:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Български съд намали присъда от 224 милиона евро на 300 000 лева

Председателят на Върховния касационен съд иска тълкуване как се трансферират глобите на български граждани, получени по наказателни дела в чужбина
Българи, осъдени в чужбина на затвор и огромни глоби, се спасяват от плащането им при трансфера на присъдите им на родна земя. Глоба от 224 млн. евро се превръща в 300 000 лв. при адаптирането на присъда към нашето законодателство. Това се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС), който единствен гледа делата за трансфер на осъдени българи в чужбина и осъдени тук чужденци.

Огромната сума от 224 млн. евро всъщност са две глоби от по 112 млн. евро, определени от съда в Испания на С. Д. М., родом от Елхово, за контрабанда на 2112.433 кг кокаин на стойност 55 704 346.03 евро. Освен глобата бившият сервитьор, работил в Слънчев бряг, е осъден и на 9 години и половина затвор. Испанските съдии приемат, че случаят е особено тежък, а кокаинът е в особено голямо количество. След като мъжът иска да изтърпи наказанието си тук, СГС потвърждава размера на ефективната присъда, но намалява в пъти глобата. 300 000 лв. всъщност е максималната глоба според българския Наказателен кодекс за престъплението, за което е осъден С. Д. М.

Делото срещу бившия сервитьор е цитирано от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който иска висшите наказателни съдии да излязат с тълкувателно решение за глобите от чужбина. Въпросите, на които трябва да отговори пленумът на наказателните съдии, са дали осъдените в чужбина българи трябва да плащат глобите, определени им извън страната, и в какъв размер - наложения от чуждестранния съд или максималния, предвиден по българския НК. Заседанието по тълкувателното дело е насрочено за края на септември. Тълкувателното решение има сила на закон. Груев иска тълкуванието, след като се е оказало, че съдиите от СГС четат закона различно. Едни приемат, че осъдените в чужбина трябва да платят в пълен размер глобата си, а други я адаптират към глобите по нашето законодателство. Това увеличава риска от злоупотреби и корупция.

В искането на Груев се цитира и друг интересен пример за българин, осъден в Испания за трафик на наркотици през 2008 г. Там той получава 3 години и 3 месеца затвор и две глоби от по 6 млн. евро. При трансфера му тук СГС приема за изпълнение и лишаването от свобода, и двете глоби. Но втората инстанция изменя глобата на 100 000 лв.

Има обаче и съдии, които приемат глобата за изпълнение, като я адаптират от чуждата валута в левове, без да се мотивират по какъв курс я смятат. Така например съдът преизчислява в 120 евро глобата от 7320 денара на застраховател от Стара Загора, осъден в Щип, Македония, на 2 години и половина затвор за фалшиви кредитни карти. В определението е записано, че сметките са за курс 61 денара за едно евро, но не става ясно нито откъде е този курс, нито към коя дата важи.

С. Д. М. попада при съдия, който приспособява глобите към максималния размер по българския закон. Аналогичен е и казусът с мъж от Сливен, осъден в Брюксел на 40 месеца затвор и глоба от 19 250 евро за трафик на хора и склоняване към проституция. В България ще лежи също толкова, но трябва да плати 15 000 лв. глоба. Това е максимумът, предвиден тук за това престъпление.

Противоречива практика при трансферите има и със зачитането на работните дни на осъдените, става ясно от искането за тълкуване на Лазар Груев. Трудът зад решетките е важен за лишените от свобода, тъй като два изработени дни в затвора се броят за три излежани. Повечето градски съдии зачитат труда на задържаните преди прехвърлянето им от чуждите затвори. Други обаче приемат, че отработените дни няма как да бъдат зачетени.
26
8865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
15 Септември 2013 19:36
Глоба от 224 млн. евро
Тази глоба съвсем реално може да се заплати от осъдения - ако му разрешат 15 години необезпокоявано да продава наркотици и да прави отчисления към хазната.
15 Септември 2013 20:17
E, така е, някъде има и присъди от по 224 години затвор, ама поне тия закони са малоумни от гледна точка на престъпника, а не на потърпевшия.
15 Септември 2013 20:35
Платил си човека на когото трябва. Всичко е законно. Нали съдиите не носят отговорност за присъдите?
15 Септември 2013 20:55
запитали ли сте се защо у Бг няма претрепани съдии прокурори?
Пример даде самият бивш президент като помилва престъпниците от Либия.
също и като вицето помилва хиляди углавни престъпници.
всичко е в тн. съдебна власт - има закони но само за бедните и никога за престъпниците!
15 Септември 2013 21:02
ама поне тия закони са малоумни от гледна точка на престъпника, а не на потърпевшия.
Тц, малоумни са от всяка гледна точка. Ако български съд наложи глоба от 224 милиона евро, той би трябвало да присъжда и обезщетения за клевета от 50 милиона евро, например. Освен това, смисълът на глобата е да се прибере, а не да остане само на хартия, защото посмъртно не може да бъде платена. Защо трябва да се налага безумна, несъбираема глоба, след като може спокойно да се каже "Конфискация на цялото имущество"?
15 Септември 2013 22:10
Може пък осъденият да се излъже и плати намалената глоба, че иначе дали са 200 милиона или 200 милиарда е все тая, няма да ги плати.
15 Септември 2013 23:32
Така се прави - според стандарта на страната-производител на матряла.
16 Септември 2013 00:22
"halls of justice painted green- money's talkin'.." достойни стихове от достойни хора.
16 Септември 2013 09:00
Българският съд пази дребните риби, за да има после основание да пази и едрите.
16 Септември 2013 09:08
Пак подвеждащо заглавие.

Не българския Съд, а българското Законодателство налага промяна на сумите. Толкова ли е трудно на журналистите да разберат, че Съдът взема решения в рамките на Законите, изработени от Законодателната власт - Народното Събрание - по идеи на управляващите политически сили ?
16 Септември 2013 09:33
Калки - проблемът е, че различните съдии тълкуват съвсем различно законите.
16 Септември 2013 09:37
Мик,
На тълкуване подлежи не самият закон, а приложимостта на един или друг негов член за всеки даден случай. Ако не беше така, нямаше да има нужда от Съд - просто един компютър с всички закони....
16 Септември 2013 09:49
Преди да се коментира, някой ще бъде ли така добър, да разкаже виждането си, като как С.Д.М. от Елхово ще плати... айде да не са 240млн. евра, ами само 24?
16 Септември 2013 10:00
„Освен глобата бившият сервитьор, работил в Слънчев бряг, е осъден и на 9 години и половина затвор. Испанските съдии приемат, че случаят е особено тежък, а кокаинът е в особено голямо количество.”
„След като мъжът иска да изтърпи наказанието си тук, СГС потвърждава размера на ефективната присъда, но намалява в пъти глобата.”


Нещо в тази информация не е вярно,а ако е вярно значи нещо е „изкълчено ” в рамките на ЕС. Този човек е осъден за извършено престъпление на територията на държавата,която го съди по местните закони,без значение чий гражданин е извършилият престъплението.Местните закони /на чуждия гражданин извършил престъплението/ нямат значение в държавата,където е извършено престъплението. Ако осъденият иска /при двустранна спогодба за такава възможност или друго в практиката на ЕС ,касаещо мястото за излежаване на присъдата/ да излежи присъдата си в България,това не може да е повод присъдата на съда наложил наказанието /където е извършено престъплението/ да се потвърждава,променя или отменя по местните закони от българския съд, на територията на който не е извършено това престъпление. Всъщност става дума за отмяна на присъда на един съд в една държава от друг съд в друга държава.Съдът,който потвърждава отменя или променя присъда трябва да е по-висша инстанция в държавата,където е обявена присъдата, а в случая съдът трябва да е с международен статут,който да урежда отношенията между двете държави в рамките на ЕС.СГС не е такъв,въпреки местната оторизация за гледане на такива дела.Щом обаче СГС си позволява това,значи може.
Очевидно „изкълчването” в съдебната практика е практика.Сега Лазар Груев ще получи и съответното тълкувателно решение,което е за сведение.

„Преди да се коментира, някой ще бъде ли така добър, да разкаже виждането си, като как С.Д.М. от Елхово ще плати... айде да не са 240млн. евра, ами само 24?”

Това може ли да е основание съдът да вземе предвид доходите и инфлацията в България.
16 Септември 2013 10:29
В.Каменов
, в примерите съдът пипа само глобите и то само когато са над максималния за България размер.
16 Септември 2013 10:40
Преди да се коментира, някой ще бъде ли така добър, да разкаже виждането си, като как С.Д.М. от Елхово ще плати... айде да не са 240млн. евра, ами само 24?
А да не би в Испания всеки да може да плати 240 млн. глоба, та тамошните съдилища имат практика да налагат такива глоби?
16 Септември 2013 10:47
Съдът - търговсско дружество.
Плащане - на ръка, кеш или в брой.
16 Септември 2013 11:35
хикса
„в примерите съдът пипа само глобите и то само когато са над максималния за България размер.”

Писах,че нещо не е ясно /вярно или невярно /в тази информация.Глобата е част от присъдата т.е. има промяна.Интересно е какво значение има максималния размер на глобата в България?
Да,паричната глоба е до 300 000 лв.,а лишаването от свобода е за срок до 20 г.Могат да се наложат и двете наказания. В Чл. 2. от българския закон е постановено,че „ Целта на този закон е да уреди обществените отношения, свързани с контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите и в съответствие с изискванията на международните договори, по които Република България е страна и на регламентите на Европейския съюз.”Затова сложих По-интересно е какво иска Лазар Груев да му тълкуват? Конкретния съдия - „С. Д. М. попада при съдия, който приспособява глобите към максималния размер по българския закон.”,който приспособява или изпълнява? Или дали има,а Л.Груев не знае, някаква допълнителна спогодба между България и Испания,която урежда в детайли възможността български съд да променя наложена присъда от съд в Испания и то за деяние на територията на Испания,където е извършено престъплението? Кое дава основание на българския съдия за това решение?
16 Септември 2013 12:25
Някой обърна ли внимание на количеството наркотик и неговата стойност , как един сервитьор от Сл. бряг го притежава няма смисъл да се коментира .Съдът слага глобата според контрабандната стойност а не според това дали е на сервитьор от Елхово или рибар от Норвегия. Ако бяха хванали 5 човека с толкова дрога сумата и годините щеше да разделена на 5. В България ако те хванат с контрабандна стока също те глобяват според количеството и стойноста на стоката ,само че за улеснение на контрабандистите тук има таван на глобата за да останат пари за рушвети за съдът ,полицията и политическият чадър на съответният канал. За разлика от нас хората са махнали подобни тавани ,не че там няма корупция но поне но поне не парадират с нея като нас.( Казвзм ви го от личен опит,ако само знаете какви канали се отвориха за последните 2 месеца ум ще ви зайде. НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ НАЩТЕ СЕ ВЪРНАХА НА ВЛАСТ !!!!!! УРААААА!!!
16 Септември 2013 13:08
ако само знаете какви канали се отвориха за последните 2 месеца ум ще ви зайде
Каналите винаги ги е имало, просто се сменят ползвателите им.
16 Септември 2013 13:28
Нашенските съдиите и форумните прависти се загрижили откъде наркотрафикантите, мошениците и сводниците ще намерят пари да си платят глобите. Ма много сте човеколюбиви и загрижени, бе. Било конфискация на имуществото на горките престъпници. Щели да останат голи като соколи. Нямало да могат посмъртно да ги платят. Че и новите им глоби, намалени 400-500 пъти, май са височки. Що не вземете да посъберете пари, малко да ги подпомогнете. Че като излязат след 2-3 години да имат повече начален капитал за следващите им престъпни начинания.
16 Септември 2013 13:37
Нашенските съдиите и форумните прависти се загрижили откъде наркотрафикантите, мошениците и сводниците ще намерят пари да си платят глобите. Ма много сте човеколюбиви и загрижени, бе. Било конфискация на имуществото на горките престъпници. Щели да останат голи като соколи. Нямало да могат посмъртно да ги платят. Че и новите им глоби, намалени 400-500 пъти, май са височки. Що не вземете да посъберете пари, малко да ги подпомогнете. Че като излязат след 2-3 години да имат повече начален капитал за следващите им престъпни начинания.
16 Септември 2013 13:39
Друга беше поантата, ама карай, щом се ловят голи шаранчета...
Иначе "справедливия испански съд" можеше да изтресе нашенеца и с 24 милиарда евро, к`во толкова, бълха го ухапала.
А това, дали съответния ще плати и 30 каймета в лева, е съвсем отделен въпрос.
16 Септември 2013 14:04
Иначе "справедливия испански съд" можеше да изтресе нашенеца и с 24 милиарда евро, к`во толкова, бълха го ухапала.
Глобите са такива за всички, а не защото са българи.
16 Септември 2013 14:08
Друга беше поантата,...

Може би такава:
Съдът пусна Брендо под домашен арест
18 Септември 2013 13:40
Бандюдките на Европа. Обаче ми се струва, че Европа нарочно ги тегли насам, и ще ги шибне било с имоти, било с кипърски сценарий?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД