:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

EК опроверга твърденията за единна агенция за еврофондовете

Водният сектор, здравеопазването и иновациите са под засилен мониторинг от Европа
Европейската комисия сложи точка на разнопосочните тълкувания на критичното писмо от комисаря по регионалната политика Йоханес Хан за усвояването на еврофондовете и договарянето на средствата до 2020 г. Говорителят на Хан Ширин Уийлър обясни, че ЕК никога не е изисквала от България да създаде нов единен орган за управление на фондовете. По думите на Уийлър писмото трябва да се чете като повишено внимание към проблемите с усвояването на парите в този програмен период и договарянето на сумите до 2020 г.

Създаването на единен орган се оказа разделителна линия между официалната позиция на кабинета Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев. В петък Станишев постави въпроса за изграждането на нова единна структура, а соцдепутати настояват за приемане на закон за управление на средствата от ЕС, какъвто проект бе подготвен от предходното правителство. Според вицепремиера по еврофондовете Зинаида Златанова обаче и за двете решения е твърде късно и пристъпването към тях може да попречи както на усвояването на парите за този програмен период, така и за договарянето на новите оперативни програми.

"Видяхме материали в българската преса, според които комисията иска да има единен управляващ орган. Точно обратното. Това дори не е опция, която сме обсъждали с българските власти. Това, което наистина искаме да видим, е уеднаквяване на процедурите, което е различно. Искаме да видим и повече координация, което също е различно", заяви Уийлър. По адрес на структурата на управление Уийлър допълни, че назначаването на вицепремиер по еврофондовете е знак за значимостта на темата, но това не означава, че не може да има подобрение.

"В края на септември комисар Хан ще посети България и темите за координацията и по-доброто управление ще бъдат обсъждани, както и въпросът, който винаги поставяме - за нуждата от последователност и приемственост в управлението на средствата и на национално, и на местно ниво", заяви още Уийлър. Тя уточни, че моментът е критичен за всички държави еврочленки и посещението е регулярно, а отправените критики към България са резултат от нетърпеливост и загриженост.

Както "Сега" писа, и по оценки на служебния кабинет, и по прогноза на ЕК рискът от загуба на средства само за тази година се оценява на около 276 млн. евро. От дирекцията за програмиране на средствата от ЕС в Министерския съвет уточниха, че всички държави членки ще получат глътка въздух и ще могат да договарят средства по настоящите програми до края на 2014-а, а досега известният срок - декември 2013 г., ще важи само за тежки за реализация проекти. Крайният срок за плащания по настоящия програмен период е 2015 г.

-------ПОД НАБЛЮДЕНИЕ

Здравеопазването, водният сектор, иновациите, развитието на железниците са под засилено наблюдение от ЕК. В тези сектори комисията не е доволна заради липсата на ясна политика, както и разпиляването на ресурси в част от тях. В писмото си комисарят Хан изрично посочва, че съставянето на дълги списъци от държавни и общински болници, които да се финансират от ЕС, не е равносилно на ясна политика. В областта на транспорта от ЕК изтъкват, че логичното място на Агенцията за пътна инфраструктура е към транспортното, а не към регионалното министерство.

В тези сфери до месеци трябва да се подготвят нови стратегии. От МС уточниха, че здравната стратегия се чака до декември 2013 г., тогава трябва да е готова и стратегията за специализация в областта на иновациите, през май трябва да е приета стратегия за висшето образование. Промени в закона за водите се чакат през януари, 2014 г. Заделянето на целенасочен ресурс за най-бедния регион на България - Северозападния, също зависи от приемането на стратегия за развитието му и пари ще могат да се отпускат едва след изготвянето й. Прогнозите засега са, че това може да стане най-рано през 2015 г.

8
2654
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
15 Септември 2013 19:49
Ще имаме ли най-сетне министерство на корупцията № 16 или не?
Изнадахме се
15 Септември 2013 19:50
сега къде ще търсим копанки за актива?а?СТАНИШЕВ?
15 Септември 2013 19:50
сега къде ще търсим копанки за актива?а?СТАНИШЕВ?
15 Септември 2013 19:56
пак ще поема политотговорност
15 Септември 2013 20:01
пленум иде...
15 Септември 2013 20:08
отиде комисарството и наследствения стол в президиума
15 Септември 2013 20:11
Доган кого ще назначи на негово място?
15 Септември 2013 21:12
В тези сфери до месеци трябва да се подготвят нови стратегии. От МС уточниха, че здравната стратегия се чака до декември 2013 г., тогава трябва да е готова и стратегията за специализация в областта на иновациите, през май трябва да е приета стратегия за висшето образование.


Уйде коня у ряката.
Чекай каскетите да направят стратегии.
Туй да не са ченгесарските лакърдии.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД