнал за пране на пари, в който се сочеха подозрителни парични движения между нея, сина й адвокат Стефан Гугушев и майка й Тотка Ахчийска.

Гугушева, която в момента е редови спецапелативен прокурор, е изкарала оценка 5.94. С нея заема четвъртото място в класирането, но го дели с Десислава Кайнакчиева от Софийската градска прокуратура. Изпитът на Кайнакчиева също е оценен с 5.94. Гугушева обаче има близо два пъти по-дълъг магистратски стаж от нея, което би могло да е предимство, когато ВСС гласува повишенията на издържалите конкурса. По принцип ВСС не е строго обвързан с класирането от конкурса и преминаването на Гугушева във върховната прокуратурата не е гарантирано. Очаква се ВСС да вземе решение в едно от първите си заседания след лятната ваканция.

Може да се наложи да има и нов изпит, разказаха пред "Сега" запознати от ВСС. Срещу обявеното класиране са постъпили много възражения, че кандидатите не са били равнопоставени. Причината - изпитът събеседване е проведен в два поредни дни - 11 и 12 юли. Оказало се, че и в двата дни на претендентите са задавани едни и същи въпроси. Така тези, явили се на 12-и, на теория имат предимство. Проверка на "Сега" показа, че Гугушева е сред изпитваните във втория ден. От петимата участници в конкурса, заели първите места в класирането, само двама са били изпитвани на 11-и - Иванка Трифонова и Аксиния Матосян.

Възраженията срещу класирането са станали причина ВСС да не гласува за назначенията на новоизбраните висши прокурори, преди да излезе във ваканция.

Самата Гугушева също участва в изпитна комисия. На 9 май чрез жребий тя попада в групата, която препитва кандидатите за повишение в спецпрокуратурата. Никой от ВСС не възразява срещу избора й.

НА ЧИСТО

Преди десетина дни Гугушева прати писмо до Българския институт за правни инициативи, с което обясни, че всички проверки срещу нея са приключили и не са открити данни за нарушения и нередности. "Проверките на всички компетентни органи, свързани с публичните обвинения към мен, приключиха с категорични констатации за моята почтеност, професионализъм и спазване на законите на страната. Намирам за необходимо да ви занимая с резултатите, защото става дума за поредния случай на безпочвено и тенденциозно опетняване на името не само на гражданин на България, но и на представител на съдебната власт", написа спецпрокурорът до БИПИ. Данъчната ревизия на семейството й, както и проверките за конфликт на интереси и на инспекторатите на прокуратурата и ВСС не са намерили проблеми, твърди Гугушева.
3
1675
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Август 2013 07:17
Абе, казваме им на европейцте, че няма корупция в България и всичко си е по закон, ама не верват проклетниците....
26 Август 2013 10:02
Само олаяхте жената преди време!! Просто си е кадърна!!
26 Август 2013 19:00
Рядко пиша във форуми, но сега съм провокирана. Разбирам защо всички в тая държава сме мнителни. Особено към съдебната власт. Но конкретно в случая ми се струва нередно. Всички проверки не са установили нарушения. Гугушева се е явила на конкурс и е изкарала някаква оценка. Съвсем по реда. Не виждам къде е скандалът в цялата работа. И понеже някога се е съгласила да се кандидатира за КС и по стечения на обстоятелствата се е оказала неудобна с професионалната си позиция, сега ще плаща цял живот. Преди няколко седмици четох интервю на две страници със сливенски мега сводник и трафикант на жени. Прокурор по делото му е Гугушева. Наглият трафикант си позволява да се шири в медиите и да критикува Гугушева, вадейки старите и НЕДОКАЗАНИ, а напротив, ОПРОВЕРГАНИ обвинения срещу нея. За да трупа точки по делото. щото не му е изгодно Гугушева да го тормози и натиска. Защото тази жена има куража да работи по такива дела - срещу организирана престъпност. И понеже са ни много принципните прокурори с кураж, та сега на общо основание да я смачкаме. Не съм съгласна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД